Brugse stadsschrijver Marieke De Maré: “Ik wil de lezers doen nadenken”

In haar tweede roman ‘Ik ga naar de schapen’ beschrijft Marieke De Maré een dorpje doodgewone mensen, bij wie het schijnbaar goed gaat. “Schijn bedriegt, elk van mijn personages draagt littekens uit zijn jeugdjaren”, vertelt de Brugse stadsschrijver.

Sinds een viertal jaren mag Marieke De Maré (38) zich beroepshalve ‘schrijver’ noemen. Ze is afkomstig uit Koolskamp, studeerde een master woordkunst aan het Antwerps conservatorium en woont al zeventien jaar in Brugge.

Halftijds geeft de echtgenote van Jeroen Vanacker, artistiek directeur van het Concertgebouw, lessen creatief schrijven aan volwassenen aan de kunstacademie van Torhout. Halftijds is zij zelfstandig auteur en allround woordkunstenaar.

Bult

“Mijn eerste roman Bult is inmiddels bij Uitgeverij Vrijdag aan zijn zesde druk toe. Dat boek verscheen op 12 maart 2020, net toen ons land in volle pandemie in lockdown ging. Volgens mijn uitgever zijn de Vlamingen in de coronaperiode massaal beginnen lezen, waardoor ook mijn debuut als schrijfster succesvol was en mijn carrière een boost kreeg.”

“Ik mag vele lezingen geven en krijg schrijfopdrachten. Het resulteerde zelfs in het feit dat ik samen met Lara Taveirne tot stadsschrijver voor Brugge aangesteld ben. We sprokkelen Brugse verhalen die in 2025 moeten uitmonden in een publicatie”, vertelt Marieke De Maré.

Licht absurd

Haar eerste boek Bult ging over drie personages die op een afgelegen plek wonen en in stilte een hoop dingen moeten verwerken en dat alleen maar kunnen doen door samen oplossingen te bedenken. Haar nieuwe boek Ik ga naar de schapen borduurt enigszins voort op dat universele thema, in dezelfde abstracte, lichtjes absurde en poëtische stijl.

“Ik ga naar de schapen situeert zich in een niet nader genoemd dorp, waar slechts enkele mensen wonen. Er zijn een paar huizen, een kerk, een uitvaartcentrum en een klein museum dat de geschiedenis van koffiemachines en kookpotten belicht. Een plaats waar niemand naartoe wil. Net als in Bult dragen de personages kwetsuren mee: littekens uit hun jeugdjaren, die ze opliepen tijdens hun relatie met hun ouders.”

Tussen de lijnen

“Een van hen heeft zijn ouders verloren en praat liever met dieren dan met mensen. Hij gaat elke dag naar de schapen kijken. Mijn personages zijn doodgewone mensen die een ogenschijnlijk goed leven leiden. Maar ze dragen iets mee uit hun jeugdjaren, waarmee ze moeten kunnen leven. Het boek is een zoektocht naar de zin om graag te leven. Want hoe doet je dat? Het is een verhaal over vaders, moeders en kinderen. En hoe ze zich tot elkaar verhouden.”

“Er wordt veel gezwegen, tussen de lijnen ontdek je wat hun problemen zijn. Ik hoop dat ik met dat verhaal de lezer een zetje kan geven om eventjes over zijn eigen bestaan en leven na te denken”, aldus Marieke De Maré. (SVK)

‘Ik ga naar de schapen’ van Marieke De Maré telt 154 pagina’s, is uit bij Vrijdag en kost 21,99 euro

The post Brugse stadsschrijver Marieke De Maré: “Ik wil de lezers doen nadenken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Oude en huidige bewoners Elzendamme komen voor de vierde keer bijeen

Elzendammenaars Luc Debergh (uiterst rechts op de foto) en Lode Pysson (achteraan, vierde van links) organiseerden voor de vierde keer een fijn buurtfeest voor alle huidige en vroegere bewoners van Elzendamme, een gehucht van Oostvleteren aan de IJzer. In totaal gingen zo’n 80 Elzendammenaars op hun uitnodiging in. Plaats van het feestgebeuren was aan de
The post Oude en

Lees meer »

De rise and fall van Didier Reynders

13:29 Didier Reynders is aan de kant gezet, schrijft Quentin Joris, chef politiek bij L’Echo. Is dit het einde van een tijdperk voor de Franstalige liberalen? Sommigen zeggen volmondig ‘ja’, anderen zijn da…

Lees meer »

Eerste editie rommelmarkt rond Sint-Pieterskerk: “Hopelijk zien we veel volk”

Op zondag 15 september wordt er rond de Sint-Pieterskerk voor de eerste keer een rommelmarkt georganiseerd, waarbij de Tieltse horecazaken Stanish en De Kiste de handen in elkaar slaan. “We zijn tevreden als alle plaatsen rond de kerk volzet zijn.”
The post Eerste editie rommelmarkt rond Sint-Pieterskerk: “Hopelijk zien we veel volk” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jonge twintiger terecht voor bezit en verkoop ketamine en cannabis: “Grootmoeder en moeder belden zelf de politie”

Niettegenstaande hij al sinds zijn zestiende verslaafd is aan ketamine, was het toch voor het eerst dat een 22-jarige jongeman uit Roeselare zich voor de rechtbank moest verantwoorden voor bezit en verkoop. Op bepaalde ogenblikken kwamen de meldingen van zijn overdadig gebruik uit onverwachte hoeken…
The post Jonge twintiger terecht voor bezit en verkoop ketamine en cannabis: “Grootmoeder en

Lees meer »

Passagiers zien vlak voor het opstijgen dat vliegtuig liters brandstof verliest

Er was even paniek op een vlucht van die van Jakarta naar Sumatra vloog toen passagiers bij het opstijgen merkten dat er liters brandstof uit de vleugel van het toestel lekte. De piloot werd snel verwittigd door grondpersoneel van de luchthaven en keerde onmiddellijk terug naar de gate. De 135 passagiers konden ongedeerd afstappen en vertrokken met enkele uren vertraging

Lees meer »

Auto belandt op zijn dak na uitwijkmanoeuvre op E40 in Brugge

Woensdagmiddag rond 13 uur gebeurde op de E40 in Brugge een ongeval. Een personenwagen, die net voorbij de verkeerswisselaar in Brugge in de richting van Brussel reed, ging na een uitwijkmanoeuvre aan het slippen en belandde op zijn dak tegen de vangrail.
The post Auto belandt op zijn dak na uitwijkmanoeuvre op E40 in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Grot van Lourdes staat onder water

Het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes is in de nacht van vrijdag op zaterdag deels overstroomd door noodweer in Frankrijk. Onder meer de bekende grot van het Franse bedevaartsoord is daardoor gesloten, zo heeft het zaterdag bekendgemaakt.

Lees meer »

Zeebrugse kunstenaar Theo Claerhoudt; “Zonder de Canadezen stond ik hier nu niet”

Binnenkort prijkt in het Canadese militair museum in Ottawa ‘The Scheldt Pocket Warrior’. Met die bronzen sculptuur eert de Zeebrugse kunstenaar Theo Claerhoudt, zoon van een verzetsstrijder, de bevrijding van onze regio door de Canadese troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
The post Zeebrugse kunstenaar Theo Claerhoudt; “Zonder de Canadezen stond ik hier nu niet” appeared first on KW.be.

Lees meer »