Huisarts Zeepreventorium brengt tweede dichtbundel uit: “Durf hulp zoeken als het niet meer lukt”

Een goeie drie jaar na de publicatie van haar eerste dichtbundel ‘Gij Schoon Mens’ heeft Silke Stalpaert, als huisarts verbonden aan het Zeepreventorium, onlangs een vervolg uitgebracht. ‘Gij Schoon Kind’ gaat op hetzelfde elan voort. “Durf hulp zoeken als het niet meer lukt.”

Silke Stalpaert (35) groeide op in Aalst en studeerde geneeskunde met specialisaties huisarts en sportgeneeskunde. Na zeven jaar in een huisartsenpraktijk in Zottegem te hebben gewerkt, maakte ze onlangs de overstap naar het Zeepreventorium waar ze, gepassioneerd door mentaal welzijn en leefstijlgeneeskunde, verschillende leefgroepen onder haar vleugels heeft. Ze specialiseerde zich daar in de multidisciplinaire aanpak van obesitas bij kinderen en adolescenten.

Burn-out

“Een aanpak met grote meerwaarde, want als huisarts heb je ook maar 24 uur in een dag”, zegt ze. Dat gegeven vormde meteen ook het uitgangspunt van haar in 2020 verschenen dichtbundel Gij Schoon Mens. Ze had toen net een zware burn-out achter de rug. “Ik ben van nature nogal perfectionistisch ingesteld en kon als jonge huisarts moeilijk neen zeggen. Zo ben ik rond mijn dertigste op mijn limieten gebotst. Ik sliep niet meer van de stress, mijn sociaal leven was volledig weggevallen”, klinkt het. Ze vond steun bij Dokters voor Dokters, een organisatie die ijvert voor het welzijn van collega-artsen. “Want die neigen zichzelf weleens te vergeten. Als je wil, kan je als huisarts de klok rond werken.”

Ook in de pen kruipen werkte louterend. “Schrijven hielp om mijn gedachten weer in de plooi te krijgen, en dus ben ik het blijven doen”, zegt Silke. Toen ze haar gedichten begon te delen op Instagram, was ze verrast door de grote respons. “Blijkbaar hadden veel mensen er iets aan. Collega-artsen, maar ook mensen met een heel andere beroepsachtergrond herkenden zich erin. Want of je nu dokter bent of advocaat, iedereen kan tegen die spreekwoordelijke muur aanlopen.”

Haar eerste dichtbundel Gij Schoon Mens werd ondertussen driemaal herdrukt, en nu is er het vervolg Gij Schoon Kind. Twintig mooie levenslessen staan erin, vergezeld van evenveel vlot leesbare en toegankelijke gedichten. “Ik houd die bewust heel behapbaar zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn”, zegt Silke.

Zelfzorg

“Een oudere dame kwam mij laatst vertellen dat ze haar tienjarige kleinzoon, die met zichzelf in de knoop lag, een bundel cadeau had gedaan. Je weerbaarheid vergroten, daar kan je niet vroeg genoeg aan beginnen. Zelfzorg is een uitdaging in een maatschappij die almaar sneller draait, en die verwacht dat jij blijft meedraaien. Het heeft bij mij ook een hele tijd geduurd eer ik doorhad wat er mij overkwam. Maar het gevoel was heel beangstigend. Ik voelde mij nog maar een schim van mezelf.”

Ze verwijst in die context ook naar de overprikkeling door sociale media. “Daar komt onafgebroken ongefilterde input binnen. De schermtijd beperken, meer bewegen: absoluut aan te bevelen. Alleen: we kunnen de sociale media vandaag nog moeilijk wegdenken uit ons leven. Onszelf ontprikkelen is dus niet zo eenvoudig.”

Liefdevol netwerk

Je trots opzijzetten en hulp dúrven vragen, daar komt het volgens Silke óók op aan. “We botsen daar natuurlijk op de grenzen van onze hulpverlening. Acute zorg is tegenwoordig moeilijk te vinden. It takes a village to raise a child is daarom mijn credo. Een ondersteunend, liefdevol netwerk om op terug te vallen is toch zó belangrijk. Daarnaast wil ik mensen ook op het hart drukken dat het niet per se altijd even goed móét gaan. We hebben allemaal weleens mindere dagen.”

Silke is tevens columniste bij de Artsenkrant en geeft ook een wekelijkse nieuwsbrief uit met tips voor mentale veerkracht. “Het onderliggende idee van mijn twee dichtbundels is mijn geloof in de schoonheid en de kracht van mensen. Ik wou daarmee iets terugdoen voor de toegewijde zorgverleners die zich tijdens mijn burn-out over mij ontfermden. Het is een dankjewel aan álle mensen die in de zorg staan. Tegelijk wil ik er ook andere mensen mee stimuleren om meer te investeren in zelfzorg. Heel wat mensen zijn op zoek naar geluk en betekenis in het leven en deze zaken kunnen niet los gezien worden van zelfzorg en mentaal welzijn”, besluit ze.

