“Geven en nemen, met liefde voor mens en dier”: dierenvoedselbank De Dierenfamilie in Wielsbeke zet zich in voor huisdieren van kansarme mensen

In de Rijksweg in Wielsbeke is dierenvoedselbank vzw De Dierenfamilie van start gegaan. “We zetten ons in voor de huisdieren van kansarme mensen. Via inzamelpunten zamelen we dierenvoeding in dat we om de twee maanden uitreiken aan mensen die het nodig hebben”, zeggen Claudia Bamps en Dagmar Delbaere.

Dierenvoedselbank De Dierenfamilie in Wielsbeke komt op kruissnelheid. Dagmar Delbaere uit Wielsbeke en Claudia Bamps uit Oostrozebeke startten eind december met de voorbereidingen samen met Patsy, Sally, Cindy en Cindy. “Bedoeling van onze dierenvoedselbank is dierenvoeding uitreiken aan gezinnen die het niet breed hebben”, leggen Claudia en Dagmar uit. “Veel van die mensen hebben al een of meerdere huisdieren van voor ze in de financiële problemen kwamen. Vaak kunnen ze al een beroep doen op de reguliere voedselbanken, maar daar is zelden of nooit dierenvoeding voorhanden. En op dat vlak willen wij nu een helpende hand reiken.”

Dergelijke initiatieven zijn niet nieuw, maar er kwamen er zelf al in de problemen. De Dierenfamilie is echter stevig gestructureerd op basis van een vzw. “We staan ook in contact met de OCMW’s in Wielsbeke en omliggende gemeenten, zij verwijzen mensen door naar ons. Ook mensen die in een schuldbemiddeling zitten kunnen bij ons aankloppen. We waken er wel sterk over dat enkel mensen die effectief die hulp nodig hebben, een beroep op onze dierenvoedselbank kunnen doen. Anders staan er hier straks 500 aan te schuiven.”

Nieuwe sociale contacten

“De dieren die deze kansarme gezinnen hebben, horen bij hen. Door de stap naar ons te zetten tonen ze wel dat ze hun verantwoordelijkheid en hun dier niet zomaar in een asiel dumpen. Voor bepaalde mensen is een huisdier dikwijls het enige dat ze nog hebben. Door naar ons te komen kunnen ze ook nieuwe sociale contacten leggen, want bij ons is iedereen welkom. Je zal ook nooit weten wie er nu wel of niet een beroep op ons doet.”

De kostprijs voor een pakket dierenvoeding kost bij De Dierenfamilie 2 euro en daarin is voedsel voor maximaal 4 dieren in inbegrepen. Een pakket bestaat uit onder meer korrels en natte voeding. Voor wie wil steunen, worden er ook pakketjes met dierensnoepjes verkocht, tegen 50 cent voor een pakje. “Let wel: we beschouwen onze hulp als aanvullend, het is niet de bedoeling de complete dierenzorg over te nemen”, zeggen Claudia en Dagmar. “Alle opbrengsten vloeien ook terug naar de verwerving van dierenvoeding. Hiervoor lopen diverse acties. We hebben bijvoorbeeld spaarpotten staan in winkels en hebben ook andere inzamelpunten. We werken ook samen met andere inzamelacties die bijvoorbeeld dopjes inzamelen of kroonkurkjes. Dit doen wij dan ook, terwijl zij voor ons dierenvoeding inzamelen. Zo bereiken we veel meer mensen.”

Grotere uitvalsbasis?

“Ook scholen doen eens een actie voor ons en we kunnen uiteraard rekenen op handelszaken. Als daar bijvoorbeeld een zak dierenvoeding scheurt, is die niet meer verkoopbaar. Als ze die schenken aan ons kunnen wij daar een bewijs van donatie voor geven, waardoor het niet als verlies beschouwd wordt voor die zaak. Ook voor sponsors is er uiteraard aandacht. Het zijn geen gemakkelijke tijden om er te werven, maar als ze horen dat het over mensen en dieren gaat komen ze wel makkelijker over de brug.”

“We zijn nog maar bezig van eind december, maar kunnen toch al een mooie bedeling doen. Het is niet altijd even gemakkelijk. We moeten roeien met de riemen die we hebben. Maar het gaat ons lukken om om de twee maanden de mensen te kunnen helpen. Uiteraard hopen we dat we ze hier niet meer terug hoeven te zien, dit zou betekenen dat ze uit de miserie geraakt zijn. Maar zelfs dan blijven ze hier nog welkom om eens langs te komen, voor een praatje. Omgekeerd kunnen wij ook mensen naar andere sociale diensten doorverwijzen. We willen dat iedereen hier een veilig gevoel heeft. We zorgen ook zeker voor de nodige privacy. Onze ruimte, die eigenlijk al te klein is, ligt volledig discreet. We dromen van een grotere uitvalsbasis. En ook erkend worden als een soort sociaal kruidenier in de gemeente zou een stap vooruit betekenen. Maar we willen niet lopen vooraleer we kunnen stappen”, klinkt het nuchter.

Soms extra’s

Ook speeltjes voor dieren worden ingezameld. “Alles is bij ons welkom. We zorgen soms eens voor extra’s, zoals bijvoorbeeld een hondenkapster die zal langskomen. Ook kijken we richting dierenartsen, mochten zij eens een vaccinatie kunnen doen, zou dit ook heel wat helpen. Maar we zien wel wat er op ons pad komt.”

