“Al vaak gevallen toen ik in mijn auto wilde klauteren”: speciale parkeerplaats zorgt enkel voor kommer en kwel bij Stijn (50)

Het moest voor verlossing zorgen, het werd eerder het tegendeel. De toegewezen parkeerplaats voor mindervaliden die Stijn Hantson (50) kreeg, zorgt voor nog meer kommer en kwel. “Meer dan eens kwam ik ten val toen ik in mijn wagen probeerde te klauteren, hulp kwam er niet.”

Het verhaal van Stijn begint als eentje gevuld met goede intenties. “Ik verloor mijn been na een arbeidsongeval in 2013”, zucht de man. “In 2016 kwamen we in Ledegem wonen, waar we een woning in de Sint-Eloois-Winkelstraat vonden. Na wat tijd klopten plots enkele lokale politici aan de deur. Ze waren toen al bezig met hun campagne voor de verkiezingen en vertelden me onomwonden dat ze voor mij een speciale parkeerplaats zouden voorzien. Als mindervalide in Ledegem kon ik op hen rekenen.”

Zuur geschenk

“Voor mij klonk het als muziek in de oren. Mijn voertuig is aangepast aan mijn noden en ik kan die dan ook niet in mijn garage plaatsen. Die parkeerplaats kwam er ook, op het kruispunt met de Kortwagenstraat. Al snel bleek dat het toch maar een zuur geschenk was.”

“Het is niet te begrijpen dat die parkeerplaats op die plek werd aangelegd. Er is totaal niet over nagedacht”

De parkeerplaats werd aangelegd op een hellend vlak, waardoor het voor Stijn een ware strijd is om keer op keer in en uit zijn wagen te klauteren. “Meer dan eens rolde mijn rolstoel gewoon weg terwijl in de wagen wilde kruipen en verschillende keren kwam ik er ook ten val. Soms duurt het dan ook enige tijd alvorens ik hulp kan krijgen, echt schrijnende toestanden. Na het verlies van mijn been werd ik ook gebonden aan de nierdialyse. Die gaat ‘s nachts door en het is keer op keer een regelrecht gevecht om in mijn auto te raken.”

Altijd miserie

“Ik heb altijd twee grote tassen met me mee en het is onmogelijk om zonder problemen te kunnen vertrekken. Bij mijn vertrek kan ik altijd wel rekenen op mijn familie, maar wanneer ik ‘s morgens vroeg thuis kom, sta ik er alleen voor. Het is niet te begrijpen dat die parkeerplaats op die plek werd aangelegd. Er is totaal niet over nagedacht.”

Geen oorlog

Stijn nam al meerdere keren contact met de burgemeester, al kreeg hij daar het deksel op de neus. “Onze burgervader was resoluut: al stuur ik nog 100 brieven, er komt geen verandering in de situatie. Hij vulde ook nog aan dat ik tevreden mag zijn dat er een plaats kwam, want iedereen staat immers graag voor zijn of haar deur. Ik wil helemaal geen oorlog met die man, maar wil duidelijk maken dat ik niet voor mijn handicap heb gekozen. Misschien moet hij zelf eens een dag in een rolstoel zitten en dan nog eens de situatie herbekijken.”

Reactie burgemeester

Burgemeester Bart Dochy kent de situatie en nuanceert het verhaal. “Meer dan eens hebben we contact gehad met meneer Hantson en we zijn al verschillende keren ter plaatse gaan kijken. Samen met zowel de politie als enkele experten hebben we alle mogelijkheden bekeken. Hij wil graag een parkeerplaats voor zijn eigen deur, maar dat is verkeerstechnisch ronduit onmogelijk. Om te beginnen zijn er wetten en strenge regels omtrent dergelijke parkeerplaatsen. Daarnaast woont hij pal op een kruispunt, waar bussen van het openbaar vervoer uitrijden. Als we alle regels aan onze laars zouden lappen en hem toch die plaats geven, dan zullen de bussen er volledig vast komen te staan.”

