Vijftig jaar geleden brandde de kerk van Hoogstade af: “De kerkklok stond nog lange tijd stil op kwart over vier”

Wat de inwoners uit Hoogstade bij Alveringem niet voor mogelijk achtten, gebeurde in de nacht van 5 april 1974: een zware brand verwoestte de parochiekerk. “Op 5 april zal het vijftig jaar geleden zijn, maar ik herinner mij die dag nog goed”, zegt Elza Vannieuwkerke. “Ik ben gaan kijken. Er stond veel volk, maar ik kon geen woord uitbrengen. De kerk waar ik elke week naar de mis ging, lag in as.”

“Ik heb het slechte nieuws op zaterdagmorgen vernomen”, vertelt Paul Maeyaert (87) uit de Kerkstraat. “Ik boerde net buiten de dorpskern en was lid van de kerkfabriek. Een veehandelaar had de brand gezien toen hij ’s morgens om 6 uur naar de veemarkt in Ieper reed. Ik ben gaan kijken en herinner mij dat pastoor Dekeyzer totaal ontredderd was!”

Ook Godelieve Depuydt (91) woont in de Kerkstraat. Zij herinnert zich die bewuste ochtend ook nog. “Mijn schoonzus Martha Demolder kwam zeggen dat de kerk was afgebrand. Dat was schrikken! Mijn man Michel is in zijn auto gesprongen om te horen of hij iets kon doen. Gilbert Vanhoutte – landbouwer aan de Eikhoek – was er met tractor en mestkar om puin te ruimen.”

Levendig

Wie nog zeer levendige herinneringen heeft aan de brand en de nasleep ervan, is Elza Vannnieuwkerke (90) uit Alveringem. Elza woonde op het moment van de feiten met haar man Gustaaf Vanryselberghe in Hoogstade.

“Diezelfde avond ging de mis al door in café De Kroon” – Elza Vannieuwkerke

“Op zaterdagmorgen kwam bakker Jef Casier aan huis met brood. Moet je nu iets weten? De kerk is vannacht afgebrand, sprak hij. Ik zei nog tegen Gustaaf dat ik vanuit mijn bed vuur had geroken. Gustaaf heeft zijn vuile kleren aangetrokken en is gaan helpen. Gerard Kinget, Gerard Laseure, Florimont Verweirder en Maurice Debaenst waren er ondertussen ook. Gustaaf was schoezwart toen hij thuis kwam. Ik ben zelf ook gaan kijken. Er was veel volk, maar ik ben geen vijf minuten gebleven. Diepgelovig als ik ben, was mijn eerste gedachte: waar zal de mis nu doorgaan? Een geluk bij een ongeluk: café De Kroon stond leeg en eigenaar Dochy, die ook lid was van de kerkfabriek, besliste dat pastoor Dekeyzer daar de mis mocht doen. En zo geschiedde, diezelfde zaterdagavond nog. Ik herinner mij de vreemde sfeer. Mensen keken naar elkaar maar zeiden niets. Op kerstdag van dat jaar is de BRT de mis komen filmen. Ik weet nog dat er die dag abnormaal veel volk was. Mensen die anders niet naar de mis gingen, zaten toen op de eerste rij… Ik word opnieuw emotioneel als ik erover spreek.”

Kwart over vier

Ook Betsy Deghandt (56) herinnert zich nog beelden van de brand, zelfs al was ze toen pas zes jaar. “Wij woonden met onze neus op de kerk”, vertelt Betsy.

“Bij het opstaan zag ik nog de laatste vlammen. Papa vertelde dat een brandweerman bij buurman Urbain Delava om een rauw ei was gaan vragen om de verbrande huid van zijn handen te verzachten. En de klok op de toren heeft heel lang stil gestaan op kwart over vier. Dat moet het hoogtepunt van de brand geweest zijn, het moment dat de elektriciteit is uitgevallen. Ik herinner mij verder dat het brandglas van de sacristie kapot was, maar dat de muren nog recht stonden. En het klopt inderdaad dat de BRT de kerstmis in het café is komen filmen. Ik heb toen het kerstkindje mogen dragen!”

Geruchten

Priester op rust Michel Nuttens uit Hoogstade was in april 1974 medepastoor in Alveringem en heeft nog parate kennis rond de brand. Hij benadrukt dat er een verschil is tussen feiten en roddels, want die waren er ook, stelt hij.

“Ik heb altijd horen zeggen dat de brandweer van Lo als eerste ter plekke was, maar heeft moeten wachten op de orders van commandant Willy Reynaert van Veurne. Wat er uiteindelijk gered is kunnen worden? Op het absolute nippertje: de toren. En op het nippertje: een deel van het interieur van de sacristie en de brandkoffer met Heilig Sacrament en alle kelken en cibories. Van een compleet zwartgeblakerd Mariabeeld werd beslist om het te behouden en in de nieuwe kerk op te stellen. Idem voor de tabernakeldeur uit koper, die beschermd werd door een dikke laag puin. Van de drie verbrande balken zijn twee kruisen gemaakt die nu nog in de kerk hangen. Het zijn stille en waardevolle getuigen.”

