Neoprof Abram Stockman (27) begint zijn seizoen op Nederlandse bodem: “Later weer trainer worden”

Abram Stockman (27) opent zijn eerste seizoen als profrenner dit weekend in de Ster van Zwolle. De renner van TDT-Unibet Cycling Team wil zich net als vorig jaar nuttig maken in dienst van zijn ploeg. “Ik ben een laatbloeier”, vertelt de Waregemnaar.

Abram Stockman heeft al een uitgebreid wielerleven achter de rug. De Waregemse laatbloeier begon, net als zijn tweelingbroer Michiel, pas bij de beloften op te vallen. Zo werd Abram in 2018, na onder meer eindwinst in de Ronde van Namen, zelfs tweede in het eindklassement van WestSprint en moest hij alleen Stan Dewulf voor zich dulden. Een profcontract bleef echter uit. Na drie seizoenen bij Tarteletto-Isorex vervolgde Stockman op continentaal niveau bij het Duitse Team SKS Sauerland NRW, waar hij drie jaar voor uitkwam.

Laatbloeier

Vorig jaar maakte de Waregemnaar de overstap naar de nieuwe continentale ploeg van de Nederlandse vlogger Bas Tietema, TDT-Unibet Cycling Team, dat vanaf dit seizoen als procontinentale ploeg door het leven gaat. Stockman kon er een contract voor twee jaar tekenen. “Ik ben inderdaad een laatbloeier”, beseft Stockman. “De voornaamste reden daarvoor was de combinatie met mijn hogere studies lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen en daarna ook mijn werk als performance coach bij Vitori. Ik trainde niet echt minder dan mijn collega-renners, maar had natuurlijk wel minder ruimte om te herstellen. Ik klaag zeker niet, want ik kreeg de voorbije jaren de kans om naar landen als Marokko en Iran te gaan. Een normale mens moet daar veel voor werken, terwijl ik het voorrecht had om die landen met de fiets te ontdekken.”

Vaak in de aanval

Zo opmerkelijk is zijn profdebuut echter niet, want Stockman presteert al enkele jaren verre van onaardig. Zo werd hij vorig seizoen onder meer negende in de Ster van Zuid-Limburg, nadat hij de hele dag in de aanval had gereden, finishte hij als vierde in de GP Pino Cerami en maakte hij in de Tour of Britain in zes van de acht ritten deel uit van de vroege vlucht. Het leverde Stockman de superstrijdlust op. “Ik was het volledige 2023 paraat. Elke koers die ik reed, heb ik mijn best gedaan, niet alleen voor mezelf maar ook voor de ploeg. Ik hoop dat de komende jaren nog vaker te kunnen doen. In de Ronde van Antalya zijn we alvast niet slecht begonnen.” Stockman beseft wat zijn sterktes en zwaktes zijn.

“Elke koers die ik in 2023 reed, was ik paraat. Voor mezelf en voor de ploeg”

“Iedereen zal beamen dat ik geen sprinter ben. (grijnst) Dat ga je mij dus nooit zien doen. Daarnaast ben ik geen klimmer, maar ik kan wel een lastige wedstrijd wel overleven. De Volta Limburg was daar een mooi voorbeeld van. Ook in rittenkoersen recupereer ik vlot. Mijn tienminutenrecord reed ik de Tour of Britain op de dag dat ik voor de zesde keer in de vroege vlucht aanwezig was.” Wat heel opmerkelijk is: naast zijn leven op de fiets maakt Stockman ook al enkele jaren furore als trainer van (jeugd)wielrenners. “Maar binnen mijn huidige ploeg neem ik niets van begeleiding of het afleggen van inspanningstests op mij. Vorig jaar was ik nog voltijds aan de slag bij Vitori, het trainingscentrum van Alphonse Vermote in Zwevegem. Nu zal ik minder werken, ook al begeleid ik nog een aantal renners. En soms stellen ook ploegmaats vragen aan mij, gaande van hoogtestages tot voeding en ook trainingstechnische vragen. Dat is geen enkel probleem. Ik sta daarvoor open.”

Ster van Zwolle

Dit weekend begint Stockman aan zijn seizoen in de Ster van Zwolle. Ook de GP Denain, de Bredene-Koksijde Classic, de Ronde van Sicilië en La Roue Tourangelle staan op zijn programma. “In het begin van de winter zijn er enkele kleine obstakels geweest: ziek, kleine hersenschudding… Maar na de laatste stage heb ik wekelijks tussen de 25 tot 30 uur getraind. Ik kan zeker niet klagen en veronderstel klaar te zijn voor het seizoen.”

