Walter Coucke krijgt Lifetime Achievement Award

Walter Coucke kreeg tijdens het Feest van de Sport een Lifetime Achievement Award. De wielerfreak in hart en nieren is een monument in het wielerwereldje. Hij was jarenlang voorzitter van de bloeiende wielerclub KSV Deerlijk-Gaverzicht en altijd sterk geëngageerd in het verenigingsleven.

Hoeven we hem eigenlijk nog voor te stellen? Neen, toch? Na zanger-acteur-presentator Niels Destadsbader en burgemeester Claude Croes moet Walter Coucke een van de bekendste mensen van de gemeente zijn. De ex-textielfabrikant en wielerfreak is een Deerlijknaar in hart en nieren en dat zal allicht niet meer veranderen… Walter Coucke is afkomstig van de Belgiek. Hij zag in 1939 het levenslicht als tweede in een gezin met acht kleine pagadders. “Mijn ouders waren boeren”, verduidelijkt Walter. “Heel lang naar school gaan, zat er in die tijd niet in. Werken op de boerderij was de boodschap. Toen begin de jaren vijftig de vlasnijverheid haar beste pijlen verschoten had, nam de familie de beslissing om te beginnen weven. In 1965, het jaar dat ik met Rosa Dejaeger ben getrouwd, heb ik een weverij opgestart in de Molenhoek.”

Engagement

Walter is iemand die zich van jongs af aan altijd enorm sociaal engageerde. “Ik werd op mijn vijftiende lid van de Boerenjeugdbond (BJB), de latere KLJ. Ik begon toneel te spelen en nam vaak deel aan de culturele avonden van de BJB waarin je je kon onderscheiden in zang, voordracht en welsprekendheid. Ik was blijkbaar nogal welbespraakt en mocht tijdens welsprekendheidstornooien dikwijls met de eerste prijs naar huis. Ik ben zelfs twee keer nationaal kampioen geworden. Later zou dat ‘voor een publiek spreken’ heel goed van pas komen, want ik ben al vele decennialang speaker van dienst op de gerenommeerde paardenkoersen die elk jaar plaatsvinden op de Belgiek en de Molenhoek.”

Walter schuwde ook de verantwoordelijkheid niet. Hij werd gewestleider van de BJB en was ook vele jaren voorzitter van de CRM, die nu als Neos door het leven gaat. Zijn belangrijkste passie is ongetwijfeld de liefde voor het wielrennen. “Ik was al op prille leeftijd sterk onder de indruk van de wielersport, maar als boerenzoon werd je toen niet geacht om af en toe op de fiets te springen om een ritje te maken, laat staan te koersen. Dat was uitgesloten. Maar toen KSV Deerlijk op de proppen kwam, heb ik toch een flink deel van mijn achterstand kunnen goedmaken…”

Wielerclub

Walter Coucke en wielerclub KSV Deerlijk-Gaverzicht zijn twee onmogelijk van elkaar los te weken begrippen. Walter was voorzitter en manusje-van-alles van de bloeiende sportvereniging die in rennersmiddens naam en faam geniet. “De club werd op 2 februari 1927 in de bovenzaal van het toenmalige café Onder den Toren boven de doopvont gehouden door Fernand Cloet, die ook de eerste voorzitter was en deze functie gedurende 49 jaar uitoefende. De belangrijkste doelstelling bij de start was het organiseren van een wielerwedstrijd voor liefhebbers.”

“Veertien jaar later werd binnen de schoot van de club een rennersafdeling opgericht. De club groeide en bloeide en beleefde een periode van hoogconjunctuur met grote kampioenen… Ik heb Fernand in 1976 opgevolgd, maar ben dezelfde koers als mijn voorganger blijven varen. De club heeft er altijd een erezaak van gemaakt om jonge renners volwaardige kansen te bieden. Die aanpak blijft nog altijd centraal staan. Ik heb enkele jaren geleden een stapje opzijgezet. Thomas Debrabandere fungeert nu als voorzitter. Ik blijf de clubwerking wel van dichtbij volgen”, gaat Walter voort.

Award

“Enkele jaren voor het 100-jarige bestaan in 2027 kan KSV Deerlijk-Gaverzicht een benijdenswaardig palmares voorleggen: wereldtitels bij de profs op de weg voor Marcel Kint en Briek Schotte, een wereldtitel op de piste in de discipline achtervolging voor Dirk Baert, een olympische titel op de weg voor André Noyelle en een resem nationale en provinciale titels in alle disciplines en categorieën. Dat zegt voldoende…”, aldus Walter.

