Pierre (25) draait eerste kortfilm met acteurs Piet De Praitere en Klaas Duyck: “Ongelooflijk dat ze met zo’n groentje in zee wilden gaan”

Een half jaar nadat Pierre Gryp (25) afstudeerde als student journalistiek/videoproductie aan Howest in Kortrijk, heeft hij met de kortfilm ‘Code of Life’ al zijn eerste fictieproject in de steigers staan. Met Thuis-acteur Klaas Duyck en comedian Piet De Praitere strikte Pierre meteen ook twee toppers.

Desselgemnaar Pierre Gryp (25) studeerde vorige zomer, na een stage bij productiehuis Geronimo, af als journalist aan Howest in Kortrijk. Sinds december werkt hij als regisseur in Brugge, bij een crossmediaal communicatiebureau. “We focussen er ons op grote projecten uit de bedrijfswereld”, zegt Pierre. “Ik ben er zeer goed onthaald, en kan hier mijn ei wel kwijt. De stage bij Geronimo in Antwerpen, tussen februari en mei, was uiteraard meer gericht op fictie en televisie. Ik mocht er onder meer meewerken aan het programma Snackmasters met Bockie De Repper en Mathieu Terryn, en de laatste aflevering van Bestemming X (VTM).”

liefde voor cinema

De Desselgemnaar werkt nu dan wel bij een Brugs communicatiebureau werkt, zijn passie voor film en televisie is er nog steeds. “Ik hou al mijn hele leven van cinema, en het was mijn droom om ooit een kortfilm te maken. Het zaadje voor Code of Life is op stage geplant. Mathias De Roy, hoofdcameraman bij Geronimo, geloofde in mijn idee. Mathias heeft veel ervaring hij maakte onder meer Sergio Over De Grens, werkte bij VTM Nieuws en Iedereen Beroemd en heeft me een duwtje in de rug gegeven.”

‘Code of Life’

In juni, een maand na het einde van zijn stage, ging Pierre aan het brainstormen. Al snel stond er een scenario voor een kortfilm op papier. Meteen ging de Desselgemse Kortrijkzaan op zoek naar acteurs die in zijn kortfilm wilden meespelen. “Ik had twee hoofdrollen in gedachten. Voor de eerste, een dokter, dacht ik meteen aan Piet De Praitere (bekend als stand-upcomedian, hij speelde ook in onder meer Bevergem, red.), een geniaal acteur. En totaal niet commercieel ingesteld. Ik stuurde hem een mailtje met het script, met het idee dat hij zéker niet zou toehappen. Maar blijkbaar moet Piet toch iets in het scenario gezien hebben, want hij mailde me snel terug. We hebben meteen afgesproken om samen in zijn thuishaven Oostende een koffie te gaan drinken.”

Geen steun of subsidie

Ook Kortrijkzaan Klaas Duyck, sinds enkele maanden Thuis-acteur, trok naar de kust voor de koffiemeeting. “Voor mijn tweede hoofdrol gaf een vriendin me de tip eens te polsen bij Klaas, die toch ook een bekende kop aan het worden is. We zijn samen een pint gaan drinken, en hij heeft eigenlijk bijna meteen toegehapt. Ik had op Instagram ook een casting-call gelanceerd, iets in de trant van Jonge dertiger voor kortfilm gezocht, geen budget, maar dat bleek geen succes (lacht). De film is zonder subsidie of een andere financiële steun gemaakt, ik heb al het materiaal zelf bij elkaar moeten zoeken. Nu heb ik gelukkig al een netwerk in de sector kunnen opbouwen, en kon ik heel wat uitlenen. Als ik alles zélf had moeten sponsoren, was dat onbetaalbaar geweest.”

sterk scenario?

Ondanks het gebrek aan financiële argumenten kon Pierre zowel Piet als Klaas toch overtuigen. Dankzij een sterk scenario? “Ik kan het verhaal hier natuurlijk niet helemaal uit de doeken doen, anders wil niemand meer komen kijken (grijnst). Ik kan wél verklappen dat Klaas Sam Hoogstraet speelt. Sam is een ex-profmotorcrosser die net zijn vader heeft verloren. Op zijn dertigste krijg Sam van zijn dokter (Piet De Praitere) te horen dat hij aan een agressieve vorm van hersenkanker lijdt en ongeneeslijk ziek is. Daarna verliest hij alle grip op zijn leven. Zéker als hij te weten komt dat zijn vader eigenlijk aan dezelfde ziekte leed als hijzelf. De film verhaalt dus over de relatie tussen vader en zoon en over hoe we omgaan met de dood.”

