Coup de théâtre in het Brugs voetbaldossier: Raad van State fluit Raad voor Vergunningsbetwistingen terug

Nieuwe coup de théâtre in het Brugs stadiondossier: de auditeur bij de Raad van State fluit de Raad voor Vergunningsbetwistingen terug, wat mogelijks de juridische weg voor de plannen van Club Brugge sneller vrijmaakt. Ondertussen heeft de gemeenteraad maandagavond de sloop van het oude Jan Breydelstadion goedgekeurd.

Alle politieke fracties in de Brugse gemeenteraad – ook Groen – scharen zich achter de plannen van Club om een nieuw voetbalstadion te bouwen op de Olympiasite in Sint-Andries. Tijdens de raad moesten zij de rooilijnen en de binnenwegen voor de parkomgeving rondom het nieuwe stadion goedkeuren.

De aanleg van dat park gebeurt op kosten van Club Brugge. Maar de Stad Brugge zal het park moeten onderhouden. De goedkeuring van de rooilijnen is een nieuwe stap in de sloop van het huidige Jan Breydelstadion en de bouw van een nieuwe voetbaltempel. Tegen de plannen zijn 38 bezwaarschriften ingediend.

Bemiddelaar

Raadslid Geert Van Tieghem (N-VA) hekelde het feit dat het voetbaldossier al 18 jaar aansleept en vroeg dat ofwel de partij Groen zou bemiddelen met de vzw Groen, die dwars ligt tegen de aantasting van de open ruimte in de Blankenbergse Steenweg, waar er nu voor Cercle een kleiner stadion voorzien wordt. Ofwel dat de Stad een officiële bemiddelaar aanstelt in dit dossier.

Wat de toestand van het huidige Jan Breydelstadion betreft, vroeg Geert Van Tieghem hoe lang de door betonrot aangetaste constructie het stadion nog kan dragen. Zijn partijgenote Ilse Coopman meldde dat tijdens de Brugse stadsderby geen enkel vrouwentoilet doorspoelde in de Zuid Tribune. Volgens Stefaan Sintobin (VB) zijn de mannenwc’s er niet beter aan toe: “Het is een echte schande dat enkele buren dit dossier zo lang kunnen tegenhouden.”

Stabiliteit

Volgens Dirk De fauw (CD&V) volgt de stad de stabiliteit nauwgezet op: “Er zijn op vandaag geen veiligheidsproblemen voor de voetbalfans.” Sportschepen Franky Demon (CD&V) voegde eraan toe dat de Stad vorig jaar voor 367.000 euro aan stabiliteitswerken uitgevoerd heeft: “Het onderhoud van de toiletten is de verantwoordelijkheid van Club en Cercle.”

Volgens Franky Demon zijn er wat betreft de Blankenbergse Steenweg momenteel geen gerechtelijke procedures lopende. De vraag is of de vzw Groen nog zal ageren tegen het nieuwe provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan, dat veel minder inname van open ruimte voorziet. Het nieuwe Cerclestadion zou dichter bij de Sint-Pietersplas komen, in een recreatiezone.

Raad van State

De schepen had nog een interessante juridische pointe. In alle stilte hebben Club, de Stad Brugge en Vlaanderen beroep aangetekend bij de Raad van State tegen het arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Laatstgenoemde raad had geoordeeld dat de plannen van Club niet conform zijn met de parkeerverordening van de Stad Brugge, waardoor Club en Vlaanderen hun huiswerk moesten opnieuw doen.

Inmiddels heeft de Stad haar parkeerreglement gewijzigd en heeft Club aangepaste plannen ingediend, met meer aandacht voor de mobiliteit. Tegen juni moet de Vlaamse Regering zich over deze nieuwe vergunningsaanvraag buigen. Maar de kans bestaat dat Club de juridische oorlog tegen de zeventien malcontente buurtbewoners eerder wint. Want de auditeur bij de Raad van State heeft nu verklaard dat de eerste plannen niet botsen met het parkeerreglement.

Met andere woorden: volgens de auditeur heeft de Raad voor Vergunningsbetwistingen ten onrechte de omgevingsvergunning voor het nieuwe Clubstadion geschrapt. Als ‘s lands hoogste rechtsorgaan dat advies van de auditeur volgt – dat gebeurt in meer dan 80 procent van de dossiers – zijn de juridische obstakels tegen de nieuwe Clubtempel weg….

The post Coup de théâtre in het Brugs voetbaldossier: Raad van State fluit Raad voor Vergunningsbetwistingen terug is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zus van koningin Mathilde debuteert als actrice: “Ik wilde mijn angsten overwinnen”

Hélène d’Udekem d’Acoz (44), zus van koningin Mathilde, heeft een opvallende carrièrewissel gemaakt. De gewezen advocate debuteert als actrice. Het eerste toneelstuk waarin ze de hoofdrol speelt, gaat vanavond in première op het hoog aangeschreven festival van Avignon in Frankrijk. Een opvallende zet voor de gravin, die naar eigen zeggen aan een bijna verlammende verlegenheid lijdt.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Zelensky in Brussel – Rusland meldt aanvallen op Oekraïense vliegvelden waar westerse vliegtuigen zullen opereren

De Oekraïense president Volodymyir Zelensky is donderdag in Brussel aangekomen om er drie veiligheidsakkoorden te ondertekenen, waaronder een met de Europese Unie. En Rusland zegt aanvallen te hebben uitgevoerd op Oekraïense vliegvelden waar westerse militaire vliegtuigen gestationeerd moeten worden. Het ministerie van Defensie meldt dat daarbij hypersonische raketten en drones zijn ingezet.Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Bellingham en Kane redden Engeland van roemloze aftocht tegen Slovakije

Engeland zit nog in het toernooi. Meer dan een uur leken The Three Lions op weg naar huis tegen een enthousiast Slovakije, maar in minuut 95 achtte Jude Bellingham zijn moment gekomen. Met een omhaal behoedde hij de Engelsen van de nederlaag. De Slovaken waren aangeslagen en kregen na één minuut in de verlengingen de winnende treffer van Harry Kane

Lees meer »

Stortplaats van Silvamo in Kortemark krijgt dan toch nieuwe vergunning, na vernietiging van vorige vergunning

Stortplaats Silvamo in Kortemark krijgt dan toch een nieuwe vergunning. 2 jaar geleden had minister Zuhal Demir (N-VA) de vergunning met 25 jaar verlengd. In die vergunning stond dat de stortplaats vervuilde PFAS-gronden mag opslaan die bij werken worden opgegraven. Een actiecomité ging daartegen in beroep. Ook de raad van vergunningsbetwistingen vernietigde de vergunning. Nu heeft de minister toch een

Lees meer »

Verwijderde video met Onana die “op scheenbeen van Mbappé gaat tackelen” doet wenkbrauwen fronsen in het buitenland

Wat bedoeld was als een ludieke video, is uitgegroeid tot een ongewild brandhaardje. Een clip van de Brusselse komiek Pablo Andres met Amadou Onana (22) in de hoofdrol doet de wenkbrauwen fronsen in het buitenland. Of toch de zin waarin Onana zingt dat hij “het scheenbeen van Mbappé zal tackelen”. De video werd gedeeld op de sociale media van de

Lees meer »