Wingene voert strijd tegen sluikstorten op

Zwerfvuil vormt één van de grootste frustraties van vele inwoners. Tijdens de jongste gemeenteraad kaartte gemeenteraadslid Pieter-Jan Verhoye (N-VA) het probleem aan en polste naar toekomstige maatregelen.

“Sluikstorten en zwerfvuil op het gemeentelijk grondgebied: het is een drieste praktijk en helaas een oud zeer”, weet raadslid Pieter-Jan Verhoye. “Om de pakkans van sluikstorters te vergroten worden er mobiele camera’s van Mirom ingezet. De grachten en bermen worden jaarlijks opgeruimd en daarnaast hebben we de Mooimakers.”

In die zin had het raadslid een rist vragen voor schepen van Milieu Brecht Warnez (CD&V). “Zijn er cijfers over het verzamelde sluikstortmateriaal in 2023 en wat is het resultaat omtrent het gebruik van de zwerfvuilcamera? Worden er nog meer acties ondernomen en hoe zit het met de extra glasbollen in onze gemeente?”

2 ton zwerfvuil

Schepen Brecht Warnez haalde aan dat de gemeente jaarlijks 2 ton zwerfvuil opruimt in grachten en bermen. Hij benadrukt bovendien de cruciale rol van de 30 actieve zwerfvuilvrijwilligers die zich het hele jaar door inzetten voor een schone omgeving.

“Deze vrijwilligers worden ondersteund met de nodige materialen zoals zwerfvuilzakken, handschoenen, fluojasjes en grijpstokken. Ze worden ook jaarlijks bedankt voor hun inzet. Ook scholen worden ondersteund en kunnen vanuit Vlaanderen subsidies ontvangen daarvoor. Zowel de Centrumschool als de Leef- en Leerschool Sint-Elooi deden mee en kregen daarom elk 800 euro aan subsidie.”

Geen extra glasbollen

Vorig jaar werden via de zwerfvuilcamera 55 sluikstorters betrapt. Het gemeentebestuur bevestigt de voortzetting van succesvolle acties uit het voorgaande jaar en kondigt aan extra inspanningen te zullen leveren om de peukenproblematiek aan te pakken.

“Verder worden initiatieven zoals het vuilbakkenplan en sensibiliseringscampagnes tegen hondenpoep voortgezet. Met de Mooimakers kijken we hoe we de problematiek van achtergelaten peuken op diverse locaties gericht kunnen aanpakken. Momenteel zijn er geen plannen om extra glasbollen te plaatsen in onze gemeente.”

The post Wingene voert strijd tegen sluikstorten op is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De Panne het goedkoopst, Knokke-Heist het duurst: huurprijzen kustappartementen 6 procent duurder dan vorig jaar

Wie tijdens de zomermaanden een vakantieverblijf aan de Belgische kust wil boeken zal daar gemiddeld zes procent meer voor betalen dan vorig jaar. Dat blijkt uit de Kustbarometer van Dewaele Vastgoed en Huswell, specialist in vakantieverhuur. Voorlopig lijkt augustus de populairste maand te zijn om naar onze kuststeden te trekken.
The post De Panne het goedkoopst, Knokke-Heist het duurst:

Lees meer »

Nieuw ontmoetingshuis ’t Verzetje in oude bib in Moerbrugge biedt luisterend oor

Het ontmoetingshuis ’t Verzetje heeft onlangs de deuren in de voormalige bibliotheek in de Valentin Hennemanstraat in Moerbrugge geopend. Het is, naast ’t Gezelleke in Oostkamp, Nieuwvliet in Nieuwenhove, Tope in Ruddervoorde, Het Hertenbos in Hertsberge en De Oude Pastorie in Waardamme, het zesde ontmoetingshuis dat in Oostkamp geopend werd. Je kan er elke maandagnamiddag terecht en uitzonderlijk ook nu

Lees meer »

KIJK. “Hij pakte hem bij zijn hoofd en begon te slaan”: Amerikaanse agent valt tiener aan tijdens kinderfeestje

In Galveston, Texas, is een kinderfeestje volledig uit de hand gelopen. Een agent in burger kwam poolshoogte nemen omdat er zoveel mensen bij het zwembad van een appartementencomplex waren, waar het feestje plaatsvond. Vervolgens ontstond er een hevige discussie, waarna de agent een tiener aanviel. Een moeder kon het hele incident filmen. De politie is een onderzoek gestart.

Lees meer »

LIVE SPANJE-GEORGIË (21u). David tegen Goliath: Spanjaarden met ‘wonderboy’ Yamal nemen het op tegen EK-debutant

De Spanjaarden maakten op dit EK voetbal als een van de weinige toplanden wel indruk door in een groep met Italië en Kroatië 9 op 9 te halen. EK-debutant Georgië beleefde dan weer een sprookje: het klopte in de laatste match verrassend Portugal en stootte zo als derde door naar de volgende ronde. Krijgt dit sprookje een vervolgverhaal of worden

Lees meer »

Burgemeester Bart De Wever en schepenen trakteren Antwerpenaren op eerste Zeeuwse mosselen: “Dit jaar zijn er minder door de vele regen”

Op de Grote Markt in Antwerpen werden voorbijgangers woensdagmiddag getrakteerd op Zeeuwse mosselen. Het was de aftrap van het seizoen van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen. "Promotie is nodig", zegt mosselkweker Alex van Houte van Aqua-Triton Mossel. "Want er worden steeds minder mosselen gegeten en een groot deel van de percelen in de Oosterschelde zullen dit jaar minder mosselen opleveren door de

Lees meer »

Koolskampse ondernemers blazen De Sloeber nieuw leven in: “Hopelijk volgend jaar open”

Drie Koolskampse ondernemers willen de horeca in hun dorp nieuw leven inblazen. “We kochten De Sloeber en zullen het café annex zaaltje, samen met de binnentuin, helemaal opknappen”, zeggen Bert Duyck en de broers Jurgen en Jimmy Houttekier. “Het moet wel nog steeds een bruine kroeg blijven, zoals het dertig jaar lang met Erik Blondeel was. Voor de uitbating zoeken

Lees meer »

Vermiste 85-jarige man na zoekactie dood teruggevonden in beek

De 85-jarige Michel Lion uit Koksijde, die afgelopen weekend vermiste raakte na een wandeltocht, is maandagochtend dood teruggevonden. Zijn lichaam werd door een politiehelikopter opgemerkt in een beek, een aantal kilometer van zijn woning. “Na onderzoek door een wetsdokter gaan we uit van een tragisch ongeval, er is geen tussenkomst van derden”, meldt het West-Vlaamse parket.

Lees meer »

Zijn Eric (44) en 46-jarige vrouw onschuldige slachtoffers van drugsgeweld? “Het lijken geen drugsprofielen”

Twee doden en drie gewonden. Dat is de voorlopige tol van een schietpartij met een kalasjnikov op het terras van een café in Brussel-Zuid. Van de daders die op een scooter wegvluchtten, ontbreekt elk spoor. Vermoedelijk gaat het om een afrekening in het drugsmilieu, maar of de slachtoffers ook het beoogde target waren, is lang niet zeker. “Mijn neef is

Lees meer »