Met oud-slager Odilon Vanhoutte (85) verliest Bellegem een echt volksfiguur: “Hij was maar content als hij iemand kon helpen”

“Hij was content als hij iemand kon helpen. ‘Als anderen blij zijn, dan ik ook’ was zijn leuze. Hij was een echt volksfiguur, zeldzaam in deze tijd.” Dat zegt neef Stefaan van de Walle over zijn oom Odilon Vanhoutte. De Bellegemse oud-slager werd vorige zaterdag in de kerk van Bellegem begraven. Hij was ongehuwd en is geboren in het huis in de Bellegemsestraat waar hij als Odilon Jr. de slagerij van zijn vader Odilon sr. heeft voortgezet.

Odilon heeft heel zijn leven gewoond in het huis was hij op 14 april 1938 geboren is. Hij is er op 20 februari ook gestorven, onverwacht door een hartaderbreuk, al was het bekend dat hij (familiale) hartproblemen had, maar die konden niet verholpen worden.

Altijd tijd voor een babbel

Vader Odilon sr. had van boerderijtje van zijn ouders in 1926 omgebouwd tot slagerij. Na zijn overlijden in 1966 heeft Odilon jr. de beenhouwerij voortgezet tot 2000. Hij was onder andere bekend voor zijn leverpaté en zijn gehakt. Charcuterie kocht hij vroeger aan de vader van Martine Tanghe in Bissegem, vertegenwoordiger voor een vleesfirma. Zijn preparé maakte Odilon klaar terwijl de klant even wachtte. Hij had trouwens altijd tijd voor een babbel. Zijn moeder Mara Bossuyt bleef bij hem wonen tot haar overlijden in 2003. Sindsdien is vrijgezel Odilon er alleen blijven wonen. Maar alleen was hij nooit…

“Als iemand hulp nodig had, zag hij het. Hij was content als hij in Bellegem iemand kon helpen die het nodig had”

“Je kon er nooit binnengaan zonder dat er iemand was”, vertelt neef Stefaan. “Mijn nonkel heeft zijn leven lang goed willen doen voor de mensen. Als iemand hulp nodig had, zag hij het. Hij was content als hij in Bellegem iemand kon helpen die het nodig had, liever dan geld storten voor grote organisaties. Hij wist ook alle nieuwtjes van het dorp. Iets speciaals: hij noteerde elke dag het weer op een kalender. Hij bewaarde die kalenders sinds de jaren vijftig.”

Voetbalsupporter

In de vrije tijd werkte hij graag in de tuin, maar trok er vooral graag op uit, met buren naar de maandagmarkt in Kortrijk, ergens gaan eten of op vrijdagavond een pintje drinken. Hij was destijds ook een van de bezielers van de teloorgegane Jantjeskermis, hielp mee met de eindejaarsacties van de middenstand en hij was ook voetbalsupporter. “Hij heeft mij gevolgd in mijn voetballoopbaan”, zegt neef Stefaan. “Eerst bij de jeugd van KV Kortrijk, dan bij Bellegem en ook bij Moen, waar hij algauw enkele vaste kameraden had.”

Odilon, die ook onze krant van A tot Z las, had een zus (Fernande) en een broer (Ivan) die overleden zijn en nog een zus Françoise die aan de overkant ook in de Bellegemsestraat woont.

The post Met oud-slager Odilon Vanhoutte (85) verliest Bellegem een echt volksfiguur: “Hij was maar content als hij iemand kon helpen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De Kringloopwinkel opent pop-up in Ring Kortrijk

Ring Kortrijk krijgt er een tijdelijke duurzame publiekstrekker bij. De Kringloopwinkel opende er op 1 juli een pop-up shop met als hoofdaanbod tweedehandskledij en accessoires. De tijdelijke winkel blijft open tot eind augustus.
The post De Kringloopwinkel opent pop-up in Ring Kortrijk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Een eisen-lijst van 37 pagina’s en de pralines waar hij gek van is: alles wat u wil weten over Bruce Springsteen in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »

KIJK. Ondanks hevige regen van afgelopen maanden: het festivalterrein van Rock Werchter ligt er prima bij

Donderdag start de 48ste editie van Rock Werchter. Het festivalterrein heeft de regen van de afgelopen maanden goed doorstaan; slechts hier en daar zijn enkele modderplekken te bespeuren. De organisatie, Live Nation, heeft dan ook extra hard gewerkt. “Er is water weggepompt en er zijn stukken terrein verhard”, vertelt woordvoerder Nele Bigaré. VTM NIEUWS kreeg al een rondleiding op het

Lees meer »

KIJK. “Hij pakte hem bij zijn hoofd en begon te slaan”: Amerikaanse agent valt tiener aan tijdens kinderfeestje

In Galveston, Texas, is een kinderfeestje volledig uit de hand gelopen. Een agent in burger kwam poolshoogte nemen omdat er zoveel mensen bij het zwembad van een appartementencomplex waren, waar het feestje plaatsvond. Vervolgens ontstond er een hevige discussie, waarna de agent een tiener aanviel. Een moeder kon het hele incident filmen. De politie is een onderzoek gestart.

Lees meer »

Mobiele escape game rond dementie in Izegem

De werkgroep dementievriendelijke gemeente organiseert van 26 juni tot en met 6 juli een mobiele escape game rond dementie. ‘De tuin van Victoria’ geeft je een beter inzicht om dementie te begrijpen en vindt plaats in Kasteel Wallemote in de Kokelarestraat 85.
The post Mobiele escape game rond dementie in Izegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

De mens achter de nieuwe Britse premier Keir Starmer: “Als je het gespot van je kinderen kan overleven, is de politiek kinderspel”

Een stijvere bovenlip kan hij niet houden. Evenmin kan zijn naam nóg doordeweekser klinken. “Een saaie dossiervreter”, menen zijn tegenstanders. “De rustige vastheid”, volgens zijn aanhangers. Toch boekte Keir Starmer (61) een monsterzege in de Britse verkiezingen en is hij als premier voortaan de machtigste man van het Verenigd Koninkrijk. Wie schuilt er écht achter dat wandelende maatpak?

Lees meer »