Zuienkerkse sportraad verliest met Henri Cuypers icoon: “Veel plezier aan beleefd”

Met een lekker etentje in bistro ‘t Mortierken werd voormalig burgemeester Henri Cuypers onlangs bedankt voor zijn meer dan veertig jaar inzet bij de Zuienkerkse sportraad. “De Meetkerkse Moerentocht was een jaarlijks hoogtepunt”, aldus de ‘wandelende burgemeester’.

Henri Cuypers was wellicht 42 jaar bestuurslid van de sportraad. “Daar was wat discussie over”, zegt de 88-jarige oud-burgemeester als we bij hem thuis aankloppen voor een babbel. “In elk geval is het meer dan veertig jaar geweest.”

Henri Cuypers herinnert zich nog het prille begin. “De sportraad werd tussen pot en pint opgericht in de dorpsherberg van Irma Mermuys, ‘Maatje Muus’ in de volksmond”, herinnert hij zich. Aanleiding was de Meetkerkse Moerentocht, die toen voor de eerste keer werd georganiseerd. “De sportraad van Beernem kwam dat jaar met een hele bende meedoen”, weet Henri daar ook nog over te vertellen. De Meetkerkse Moeren, dat was zijn speeltuin. “Als klein manneke ging ik daar dikwijls snoeken vangen aan de watermolen (de Poldermolen in de Biezenstraat, red.). ‘s Winters als het vroor, kon je er schaatsen.”

Jaarlijkse hoogdag

Van de Meetkerkse Moerentocht miste Henri maar weinig edities. “Dat was onze jaarlijkse hoogdag, hé. De wandeling bracht hier leven in de brouwerij.” Zelf stond hij die zondag steevast al om zes uur bij de bakker. “Pistoleetjes halen voor de wandelaars. Die moesten dan allemaal gesmeerd worden, en ondertussen kwamen de eerste deelnemers hier al aan. Er waren er immers die ‘s middags nog een andere wandeling deden, maar ik dronk bij aankomst liever een goeie Leffe”, glimlacht hij.

Henri Cuypers stapte zelf ook bijna elk jaar mee door ‘zijn’ Meetkerkse Moeren. “Ik deed de Tweedaagse Voettocht, de Vierdaagse van de IJzer… Het leverde mij de bijnaam ‘de wandelende burgemeester’ op”, glimlacht hij. Ook zijn vrouw Marie Thérèse had zo’n lapnaam. “Ik was ‘madam soep’”, grijnst ze. “Zo’n tachtig liter maakte ik er altijd. Een karwei waar ik toch een dag of drie mee bezig was: tegen dat al die groentjes gekuist en versneden waren… Maar de dag zelf had ik daar enorm veel voldoening van. De wandelaars waren allemaal welgezind als ze hun soepje kregen.”

“Er werd om gevochten”, knipoogt Henri, die net als zijn vrouw nooit van onder de Meetkerkse kerktoren is weggeweest. “We hebben hier samen onze eerste en plechtige communie gedaan, zijn samen naar school geweest… en later ook in Meetkerke getrouwd”, klinkt het.

Volksburgemeester

Henri Cuypers is ereburgemeester van Groot-Zuienkerke. “Negen jaar gemeenteraadslid geweest, vervolgens twaalf jaar eerste schepen en dan vijftien jaar burgemeester: van 1996 tot 2010.” Vandaag is hij er naar eigen zeggen niet meer zo mee bezig, met de politiek. “De tijden zijn ook fel veranderd, hé. Ik was zo’n typische ‘volksburgemeester’ zoals je in Zedelgem Hilaire Verhegge en in De Haan Ivan Cattrysse had. Vandaag moet een burgemeester vooral goeie relaties hebben op ‘t hoogste niveau, anders krijg je voor je gemeente nog maar weinig gedaan.”

