Rechter velt vonnis in zaak tegen YouTuber Acid, moet hij 200.000 euro betalen?

De Brugse correctionele rechtbank doet donderdag om 9 uur uitspraak in de zaak tegen YouTuber Acid. Na een rechtstreekse dagvaarding door een voormalig lid van studentenclub Reuzegom moest de 24-jarige Nathan Vandergunst uit Blankenberge zich onder andere voor laster en belaging verantwoorden. Het openbaar ministerie vorderde een principiële bestraffing.

De bal ging aan het rollen toen de bekende YouTuber op 31 mei 2023 een video publiceerde over het proces rond de dood van Sanda Dia tijdens een doop van studentenclub Reuzegom. Acid noemde meerdere Reuzegommers bij naam en deelde persoonlijke informatie over hen. YouTube haalde de video uiteindelijk offline.

Belaging en laster

In de video kwam ook een voormalig lid aan bod dat niet bij de fatale doop betrokken was. Zijn ouders werden in hun restaurant in Antwerpen plots geconfronteerd met valse reservaties en veel negatieve recensies. Toen het West-Vlaamse parket besliste om geen onderzoek te starten naar de bewuste video, kwamen de ex-Reuzegommer en zijn ouders met een rechtstreekse dagvaarding op de proppen. Daardoor moest de Blankenbergenaar zich op 18 januari verantwoorden voor onder andere belaging, privacy-inbreuken, elektronische overlast en laster. Meester Wim De Colvenaer vorderde 1 euro morele schadevergoeding voor de ex-Reuzegommer en liefst 200.000 euro schadevergoeding voor zijn ouders.

Middeleeuwse schandpaal

Het openbaar ministerie vorderde een principiële, maar duidelijke bestraffing voor Acid. Procureur Lode Vandaele vergeleek de video met een schandpaal uit de middeleeuwen. “De strafwet is wel degelijk met de voeten getreden”, klonk het.

De verdediging vroeg om de strafvordering onontvankelijk te verklaren omdat in het dossier geen enkele vorm van onderzoek werd gevoerd. Daarnaast wierp meester Walter Van Steenbrugge op dat enkel het hof van assisen bevoegd is om over een drukpersmidrijf te oordelen. Los daarvan werd de vrijspraak gevraagd, op basis van de vrijheid van meningsuiting.

The post Rechter velt vonnis in zaak tegen YouTuber Acid, moet hij 200.000 euro betalen? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Beelden tonen hoe woedende DJ Hardwell abrupt zijn optreden beëindigt op Saga Festival: “Zo kan ik dit niet”

De Nederlandse Robbert van de Corput (36), beter bekend als DJ Hardwell, heeft zijn optreden op het Saga Festival in Boekarest op vrijdagavond vroegtijdig beëindigd. Tijdens zijn set uitte hij zijn frustratie over het festival, omdat hij naar eigen zeggen niet betaald werd. Daarnaast klaagde hij ook over de gebrekkige kwaliteit van de apparatuur. “Zo kan ik niet optreden.”

Lees meer »

Patrick Dewael, burgemeester van Tongeren, geen lijsttrekker bij gemeenteraadsverkiezingen voor nieuwe fusiegemeente Tongeren-Borgloon 

Patrick Dewael (Open VLD), huidig burgemeester van Tongeren, zal geen lijsttrekker zijn van de nieuwe partij Tongeren-Borgloon.nu bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Op die lijst staan liberalen en christendemocraten uit de twee gemeenten. Het zal Jo Feytons (Open VLD) zijn, huidig burgemeester van Borgloon, die de lijst zal gaan trekken. Die keuze moet duidelijk maken dat Borgloon in de nieuwe

Lees meer »

LIVE SPANJE-FRANKRIJK. “Lamine zal nóg meer moeten doen om de finale te halen”: Rabiot prikkelt Yamal (maar óók Griezmann)

La Roja versus Les Bleus. In München strijden Spanje en Frankrijk vanavond om het eerste finaleticket op het EK voetbal. De Spanjaarden verschijnen wel gehavend aan de start: ze missen Pedri met een knieblessure en verdedigers Carvajal en Le Normand zijn geschorst. Frankrijk treedt wel op volle sterkte aan. Wie plaatst zich voor de eindstrijd in Berlijn?

Lees meer »

Liveblog formatie – Wordt De Wever woensdag formateur? Rik Van Cauwelaert: “Met wat ik nu hoor, zit kans erin”

Dit weekend waren er nog afzonderlijke gesprekken, maar morgen wil federaal preformateur Bart De Wever (N-VA) CD&V, Vooruit, MR en Les Engagés samen rond de tafel brengen. Of hij woensdag dan al formateur kan worden voor een nieuwe federale regering? Politiek analist Rik Van Cauwelaert heeft er wel een goed oog in. Volg de laatste updates hier in onze liveblog.

Lees meer »

Vanessa (50) en Kris (45) zijn de nieuwe uitbaters van B&B Quarter House: van McDonald’s naar paardenpension

Quarter House, de B&B met paardenpension in Moerkerke, heeft nieuwe uitbaters. Vanessa Huughe (50) en Kris Bogaerts (45) zwaaien nu de plak op het domein. “Als grote paardenliefhebbers kenden we het domein al en toen we de kans kregen de uitbating over te nemen, hebben we toegehapt”, zegt Vanessa.
The post Vanessa (50) en Kris (45) zijn de nieuwe

Lees meer »

Voor één keer spreken we de inwoners van de chicste wijk van het land: Knokke-Zoute. “Het is een stukje paradijs voor wie het nog kan betalen”

Knokke wil het unieke karakter van het Zoute bewaren: aan de kronkelende smalle paadjes en witte villa’s met rode dakpannen mag niet geraakt worden. Kortom, het Zoute wordt mogelijk nóg wat exclusiever. Maar wie zijn de mensen die er wonen nu écht? Welke clichés kloppen en welke niet? In witte sneakers en met een hemelsblauw linnen hemd trokken we op

Lees meer »

Jochen Vanhoudt is al meer dan 25 jaar dé BV-kapper: “Ik zag de liefde van Koen Wauters en Valerie groeien, maar helaas ook uitdoven”

Hij is dé BV-kapper bij uitstek. Jochen Vanhoudt nam al de haren van onder meer Lesley-Ann Poppe, prinses Delphine en zelfs Pamela Anderson onder handen en ook op zowat alle grote muziekshows is hij aan het werk. In ‘Dag Allemaal’ vertelt hij honderduit over z’n job, de intieme gesprekken die hij heeft met BV’s en de grote ster wiens nummer

Lees meer »

Parket in Panama gaat in beroep tegen vrijspraak voor hoofdverdachten Panama Papers

Het parket in Panama heeft vrijdag aangekondigd dat het in beroep gaat tegen de vrijspraak die 28 verdachten in de zaak-Panama Papers vorige week hadden verkregen. De groep is gelinkt aan het advocatenkantoor Mossack Fonseca, dat centraal stond in het internationale belastingontduikingsschandaal. Onder de beklaagden die werden vrijgesproken is ook de Duits-Panamese advocaat Jürgen Mossack.

Lees meer »