De precieze oorzaak van de brand is nooit achterhaald, zegt de priester op rust. “Het was geen brandstichting, noch een kaars die is blijven branden”, oppert Michel. “Er zijn daar onterecht geruchten over rondgegaan. Het feit dat in hetzelfde jaar ook de Sint-Amatuskerk in Oost-Vleteren afbrandde en twee jaar later de Sint-Andreaskerk in Woumen heeft de roddels over brandstichting nog gevoed. Maar in Hoogstade geldt kortsluiting als officiële diagnose. van de oorzaak. Architect Luc Allaert ontwierp een nieuwe kerk, die vijf jaar later op kermiszondag 1979 door hulpbisschop Eugeen Laridon werd ingezegend.”

Sprekende foto

Hoogstadenaar Jordy Coutereel (24) heeft een waardevol beeld in zijn bezit: een grote foto van het interieur van de verkoolde kerk, die door een gelukkig toeval werd gered. “De bewuste foto heeft lang gehangen in de cafetaria van de vroegere Veurnse brandweerkazerne”, vertelt Jordy, die als schrijnwerker bij de stad Veurne werkt.

“Tijdens de grote schoonmaak naar aanleiding van de verhuis naar de nieuwe kazerne is die foto in de afvalcontainer beland. Mijn collega José Mallengier, die vroeger brandweerman bij het korps van Veurne is geweest, heeft dat gelukkig opgemerkt en de foto eruit gehaald om in zijn atelier te hangen. We gaan dat toch niet wegsmijten, redeneerde José. Als inwoner van Hoogstade had ik hem al een keer gevraagd hoeveel die foto moest kosten. Jordy, ik ga binnenkort met pensioen, neem hem mee en draag er zorg voor, antwoordde José. Ik heb de foto een mooi plaatsje gegeven bij ons thuis in de garage. Het is een unieke foto waar ik best trots op ben.”

The post Vijftig jaar geleden brandde de kerk van Hoogstade af: “De kerkklok stond nog lange tijd stil op kwart over vier” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ruim 240.000 mensen geëvacueerd wegens stortregens in China

In het oosten van China zijn meer dan 240.000 mensen geëvacueerd omwille van hevige stortregens die momenteel grote delen van het land teisteren. Dat meldt het persagentschap Nieuw China. Het waterpeil van de Yangtze, met 6.380 kilometer de langste rivier van China, overschreed op verschillende plekken in onder meer de provincie Anhui de alarmdrempels en ook het peil van twintig

Lees meer »

Eveline (44) opent met ‘Next Life’ winkel met tweedehandskledij op Tieltse Markt: “Alles wat hier in de rekken hangt, is in prima staat”

Op zoek naar merkkledij aan zachte prijsjes? Dan kan je vanaf dinsdag 2 juli terecht bij ‘Next Life’ op de Markt van Tielt. Geboren en getogen Tieltse Eveline Mullaert (44) verkoopt er voortaan tweedehandskledij voor dames, heren en kinderen, maar je vindt er ook schoenen, handtassen en andere accessoires.
The post Eveline (44) opent met ‘Next Life’ winkel met

Lees meer »

Franco Belge Run in Wervik ten voordele van Parkili

Zondag staat de zesde editie van de Franco Belge Run op de kalender in Wervik. Het is een unieke wedstrijd die over de landsgrens heen gaat en bovendien voor het goede doel georganiseerd wordt.
The post Franco Belge Run in Wervik ten voordele van Parkili appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tweejaarlijkse Duynewake rond de Visserskapel in Bredene: “Kostbare parel als thema”

Op zaterdag 6 juli vindt de tweejaarlijkse Duynewake plaats, inclusief vissersmis en wake aan de vloedlijn. Nieuw dit jaar is dat het christelijke feest, dat afwisselend met het vrijzinnige Feest van de Zeegeus wordt georganiseerd, zich deze keer vooral in het groene decor van de Visserskapel zal afspelen.
The post Tweejaarlijkse Duynewake rond de Visserskapel in Bredene: “Kostbare parel

Lees meer »

Pleegzorg Vlaanderen zoekt gezinnen voor crisispleegzorg

Pleegzorg Vlaanderen is op zoek naar pleeggezinnen, in het bijzonder voor crisispleegzorg. Daar is de nood immers het hoogst en zonder voldoende plaatsen komen de kinderen terecht op minder aangewezen plaatsen. Om de oproep kracht bij te zetten, voert de organisatie volgende week actie.

Lees meer »