“Kracht van beeld gebruiken om taboe te doorbreken”: portretten van 55 lotgenoten met endometriose op expo Endo.Insideout

In de oude bibliotheek op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt in Roeselare start op 2 maart de foto-expo Endo.Insideout over endometriose. “De gratis expo heeft als doel het bewustzijn rond endometriose te vergroten”, vertelt Vaidi Plovie (35) uit Ingelmunster die vorig jaar in Tiegem lotgenotendagen organiseerde.

De expo vertrekt vanuit Vaidi’s persoonlijke verhaal in combinatie met de fotoshoot ‘Project Endo.Insideout’. “Vorig jaar organiseerde ik twee lotgenotendagen voor vrouwen met endometriose in ‘t Vossenhol by Bazoeka in Tiegem. Er kwamen toen 200 lotgenoten langs waarvan 55 zich hebben laten portretteren. De expo is dus een combinatie van mijn eigen verhaal en foto’s en getuigenissen van de andere dames.” Deze expo is een van de vele initiatieven van Endo.Insideout vzw om een positieve impact te hebben op zij die getroffen zijn door endometriose.

Zichtbare en onzichtbare strijd

Getalenteerd fotograaf Stijn Huyghe van Duister.org richtte zich op de dagelijkse zichtbare en onzichtbare strijd van vrouwen met endometriose. Elk beeld is doordrongen van emotie en getuigt van de moed om hun stem te laten horen, terwijl ze de pijnlijke realiteit van endometriose onder ogen zien. “Laten we de kracht van beeld gebruiken om het taboe rondom endometriose te doorbreken en zij die met deze chronische ziekte leven, een stem te geven die gehoord moet worden”, klinkt Vaidi die zelf al 20 jaar een uitdagende strijd levert.

Chronische aandoening

Endometriose is een chronische aandoening waarbij hormoongevoelig weefsel zich op allerlei plaatsen in het lichaam kan bevinden. De klieren scheiden stoffen af die de omliggende weefsels irriteren, waardoor het omliggende weefsel soms gaat bloeden. Het immuunsysteem reageert op de afgifte van deze stoffen door ontstekingseiwitten vrij te maken die zich naar de plaats van de ziekte haasten en zwelling en ontsteking veroorzaken. Dit proces zorgt voor heel ernstige pijn, verklevingen en littekenweefsel.

“Vrouwen horen maar al te vaak van andere vrouwen dat ‘pijn er nu eenmaal bij hoort’”

Het endometrioseweefsel kan hormoongevoelig zijn, waardoor de klachten gedurende de menstruatiecyclus variëren. En hier komt dan ook het taboe tevoorschijn, want het gaat over bloeden bij vrouwen… In veel gevallen kunnen organen (baarmoeder, blaas, darmen, eierstokken) aangetast worden, met een belangrijke impact op de urine- darm- en seksuele functies. Endometrioseweefsel kan echter ook op plaatsen in het lichaam buiten het klein bekken voorkomen zoals op het middenrif, in de longen en heel uitzonderlijk zelfs op het hart.

Impact op privéleven

De aandoening heeft een enorme fysieke en mentale impact als gevolg, die zowel het privéleven (sociale en intieme relaties, kinderwens, …), als de professionele carrière kan beïnvloeden. Dit allemaal met grote gevolgen voor de levenskwaliteit én arbeidsproductiviteit. Endometriose treft één op de zeven vrouwen in België. Al zeggen experts dat zelfs dat cijfer nog een onderschatting is.

“Ik zie twee redenen waarom deze ziekte zo onbekend is”, schetst Vaidi Plovie. “Allereerst rust er nog steeds een taboe op praten over menstruatie. Vrouwen horen maar al te vaak van andere vrouwen dat ‘pijn er nu eenmaal bij hoort’ en anderzijds is de kennis bij de eerstelijnszorg vaak ondermaats. Dat gecombineerd met een divers ziektebeeld maakt dat de diagnose vaak jaren gemist wordt, wat onnodig lijden veroorzaakt bij de patiënt.”

Praatmomenten

Naast de foto-expositie worden er lezingen en praatmomenten georganiseerd om dieper in te gaan op verschillende aspecten van endometriose. Daar dient wel voor ingeschreven te worden via de website www.endoinsidout.be en een kleine bijdrage te worden betaald. De plaatsen zijn beperkt! “We lanceren ook een social sticker challenge om nog meer zichtbaarheid te krijgen in iedereen zijn of haar straatbeeld. Meer info vind je ook op onze website of sociale media.”

Expo Endo.Insideout is gratis te bezoeken van 2 tot en met 24 maart 2024. De vernissage is op zaterdag 2 maart van 14 tot 17 uur. Je kan er van dinsdag tot vrijdag terecht van 13.30 tot 17 uur en op zaterdag en zondag al vanaf 10.30 uur.