Meulebeke en Kortrijk

Samen met zijn crew draaide Pierre op zaterdag 10 en zondag 11 februari. “Het was een moeilijke puzzel om in alle agenda’s een gaatje te vinden, maar uiteindelijk is het toch gelukt”, zegt Pierre. We draaiden zaterdag van 6 uur tot 23 uur, en zondag van 7 uur tot 18.30 uur. Nu ben ik begonnen aan de ruwe montage. Ik ga het helemaal zelf doen, op mijn eigen tempo. Daarna laat ik het bekijken door mijn vriend Douwe Boerma, een Nederlander uit Vlissingen die ik bij Geronimo leerde kennen. Hij is mijn rechterhand in dit project. Ook Mathias, die als DOP een grote rol speelde in preproductie en productie zal me hierin bijstaan.”

Pierre draaide in Meulebeke en Kortrijk.

“We filmden onder meer in de loft boven bistro ‘t Fonteintje in de Handboogstraat en in een dokterspraktijk in AZ Groeninghe, campus Reepkaai, waar we ons heel dicht bij de palliatieve zorg bevonden. Ook op het kerkhof aan De Lange Munte, op Hoog Kortrijk, waar je een prachtig zicht hebt op Zwevegem en Bellegem, hebben we even gefilmd. In Meulebeke had ik het voorrecht om van garage Sagaert, de bekendste motorcrosswinkel van West-Vlaanderen, even een filmset te maken.”

Droom waarmaken

Na de montage wil Pierre Code of Life bij enkele (kort)filmfestivals in binnen- en buitenland pitchen. Hij hoopt zijn kortfilm ook in grote zalen, culturele centra en cinema’s te mogen laten zien. “Dat zou een droom zijn. Eentje die niet mogelijk zou zijn geweest zonder de hulp van Douwe. Hij heeft het zaadje voor de kortfilm bij me geplant, en is steeds kritisch gebleven. Ik ben hem zeer dankbaar, net als mijn klankman Inoti Bruneel, make-up artists Febe Soenens en Steffi Vermeersh en acteurs Piet De Praitere en Klaas Duyck. Ik vind het nog steeds ongelooflijk dat ze met een groentje als ik in zee hebben willen gaan.” (Jan Steenhoudt)

The post Pierre (25) draait eerste kortfilm met acteurs Piet De Praitere en Klaas Duyck: “Ongelooflijk dat ze met zo’n groentje in zee wilden gaan” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Geen genade voor hoogbejaarde drugsdealer die in Oostkamp geklist werd: ‘Bertje de cannabisboer’ krijgt twee jaar effectieve celstraf

Terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten hun dagen in een rustoord slijten, zoekt Albert M. (81) liever de spanning op. Liefst 36 jaar na zijn eerste veroordeling en op een zucht van zijn 82ste verjaardag kreeg de Nederlander – in het drugsmilieu bekend als ‘Bertje de cannabisboer’ – opnieuw twee jaar effectieve celstraf. “Hij trekt totaal geen lessen uit zijn eerdere

Lees meer »

Burgemeester Jan Morbee (Gemeentebelangen) onthult team voor gemeenteraadsverkiezingen in Knokke-Heist… mét steun van Valéry Lippens

Tijdens de officiële opening van de tentoonstelling ‘Photography Exhibition by Valéry Lippens’ stelde burgemeester Jan Morbee de kandidaten van Gemeentebelangen voor die in oktober zullen opkomen in Knokke-Heist. “De lijst bestaat uit ervaren schepenen en gemeenteraadsleden, voor de helft aangevuld met nieuwe mensen uit alle deelgemeenten en van alle leeftijden. De positieve sfeer was duidelijk voelbaar en het viel op

Lees meer »

De macabere reden dat de nieuwe Britse premier een brief schrijft aan vier duikbootkapiteins als één van zijn eerste taken

In zijn eerste toespraak als premier beloofde Labour-leider Keir Starmer verandering. Hij wil het vertrouwen in de politiek herstellen en zijn land heropbouwen. Na zijn verhuis naar Downing Street 10, wordt net als bij andere nieuwe Britse premiers van hem verwacht om instructies te bezorgen aan de kapiteins van de vier Britse onderzeeërs met kernwapens.

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, auto meegesleurd door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door de stroming.

Lees meer »

MMI Kortemark neemt afscheid van acht leerkrachten

Voor maar liefst zeven MMI-leraren en logistiek directeur Cornette betekende 30 juni het einde van een rijkgevulde onderwijscarrière. Ze hebben met zijn allen ongeveer 270 dienstjaren achter de kiezen.
The post MMI Kortemark neemt afscheid van acht leerkrachten appeared first on KW.be.

Lees meer »