“Gelukkig blies onze kepie niet weg”: Last Post op unieke plek nadat Menenpoort wordt afgesloten door storm

Weer en wind houden de Last Post niet tegen. De plechtigheid vond donderdagavond voor het eerst plaats voor de Menenpoort, die uit voorzorg volledig werd afgesloten. “Het werd te gevaarlijk.”

De Last Post vindt plaats onder de Menenpoort, maar sinds de restauratiewerken is de brug achter de poort de ‘normale’ plek voor de plechtigheid. Door de storm verhuisde de Last Post donderdagavond eenmalig naar het kruispunt van de Menen- en Bollingstraat voor de poort. De klaroeners met dienst: Rik Vandekerckhove (64) en Christophe Wils (49).

“Er is gevaar voor panelen die zouden kunnen afwaaien, veiligheid voor alles”, zegt Rik die al 43 jaar de Last Post blaast. “Een plechtigheid op de brug is nu te gevaarlijk. Bij mijn weten is het de eerste keer dat het zo hard waait tijdens de Last Post, maar het is gelukt. We doen altijd verder.”

Poort afgesloten

Brandweer Westhoek sloot de doorgang onder de poort af uit voorzorg. In Ieper is Rik is postoverste van de brandweerzone. “De brandweer heeft de veiligheid donderdagavond voor de Last Post al gecheckt en vrijdag zal de aannemer nog eens alles controleren”, zegt hij.

Christophe blaast de Last Post sinds 2009. “Ook voor mij is dit uitzonderlijk weer en een unieke plek om te blazen”, aldus Christophe. “De wind die stroomt door het monument en de omliggende gebouwen, krijgt een venturi-effect en versnelt nog meer. Het was af en toe bang afwachten of onze kepie wel op ons hoofd zou blijven. Gelukkig bliezen ze niet weg.”

Omleiding

De Last Post Association moest snel schakelen in de uren voor de plechtigheid. “Samen met de aannemer, brandweer, politie en bouwheer Commonwealth War Graves Commission werd de veiligste locatie bepaald voor de Last Post. Onze dagelijkse traditie sinds 2 juli 1928 moest ook donderdagavond plaatsvinden”, stelt voorzitter Benoit Mottrie.

Tal van toeristen die vanaf de busparking afzakten naar de normale plek van de plechtigheid op de brug, werden door de politie doorverwezen naar de andere kant via een omleiding. “Het was een eindje stappen, maar er waren toch weer een paar honderd mensen aanwezig in dit hondenweer. We zijn zeer tevreden dat onze ceremonie en het eerbetoon voor de gevallen soldaten kon doorgaan.”

Pandemie

Ook de traditionele krans werd neergelegd, al viel die bij een eerste poging om door de wind. “We zijn er toch in geslaagd om alles in goede banen te leiden”, vervolgt Mottrie, voor wie deze storm niet de grootste uitdaging was in zijn vele jaren bij de Last Post Association. “Dit is niets in vergelijking met onze inspanningen om de Last Post gespeeld te krijgen tijdens de coronapandemie. Wat weer en wind betreft, zijn we wel wat gewoon. We gaan door, élke avond, zonder fout.” (TP)

The post “Gelukkig blies onze kepie niet weg”: Last Post op unieke plek nadat Menenpoort wordt afgesloten door storm is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Parket in Panama gaat in beroep tegen vrijspraak voor hoofdverdachten Panama Papers

Het parket in Panama heeft vrijdag aangekondigd dat het in beroep gaat tegen de vrijspraak die 28 verdachten in de zaak-Panama Papers vorige week hadden verkregen. De groep is gelinkt aan het advocatenkantoor Mossack Fonseca, dat centraal stond in het internationale belastingontduikingsschandaal. Onder de beklaagden die werden vrijgesproken is ook de Duits-Panamese advocaat Jürgen Mossack.

Lees meer »

“Allemaal blablabla”: vader (43) krijgt 4 jaar cel voor seksueel misbruik zwakbegaafde dochtertjes én mag hen 10 jaar niet meer zien

“Het zijn allemaal leugens, allemaal blablabla. En daardoor zit ik vast.” De 43-jarige O.L. uit Koksijde die eerder wél toegaf dat hij zijn twee zwakbegaafde dochtertjes jarenlang seksueel had misbruikt, trok dat achteraf weer in. Sterker nog: hij sneerde op het proces naar zijn eigen kinderen. De rechters veegden alles wat hij verklaarde van tafel en gaven hem vier jaar

Lees meer »

Vlaanderen Feest in het centrum van Wervik

Sinds dinsdagmorgen wapperen in de centrumstraten kleurrijke nieuwe vlaggen met de slogan ‘Heerlijk zomeren in Wervik’. Zondag 7 juli is het Vlaanderen Feest met een divers programma. Het begint sportief met om 9 uur de start van ondertussen de zesde editie van de Franco-Belge Run. Het is uitkijken of Foeke Vanbecelaere uit Moorsele voor de vierde keer op rij gaat

Lees meer »

Familie gaat in cassatieberoep tegen vrijspraak duikongeval: “We willen gerechtigheid”

Op 15 september 2019 stierven Torhoutenaar Kurt Huberecht en zijn vriendin Nathalie Fiers tijdens een duikongeval in zee. Duikinstructeur R.C. zou fouten hebben gemaakt, maar werd toch door het Hof van Beroep vrijgesproken. De familie van Kurt en Nathalie tekent nu cassatieberoep tegen die vrijspraak aan.
The post Familie gaat in cassatieberoep tegen vrijspraak duikongeval: “We willen gerechtigheid” appeared

Lees meer »

Marie Verhulst verklapt wat we van haar te zien krijgen in nieuw seizoen ‘De Verhulstjes’: “Heel verschillend”

De zomervakantie is dan wel begonnen, voor Marie Verhulst (28) is het werken geblazen. “Binnenkort staan Samson en ik zeven op zeven in Plopsaland De Panne met onze zomershows”, glundert de dochter van Gert. Om mensen warm te maken komen ze vandaag met het zomerse nummer ‘Naar Zee’, een herwerking uit de erfenis van Samson & Gert. Reporter Jarne is

Lees meer »

Groen kondigt einde samenwerking aan met Vooruit in Hasselt: “Want de socialisten werken achter onze rug aan voorakkoord met N-VA” 

Groen Hasselt wil in oktober met een eigen lijst deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat maakt de partij net zelf bekend. Daarmee komt er een einde aan ruim 24 jaar samenwerking tussen de groenen en de socialisten in Hasselt. Volgens Groen zelf heeft Vooruit eerder gemaakte afspraken rond een kartel voor de verkiezingen in oktober "eenzijdig opgezegd". “Maar we staan sterker

Lees meer »