Vier leden van Oostends ‘modelgezin’ schuldig aan cocaïnehandel, kopstuk krijgt zeven jaar cel

Vier leden van een Albanees ‘modelgezin’ uit Oostende zijn voor de Brugse rechtbank veroordeeld voor hun aandeel in grootschalige cocaïnehandel. Een van de zonen kreeg zeven jaar effectieve celstraf. Onder het bed van zijn ouders troffen speurders 56.000 euro cash aan. “Gespaard door hard te werken”, klonk het tevergeefs.

De zaak is een uitloper van Operatie Sky, waarbij enkele jaren geleden meer dan een miljard versleutelde berichten uit het criminele milieu werd ontcijferd. De Oostendse Albanees A.B. (29) bleek een sleutelrol te vervullen in een bende die minstens 958 kilogram cocaïne verhandelde, goed voor een totale opbrengst van bijna 29 miljoen euro. Omdat er een ontvoering op til bleek ging het gerecht op 14 februari tot arrestaties over.

Vuurwapens gevonden

A.B. verklaarde dat hij tot 200 kilogram cocaïne per keer transporteerde voor een bende die opereerde vanuit een viertal huurpanden in Antwerpen. Bij huiszoekingen werden daar schietklare vuurwapens aangetroffen. Maar door de vroegtijdige tussenkomst konden de leiders van de bende niet geïdentificeerd worden.

Dat hij zich met cocaïnehandel inliet, ontkende A.B. niet. “Maar enkel als loopjongen,” pleitte advocaat Frank Scheerlinck. “Het ging niet om de enorme hoeveelheden die het parket hem wil aansmeren.” De rechtbank gaf A.B. maandag niettemin zeven jaar effectief. Tijdens de pleidooien verontschuldigde hij zich bij zijn ouders en twee broers en benadrukte hij dat zij niet bij de feiten betrokken waren.

56.000 euro cash

Maar de rechtbank dacht daar maandag anders over. F.B. (23), de jongere broer van A.B., kreeg twee jaar celstraf met uitstel. Zijn vader G.B. (57) en moeder F.B. (52) kregen elk een jaar celstraf met uitstel. Onder hun bed trof de politie liefst 56.000 euro cash geld aan. “Gespaard door veertig jaar hard te werken”, pleitte hun advocaat tevergeefs.

Volgens de procureur hielpen de ouders de drugswinsten witwassen. “Het leek nochtans een nette Oostendse familie”, verduidelijkte hij. “De vader was arbeider, de moeder gaf inburgeringscursussen.” A.B (31), de oudere broer van het kopstuk, werd als enige van het gezin vrijgesproken.

Vrouw vrijgesproken

De bende schakelde stromannen in om panden te huren. Niet enkel in Antwerpen maar ook in Damme. Daar huurde de Oostendse vriendin van de spilfiguur een vakantiewoning, waar twee maanden lang cocaïne werd gestockeerd. Dat zij daarvan op de hoogte was, achtte de rechtbank evenwel niet bewezen. De vrouw werd dan ook vrijgesproken.

In de zaak stonden nog tien anderen terecht. Een van hen werd vrijgesproken. De anderen kregen tot zes jaar effectieve celstraf. De dertien veroordeelde bendeleden kregen ook een totale geldboete van 268.000 euro opgelegd. Alles samen werd ook 992.500 euro aan drugsgeld verbeurdverklaard. (AFr)

The post Vier leden van Oostends ‘modelgezin’ schuldig aan cocaïnehandel, kopstuk krijgt zeven jaar cel is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Grote banken in de Verenigde Staten doorstaan stresstest van centrale bank

De grootste Amerikaanse banken zijn volgens de Federal Reserve nog steeds bestand tegen een zware economische en financiële crisis. De centrale bank van de Verenigde Staten maakte de resultaten van de jaarlijkse stresstest woensdag bekend. De verliezen die de kredietverstrekkers zouden lijden waren bij de test dit jaar wel groter dan vorig jaar, verklaarde vicevoorzitter voor bankentoezicht Michael Barr.

Lees meer »

Bekende Kriekebewoner neemt deel aan WK Ironman in Hawaï: “Topsporters steunen Stefaan”

Op donderdagavond 1 augustus beginnen de Kriekefeesten met een Hawaï-party ten voordele van Kriekebewoner Stefaan De Clercq, die op 26 oktober deelneemt aan het wereldkampioenschap Ironman in Hawaï. Stefaan kan rekenen op de steun van sportieve toppers zoals Lies Defreyne en beroepsrenners zoals Yves Lampaert, Tim Declercq en Jordi Warlop.
The post Bekende Kriekebewoner neemt deel aan WK Ironman

Lees meer »

Basisschool De Verrekijker in Alveringem wint ‘Klushelden van Brico’: “Hoera, tienduizend euro aan renovatiemateriaal!”

Fantastisch nieuws uit vrije basisschool De Verrekijker in de Hoogstraat. De school heeft de wedstrijd Klushelden van Brico gewonnen, mag voor 10.000 euro aan werkmateriaal gaan kopen, en kan zo een verouderd paviljoen op de speelplaats renoveren. “Dit is een enorme meevaller”, zegt directeur Lynn Stekelorum.
The post Basisschool De Verrekijker in Alveringem wint ‘Klushelden van Brico’: “Hoera, tienduizend

Lees meer »

BEKIJK: Kajakken in het groen op de Demer tussen Herkenrode en Kuringen

Vanaf vandaag kan je kajakken aan de abdij van Herkenrode in Hasselt. Tijdens een tochtje van anderhalf uur vaar je tussen de bomen en het riet tussen de abdij van Herkenrode en Kuringen. "We nemen even pauze tijdens het broedseizoen, maar het is wel de bedoeling dat dit een blijvertje is", zegt Paul Lambrechts, directeur van de abdijsite.

Lees meer »

Grote namen op derde editie van de Pekkersfeesten in Izegem: ‘zwarte zaterdag’ vol new wave-toppers

Op zaterdag 29 juni wordt Cultuurhuis De Leest weer omgetoverd tot een new wave-tempel voor dag twee van de derde editie van de Pekkersfeesten. Traditiegetrouw kan je op deze ‘zwarte zaterdag’ genieten van topbands uit het genre, van opkomend talent tot gevestigde waarden.
The post Grote namen op derde editie van de Pekkersfeesten in Izegem: ‘zwarte zaterdag’ vol new

Lees meer »

China beschuldigt twee oud-ministers van Defensie van corruptie

De Communistische Partij van China (CPC) heeft twee voormalige ministers van Defensie, die al maanden niet meer in het openbaar zijn verschenen, uit de partij gezet wegens beschuldigingen van corruptie. Li Shangfu en Wei Fenghe zijn uit de partij gezet wegens “ernstige schendingen van de partijdiscipline en de wet”, meldde het staatspersbureau Xinhua donderdag.

Lees meer »