Info: Instagram en Facebook: @endo.insideout, www.endoinsideout.be.

The post “Kracht van beeld gebruiken om taboe te doorbreken”: portretten van 55 lotgenoten met endometriose op expo Endo.Insideout is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Remco Evenepoel imponeert in zware Galibier-rit, al was het ook even schrikken in afdaling: “Het was een beetje eng”

Prima dag voor Remco Evenepoel (24). Onze landgenoot ging in de vierde Tour-etappe op de Galibier lang vlot mee met de belangrijkste klassementsmannen en werd in de rit uiteindelijk knap tweede. Na de ongenaakbare Tadej Pogacar, maar vóór Jonas Vingegaard en Primoz Roglic. In de afdaling richting de finish was het wel een paar keer schrikken, gaf Evenepoel ook toe.

Lees meer »

ISVAG vraagt wijziging aan voor omgevingsvergunning om afvalverbrandingsoven in Wilrijk open te houden

Afvalintercommunale ISVAG heeft een wijziging aangevraagd voor haar omgevingsvergunning. Het bedrijf kreeg eind 2022 een proefvergunning van 2 jaar maar moet daarvoor voldoen aan verschillende voorwaarden, die enkel haalbaar zijn bij een wijziging van de omgevingsvergunning. "We moeten de impact op de buurt zoveel mogelijk beperken", zegt Kristel Moulaert, algemeen directeur van ISVAG.

Lees meer »

Kinderen van De Strandloper in Koksijde schitteren in schoolfeest in Inspirant aan zee

Leerlingen, leerkrachten en ouders van De Strandloper BuBaO keken reikhalzend uit naar het schoolfeest in Inspirant aan zee in Oostduinkerke. Apetrots, uitgedost in hun op maat gemaakte toneeloutfit, vertederden de kinderen hun toeschouwers tijdens het totaalspektakel met als thema ‘Op zoek naar een betere wereld’.
The post Kinderen van De Strandloper in Koksijde schitteren in schoolfeest in Inspirant aan

Lees meer »

Sint-Pieters-Kapelle vormt decor voor vierde zomertentoonstelling van Nick Ervinck: “Met ‘Sculptural’ wil ik de identiteit van K.E.R.K. versterken”

Vanaf dinsdag 2 juli is de voormalige kerk van Sint-Pieters-Kapelle in Middelkerke het decor voor de vierde zomertentoonstelling van Nick Ervinck. De bekende kunstenaar verzamelde voor ‘Sculptural’ twaalf bevriende kunstenaars die samen met hem “de intrigerende wereld van hedendaagse beeldhouwkunst willen belichten”. ‘Sculptural’ loopt nog tot en met zaterdag 31 augustus.
The post Sint-Pieters-Kapelle vormt decor voor vierde zomertentoonstelling

Lees meer »

“Steeds moeilijker om geen medelijden met Lukaku te krijgen”: buitenlandse pers hard voor “zieke Belgen” én bondscoach Tedesco

“Het EK zal België niet missen.” De buitenlandse pers is hard voor de prestaties van onze Rode Duivels tegen Frankrijk, en op Euro 2024 tout court. Ze stellen zich véél vragen. Waarom zo pover? En is dit nu echt het einde van deze generatie? Bovendien krijgt bondscoach Tedesco forse kritiek. “Had België hem niet gehaald omwille van zijn tactische kunde?

Lees meer »

Groothertog Henri bereidt troonafstand voor: Luxemburg verwelkomt opnieuw Belgische groothertogin

De Luxemburgse groothertog Henri (69) bereidt zijn troonsafstand voor. Hij schuift zijn oudste zoon Guillaume (42) komende herfst naar voren als zijn opvolger, in afwachting van een definitieve machtsoverdracht. Luxemburg krijgt daarmee opnieuw een ‘Belgische’ groothertogin: Stéphanie (40), de tegenpool van haar omstreden schoonmoeder, groothertogin María Teresa. “In het paleis zullen heel wat medewerkers opgelucht ademhalen.”

Lees meer »

Waregem krijgt label ‘kindvriendelijke stad’

De Paardenstad mag zich de komende zes jaar met trots Kindvriendelijke Stad noemen. Na een lang en succesvol traject overhandigde de Vlaamse kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens het bijzondere label aan het stadsbestuur.
The post Waregem krijgt label ‘kindvriendelijke stad’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kunstenaars en dichters treden weer in interactie met omgeving voor Kunstenfestival Watou

Van 6 juli tot en met 1 september tonen kunstenaars en dichters tijdens Landscape of the Imagination de kracht van verbeelding op bijzondere plekken in het dorp en Kasteel De Lovie. Kunstenfestival Watou brengt ook een hommage aan dichter Gwij Mandelinck, de oprichter van Kunstenfestival Watou. Ook een fietsroute, de poëziepodcast en Watou Live staan weer op het programma.

Lees meer »