“Als we alle regels aan onze laars zouden lappen en hem toch die plaats geven, dan zullen de bussen er volledig vast komen te staan”

“Als gemeente hebben we alles uit de kast gehaald om voor een oplossing te zorgen. We zijn immers niet blind noch ongevoelig voor de situatie van meneer. Op de hoek met de Kortwagenstraat hebben we dan ook de huidige plaats voorzien. Het gaat om een privédomein dat toebehoort aan Proximus. Zij hebben onze aanvraag geweigerd, waarop we toch die plaats hebben aangelegd. Als stadsbestuur wilden we op die manier duidelijk maken dat het welzijn van al onze inwoners van belang is. Voor meneer Hantson was dit niet voldoende. Het is nu nog maar de vraag hoe Proximus zal reageren nu ze in de media zullen lezen dat we er toch een parkeerplaats hebben gemaakt.”

The post “Al vaak gevallen toen ik in mijn auto wilde klauteren”: speciale parkeerplaats zorgt enkel voor kommer en kwel bij Stijn (50) is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KLAAR: Eenzaamheid

Wat is eenzaamheid? Hoe gaan jongeren om met gevoelens van eenzaamheid? En hoe kan je je ertegen wapenen? In deze KLAAR gaat Anaïs Dockx in gesprek met experten en jongeren over eenzaamheid en verbondenheid. Het resultaat? 5 heldere video’s op maat van leerlingen, onmiddellijk inzetbaar in de klas.

Lees meer »

Na moeder en broer stapt ook Eva-Maria Byttebier uit Harelbeke in de politiek: “Je leert zoveel nieuwe mensen kennen!”

De appel valt niet ver van de boom bij de Byttebiers. Nadat moeder Jacinta Vandorpe (52) opkwam met de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 en broer Laurens Byttebier (26) op de CD&V-lijst prijkte in oktober 2018, is het nu de beurt aan de jongste telg van de familie: Eva-Maria Byttebier (24). Ze staat op de zestiende plek. “Ik wil iets betekenen voor

Lees meer »

Olympisch marathonloper Koen Naert waagt zijn kans in de politiek: “De komende twee jaar blijf ik in de eerste plaats topsporter”

Hij is fan van Hilde Crevits en Carl Devos. Hij gruwt van alcohol en McDonald’s. Zijn levensmissie is zorgen voor anderen. Zes jaar geleden was hij de snelste Europeaan op de heilige afstand: de marathon. Vandaag wil hij de politiek in. Sire, er bestaan nog échte CD&V’ers. Meet Koen Naert, de olympiër die naar de gemeenteraad van Oostkamp wil.

Lees meer »

Speelplein Rosmolenstraat in Oekene in het nieuw

Aan de Rosmolenstraat in Oekene is woensdagmiddag het vernieuwde speelplein heropend, mar daarvoor was wel wat creativiteit nodig. Het speelplein aan de Rosmolenstraat zit in het nieuw.
The post Speelplein Rosmolenstraat in Oekene in het nieuw appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Als ik dàt nummer voor het eerst live zal zingen, ga ik breken”: Berre verwerkt voorval uit jeugd op debuutplaat

Van de parkeergarage van Delhaize tot de mainstage van Pukkelpop: Berre (23) schopte het van TikTok-muzikant tot vaste waarde in de Belgische muziek. En nu heeft de zanger zijn debuutplaat uit, met een nummer dat zijn ouders tot tranen toe beroerde. “Ik heb al mijn gevoelens van me afgeschreven op deze plaat”, vertelt hij. “Ik worstel al langer met verliefdheid

Lees meer »

Howest uitgeroepen tot beste designerschool en beste gameschool: “Dit onderstreept ons innovatieve karakter”

De bachelor Industrieel Productontwerpen van Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) is uitgeroepen tot de beste designschool ter wereld op de internationale competitie The Rookies Awards. Ook Digital Arts & Entertainment scoorde opnieuw als beste gameopleiding, deze keer in de categorie Mobile Games.
The post Howest uitgeroepen tot beste designerschool en beste gameschool: “Dit onderstreept ons innovatieve karakter” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geen Sinutab of Fucidine meer zonder voorschrift: FAGG scherpt regels aan

Geneesmiddelen op basis van de actieve bestanddelen (pseudo)-efedrine en fusidinezuur zijn vanaf 1 november enkel nog te verkrijgen met een voorschrift. Dat meldt het Federaal agentschap voor Geneesmiddelen en gezondheidsproducten (FAGG). Het gaat onder meer om middelen als Sinutab en Fucidine. Ze kunnen ernstige bijwerkingen veroorzaken, zoals antibioticaresistentie, hartritmestoornissen of een beroerte.

Lees meer »