Assisen scalpermoord – Zussen schetsen grote gevolgen voor familie Himpe: “Zijn daad heeft mijn kinderen hun onschuld weggenomen”

Op het assisenproces over de moord op Jill Himpe (36) hebben de zussen van het slachtoffer hard uitgehaald naar Ridoan Oudaha (43). Kim en Loïs Himpe stonden in hun getuigenis ook uitgebreid stil bij de grote gevolgen voor hun familie. Daarbij kwam ook de dood van hun vader aan bod.

Lees alle artikels over de scalpelmoord in ons dossier

Agressief gedrag

Kim Himpe herinnerde zich dat ze in 2015 al eens de politie belde voor een incident met de beschuldigde. “Ik had een telefoon gekregen met een doodsschreeuw. Toen ik aankwam stond de beschuldigde daar in zijn boxershort, mijn zus zat ineengedoken in haar slip.” De zus van Jill Himpe moest de politie wegsturen, maar kreeg even later zelf een klap van Oudaha. “Ik heb teruggeslagen en hij heeft me weggejaagd met een baseballbat. Jill zei dat ik moest lopen, omdat hij me zou dooddoen.”

Enkele weken later eiste de beschuldigde nog dat Kim Himpe zich zou verontschuldigen. “Jill zei dat hij haar anders kapot zou maken”, klonk het. Volgens haar oudste zus had het slachtoffer een panische angst voor haar toenmalige partner. “Ik heb gezegd dat ze altijd bij ons mocht komen wonen, maar ze zei dat ze niet durfde. Ik wist eigenlijk niet dat het zo erg was, want ik ben nog nooit bang geweest van iemand.”

Ook Loïs Himpe wist van het agressief gedrag van Oudaha, maar kon de omvang niet helemaal inschatten. “Doordat ze niet alles vertelde, hadden we niet ingeschat dat het zo erg was. Omdat mijn zus van nature ook wel een bangerik kon zijn.” Jill Himpe deed volgens de getuigen steeds onmiddellijk wat Oudaha vroeg. “Ik vind het erg dat wij hier moeten zitten. Wij moeten alles doen om mijn zus haar naam te verdedigen, om aan te tonen dat zij dat niet verdiend heeft.”

Grote gevolgen

Vervolgens stond Kim Himpe nog eens stil bij de grote gevolgen voor de familie, die geen enkele feestdag nog viert. “De dag dat Jill doodgegaan is, is de helft van ons kerngezin gestorven. Onze papa heeft zich helemaal laten gaan omdat zijn dochter dood was. De helft van mijn kinderen kent tante alleen maar vanop het kerkhof.” Ook de zoon van Loïs ging na de feiten door een hel. “Ik heb aan een kind van negen moeten zeggen dat zijn meter, zijn lievelingspersoon, gestorven is. Mijn zoon is op zijn knieën gevallen en is beginnen te huilen zoals een wolf bij maanlicht. Hij heeft niet meer kunnen slapen sinds dat gebeurd is. Zijn daad heeft mijn kinderen hun onschuld weggenomen. Hij heeft een wereld getoond waarvan kinderen niet moeten weten dat ze bestaat.”

Ten slotte verklaarde de jongste zus van het slachtoffer nog hoe ze kort na de feiten werd opgebeld door Oudaha. De beschuldigde vroeg op een rustige toon waarom hun moeder de telefoon niet opnam. “Achteraf heb ik dan gehoord dat hij mijn zus al op een gruwelijke manier om het leven had gebracht. Hoe kan je zo als een monster tekeergaan en dan op zo’n rustige, beredeneerde manier zo’n gesprek met iemand van de familie voeren?”

Vertrouwen in Oudaha

Vanuit de gevangenis belde Oudaha een week later ook naar de stiefmoeder van het slachtoffer. Op vraag van voorzitter Bart Meganck legde de beschuldigde uit dat hij een goede band had met de papa van Jill. “Die mensen hebben mij niks misdaan. Ik wilde echt bellen naar die vader om mij te verontschuldigen enigszins. Dat was eigenlijk de insteek.” De Kortrijkzaan bleef er wel bij dat hij eigenlijk niet de bedoeling had om zijn ex-partner van het leven te beroven.

Vanessa D. kende de beschuldigde als een vriendelijke, joviale man. “Wat ik nu weet, is een tegenstelling met hoe ik hem vroeger kende. Mijn man ging niet rap iemand vertrouwen, maar Ridoan vertrouwde hij wel. Jill heeft nooit verteld wat er tussen haar en Ridoan gebeurde. Misschien om haar vader te sparen, omdat hij zwaar depressief was.”