Voor zijn jarenlange staat van verdienste mocht Walter Coucke op initiatief van de gemeentelijke kernraad een Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen. Vorig jaar was die eer weggelegd voor Werner Lamont, stichter, manusje-van-alles en jarenlang bezieler van Judoclub Deerlijk. In de trofee, een kunstwerk van Greta Vanhoutte van keramiekatelier Terra, staat de S van ‘sport’ centraal. Met de Olympische Spelen in gedachten is er de scepter waarvan de fakkel vervangen is door een kroontje, verwijzend naar een lauwerenkrans die de winnaars op hun hoofd gezet kregen. Een rood kroontje. Rood als kleur van leven, vitaliteit, energie, kracht en passie.” (DRD)

The post Walter Coucke krijgt Lifetime Achievement Award is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Groep 21 maakt volledige lijst bekend voor gemeenteraadsverkiezingen in Hooglede: “Deze keer kunnen ze ons niet negeren”

Na Team Burgemeester vorige week heeft nu ook Groep 21 de slagorde voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober bekend gemaakt. Dat Kristof Pillaert de lijst trekt, wisten we al, maar met onder meer Stefaan Buffel, John Taillieu en de 20-jarige Michelle Cuyle lanceert de partij enkele nieuwe gezichten.
The post Groep 21 maakt volledige lijst bekend voor gemeenteraadsverkiezingen in Hooglede:

Lees meer »

Hoe Taylor Swift werd meegesleurd in vete tussen prins William en prins Harry: “Ze heeft Meghan Markle afgewimpeld”

Prins William verraste het Britse volk door een ‘casual’ selfie met internationale popster Taylor Swift te delen op zijn sociale media. Hij woonde haar concert bij samen met zijn twee oudste kinderen, en danste erop los. Vanuit het kamp van Harry en Meghan wordt er met de ogen gerold: “William probeert hen te kopiëren”, klinkt het. Maar daar gaat niet

Lees meer »

De eerste echte concurrent van Bart De Wever (N-VA) in Antwerpen is bekend. En dat kan de federale formatie door elkaar schudden

De Belgische politiek zit vol verrassingen. Want twee weken na de verkiezingen weten we al hoe vier van de zes Belgische regeringen er de komende vijf jaar zullen uitzien. Ook de kaarten voor Bart De Wever (N-VA) om premier te worden liggen beter dan iemand voor 9 juni had durven voorspellen. Maar om dat ook effectief te worden, schuilt er

Lees meer »

Verbroedering Seelbachcomité Zillebeke kiest nieuw bestuur: “Jumelage heeft veel voordelen”

Na de geslaagde viering van 40 jaar verbroedering tussen Zillebeke en Seelbach kwam het bestuur samen om een vervolg te geven aan de jumelage die al begin de jaren tachtig het levenslicht zag. Om de vereniging verder uit te bouwen, werd een vernieuwd bestuur gekozen.
The post Verbroedering Seelbachcomité Zillebeke kiest nieuw bestuur: “Jumelage heeft veel voordelen” appeared first

Lees meer »

Twee duo’s werpen zich in de strijd om co-voorzitterschap Ecolo

Het duo Samuel Cogolati/Marie Lecocq en de tandem Marie-Colline Leroy/Gilles Vanden Burre strijden op 13 juli voor het co-voorzitterschap van Ecolo. Het team krijgt geen gemakkelijke taak. De Franstalige groenen zijn nog aan het bijkomen van hun verkiezingsnederlaag en hebben maar een paar weken om hun campagne voor de lokale verkiezingen in oktober op te starten.

Lees meer »

“Zorg er gewoon voor dat ik kan slapen. Maakt niet uit wat er gebeurt”: de laatste dagen van Michael Jackson

Het is intussen vijftien jaar geleden dat popster Michael Jackson op 50-jarige leeftijd overleed. Hoe tragisch ook, z’n dood kwam niet geheel onverwacht voor wie hem die laatste maanden van dichtbij meemaakte. Wie uitte z’n bezorgdheden over z’n geestestoestand? Wat gebeurde er tijdens z’n laatste momenten? Een overzicht van z’n finale weken. “Hij is als een verloren jongetje.”

Lees meer »

“Ik heb géén abonnement bij de plastisch chirurg”: Anouk Matton wil misvatting over uiterlijk rechtzetten

“Ik was amper in de reeks te zien en toch verscheen overal mijn foto.” Anouk Matton (31) was het boegbeeld van ‘Chasing Beauty’, de documentairereeks over plastische chirurgie. Maar dat was tegen wil en dank: het programma deed de kijker geloven dat Matton meer werk heeft laten doen dan effectief het geval is, zegt de dj en echtgenote van Dimitri

Lees meer »