Westtoer pakt uit met Het Lekkere Westen: 205 West-Vlaamse chefs presenteren hun troeven

Westtoer pakt uit met de achtste editie van de gratis culinaire gids Het Lekkere Westen: 205 West-Vlaamse chefs presenteren de gastronomische troeven van onze provincie. Opmerkelijk: er werden dit jaar 45 nieuwe chefs gepresenteerd die lokaal en duurzaam werken.

“Met 29 Michelinsterren, 190 restaurants met een Gault&Millau-notering en 57 artisanale brouwerijen mag West-Vlaanderen zich dé gastronomische topprovincie noemen”, benadrukt gedeputeerde Sabien Lahaye-Batheu. De voorzitter van Westtoer wijst op het economisch belang van het toerisme voor West-Vlaanderen: “Het gaat om 50.000 jobs en een omzet van 3 miljard euro. Culinair toerisme is daar een belangrijk onderdeel van.”

Volgens Frank Vansteeland, projectcoördinator Het Lekkere Westen, vormt de Noordzeevis een extra troef voor onze West-Vlaamse gastronomie: “Geen enkel restaurant heeft nog een reden om scampi’s op het menu te plaatsen.”

Vragenlijst

Om opgenomen te worden in de gids Het Lekkere Westen moeten restaurants zich kandidaat stellen en een vragenlijst invullen, met gerichte vragen rond duurzaamheid, het werken met lokale producten en samenwerking. “Die vragenlijst is heel uitgebreid”, zegt Koen De Meulenaere van In ‘t Nieuw Museum uit Brugge. Zijn eethuis werd voor de tweede opeenvolgende keer tot tweede beste bierrestaurant van het land uitgeroepen. Hij moet enkel een Limburgse horecazaak laten voorgaan.

“Zelf kies ik het rundsvlees voor mijn houtgrill uit bij lokale boeren. Ik waak erover dat de dieren geen stress hebben en pols naar hun voeding, om de beste vleeskwaliteit te kunnen bieden. Mijn groenten haal ik bij een bioboer uit Roksem. Voor mijn sapjes doe ik een beroep op Steffi Fruit uit Damme”, aldus de horecabaas, die zijn klanten adviseert om lokale biertjes bij de grillgerechten te drinken.

45 nieuwkomers

Onder de 205 West-Vlaamse chefs, die Westtoer en Horeca West-Vlaanderen selecteerden, bevinden zich 45 nieuwe adresjes. De culinaire Gids Het Lekkere Westen is ingedeeld in vijf regio’s: Brugge, het Brugse Ommeland, de Kust, de Leiestreek en de Westhoek.

“Nieuw dit jaar is dat er naast restaurants authentieke cafés zijn opgenomen, die een mooi aanbod van West-Vlaamse bieren en lokale versnaperingen aanbieden. Die leuke adresjes zijn een meerwaarde in de positionering van onze regio’s als een bestemming voor een korte vakantie. Hedendaagse vakantiegangers gaan immers op zoek naar beleving en authenticiteit”, aldus gedeputeerde Sabien Lahaye-Batheu.

Info: visitwestvlaanderen.be/hetlekkerewesten

The post Westtoer pakt uit met Het Lekkere Westen: 205 West-Vlaamse chefs presenteren hun troeven is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Een C-attest? Niet getreurd: Kamping Kitsch Club trakteert met gratis tickets

In zowat iedere school van Vlaanderen, staan ouders en kinderen aan te schuiven voor het meest stressvolle moment van het jaar: de rapporten. Lachende gezichten die worden afgewisseld met treurige blikken? Het zijn geen uitzonderingen. Meer dan voldoende redenen voor Kamping Kitsch Club om zich in het debat te mengen. “Een C-attest? Mail het maar door en je krijgt gratis

Lees meer »

Fly-In en spectaculaire demo’s op vliegveld Moorsele

De tractor rijdt op de landingsbaan van het vliegveld van Moorsele. Die moet, door de vele regen, bijgewerkt worden om klaar te zijn voor de zevende Fly-In. Op zaterdag 6 en zondag 7 juli staan er immers vijftien vliegdemonstraties gepland. Luc Audoore kijkt er alvast naar uit.
The post Fly-In en spectaculaire demo’s op vliegveld Moorsele appeared first on

Lees meer »

Het Achterland stelt sterke productie ‘De Ballroombeker’ voor, geschreven door West-Vlaming Jeroen Maes

De zomerkomedies van producent Het Achterland in het Fakkeltheater zijn uitgegroeid tot een authentieke Antwerpse zomertraditie. ‘De Ballroombeker’ zal vanaf 28 juni 2024 maar liefst zeven weken te zien zijn in de Rode Zaal van het Fakkeltheater. Regisseur Jeroen Maes schreef een heerlijke, zwoele danskomedie voor de hoofdcast met o.a. Ann van den Broeck, Carry Goossens, Karin Jacobs en Vicky

Lees meer »

“Angst in Franse kleedkamer voor Duivels”: recordinternational Lloris duimt voor Les Bleus, maar waarschuwt ze ook

Zowel bij België als bij Frankrijk staat vandaag niet het gezicht van de onderlinge halve finale op het WK 2018 in doel: geen Thibaut Courtois, maar evenmin Hugo Lloris. De Franse recordinternational (145 caps) zwaaide begin vorig jaar af. Vanuit de VS volgt hij nu met spanning het burenduel in de achtste finale van het EK: “België kan elke Europese

Lees meer »

OPROEP. Vertrek jij liftend op vakantie?

Het kost niets, het is sociaal, avontuurlijk en toch is liften helemaal uit de mode geraakt. Voor een fijn vakantie-artikel zijn we op zoek naar mensen die wel nog de duim opsteken en met onbekenden meerijden om op hun vakantiebestemming te geraken. Vertrek jij de komende dagen naar je droombestemming en wil je vertellen hoe het precies gaat aanpakken, welke

Lees meer »

Stalking-slachtoffer Guillaume Devos (43) na getuigenis overstelpt met reacties: “Bij één bericht dacht ik: ‘Oei, het zou zomaar kunnen dat zij dat is’”

Na zijn openhartige getuigenis over stalking werd acteur en zanger Guillaume Devos (43) overstelpt met positieve reacties van mensen die hem een hart onder de riem wilden steken. Sommigen herkenden zich in zijn relaas en putten er steun en troost uit. “Ik ben ervan overtuigd dat de vrouw die me al die tijd heeft lastiggevallen opnieuw contact zal zoeken, maar

Lees meer »

Volgens Amerikaans Hooggerechtshof zijn honderden bestormers van Capitool ten onrechte aangeklaagd voor ‘belemmering’

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft geoordeeld in het voordeel van de voormalige politieagent Joseph Fischer, die betrokken was bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Volgens het Hof hebben federale aanklagers honderden bestormers van het Capitool ten onrechte aangeklaagd voor obstructie of ‘belemmering’. Volgens het Openbaar Ministerie zal het oordeel de straffen van de bestormers niet ongedaan maken,

Lees meer »