Geen warenhuis meer in centrum, dus wil Beveren een wekelijkse zaterdagmarkt

Het voorstel voor een wekelijkse markt komt uit Beveren zelf, de praktische consequenties moeten nog met de stad Roeselare worden afgetoetst. Het is Filip Lievens, voorzitter van het Bevers Komitee, die de koe bij de hoorns vatte en al op zoek ging naar standhouders. De locatie zou het plein naast de kerk zijn, er zou voor zaterdagvoormiddag geopteerd worden. Ondertussen is men ook in Krottegem bezig om elke vierde zaterdag van de maand een markt te houden. Daar start men in maart, in Beveren mikken ze op april.

In het centrum van Beveren-Roeselare, toch een gemeente van ruim 6.000 inwoners, ontbreekt het aan een warenhuis. “Bakkers en slagers, die hebben we nog. Maar er is hier geen warenhuis. En dat is, zeker voor onze oudere inwoners, een gemis”, stelt Filip Lievens. “Een wekelijkse markt kan een oplossing zijn om die mensen de kans te bieden dicht bij eigen deur fruit en groenten te kopen.”

Plaats van ontmoeting

Op zijn eentje deed hij een steekproef en peilde hij bij heel wat mensen naar hun mening. “En ik kreeg enkel positieve geluiden te horen. Beveren wordt gekenmerkt door heel wat industrie, maar als je hier iets organiseert, dan komen de inwoners ook buiten.” Filip kan het weten, want 20 jaar geleden hoorde hij tot de oprichters van het Bevers Komitee, twee decennia later is hij nog altijd voorzitter. “Wij organiseren de kerstmarkt en dit jaar ook al voor de tiende keer een rommelmarkt. Ik besef maar al te goed dat een wekelijkse markt een ander paar mouwen is, maar het organiseren zit me nu eenmaal in de genen. We brengen hier ook graag wat leven in de brouwerij. Want een markt, dat is meer dan iets kopen, dat brengt ook mensen op de been. Oudere mensen hebben soms niemand meer, een markt is ook een ontmoetingsplaats.”

“We mikken op een 15-tal kramen, maar het mogen er natuurlijk ook meer zijn”

Filip Lievens wil wekelijkse markt in Beveren en heeft daarvoor het Sint-Germanusplein op het oog. © Stefaan Beel

Roeselare heeft natuurlijk de alombekende dinsdagmarkt. “Het is geenszins de bedoeling om daar ook maar enige vorm van concurrentie aan te gaan. Als tijdstip hadden we daarom ook de zaterdagvoormiddag voor ogen. Dan vallen we perfect tussen de dagen dat het markt is in Roeselare, bovendien biedt het aan de Beverenaars die gaan werken de kans om ook naar de markt te komen.”

Plein naast de kerk

Filip heeft ondertussen al de nodige contacten gelegd. “De aanvraag is ingediend bij het stadsbestuur, daar moet dat nu nog de weg doorlopen. Maar we hopen eigenlijk al tegen april te kunnen starten. Dat zou toch mooi zijn, in de maand van de markt. Mocht het niet lukken, dan starten we later. We laten er alvast geen gras over groeien. Ik heb nu al een zevental marktkramers die bereid zijn om te komen, maar eens het nieuws bekend is, hoop ik dat anderen zich ook nog melden. We zijn al zeker van twee kramen met groenten en fruit, een stand met kleren en een stand met nachtkledij…” De plaats van het gebeuren die Filip voor ogen heeft is het Sint-Germanusplein in Beveren. “Dat is de ideale locatie, pal in het centrum, en je hoeft geen straten af te zetten. Nu is het daar ook rustiger, vroeger stond het volgeparkeerd met mensen die bij VDL werkten.”

Ook een plaatsmeester wist Filip al op de kop te tikken. “Ik mik op minstens een 15-tal kramen, maar dat mogen er gerust ook meer zijn natuurlijk. Iemand die kip aan ’t spit verkoopt en een kraam met verse vis, dat zou er ook nog bij mogen.”

Filip voelt dat er duidelijk een draagvlak is in de gemeente. “En we lopen niemand voor de voeten. Noch de markt in Roeselare, noch een warenhuis, want dat is er hier dus niet. En Beveren is vlot bereikbaar, ook uit omliggende gemeenten zullen wellicht wel wat mensen de weg naar hier vinden.”

Zelf proeft Filip ook graag van de sfeer op de markt. “Woensdag is onze sluitingsdag en dan trekken wij wel eens naar de markt in Torhout. En één keer per jaar met een groepje van vier vrienden naar de markt in Roeselare. Maar toegegeven, we maken er een dag van en zien dan weinig van de markt zelf”, knipoogt hij.

