“Hebben 34.500 kilo voedsel kunnen redden”: woonzorgcentra en AZ Delta gaan samen de strijd tegen voedselverspilling aan

Het ziekenhuis AZ Delta en de Roeselaarse woonzorgcentra Sint-Henricus en De Hovenier zij er in geslaagd om op één jaar tijd 34.500 kilo voedsel te redden. Dat betekende onmiddellijk een besparing van 70.000 euro.

Voedselverspilling is een probleem, dat merkte men ook in AZ Delta en de woonzorgcentra De Hovenier en Sint-Henricus. Zij gingen in zee met FoodWin, een vzw die verschillende voedingsactoren in de keten ondersteunt om zo voedselverspilling te reduceren. Het voorbije jaar gingen de zorginstellingen aan de slag. “We zijn er samen in geslaagd om 34.500 kilogram voedsel te redden en zo ruim 70.000 euro te besparen. De vooropgestelde ambitie om dertig procent minder te verspillen is behaald”, aldus Stiene Seynaeve, verantwoordelijke binnen AZ Delta.

Computerrobot

Door aan de hand van een meting gericht op zoek te gaan naar knelpunten in de organisatie konden de zorginstellingen in samenwerking met FoodWIN vaststellen wat er precies verkeerd liep. Nadat een duidelijk actieplan werd uitgetekend, konden de woonzorgcentra en het ziekenhuis zelf aan de slag. “Samen met het team zijn we op zoek gegaan naar een manier om meer populaire gerechten aan te bieden. Dit is natuurlijk niet simpel in een ziekenhuis met zo’n divers publiek. Een computerrobot doorzocht de dossiers en annuleerde automatisch de maaltijden van de nuchtere patiënten”, aldus Seynaeve.

Thema op de kaart gezet

Vanuit de stad en de provincie werd het project van dichtbij opgevolgd. “Voedselverspilling vermijden is een belangrijke actie om klimaatneutraal te worden. Alleen is het soms moeilijk om te weten waar die verspilling precies zit. De wil is er wel, maar concrete actie is moeilijk. Met dit project wilden we daar verandering in brengen en we zijn bijzonder trots op dit resultaat. Tegelijk hebben we het thema op de kaart gezet en hopelijk blijft het ook leven, op de werkvloer en bij mensen thuis. Want elke bewustwording of vermindering van verspilling is een winst voor onze maatschappij”, aldus schepen van gezondheid Michèle Hostekint (Vooruit).

The post “Hebben 34.500 kilo voedsel kunnen redden”: woonzorgcentra en AZ Delta gaan samen de strijd tegen voedselverspilling aan is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Dit vrijetijdscentrum is wat Gistel echt wel nodig had”: Met Zomerloos opent belangrijkste project van de legislatuur

Met een driedaagse opendeur zette het nieuwe vrijetijdscentrum Zomerloos de deuren wagenwijd open voor het brede publiek. Voor het stadsbestuur is dit in veel opzichten het grootste project van deze legislatuur. “Dit centrum is wat Gistel nodig had”, klinkt het uit verschillende hoeken.
The post “Dit vrijetijdscentrum is wat Gistel echt wel nodig had”: Met Zomerloos opent belangrijkste project

Lees meer »

André en Bernice zijn vijftig jaar gelukkig getrouwd

Op zondag 25 augustus werden André Brugghe en Bernice Vandenbroucke uit de Driepikkelstraat in Ledegem gehuldigd op het gemeentehuis. Het koppel stapte op 16 augustus 1974 in het huwelijksbootje en is inmiddels vijftig jaar getrouwd.
The post André en Bernice zijn vijftig jaar gelukkig getrouwd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Danira Boukhriss over geboorte van haar zoontje: “Als het nog een kwartier langer had geduurd, werd het gevaarlijk”

In de podcast van Anja Daems, ‘Als de muren konden praten’, heeft Danira Boukhriss Terkessidis (34) het openhartig over de geboorte van haar zoontje Naïm, die ze deelt met acteur Ward Kerremans. Hoewel ze naar eigen zeggen zeker op een roze wolk zit, kwamen er ook heel wat moeilijkheden bij kijken. “De pijn achteraf was nog erger dan de bevalling

Lees meer »

Bas Claerhout wint BK Open Water: “EJK échte doel”

Bas Claerhout (16) uit Izegem won onlangs het Belgisch kampioenschap Open Water in Willebroek. Na 5.000 meter werd het een ex aequo op de eerste plaats in de open categorie tussen Bas en een Nederlander.
The post Bas Claerhout wint BK Open Water: “EJK échte doel” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Pronkstuk van Nationaal Visserijmuseum in Koksijde: potvis Valentijn eindelijk te bewonderen

Potvis Valentijn is opnieuw thuis in Koksijde. 35 jaar nadat hij aanspoelde op het strand van Sint-André in Oostduinkerke. In het Nationaal Visserijmuseum is een nieuwe vleugel volledig aan het skelet gewijd. Dat weegt meer dan één ton en is dertien meter lang.
The post Pronkstuk van Nationaal Visserijmuseum in Koksijde: potvis Valentijn eindelijk te bewonderen appeared first on

Lees meer »

Vrouw (62) dood teruggevonden in mobilhome langs snelwegparking: “Onderzoek naar de feiten loopt”

Op de snelwegparking langs de E40 in Jabbeke werd afgelopen dinsdag het levenloze lichaam van een 62-jarige vrouw uit De Haan aangetroffen in een mobilhome. Het West-Vlaams parket opende een onderzoek naar de feiten. “Ik kan bevestigen dat mijn cliënt in verdenking werd gesteld voor schuldig verzuim”, zegt meester Lawrence Taillaert. “Ondertussen is hij vrijgelaten.”

Lees meer »

Betonnen vlakte maakt plaats voor spannende groene speelplaats in SBS De Brug in Roeselare

Stedelijke Basisschool De Brug zette maandag niet alleen het nieuwe schooljaar in maar opende meteen de nieuwe gebouwen en vooral de groene speelplaats aan de kant van de Steenstraat. De 2.400 vierkante meter oude betonnen speelplaats werd hiervoor onthard.
The post Betonnen vlakte maakt plaats voor spannende groene speelplaats in SBS De Brug in Roeselare appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jens Dendoncker blikt terug op gênant moment uit zijn carrière: “Ik zei ‘sorry’ en liep snel van het podium”

Jens Dendoncker (34) keert binnenkort terug als presentator van ‘The Masked Singer’. Vorig jaar wist hij het publiek al te charmeren, hoewel zijn optredens niet altijd vlekkeloos verliepen. In de podcast ‘Achter de Schermen’ blikt hij terug op een van de meest gênante momenten uit zijn carrière. “In de begin van mijn carrière ben ik meermaals keihard afgegaan.”

Lees meer »

OPROEP: heb jij als Erik Van Looy nog nooit gekookt?

Heb jij nog nooit zelf gekookt? Beperken jouw kookkunsten zich tot het opwarmen van Zwan-worstjes in eigen nat? Ga jij altijd op restaurant en/of koop je kant-en-klare maaltijden die je dan opwarmt in de microgolfoven? Programmamaker Erik Van Looy (62) gaf gisteren in het programma ‘Komen eten’ toe dat hij nog nooit zijn oven heeft gebruikt, nog nooit aardappelen heeft

Lees meer »