“Jullie input is belangrijk voor ons seniorenbeleidsplan”: Seniorengroep Oostduinkerke-Wulpen bestaat 65 jaar

In de Kokpit van het gemeentehuis van Koksijde zette het lokaal bestuur de Koninklijke Seniorengroep Oostduinkerke-Wulpen (S.O.W.) officieel in de bloemetjes. De vereniging mag dit jaar maar liefst 65 verjaardagskaarsjes uitblazen.

Huidig voorzitter Johny Vanheste (71) vertelt hoe het ooit begon, hoewel hij zelf 65 jaar geleden nog maar net de kleuterklas was ontgroeid. “In het jaar 1958 – het jaar van de Wereldtentoonstelling in Brussel – namen Kapelaan Henri Huyghe en André Arnoudt het initiatief om in Oostduinkerke een afdeling van de Kristelijke Bond der Gepensioneerden (KBG) te stichten. Op 28 januari 1959 werd de vereniging officieel boven de doopvont gehouden, onder het voorzitterschap van August Dewitte. In dat eerste jaar telde de vereniging al 73 leden. Het lidmaatschapsbijdrage bedroeg toen 45 frank, net iets meer dan één euro nu!”

“In de loop der jaren werd de naam enkele keren veranderd. In mei 2006 veranderde het bestuur van KBG-nationaal de naam. Voortaan heette de vereniging Okra. In het najaar van 2007 nam het toenmalige bestuur met wijlen Michel Lantsoght als voorzitter de gedurfde, maar moedige beslissing om uit de grote, overkoepelende organisatie te stappen. Het bestuur kon zich niet meer vinden in bepaalde zaken die aan de vereniging werden opgelegd. Vanaf 1 januari 2008 werd beslist om op eigen benen te staan, om een totaal onafhankelijke, niet-politiek getinte koers te varen onder de naam Seniorengroep Oostduinkerke-Wulpen (S.O.W.). Dat jaar bestond de vereniging intussen 50 jaar, maar ze vergaten een dossier in te dienen opdat de vereniging de titel ‘Koninklijk’ zou kunnen krijgen. Toen ik in 2013 voorzitter werd, heb ik een jaar later hiervoor het dossier opgemaakt, en de koninklijke titel werd ons in 2015 toegekend. Van eind 2014 tot januari 2019 heb ik aan Hedwig Vermeiren het voorzitterschap overgedragen, om medische redenen. Maar in 2019 ben ik weer op de voorzitterskar gesprongen.”

Steeds minder leden

De manier waarop Johny enthousiast vertelt over de vereniging, illustreert zijn sociale engagement. “Alleen jammer dat ons ledenaantal de laatste jaren is gedaald tot een 100-tal. De teller stond ooit op meer dan 400. De meeste mensen zijn tussen 80 en 85 jaar, en helaas moesten we vorig jaar afscheid nemen van ons oudste lid, Margriet Defoer, ze werd 106! We hebben ook de activiteiten de laatste jaren bijgestuurd. Enkele jaren geleden werd de stekker uit de petanqueclub Vrijwillige Lustige Oostduinkerkse Petanque Spelers getrokken. De daguitstappen zijn afgebouwd omdat sommige mensen problemen hadden met stappen en afhaakten. Op maandagnamiddag maken we wel altijd een fietstocht van zo’n 40 kilometer. Vroeger fietsten er 40 à 60 leden mee. Tegenwoordig zijn er dat nog een tiental. Onze vaste stek is de Witte Burg, waar de vaste kaartingnamiddag op dinsdag populair blijft. Soms wordt er ook geknutseld of spelen de leden gezelschapsspelletjes. En dan zijn er de jaarlijkse traditionele feesten: rond carnaval, Pasen, eind juni de afsluiting van het kaartseizoen, het seniorenfeest in oktober en het kerstfeest.”

Dit jaar is er echter een bijzonder feest: de 65ste verjaardag van SOW vierden de leden op 20 februari in de Witte Burg, met een feestelijke maaltijd en een dansfeest.