De Dierenfamilie heeft een algemene Facebookpagina waar iedereen de info vindt. “Daarnaast is er ook een besloten groep waar enkel de mensen die een beroep op ons doen toegang toe hebben. Zo kunnen we hen op de hoogte houden. Onderling kunnen mensen die geen vervoer hebben bijvoorbeeld dan afspreken om samen hierheen te komen. Gemeentegrenzen hebben wij niet, sommigen komen van dichtbij, anderen van verder. In dat laatste geval kunnen we hen wel een gelijkaardig initiatief aanraden bij hen in de buurt, als dat voor hen comfortabeler uitkomt. We kijken altijd wat het best is voor mens en dier. Zo zie je dat onze leuze ‘geven en nemen met liefde voor mens en dier’ niet uit loze woorden bestaat.” (Frank Meurisse)

The post “Geven en nemen, met liefde voor mens en dier”: dierenvoedselbank De Dierenfamilie in Wielsbeke zet zich in voor huisdieren van kansarme mensen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Duizenden gedupeerden, ook uit ons land, dagen Nederlands fietsmerk Babboe voor rechter

Het Nederlandse advocatenkantoor Birkway begint namens zeker 14.000 gedupeerden uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Duitsland een rechtszaak tegen het de Nederlandse fabrikant van bakfietsen Babboe. Dat maakte advocaat Quirijn Bongaerts bekend in het televisieprogramma Radar. Met de claim wil het kantoor dat de gedupeerden een schadevergoeding krijgen voor de onveilige fietsen van Babboe.

Lees meer »

Diamant voor wandelaars Julien en Agnes

Zondag 8 september was een onvergetelijke dag voor het echtpaar Julien Vankeirsbilck en Agnes Devolder uit de Gaverstraat 15. In de feestlocatie Swaenenburg kregen zij het bezoek van een delegatie van burgemeester en schepenen naar aanleiding van hun diamanten huwelijksjubileum. Julien is afkomstig uit het naburige Meulebeke, waar hij opgroeide binnen een gezin van twee
The post Diamant voor

Lees meer »

Knokke-Heist blikt tevreden terug op Ironman: “Dit wordt een vaste waarde”

Het voorbije Ironmanweekend was een succes. Het evenement bracht zowel bij de deelnemers als de toeschouwers veel volk op de been in Knokke-Heist. De Ironman 70.3, een triatlon over de halve afstand, was voor de atleten een unieke beleving, al was een felle landwind misschien wel de grootste tegenstander.
The post Knokke-Heist blikt tevreden terug op Ironman: “Dit wordt

Lees meer »

Dood van Cloé (28) in Thailand komt hard aan in Holsbeek: “Ik hoorde haar enkele weken geleden nog, ze leek zo gelukkig”

De Belgische vrouw die zaterdagochtend dood werd teruggevonden in het noorden van Thailand, is de 28-jarige Cloé Ferrari, afkomstig uit Holsbeek. Ze woonde sinds een tiental maanden met haar vriend in de provincie Mae Hong Son in Thailand en gaf daar yogalessen. “Ik hoorde haar een paar weken geleden nog, ze leek zo gelukkig”, klinkt het bij een vriendin.

Lees meer »

Rogier en Erna zijn 65 jaar gelukkig getrouwd

Rogier Couckuyt (88) en Erna Verstraete (93) kregen het bezoek van burgemeester Jan Seynhaeve, schepen van Feestelijkheden Lobke Maes en schepenen Stijn Tant en Bas Surmont. Zij kwamen Rogier en Erna feliciteren met hun briljanten huwelijksverjaardag. Zij kregen enkele geschenken aangeboden. Erna is geboren op 22 mei 1931. Ze was huisvrouw en zorgde voor de
The post Rogier en

Lees meer »

25 kandidaten voor N-VA Anzegem: “Bestuur met gezonde begroting”

N-VA Anzegem heeft haar lijst en programma klaar voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. “Een correct en verantwoordelijk bestuur, dat is waarvoor we staan”, stelt kandidaat-burgemeester Koen Tack (62).
The post 25 kandidaten voor N-VA Anzegem: “Bestuur met gezonde begroting” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Emiel (24) hangt (professionele) voetbalschoenen aan de haak: “Opgelet met druk bij voetbal”

Voetballer Emiel Deconinck stapt uit de voetbalwereld, al blijft hij er eigenlijk wel in. Na jaren van voetbal spelen, gaat hij jongeren begeleiden bij het mentale aspect van het spelletje. Hij is zelf ervaringsdeskundige van de hoge druk die jongeren onbewust kunnen voelen.
The post Emiel (24) hangt (professionele) voetbalschoenen aan de haak: “Opgelet met druk bij voetbal” appeared

Lees meer »

“In Saint-Tropez is ze al jaren niet meer buiten gezien”: Brigitte Bardot, hét Franse sekssymbool, wordt 90

Een bijzonder eerbetoon aan een bijzondere vrouw. Dat is de tentoonstelling met nooit eerder geziene foto’s van Brigitte Bardot die een Oost-Vlaamse kunsthandelaar in Saint-Tropez organiseert. De Française viert deze maand haar 90ste verjaardag. Maar hoe slijt hét icoon van de Franse filmwereld vandaag haar dagen? ‘Primo’ zocht het uit: “Ze voelt zich het veiligst tussen haar honden, katten en

Lees meer »