Assisen scalpelmoord – Wetsdokters maken brandhout van versie van beschuldigde

Op het assisenproces tegen Ridoan Oudaha (43) is gebleken dat de wetsdokters absoluut geen geloof hechten aan de versie van de beschuldigde. De Kortrijkzaan houdt vol dat hij zijn scalpel enkel tegen de keel van Jill Himpe (36) zette. “Het slachtoffer kan zichzelf niet de keel overgesneden hebben”, reageerde professor Werner Jacobs.

Wetsdokter Diona D’Hondt trok op 5 november 2019 naar Wevelgem om het lichaam van het slachtoffer te onderzoeken. “Ik heb gezien dat daar niet zoveel bloed in de woning aanwezig was.” Himpe werd immers pas na de feiten achtergelaten in het huis van haar moeder. Bij een CT-scan werd later die dag vastgesteld dat er lucht aanwezig was in de bloedvaten van de hersenen en in het hart.

Halsoversnijding

De volgende dag wees een autopsie uit dat een halsslagader en een halsader volledig doorgesneden waren. “Ter hoogte van de hals zien we een groot traumatisch letsel, eigenlijk een halsoversnijding.” Dokter D’Hondt en professor Jacobs ontdekten ook meerdere bloeduitstortingen op het hoofd. Bovendien zijn er ook aanwijzingen dat Oudaha zijn ex-vriendin probeerde te wurgen. “De scherpe trauma’s op armen en handen doen denken aan afweerletsels”, klonk het ook.

“Dat het slachtoffer zichzelf de keel heeft overgesneden… dat kan niet”

In de versie van de beschuldigde is er enkel sprake van een snijwonde die per ongeluk zou zijn ontstaan toen het slachtoffer probeerde te vluchten. Volgens professor Werner Jacobs moet Oudaha echter minstens vijf keer gesneden hebben, in verschillende richtingen. “Dat mes heeft ook impressies gemaakt op het bot van de wervelzuil. Dat het slachtoffer zichzelf de keel heeft overgesneden, dat kan niet.”

Nochtans bleef Ridoan Oudaha ook maandagochtend volhouden dat hij zijn ex-partner per ongeluk van het leven beroofde. “Ik mag daar niet over oordelen, maar ik geloof dat niet”, reageerde dokter Jacobs.

Oudaha onder invloed

Vier dagen na de feiten werd ook het lichaam van de beschuldigde onderzocht door een deskundige. Wetsdokter Lieven Wostyn stelde echter slechts twee beperkte verwondingen vast aan zijn linkerhand. “Het letsel aan zijn vinger kan evengoed van een stukje papier geweest zijn. Het andere aan zijn pols gaf eerder de indruk van een krabletsel te zijn.”

Het onderzoek wees wel uit dat Oudaha op het moment van de feiten onder invloed was van alcohol en cocaïne. “Als we terugrekenen naar de feiten zal de meest waarschijnlijke concentratie rond de 1,2 promille gelegen hebben”, aldus toxicoloog Kathleen Croes. Zeker in combinatie met de cocaïne kan dat alcoholgebruik volgens de deskundige voor een euforisch gevoel gezorgd hebben.

Mond afgeplakt

Maandagnamiddag kwam ook een vezelonderzoek door het NICC (Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek) aan bod. Uit de beperkte sporen in de mond van het slachtoffer kon deskundige Kyra Lunstroot echter geen conclusies trekken. Het is ook niet helemaal duidelijk waarom het onderzoek naar textielvezels werd bevolen. Een getuige had wel gezien hoe de mond van Jill Himpe zou zijn afgeplakt, maar aan Lunstroot werd niet gevraagd om eventuele sporen van plakband te onderzoeken.

The post Assisen scalpelmoord – Wetsdokters maken brandhout van versie van beschuldigde is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Belgen verbruikten vorig jaar minste energie in bijna 30 jaar

Het energieverbruik in België lag vorig jaar op het laagste peil sinds 1995. De daling heeft te maken met de erfenis van de energiecrisis, de industriële activiteit die op een laag pitje staat en de mildere winters. Het merendeel van die verbruikte energie is nog altijd fossiel, maar het aandeel hernieuwbare energie stijgt licht.