Senioren actief houden

“Senioren zijn een belangrijke doelgroep in onze gemeente”, zei burgemeester Marc Vanden Bussche op de huldigingsceremonie. “Bijna de helft van onze inwoners is ouder dan 60 jaar. En jullie, als vereniging, zijn een belangrijke schakel om die grote groep actief te houden. Binnenkort maakt onze gemeente een seniorenbeleidsplan op en ik ben er zeker van dat jullie daarin een belangrijke rol kunnen vervullen. Jullie kennis zal heel nuttig zijn bij de opmaak van dat plan. De voorbije twee jaar kreeg jullie vereniging een boost door de instroom van jonggepensioneerden. Maar dat mag nog altijd iets meer zijn.”

Info via [email protected], 058 52 15 12 of [email protected].

The post “Jullie input is belangrijk voor ons seniorenbeleidsplan”: Seniorengroep Oostduinkerke-Wulpen bestaat 65 jaar is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Een kleine voorspelling: Welzijn wordt opnieuw de achilleshiel van deze regering”

Kersvers minister-president Matthias Diependaele (N-VA) heeft dan toch applaus gekregen. Maandag viel het op hoeveel moeite zelfs parlementsleden hadden om te luisteren naar zijn regeerverklaring. Jan Jambon zorgde tenminste geregeld voor spektakel. Woensdag kreeg Diependaele meer krediet. Reageren lukt hem beter dan begeesteren. Zeker als Chris Janssens (Vlaams Belang) hem uitdaagt over de “lelijke, lelijke dingen van N-VA” die Conner

Lees meer »

Oasis voegt nieuwe data toe aan tournee maar Britse fans zijn woedend over ticketprijzen in Noord-Amerika

Oasis heeft nieuwe data toegevoegd aan de tournee in de Verenigde Staten, Mexico en Canada. De band uit Manchester geeft volgend jaar extra shows in Toronto, East Rutherford, Los Angeles en Mexico-Stad. Maar de fans die al tickets kochten voor de reünietournee zijn woedend: “Misschien kunnen jullie de Britse fans die jullie hebben opgelicht, eerst terugbetalen?”, klinkt het.

Lees meer »

Victoria Beckham laat zich weer van haar slechtste kant zien: “Ze heeft haar ‘schoondochter’ uit de foto geknipt”

Cruz Beckham (19), de jongste zoon van Victoria (50) en David Beckham (49), heeft een nieuwe vriendin: Jackie Apostel. Het stel verscheen samen op Paris Fashion Week om voor mama Victoria te supporteren, maar die leek daar niet zo blij mee. Fans merkten op sociale media namelijk een belangrijk detail op. “Ze heeft overduidelijk iemand uit de foto geknipt.”

Lees meer »

Vlaamse Anke getuigt vanuit Beiroet: “Hier is geen luchtalarm, bij explosie waarschuwen mensen elkaar via WhatsApp”

De spanning in Beiroet stijgt. Dat merkt ook de Vlaamse Anke Bert (30), die er actief is als coördinator voor het Rode Kruis in het Midden-Oosten. “Hier is geen luchtalarm. Bij een explosie waarschuwen mensen elkaar via WhatsApp-groepen”, stelt ze. Morgen keren de eerste Belgen uit Libanon terug. Volg alle ontwikkelingen over de oorlog in het Midden-Oosten in deze liveblog.

Lees meer »

Pfizer wil 255 medewerkers laten afvloeien in Puurs: “Waken dat capaciteit beantwoordt aan noden van bedrijf”

Het farmaceutisch bedrijf Pfizer gaat op de site in Puurs 255 banen schrappen. Pfizer bevestigt dat er een wereldwijde operationele efficiëntieoefening werd gemaakt. Gedwongen ontslagen vallen er niet in Puurs. “Het gaat om een natuurlijk verloop”, klinkt het. “Dat wil zeggen, mensen niet vervangen en het niet verlengen van tijdelijke contracten of mensen intern verplaatsen.”

Lees meer »

Houdt Dender in de slotfase stand tegen jagend Charleroi?

Dender krijgt Charleroi over de vloer. Trekt de promovendus aan het langste eind? Met een gelijkspel tegen Anderlecht tankten de manschappen van Vincent Euvrard alvast heel wat vertrouwen. Charleroi-middenvelder Daan Heymans hoopt dan weer een doelpuntje te mogen bijschrijven.

Lees meer »