“Twee jaar geleden kwam ik hier toe met een kapotgeschoten auto”: Oekraïense vluchteling Serhii (52) uit Heule krijgt ministerieel bezoek op de werkvloer in Desselgem

Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) bezocht samen met Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere en andere notabelen de Desselgemse zwembadbouwer PPC Pools. Het bezoek kaderde in het Matching Talent-project, dat Oekraïense vluchtelingen helpt integreren op de werkvloer. De 52-jarige Serhii Solod gaf er als schoolvoorbeeld uitleg over zijn nieuwe job. “Ik wil hier blijven, mijn thuisstad is volledig verwoest”, vertelt hij.

Zaterdag is het twee jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel. De weken en maanden nadien vonden miljoenen vluchtelingen onderdak in diverse delen van Europa. Ook België ving duizenden oorlogsslachtoffers op. Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) schreef in maart 2022 een addendum uit voor sectoren die Oekraïense vluchtelingen willen activeren voor de arbeidsmarkt.

Industriesectoren, PlastIQ en Co-valent (kunststoffen en chemie), Woodwize (hout), Alimento (voeding) en Cobot (textiel) bundelden hun krachten in het project ‘Matching Talent.’ Dat project zoekt een match tussen vacatures en Oekraïners, en biedt opleidingen en workshops aan. Met ‘Bystro Nederlands’ worden de vluchtelingen ook gekoppeld aan lokale vrijwilligers om de taal te leren.

Tournevis?

“Want taal is de grootste drempel in de zoektocht naar werk”, vertelt coördinator Pieter Remmerie. “We waren verrast door het aantal hoogopgeleide profielen onder de Oekraïners, maar zonder kennis van Nederlands, Engels of Frans is het vinden van een job in Vlaanderen zeer moeilijk.”

De lokale Bystro-vrijwilligers leren hen ook een mondje dialect. “Niet onbelangrijk, want je kan het woord ‘schroevendraaier’ leren, maar op de werkvloer spreken de collega’s plots over een ‘tournevis’.”

Matching Talent bereikte al 250 Oekraïners. “Niet iedereen volgt het volledige traject om in de industrie terecht te komen, anderen kiezen bijvoorbeeld voor een job in de zorgsector. Zo’n honderd mensen begeleiden we intensief. De helft daarvan werkt ondertussen vast, de anderen voltooien binnenkort hun opleidingstraject.”

Stad volledig verwoest

Een schoolvoorbeeld van Matching Talent is Serhii Solod. De 52-jarige Oekraïner werkte dertig jaar lang als sportcoach in zijn thuisstad Severodonesk, onderdeel van de Donbas-regio in het oosten van Oekraïne. “Ik ben op 5 mei 2022 naar België vertrokken om mijn familie van de oorlog te redden”, zegt hij. “We kwamen hier toe met een kapotgeschoten auto, die bijna volledig vernield werd door de zware bommen.”

Sinds een jaar woont hij met zijn gezin in Heule, bij Kortrijk. Werken doet hij al negen maanden bij zwembadbouwer PPC Pools in de Waregemse deelgemeente Desselgem. “Ik kreeg een basisopleiding Nederlands via PlastIQ en VDAB, nadien heb ik hier een nieuwe job gevonden.”

Aan terugkeren denkt hij niet. “Ik wil hier blijven werken en wonen. Ik kan trouwens niet meer terug, mijn stad is volledig verwoest en bezet door het Russische leger”, zucht Serhii, terwijl hij beelden toont van de ravage in Severodonesk.

“Kansen geven”

“Hij is absoluut een meerwaarde voor ons bedrijf”, reageren zaakvoerders Denis Dierickx en Wim Devreese. “Op de jobdag was hij enorm gemotiveerd om te werken, en hij staat erop dat we Nederlands met hem praten. Op korte tijd leerde hij enorm veel bij.”

Ook minister Brouns uitte zijn appreciatie. “Het verhaal van Serhii is een voorbeeld voor Vlaanderen en ver daarbuiten. Een verhaal van integratie en enorme wilskracht. Opnieuw beginnen in een ander land en in een vreemde taal verdient bijzonder veel respect. In deze regio zijn er veel meer vacatures dan werklozen, dit project helpt om die gaten op te vullen.”

Serhii vroeg de minister hoe de toekomst eruitziet voor de vluchtelingen. “Ik vermoed dat de helft hier zeker blijft wonen, daarom is het belangrijk dat ze werk vinden. Iemand die wil werken en bijdraagt aan onze samenleving verdient alle kansen en is meer dan welkom”, besluit de minister.

