Westtoer pakt uit met de achtste editie van de gratis culinaire gids Het Lekkere Westen: 205 West-Vlaamse chefs presenteren de gastronomische troeven van onze provincie. Opmerkelijk: er werden dit jaar 45 nieuwe chefs gepresenteerd die lokaal en duurzaam werken.
“Met 29 Michelinsterren, 190 restaurants met een Gault&Millau-notering en 57 artisanale brouwerijen mag West-Vlaanderen zich dé gastronomische topprovincie noemen”, benadrukt gedeputeerde Sabien Lahaye-Batheu. De voorzitter van Westtoer wijst op het economisch belang van het toerisme voor West-Vlaanderen: “Het gaat om 50.000 jobs en een omzet van 3 miljard euro. Culinair toerisme is daar een belangrijk onderdeel van.”
Volgens Frank Vansteeland, projectcoördinator Het Lekkere Westen, vormt de Noordzeevis een extra troef voor onze West-Vlaamse gastronomie: “Geen enkel restaurant heeft nog een reden om scampi’s op het menu te plaatsen.”
Vragenlijst
Om opgenomen te worden in de gids Het Lekkere Westen moeten restaurants zich kandidaat stellen en een vragenlijst invullen, met gerichte vragen rond duurzaamheid, het werken met lokale producten en samenwerking. “Die vragenlijst is heel uitgebreid”, zegt Koen De Meulenaere van In ‘t Nieuw Museum uit Brugge. Zijn eethuis werd voor de tweede opeenvolgende keer tot tweede beste bierrestaurant van het land uitgeroepen. Hij moet enkel een Limburgse horecazaak laten voorgaan.
“Zelf kies ik het rundsvlees voor mijn houtgrill uit bij lokale boeren. Ik waak erover dat de dieren geen stress hebben en pols naar hun voeding, om de beste vleeskwaliteit te kunnen bieden. Mijn groenten haal ik bij een bioboer uit Roksem. Voor mijn sapjes doe ik een beroep op Steffi Fruit uit Damme”, aldus de horecabaas, die zijn klanten adviseert om lokale biertjes bij de grillgerechten te drinken.
45 nieuwkomers
Onder de 205 West-Vlaamse chefs, die Westtoer en Horeca West-Vlaanderen selecteerden, bevinden zich 45 nieuwe adresjes. De culinaire Gids Het Lekkere Westen is ingedeeld in vijf regio’s: Brugge, het Brugse Ommeland, de Kust, de Leiestreek en de Westhoek.
“Nieuw dit jaar is dat er naast restaurants authentieke cafés zijn opgenomen, die een mooi aanbod van West-Vlaamse bieren en lokale versnaperingen aanbieden. Die leuke adresjes zijn een meerwaarde in de positionering van onze regio’s als een bestemming voor een korte vakantie. Hedendaagse vakantiegangers gaan immers op zoek naar beleving en authenticiteit”, aldus gedeputeerde Sabien Lahaye-Batheu.
Info: visitwestvlaanderen.be/hetlekkerewesten
The post Westtoer pakt uit met Het Lekkere Westen: 205 West-Vlaamse chefs presenteren hun troeven is provided by KW.be.