Bijna 18 ton afval opgehaald na carnaval in Heist en toch is dat een ‘succes’: confettiverbod werpt vruchten af

Na vier dolle carnavaldagen in Heist haalden de bevoegde stadsdiensten alles samen 17.850 kilogram afval op. Bijna 18 ton dus, maar in vergelijking met pakweg 2021 is dat meer dan een halvering. Toen werd er nog 41 ton afval opgehaald.

?

Na 4 dolle carnavaldagen bleef er in de straten van Heist weer heel wat afval achter. De manschappen van de dienst Stadsonderhoud hadden dagenlang de handen vol om achtergelaten karretjes, meubilair, carnavalkledij en zwerfvuil op het openbaar domein op te ruimen. Naast manuele opkuis waren dagelijks ook twee veegwagens en vier vrachtwagens nodig om al het afval te verwijderen. Nu is de eindbalans bekend. In totaal werd 17.850 kilogram afval opgehaald en naar de verbrandingsinstallatie afgevoerd.

Confettiverbod rendeert

En toch is dat een ‘succes’. Dankzij het confettiverbod verliep de opkuis heel wat vlotter dan in de periode toen er nog volop met confettikanons op de praalwagens werd rondgetoerd. Ter vergelijking: in 2021 haalde de dienst Stadsonderhoud nog 41 ton afval op, ruim dubbel zoveel als in de krokusvakantie 2024. Het confettiverbod bespaart de gemeente dus niet alleen heel wat manuren maar blijkt dus ook op ecologisch vlak een heel duurzame maatregel. “Door bij de volgende editie het schenken in herbruikbare glazen en bekers in de Heistse kroegen en feesttenten nog meer te stimuleren en faciliteren, hoopt het gemeentebestuur de carnavalafvalberg in 2025 aanzienlijk te doen slinken”, geeft het gemeentebestuur nog mee. (MM)

The post Bijna 18 ton afval opgehaald na carnaval in Heist en toch is dat een ‘succes’: confettiverbod werpt vruchten af is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“We gingen niet specifiek op zoek naar de nieuwe Pommelien of Camille”: de eerste details over nieuwe ‘#LikeMe’

“We voelden aan alles dat het verhaal nog niet op was.” De muzikale jeugdreeks ‘#LikeMe’ krijgt een doorstart mét een gloednieuwe cast. Vers talent zal Vlaamse klassiekers in een modern jasje steken en de nodige liefdesperikelen beleven. Staan de nieuwe Camille en Pommelien Thijs al klaar? Annemie Gulickx, de netmanager van Ketnet, onthult de eerste details over de vernieuwde ‘#LikeMe’.

Lees meer »

Avril Lavigne staat straks op Werchter. Of toch niet? “Ze is eigenlijk al 20 jaar dood”

Werd de Canadese popster Avril Lavigne (39) in 2003 vervangen door een dubbelgangster? Als we een populaire samenzweringstheorie mogen geloven, zien we al zeker twintig jaar een zekere ‘Melissa’ aan het werk. Klinkt compleet van de pot gerukt, maar de argumenten zijn volgens velen best overtuigend, en worden gevoed door het feit dat de zangeres jarenlang van de radar verdween.

Lees meer »

Bouchez: “Volledig legitiem dat De Wever premier zou worden”

Het zou “volledig legitiem” zijn moest N-VA-voorzitter Bart De Wever premier worden. Dat zei MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez voor het gesprek met de vijf partijen bij de Nationale Bank. “Wij hebben geen veto’s tegen bepaalde personen, zeker niet tegen personen van een democratische partij”, zei Bouchez.

Lees meer »

“Een dag ‘Het eiland’ niet gequoot, is een dag niet geleefd”: fans vieren populaire tv-reeks in coworking op Antwerpse Meir

Trivial time, groene dassen en ‘ne ring op een Düsseldorf’: fans van Het eiland kunnen nog tot eind juli in de voetsporen treden van Guido, Michel, Frankie en Alain en de werksfeer opsnuiven bij Cynaaaal-GOGO. Omdat de reeks 20 jaar bestaat, opende streamingdienst Streamz ‘Coworking Het Eiland’ op de Antwerpse Meir. (En dat is geen) zever, gezever.

Lees meer »

Spaanse kroonprinses Leonor slaat vleugels uit, tot afgrijzen van moeder: “Letizia verliest stilaan haar geduld”

De Spaanse kroonprinses Leonor (18) slaat haar vleugels uit. Volgende week gaat ze voor het eerst alleen op missie naar het buitenland, zonder begeleiding van haar ouders. Maar ook privé gaat de dochter van koning Felipe (56) en koningin Letizia (51) haar eigen weg. Van romantische reisjes naar New York, dansen in een nachtclub of uit de bol gaan bij

Lees meer »

Dreiging in België blijft volgens OCAD ernstig tot zeker einde zomer: “Motieven van daders zijn vager en diverser geworden”

OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, schaalt de algemene dreiging voor België nog zeker tot het einde van de zomer in op niveau 3 of ‘ernstig’. Dat zegt Gert Vercauteren, directeur ad interim van OCAD, donderdag bij de publicatie van het activiteitenverslag van 2023. Niveau 3 is al acht maanden kracht, sinds de aanslag op Zweedse voetbalsupporters in Brussel.

Lees meer »