Filip Lievens richtte zich ook (recent) tot het evenementenloket van de stad Roeselare. En via deze weg werd ook burgemeester Kris Declercq op de hoogte gebracht van de plannen die de cafébaas uit Beveren koestert. “Ons evenementenloket heeft de aanvraag tot een wekelijkse markt, georganiseerd als privaat initiatief, heel recent ontvangen. Onze diensten bekijken de mogelijkheid ervan nu in overleg met de initiatiefnemers, gezien daar ook heel wat praktische elementen aan vast hangen die nog moeten uitgeklaard worden”, klinkt het.

Markt op Krottegem

Wat er zeker al komt, is een maandelijkse markt op Krottegem. Daarvoor is via de projecten van de burgerbegroting een budget van 27.500 euro voorzien. De markt zou maandelijks op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt in Krottegem plaatsvinden. Dit initiatief zou al in maart gelanceerd worden. Opper-Krottegemnaar Frank Wauters: “Daarover volgt later nog meer communicatie, maar het staat nu al vast dat er hier iedere vierde zaterdag van de maand dus een markt zal zijn. Er is een bevraging geweest onder de bewoners en dit was een van de voorstellen die uit de bus kwamen en dus ook weerhouden is.”

Ledegemse markt dooft stilaan uit

Medio 2017 werd ook in Ledegem gestart met een kleinschalige markt. “Na bevraging kozen we voor de vrijdagnamiddag. Om niet in het vaarwater te zitten van markten in de buurt en omdat we redeneerden dat er op vrijdagmiddag heel wat mensen vroeger gedaan hebben met werken. We hielden de kostprijs bewust heel laag, de eerste zes maanden was het zelfs gratis”, zegt Greta Vandeputte, schepen van Lokale Economie. Zeven jaar later moet men vaststellen dat de markt stilaan uitgedoofd is. “Kathy’s Homefood met haar zelf gemaakte lekkernijen en Dries Pannenkoeken waren twee voortrekkers, maar de rest haakte al snel af. Alle voorzieningen zijn er en niets houdt de marktkramers er ook tegen om daar hun plaats in te nemen.”

Maar in deze winterse periode blijven de marktplaatsen vaak (quasi) leeg. “We hebben als gemeentebestuur nochtans ook heel wat acties ondernomen, zoals het uitnodigen van Sinterklaas. Maar blijkbaar is het niet makkelijk meer.” (WVS)

The post Geen warenhuis meer in centrum, dus wil Beveren een wekelijkse zaterdagmarkt is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wervik brengt passende hulde aan zes gepensioneerde personeelsleden: “Leuke cartoon als geschenk”

De huldiging van dit keer zes personeelsleden van stad Wervik die met pensioen gingen, vond voor het eerst plaats in de theaterzaal van gc Gilwe. De hulde verliep op een stijlvolle manier en bij elke afscheidnemende medewerker werd een verzameling cartoons geprojecteerd die ereburger André Nollet over de respectievelijke loopbaan en anekdotes tekende.
The post Wervik brengt passende hulde

Lees meer »

GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar

Na 28 schooljaren nam Katrien Piessens afscheid van de school op de Kruipuit. Zij heeft nog zoveel plannen voor de toekomst dat ze, nu ze met pensioen is, geen tijd zal hebben om zich te vervelen.
The post GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Club Brugge trekt Argentijnse verdediger Zaid Romero aan

Club Brugge heeft de komst van de 24-jarige Argentijn Zaid Romero bekendgemaakt. Romero, een linksvoetige centrale verdediger, ondertekende een contract tot 2028 bij blauw-zwart.
The post Club Brugge trekt Argentijnse verdediger Zaid Romero aan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Einde van eenrichting in Sabbestraat/Sint-Jorisstraat in Beernem

Het gemeentebestuur schaft de proefopstelling met eenrichtingsverkeer in de M. Sabbestraat en Sint-Jorisstraat af na kritiek van buurtbewoners en oppositiepartijen. “Inwoners mogen niet massaal op de bon vliegen”, vindt raadslid Lode Vanneste (N-VA).
The post Einde van eenrichting in Sabbestraat/Sint-Jorisstraat in Beernem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Politie pakt 3 mannen op voor drugsfeiten aan KBC Overijse

De politie heeft maandag 3 mannen opgepakt voor drugsgerelateerde feiten rond het KBC kantoor in het centrum van Overijse. 1 van de 3 werd meteen na ondervraging vrijgelaten, 1 man moet vandaag voor de onderzoeksrechter verschijnen. De 3e verdachte, een minderjarige, moet voor de Franstalige jeugdrechter verschijnen.

Lees meer »

De Panne zet samen met enkele partners de schouder onder nieuw project ‘Dementievriendelijk De Panne’

Het lokaal bestuur De Panne gaat samen met het woonzorgcentrum Sint-Bernardus, het Expertisecentrum Dementie en de Alzheimer Liga in zee om met het nieuwe project ‘Dementievriendelijk De Panne’ inwoners met dementie te ondersteunen.
The post De Panne zet samen met enkele partners de schouder onder nieuw project ‘Dementievriendelijk De Panne’ appeared first on KW.be.

Lees meer »