Stockman heeft een contract tot eind 2025. “Als wielrenner kan je nooit heel ver vooruitkijken, maar ik heb nu het geluk dat ik voor twee seizoenen zekerheid heb. Hopelijk kan ik er daarna nog enkele jaren bij dezelfde ploeg aan breien, want ik heb het daar enorm naar mijn zin. En sowieso heb ik nu al de zekerheid dat ik, op de dag dat ik geen profcontract meer heb, opnieuw voltijds bij Vitori aan de slag zal kunnen.”

The post Neoprof Abram Stockman (27) begint zijn seizoen op Nederlandse bodem: “Later weer trainer worden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Sammy Swaenepoel niet langer op kieslijst van Vooruit-Groen in Izegem: “Niet akkoord met LGBTQ+-beleid”

Kapper Sammy Swaenepoel (44) is niet langer kandidaat op de lijst van Vooruit-Groen bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober in Izegem. Hij stapt op uit onmin met de gang van zaken omtrent het LGBTQ+-beleid binnen de partij. “Ik ben naïef en goedgelovig op de lijst terecht gekomen, nu stap ik er gekwetst en teleurgesteld op en dit na twee jaar inzet

Lees meer »

Artificiële intelligentie bepaalt wat u betaalt voor uw koopjes: kan ik daardoor nog goedkoper kleding kopen?

Grote modeketens gebruiken tegenwoordig artificiële intelligentie (AI) om te bepalen welke artikelen in deze soldenperiode met welke korting worden verkocht. Als consument doet u daar alvast uw voordeel mee, want onder meer ZEB en E5 pakken nu al uit met kortingen tot -70%. Betekent dit ook dat koopjesjagers in de ene winkel een betere deal kunnen scoren dan in de

Lees meer »

Dit woord mag de nanny van prins William en prinses Kate nooit gebruiken: “Uit respect voor de kinderen”

Maria Borrallo is al enkele jaren de toegewijde nanny van prins George (10), prinses Charlotte (9) en prins Louis (6). Maar het leven als koninklijke nanny is niet altijd zo simpel. Er zijn heel wat strenge regels en protocollen waarmee ze rekening moet houden. Zo mag Maria bijvoorbeeld het alledaagse woord ‘kids’ nooit gebruiken als ze de kleintjes wil roepen.

Lees meer »

Koning van de Kasseien Sep Vanmarcke neemt afscheid van zijn supporters in café de Sportduif in Anzegem

Een jaar nadat de hemel op Sep Vanmarcke zijn kop viel, was hij nu klaar om afscheid te nemen van zijn supporters. Dat gebeurde in zijn supportersclub De Sportduif waar hij zijn trouwe fans trakteerde op een paar pintjes. Tegelijkertijd stelde hij ook zijn boek voor dat hij samen met Bahamontes’ hoofdredacteur Jonas Heyerick schreef: ‘Sep! Met hart en ziel’.<br

Lees meer »

Juf Hilde zwaait na 38 jaar af

Hilde Deweer (62) gaat met pensioen na een liefdevolle carrière als kleuterjuf in de peuterklas in de stedelijke basisschool Guido Gezelle in Waregem, waar veel Waregemse kinderen hun eerste schoolpasjes hebben gezet.
The post Juf Hilde zwaait na 38 jaar af appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Kim Kardashian maakt plots achterwaartse salto op dansvloer

Kim Kardashian (43) was een van de aanwezigen op het 40e verjaardagsfeest van haar zus Khloé Kardashian. Ze stal de show op de dansvloer en trok alle aandacht naar zich toe toen ze salto’s begon te maken. Met behulp van Cade Hudson – manager en goede vriend van zangeres Britney Spears – deed ze dit naar eigen zeggen “verschillende keren

Lees meer »

Bestelwagen brandt uit na kop-staartaanrijding tussen vier wagens op brug

Op de Moerbrugge Brug in Oostkamp gebeurde woensdagmiddag een verkeersongeval waarbij vier voertuigen betrokken raakten. Er was sprake van een kop-staartaanrijding, waarna het laatste voertuig vuur vatte. Een bestelwagen brandde volledig uit. Ook het wegdek van de brug liep schade op. Het is nog niet duidelijk of de brug voor langere tijd wordt afgesloten voor herstellingswerken.

Lees meer »

SMUS organiseert jaarlijkse open air ‘Club Sudato’ onder R8-brug

De Kortrijkse vzw SMUS, opgericht door Winok Hanssens (23), Tore Devos (27) en Arthur Van Mol (27), organiseert op 5 en 6 juli hun jaarlijkse open air ‘Club Sudato’ aan de Dumolinlaan onder de R8-brug. Bestel je tickets via sudato.club.
The post SMUS organiseert jaarlijkse open air ‘Club Sudato’ onder R8-brug appeared first on KW.be.

Lees meer »