Eerste van tienduizend nieuwe bomen geplant voor uitbreiding Wallemote-Wolvenhof: “We willen inhaalbeweging maken”

De stad Izegem en provincie West-Vlaanderen hebben het startschot gegeven voor de uitbreiding van provinciedomein Wallemote-Wolvenhof. De groene long breidt uit met vijf hectare, waar de komende jaren nieuw geplante boompjes kunnen uitgroeien tot een nieuw stuk bos. Het eerste exemplaar ging maandag symbolisch de grond in. “En er volgen er nog. Hier gaan in totaal tienduizend nieuwe bomen in de grond”, aldus burgemeester Bert Maertens (N-VA).

Het hadden er op de eerste dag al meer moeten zijn, maar door het regenweer waren grote stukken grond in een modderpoel herschapen. Geen ideaal scenario om massaal bomen aan te planten en dat besefte ook de stad. “Aanvankelijk gingen kinderen van Prizma-basisschool Heilige Familie ons hier vandaag helpen met boompjes planten, maar in dit hondenweer was dat geen goed idee”, zegt burgemeester Bert Maertens, die wel kon rekenen op gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe om symbolisch één boom aan te planten.

“Het is al langer onze ambitie om meer groen in de stad te voorzien. Dan heb ik het niet alleen over straatbomen of perkjes. Izegem is één van de meest bosarme gebieden uit de regio en dus willen we graag een inhaalbeweging maken. Dat kan door de creatie van een nieuw bos, zoals later dit jaar met het Vageweenbos in Kachtem, maar ook door de uitbreiding van bestaande groene longen, zoals Wallemote-Wolvenhof.”

Nieuw speelbos

Een paar jaar geleden verwierf de stad vijf hectare grond aan de Bosdreef en Wolmvenhofstraat van particulieren en deze kreeg intussen een herbestemming tot parkgebied. “Daardoor is het mogelijk om hier in totaal tienduizend nieuwe bomen te plaatsen. Deze moeten op termijn een nieuw speelbos vormen. We zitten daarmee op schema om deze legislatuur in totaal ruim 37.000 nieuwe bomen in Izegem te planten. Dat is meer dan één boom per inwoner. Sinds corona hebben we geleerd hoe belangrijk het is om in eigen streek van kwalitatief groen te genieten en we zijn blij dat we er op deze locatie werk van kunnen maken.”

“Ik hoop in de toekomst in dit nieuwe stuk bos met mijn kleinkinderen te komen ravotten”

Met de uitbreiding wordt het provinciedomein in één klap vijf hectare groter en is er in totaal 30 hectare om in te wandelen. Dat het toch nog even zal duren voor het om een volwaardig bos gaat, illustreerde de burgemeester met een anekdote. “Het is twintig jaar geleden dat ik als voorzitter van de jeugdraad aan de andere kant van dit domein een ander speelbos mocht aanplanten en daar plukken we nu, na al die tijd stilaan de vruchten van. Ik hoop dan ook in de toekomst in dit nieuwe stuk bos met mijn kleinkinderen te komen ravotten”, knipoogde hij.

Eenrichtingsverkeer

Op termijn komt er ook een nieuwe invulling voor kasteel Wolvenhof, dat nu nog aan de buitenkant gerenoveerd wordt. De hoop is om er een horecazaak in te vestigen. Daarom komt er op de hoek van de Bosdreef en Wolvenhofstraat een extra parking. Om alles in goede banen te leiden voorziet de stad eenrichtingsverkeer van de Kokelarestraat naar de Wolvenhofstraat en Bosdreef. De tractorsluis op die locatie blijft ook behouden Er komt tot slot na de zomer ook een nieuwe trage weg voor fietsers en voetgangers vanuit het centrum van de Bosmolens richting basisschool. Oppositiepartij STiP hekelt het aanslepen van de creatie. “Tussen het eerste plan en uitvoering zal er weer zes jaar zitten en dat is te lang”, meent Kurt Grymonprez. “Je kon in de tussentijd met beperkte middelen de oude bestaande trage weg hebben ingericht. Dan was er al iets.”

The post Eerste van tienduizend nieuwe bomen geplant voor uitbreiding Wallemote-Wolvenhof: “We willen inhaalbeweging maken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kijk bij HLN vandaag én morgen exclusief live naar topaffiches in het amateurvoetbal

In samenwerking met Voetbal Vlaanderen biedt HLN, exclusief voor abonnees, ook dit seizoen live amateurvoetbal aan. Elk weekend wordt één topaffiche uit eerste amateurafdeling live gestreamd met deskundig commentaar. In bepaalde weken komen ook toppers uit lagere reeksen aan bod. Dit weekend staan er twee matchen op het programma. Vanavond is er Racing Mechelen-Berchem Sport, morgen Belisia Bilzen-Dessel Sport.

Lees meer »

Bisschop Lode Aerts draagt hoogmis op in Alveringem: volle kerk viert start nieuwe parochiale eenheid Veurne-Alveringem

Het was op meerdere fronten feest op zondag 15 september. Alveringem viert dan niet enkel kermis, maar precies vandaag gaat ook de nieuwe parochiale eenheid Veurne-Alveringem van start. Bisschop Lode Aerts kwam voor deze bijzondere gelegenheid naar Alveringem.
The post Bisschop Lode Aerts draagt hoogmis op in Alveringem: volle kerk viert start nieuwe parochiale eenheid Veurne-Alveringem appeared first on

Lees meer »

Chirojongens en -meisjes van Staden voortaan op zelfde terrein

Chiro Staden en het gemeentebestuur openden een gloednieuw gebouw op Zonneburcht, het terrein van de Chirojongens. Door de nieuwbouw kunnen de Chiromeisjes verhuizen naar het terrein van de jongens.
The post Chirojongens en -meisjes van Staden voortaan op zelfde terrein appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stad Roeselare stelt toekomstig erfgoeddepot op Schiervelde voor: “Dit wordt de schatkamer van de regio”

De stad Roeselare, de provincie, WVI en DVV Midwest stelden donderdagmiddag de eerste beelden van het toekomstig erfgoeddepot op Schiervelde voor. Naast het Roeselaarse stadsarchief zullen er vanaf midden 2026 ook erfgoedobjecten uit 11 gemeenten uit de regio te vinden zijn. “Dit wordt de schatkamer van de regio waar erfgoed terug een toekomst krijgt.”
The post Stad Roeselare stelt

Lees meer »

Vlaamse gemeenten halen recordbedrag van 124 miljoen euro op met boetes

De Vlaamse steden en gemeenten hebben vorig jaar in totaal een recordbedrag van 124 miljoen euro opgehaald aan boetes. Het gaat vooral om GAS-boetes. Ter vergelijking: aan het begin van de bestuursperiode, in 2019, werd een dikke 43 miljoen euro opgehaald met gemeentelijke boetes. Dat meldt VRT op basis van cijfers van Statistiek Vlaanderen.

Lees meer »

Jongeman (19) riskeert jaar cel na gewelddadige diefstal van gsm

Een 19-jarige jongeman die in Frankrijk woont riskeert één jaar effectieve celstraf na een gewelddadige diefstal van een gsm in De Panne. Volgens het slachtoffer werd zijn telefoon door een jongerenbende geroofd toen die passeerden met de wagen en werd er daarna geld afgehaald. “Hij heeft nog steeds nachtmerries over de feiten”, zegt de advocaat van het slachtoffer.
The

Lees meer »