Lees meer »

Dierenrouwplaats is meerwaarde voor baasjes van overleden dieren

Baasjes van gestorven dieren kunnen voortaan op de dierenrouwplaats op de nieuwe begraafplaats in de Groenestraat in Roeselare terecht om er hun geliefde dier te herdenken. “Een erg waardevol initiatief”, aldus Jan Behaeghel die vorige maand afscheid moest nemen van zijn tien jaar oude hond Boris.
The post Dierenrouwplaats is meerwaarde voor baasjes van overleden dieren appeared first on

Lees meer »

Bijna helft winkeliers wil solden verplaatsen naar augustus: “Zeker met zo’n nat voorjaar komen kortingen in juli gewoon te vroeg”

Uit een bevraging van 463 handelaren door het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) blijkt dat 42 procent van hen de start van de solden wil verplaatsen naar 1 augustus. “Zeker met zo’n nat voorjaar komen kortingen in juli gewoon te vroeg”, klinkt het. Het NSZ wil de timing van de koopjesperiode binnenkort bespreken met de bevoegde minister.

Lees meer »

Na onderzoek naar Songfestival in Malmö: organisatie stelt actieplan voor én benoemt nieuwe directeur

De European Broadcasting Union (EBU) benoemt een nieuwe directeur en gaat de regels voor delegaties verduidelijken. Dit zijn de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek dat de organisator van het Eurovisiesongfestival heeft laten uitvoeren na scherpe kritiek van verschillende deelnemers en de diskwalificatie van Joost Klein. Nederland volgt nauwlettend of de EBU haar beloften nakomt en zal op basis daarvan beslissen

Lees meer »

Verdachte in zaak cannabisplantages blijkt op dag van proces… gerepatrieerd: “Hij moet op zijn proces aanwezig kunnen zijn”

Precies op de dag dat hij als verdachte in een zaak van cannabisplantages in Lauwe (Menen) en Lievegem moest verschijnen, blijkt een man naar zijn thuisland in Bosnië-Herzegovina te zijn gerepatrieerd. “Dit kan niet. Hij moet op het proces aanwezig zijn”, aldus advocaat Walter Van Steenbrugge, die nog een eitje met de man te pellen had en hem eens flink

Lees meer »

Heilbot uit Groenland is eetbaar erfgoed dankzij Pittems bedrijf: “Wij roken de vis hier traditioneel”

De gerookte heilbot van het Pittemse bedrijf Vanafish werd recent bekroond met het Streekproduct.be-label, een initiatief van het Steunpunt Streekproducten van VLAM dat Vlaams eetbaar erfgoed in de kijker moet plaatsen. Hoewel de vis oorspronkelijk afkomstig is uit Groenland, wordt het door de traditionele bereidingswijze toch gezien als waardevol streekproduct, dat nu terecht in de kijker wordt gezet.
The

Lees meer »

Boezinge op z’n zondags leidt je langs bijzondere plekjes

Op zondagnamiddag 30 juni kun je Boezinge op z’n Zondags beleven. Wandel 4 of 7 km en geniet tussendoor van allerlei animatie. Of vaar met de kajak of waag je aan het suppen. Fietsers verkennen de omgeving langs 19 km autoluwe paden. Vanaf 16.30 uur strijkt Streekgenot neer met muziek op het Katspel in Boezinge en is
The post

Lees meer »

Talent-Is Campus Engineering tevreden na deelname aan Wood Skills: “Boeiend om dit mee te maken”

Tijdens het schooljaar namen verschillende secundaire scholen uit Oost- en West-Vlaanderen deel aan Wood Skills. Daar konden de scholen een project indienen en dat werd voorgesteld tijdens het slotevent in Waregem. Ook Talent-Is Campus Engineering uit Veurne was van de partij.
The post Talent-Is Campus Engineering tevreden na deelname aan Wood Skills: “Boeiend om dit mee te maken” appeared

Lees meer »