Gebrek aan bezighouding heeft Henri Cuypers niet. “Ik werk graag in de tuin, en ik ben ook samen met Marie Thérèse bij een kaartclubje. Wat ik soms wel jammer vind, is dat we vandaag de helft van onze straat niet meer kennen. Er zijn hier een pak nieuwe mensen bijgekomen en de oude garde is stilaan aan het wegvallen.”

“We zaten met een toffe bende bij de sportraad” – Henri Cuypers

“Dat was ook het leuke aan de Moerentocht”, merkt Marie Thérèse op. “Elk jaar zag je dezelfde mensen terug. ‘t Zal raar doen nu Henri niet meer in het bestuur zit.”

“Ach ja, er is nu eenmaal een tijd van komen en een tijd van gaan”, relativeert Henri. “We hebben er al die jaren veel plezier aan beleefd. We hebben hier trouwens ook jaren een loopwedstrijd georganiseerd met de kleine kermis in september. En ook de Oudlandpoldertocht heb ik destijds nog mee in route gestoken. De eerste editie was in 2004, dacht ik.”

Veel steun

Ook daar kijken Henri Cuypers en zijn vrouw dankbaar op terug. “We zaten met een toffe bende bij de sportraad. Die groep heeft altijd goed aaneengehangen. En we hebben ook altijd op veel steun van de gemeente kunnen rekenen.”

De beste jaren waren volgens Marie Thérèse deze voor corona. “Er zijn jaren geweest dat ze hier de auto’s niet meer kwijt konden.”

Ondertussen is Henri al bijna 67 jaar getrouwd. “En altijd met dezelfde vrouw”, knipoogt hij. “Marie Thérèse en ik schelen ook maar acht dagen: zij is van de 15de en ik van de 23ste augustus.”

The post Zuienkerkse sportraad verliest met Henri Cuypers icoon: “Veel plezier aan beleefd” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan

Musea Brugge heeft in een kunsthandel in Parijs een tekening aangekocht dat het portret voorstelt van “Donatien Stochove voor Rome” door de Brugse kunstenaar Joseph Denis Odevaere. De tekening kost 21.000 euro.
The post Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Frankrijk heeft met Maignan een ‘bunker‘, maar Duivels rekenen op Casteels: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »

Muzikale zomer start met Café Congé in Deerlijk: “Genieten van steengoeie bands met drankje in de hand”

De grote vakantie is in zicht en dat betekent dat Café Congé weer op de activiteitenkalender staat in Deerlijk. Met een gevarieerd programma mikken de initiatiefnemers vanaf donderdag 4 juli gedurende twee avonden op een jong en minder jong publiek.
The post Muzikale zomer start met Café Congé in Deerlijk: “Genieten van steengoeie bands met drankje in de hand”

Lees meer »

Babyboom in basisschool Mandelbloesem in Oostrozebeke: “Zes leerkrachten hebben er een baby bij”

Nu het schooljaar op zijn einde loopt en de kinderen en de juffen in Oostrozebeke uitkijken naar een lange warme zomervakantie, moet het toch gezegd dat schoolhoofd Ilse Vervaeck van Mandelbloesem een vrij lastig schooljaar achter de rug heeft.
The post Babyboom in basisschool Mandelbloesem in Oostrozebeke: “Zes leerkrachten hebben er een baby bij” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Haar vriend probeerde nog alles, maar tevergeefs”: dolverliefde Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen tót het vliegtuigje begon te tollen

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

Afscheid van Chef Defensie admiraal Michel Hofman op Dag van de Marine in Oostende

Voor de tweede keer op rij was het Zeeheldenplein in Oostende donderdagnamiddag het decor voor de Dag van de Marine. Er werd afscheid genomen van de Chef Defensie van het Belgisch leger én Oostendenaar admiraal Michel Hofman die er zijn afscheidstoespraak hield en er was ook de officiële commandowissel van het patrouilleschip P902 Pollux.
The post Afscheid van Chef

Lees meer »