The post Huisarts Zeepreventorium brengt tweede dichtbundel uit: “Durf hulp zoeken als het niet meer lukt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen. Tót het vliegtuigje begon te tollen: “Haar vriend probeerde nog zacht te landen, maar het was te laat”

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

“Bart De Wever zet onze 1.000.000 kiezers bij het grof huisvuil”: Tom Van Grieken haalt zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie”

Vlaams Belang was de grootste winnaar van de verkiezingen van 9 juni, maar wordt volgens de partij zelf door de N-VA brutaal aan de kant geschoven bij de Vlaamse formatie. Partijvoorzitter Tom Van Grieken haalde daarom vandaag op het programmacongres voor de lokale verkiezingen in de Nekkerhal in Mechelen zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie met de steun van

Lees meer »

Kempenaar Lennart Driesen over het leven na ‘De mol’: “Ik had meer in de media kunnen doen, maar Brussel was me te ver”

Hij profileerde zich als simpele, goedlachse kerel uit de Kempen. Maar Lennart Driesen (29) ontpopte zich in 2021 tot de gewiekste Mol aller tijden. Sindsdien belandde de opvoeder uit de jeugdzorg voor de klas, veranderde hij van flexi-job, nam hij afscheid van zijn axolotl en verhuisde hij. “Maar ik woon nog steeds in Schoonbroek, niet in Retie. Dat is hier

Lees meer »

Primus Top Of Darts brengt zes topdarters samen in een spannend toernooi in Kortrijk Xpo

Op donderdag 7 november verzamelen enkele van de grootste namen uit de dartswereld zich in Hal 5 van Kortrijk Xpo. “We strikten Nathan Aspinall, Jonny Clayton, Joe Cullen, Raymond Van Barneveld, Andy Baetens en Fallon Sherrock. De ticketverkoop is al gestart. Snel zijn is de boodschap, want dit dartsevent is uniek in West-Vlaanderen”, zegt medeorganisator Edouard Deprez (35).
The

Lees meer »

CD&V Poperinge stelt lijst voor gemeenteraadsverkiezingen voor: “We hopen uiteraard weer de grootste partij te worden”

Zondag stelde CD&V Poperinge haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor. Burgemeester Christof Dejaegher (50) trekt zoals verwacht de CD&V-lijst in de Hoppestad. Schepen Ben Desmyter (41, Krombeke) wordt lijstduwer.
The post CD&V Poperinge stelt lijst voor gemeenteraadsverkiezingen voor: “We hopen uiteraard weer de grootste partij te worden” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Personeel van Antwerpse gevangenis staakt na gewelddadige incidenten

In Antwerpen legt het personeel van de gevangenis in de Begijnenstraat 24 uur het werk neer als protest tegen een opeenvolging van gewelddadige incidenten. Dat zegt de socialistische vakbond ACOD. Medewerkers worden er steeds vaker het slachtoffer van geweld, klinkt het, als gevolg van de overbevolking enerzijds en onderbezetting van personeel anderzijds.

Lees meer »

Omstreden beslissing Amerikaanse Hooggerechtshof zet ontelbaar aantal regels over milieu en gezondheid op de helling

Een controversiële beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof beperkt de macht van federale agentschappen zoals het Milieuagentschap en verschuift die naar het Congres en de rechtbanken. Een ontelbaar aantal Amerikaanse regels over milieu, klimaat, gezondheid en veiligheid wordt zo op de helling gezet. "Een overwinning van de gewone man tegen de bureaucratie", juichen voorstanders de beslissing van het Hof toe.

Lees meer »

“Zes jaar, dat weegt op een mens. Ik sta te trillen op mijn benen”: juwelier Moens, die overvaller doodschoot, reageert na vrijspraak

“Hier zijn geen winnaars, alleen maar verliezers.” Een triomftocht maakt hij er niet van. Juwelier Filip Moens (56) schoot in 2018 een vluchtende overvaller dood, maar wel nadat die hem en z’n familie tegen de grond had gewerkt met een aanvalswapen en een half miljoen euro aan juwelen had gestolen. Na een juridische lijdensweg van zes jaar verliet hij dinsdag

Lees meer »

Politicoloog Carl Devos: “Deze formatie is uiterst ongewoon: precies wat nodig is”

“De euforie over de formaties ruimt plaats voor realisme. Er zijn – momenteel – geen andere coalities mogelijk, dat wil niet zeggen dat ze daarom onmogelijk zijn”, schrijft politicoloog Carl Devos (UGent). Door de uiteenliggende standpunten van de betrokken partijen, blijkt de federale formatie allesbehalve een sinecure te zijn. Want hoe ongewoon is deze formatie nu juist? En wie is

Lees meer »