Zwerfvuil blijft landelijke wegen vervuilen

Dat de zwerfvuilacties van de milieudienst meer dan nodig zijn, bewijzen de cijfers van wat men de voorbije jaren op zo een zwerfvuilactiedag ophaalde. In 2014 was dat in Lendelede nog 460 kilo restafval en PMD, vijf jaar later haalden vrijwilligers maar liefst 840 kilo zwerfvuil op, bijna het dubbele.

Cijfers spreken! In 2014 haalde men met de zwerfvuilactie 460 kilo restafval en PMD op. In 2017 was dat 640 kilo, in 2018 660 kilo en in 2019 840 kilo. Ondanks alle sensibiliseringsacties zijn er toch nog altijd mensen die doodgewoon hardhorig blijven en helemaal geen burgerzin vertonen. “We ergeren ons allemaal mateloos aan zwerfvuil dat onze mooie landelijke wegen in Lendelede ontsiert”, zegt omgevingsambtenaar Elvire Vanysacker. “We vinden vooral heel veel blikjes: bierblikjes, colablikjes, blikjes van andere frisdranken, maar ook andere verpakkingen. Vorig jaar vonden we zelfs een zak huisvuil, vochtige doekjes… Men zou ook al eens durven autobanden ergens in een gracht achterlaten. Grote stukken – dat noemen we dan sluikstorten – zijn er de laatste jaren gelukkig maar weinig meer te vinden. Al troffen we onlangs nog twee microgolfovens aan in de Kortrijksestraat.” Op zaterdag 2 maart organiseert de Milieudienst voor de 9de keer een zwerfvuilactie. “We steken samen de handen uit de mouwen om de gemeente weer proper te maken. Verenigingen, jonge en minder jonge mensen, iedereen is welkom. En hoewel het een dirty job, geeft dat een mens achteraf toch veel voldoening.”

Inschrijven

Wie die zaterdag wil meehelpen, moet zich vooraf inschrijven (om praktische redenen) via mail [email protected] en maakt dan kans om één van de 10 cinematickets te winnen. “We verzamelen om 8.30 uur op het Dorpsplein op de parking vóór het gemeentehuis. Daar kom je te weten in welke straten je zwerfvuil kan ruimen. We ronden de actie af om 11.45 uur en brengen dan al het opgehaalde restafval en PMD naar het Dorpsplein. Elke vrijwilliger, iedereen die de handen uit de mouwen stak, wordt dan getrakteerd op verse soep en lekkere pistolets”, klinkt het nog. (IB)

The post Zwerfvuil blijft landelijke wegen vervuilen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Biden in eerste tv-interview sinds rampzalig verlopen debat: “Ik stap alleen uit de race als de Heer mij persoonlijk komt vertellen dat ik dat moet doen”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in zijn eerste televisie-interview na zijn zwakke optreden tijdens het debat met Donald Trump op 27 juni aangegeven dat hij ziek was tijdens dat debat. “Ik voelde me verschrikkelijk”, zei Biden in gesprek met zender ‘ABC’. Biden maakte ook nogmaals duidelijk dat hij niet overweegt om uit de race om het presidentschap te stappen.

Lees meer »

Geen klamme tent voor deze jongeren: luxueus cruisekamp van 1.350 euro is een groot succes

Vergeet het bivak in de Ardennen. Activak is als eerste jongerenorganisatie op cruisekamp vertrokken met 54 jongeren, die in één week vier landen aan de Middellandse Zee aandoen. Kostprijs: 1.350 euro. Toch was het luxekamp meteen uitverkocht, en voor volgende zomer is er al een wachtlijst. “Het is écht impressionant. Elke verdieping is ingericht door een kunstenaar”, vertelt Xander (19).

Lees meer »

“Zo wordt het haast onmogelijk gekwalificeerde mensen te houden”: Wesley Sonck reageert op afscheid bij Belgische voetbalbond

Wesley Sonck (45) heeft in een niet mis te verstane boodschap op zijn Instagrampagina gereageerd op zijn afscheid bij de Belgische voetbalbond. De ex-speler en gewezen Rode Duivel was er bondscoach van België U19. Sonck bedankt voor het volgens hem erg vage voorstel op korte termijn waarin hij bovendien zijn tv-werk als analist moest laten vallen. Sonck: “Op deze manier

Lees meer »

Bakkerij Laurens in Varsenare zwaait Leentje uit na 42 jaar dienst: “Ze werkte hier al toen wij nog niet geboren waren”

Groot feest zondag bij bakkerij Laurens in Varsenare. Na maar liefst 42 jaar achter de toonbank werd Leen ‘Leentje’ Willems er feestelijk uitgezwaaid met wat bijna een dorpsfeest mag genoemd worden. “Leentje werkte hier voor drie opeenvolgende uitbaters. Ze zorgde ook mee voor onze kindjes en we noemden haar vaak onze ‘plusmama’”, zegt bakkersvrouw Melissa Vande Ryse van bakkerij Laurens,

Lees meer »

Koningin Paola en haar moeizame zoektocht naar geluk: “Ze voelde zich gevangen in een harnas”

Deze week is het 65 jaar geleden dat koning Albert II (90) en koningin Paola (86) samen voor het altaar stonden. De kwade dagen liggen ver achter hen, en hadden volgens ‘Story’ bij lange niet enkel scheve schaatsen als oorzaak. De oogverblindende maar naïeve Italiaanse donna was piepjong en werd zonder enige voorbereiding in een strak hofleven gekatapulteerd. “Paola werd

Lees meer »

Unesco duidt eerste biosfeergebied in België aan

Het Nederlands-Belgische grenspark Kempen-Broek is vrijdag door de Unesco aangeduid tot een van de elf nieuwe biosfeergebieden. Dat meldt het VN-agentschap op zijn site. Het is het eerste door Unesco erkende biosfeergebied in ons land, voor Nederland is het het tweede. Unesco’s biosfeernetwerk telt nu 759 gebieden in 136 landen.

Lees meer »

LG en Ferm Pittem belonen hun mantelzorgers

Naar aanleiding van de Dag van de Mantelzorg zetten de besturen van Ferm en Landelijke Gilde van Egem hun leden, die zelf de zorg voor een familielid of vriend op zich genomen hebben, in de bloemetjes.
The post LG en Ferm Pittem belonen hun mantelzorgers appeared first on KW.be.

Lees meer »

Philipsen (2de) en De Lie (4de) kijken vol bewondering naar recordzege Cavendish: “Bijna 40! Maar Mark rijdt rond alsof het zijn eerste Tour is”

Bevoorrechte Belgische getuigen van Mark Cavendish’s recordzege in Saint-Vulbas: Jasper Philipsen (tweede) en Arnaud De Lie (vierde). Zij beleefden de historische sprint vanop de eerste rij. En kwamen diep onder de indruk. “Ongelooflijk dat hij dit nog voor mekaar krijgt. Dit gaan er hem niet veel meer nadoen.”

Lees meer »