The post “Twee jaar geleden kwam ik hier toe met een kapotgeschoten auto”: Oekraïense vluchteling Serhii (52) uit Heule krijgt ministerieel bezoek op de werkvloer in Desselgem is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ooit was hij de enige man die ze vertrouwde, nu buit hij haar genadeloos uit: Paul Burrell was de butler van prinses Diana

Prinses Diana noemde hem ‘Mijn rots’. Hij maakte na haar dood haar lichaam op en de avond voor haar begrafenis waakte hij over haar kist. Maar sindsdien blijft butler Paul Burrell (66) zijn band met de Queen of Hearts uitmelken. Niet onze woorden, maar die van haar zoon Harry. ‘Story’ reconstrueert het bijzondere verhaal van Diana en haar onafscheidelijke butler,

Lees meer »

HLN TRANSFERLIVE. Anderlecht en Union halen aanvallende versterking – “Depay kan 400.000 euro per maand verdienen in Brazilië”

In de vijf grootste Europese competities (Engeland, Italië, Spanje, Duitsland en Frankrijk) is de transfermarkt gesloten. Maar dat betekent niet dat het transfergeweld over is. Onze Belgische ploegen bijvoorbeeld kunnen nog tot en met 6 september inkomende transfers afronden, maar vandaag wordt een cruciale dag voor onze Belgische ploegen die Europees spelen. Want: vannacht om 00u moeten de definitieve spelerslijsten

Lees meer »

Deze eis stelde Annelien Coorevits voor deelname aan ‘De verraders’: “Eerst weigerden ze, maar anders deed ik niet mee”

Wie houdt het hoofd koel in een web van leugens? Wie breekt onder de druk? En vooral… wie zijn de verraders? Je ontdekt het vanaf zondagavond, want dan trappen ze bij VTM het derde seizoen van ‘De verraders’ af. Ex-Miss België Annelien Coorevits (37) is één van de waaghalzen die het psychologische avontuur aandurft. “Ik heb wel één voorwaarde gesteld.

Lees meer »

Jani Kazaltzis en James Cooke hebben geen geheimen: “Wij weten alles van elkaar, zelfs hoeveel geld we op de bank hebben staan”

Ze zijn de beste vrienden, en hebben eindelijk samen een programma gemaakt. Maar tijdens de opnamen van ‘Jani & James Doen Het Zelf’, waar Jani Kazaltsis (45) en James Cooke (39) onder andere meedraaiden in een frituur, ging het er bij momenten toch bits aan toe. “Achteraf zeiden we tegen elkaar: ‘Hebben wij nu echt ruzie gemaakt over mayonaise?’”

Lees meer »

Wielertoerist (23) gewond na aanrijding door auto in Torhout

Een 23-jarige wielertoerist uit Brugge liep woensdagavond een zwaar beenletsel op na een aanrijding op een kruispunt in Torhout. De man werd aangereden door een personenwagen en belandde op straat.
The post Wielertoerist (23) gewond na aanrijding door auto in Torhout appeared first on KW.be.

Lees meer »

EXCLUSIEF. De man achter het interne onderzoek dat de VRT op zijn grondves­ten doet daveren: “Geen sprake van slachtoffer en dader tussen die twee”

“Ik ben gevraagd om bruggen te bouwen”, zegt Rob van Eijbergen, de bemiddelaar die in april werd aangesteld door VRT. Maar de machtsstrijd tussen twee afdelingen bleek een brug te ver. De professor zag bij Ricus Jansegers (58) en Lotte Vermeir (39) “te weinig zelfreflectie” en geeft bij HLN voor het eerst inzicht in het onderzoek dat leidde tot de

Lees meer »

Van ‘de grootste duiventil’ tot ‘de terugkeer van De Kampioenen’: dit was de zomermercato door de ogen van onze voetbalredactie

De laatste contracten zijn getekend, de foto’s zijn genomen en de aankondigingen zijn gebeurd. De Belgische zomermercato zit er definitief op, done deal! Waar stond de jackpot? Welk land verovert onze competitie? En wie is het ‘lievelingetje’ van de trainer? De voetbalredactie van HLN zorgt voor een eigenzinnig transferoverzicht.

Lees meer »

Yvonna Belpaeme viert honderdste verjaardag

Yvonna Belpaeme heeft op dinsdag 3 september haar 100ste verjaardag gevierd. Ze deed dat samen met familie en het personeel van woonzorgcentrum Jacky Maes, waar ze verblijft.
The post Yvonna Belpaeme viert honderdste verjaardag appeared first on KW.be.

Lees meer »

Netanyahu vraagt “vergiffenis” omdat hij gijzelaars niet kon redden – Biden wil dat Israëlische premier meer doet om wapenbestand te bereiken

Een deal over het vrijlaten van Israëlische gijzelaars door Hamas is volgens de Amerikaanse president Joe Biden “erg dichtbij”. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zou echter niet genoeg doen om de deal rond te krijgen, zegt Biden maandag. Washington werkt aan een alles-of-nietsakkoord voor Israël en Hamas om tot een wapenbestand en de vrijlating van de gijzelaars in Gaza te

Lees meer »