Overlijden vader

Volgens de getuige betekende de moord op Jill ook de dood van haar vader. “Het blijkt dat hij de longkanker heeft voelen groeien, maar hij heeft het zo lang mogelijk stilgehouden. Dat was zijn manier om uit het leven te stappen. Tegen dat we bij de oncoloog waren, was het veel te laat.”

De plusmama van het slachtoffer wist dat Oudaha op gespannen voet leefde met de zussen en vooral de moeder van het slachtoffer. “Ik dacht dat hij Jill zijn moeder ging pijn doen, niet haar. Maar hij heeft enorm veel weggestoken. Veel dingen zijn pas uitgekomen nadat Jill gestorven was”, klonk het.

The post Assisen scalpermoord – Zussen schetsen grote gevolgen voor familie Himpe: “Zijn daad heeft mijn kinderen hun onschuld weggenomen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Provocerende” (en verwijderde) video met Onana die “op scheenbeen van Mbappé gaat tackelen” doet wenkbrauwen fronsen in het buitenland

Wat bedoeld was als een ludieke video, is uitgegroeid tot een ongewild brandhaardje. Een clip van de Brusselse komiek Pablo Andres met Amadou Onana (22) in de hoofdrol doet de wenkbrauwen fronsen in het buitenland. Of toch de zin waarin Onana zingt dat hij “het scheenbeen van Mbappé zal tackelen.” De video werd gedeeld op de sociale media van de

Lees meer »

Waarom de oorlog in Oekraïne nog lang gaat duren

Om de enorme obstakels op de weg naar een akkoord tussen Oekraïne en Rusland op te ruimen en de oorlog te beëindigen, zijn er maar liefst drie mirakels nodig, schrijft oud-kolonel Roger Housen. “Het is zo goed als onmogelijk om op korte termijn de oorlog in Oekraïne tot een einde te brengen.” Housen legt uit wat er nodig is om

Lees meer »

Robot of een echte vrouw? Restaurantgangers kunnen ogen niet geloven wanneer hun eten opgediend wordt

Er wordt hard gewerkt aan technieken om robots er realistischer uit te laten zien, maar in China denken sommige restaurantgangers dat ze al door een hoogtechnologische machine worden bediend. In een restaurant in Chongqing gebruikt eigenaar Li namelijk haar passie voor dansen – en dan voornamelijk streetdance – om zich voort te bewegen als een robot. En daar is ze

Lees meer »

Garagist Michel kreeg tientallen misnoegde klanten over de vloer, maar kon daar niets aan doen: “Eén vrouw barstte in huilen uit”

“Eén vrouw barstte in huilen uit.” Garagist Michel uit Lubbeek heeft de laatste maanden al tientallen mensen moeten teleurstellen. Allen waren ze naar zijn garage afgezakt om een wagen op te pikken die ze online hadden besteld, maar uiteindelijk bleek er geen auto klaar te staan. “Oplichters misbruiken ons adres”, aldus Michel.

Lees meer »

Geen uitslaande vlammen, maar daarom niet minder gevaarlijk: hoe gaan hulpdiensten tewerk bij brand als in Luikse woontoren?

Het waren spectaculaire beelden van hoe bewoners van de Luikse Kennedytoren maandagavond werden geëvacueerd met hoge brandweerladders en helikopters. Maar hoe pakken de hulpdiensten zo een brand in een torengebouw aan, welke middelen kunnen ze inzetten, en vooral: wat kan je als bewoner doen als je gevangen zit op de drieëntwintigste verdieping?

Lees meer »

Poperingse zomerschool zoekt lesgevers en animatoren: “Leerlingen met leerachterstand krijgen er hulp”

De Poperingse zomerschool zoekt lesgevers en animatoren. In augustus krijgen leerlingen met een leerachterstand er hulp bij taal en rekenen in het Lodewijk Makeblijdecollege. Animatoren krijgen een vrijwilligersvergoeding, lesgevers krijgen een contract bepaalde duur met een vergoeding per uur.
The post Poperingse zomerschool zoekt lesgevers en animatoren: “Leerlingen met leerachterstand krijgen er hulp” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwe noodwoning in Lisstraat Deerlijk: “Een opportuniteit”

De gemeenteraad keurde unaniem de aankoop goed van een woning met twee overdekte autostaanplaatsen in de Lisstraat. “De aankoop van dat woonhuis in de nieuwe verkaveling in de De Cassinastraat is een opportuniteit”, aldus schepen Louis Vanderbeken (CD&V).
The post Nieuwe noodwoning in Lisstraat Deerlijk: “Een opportuniteit” appeared first on KW.be.

Lees meer »