Francis Degroote: “Carnaval in Brugge is aan heropleving toe”

Op zaterdagnamiddag 24 februari trekt een carnavalsstoet door de Brugse binnenstad. “Er nemen 25 wagens deel, carnaval is aan een heropleving toe in Brugge. Hoog tijd dat het stadsbestuur onze subsidies optrekt”, zegt Francis Degroote, voorzitter van de Brugse Carnavalsraad.

Francis Degroote (55), de voorzitter van De Feestneuzen, volgde vorig jaar Roland Moerkerke (77) op als voorzitter van de Brugse Carnavalsraad. Deze Assebroekse aannemer – hij installeert in de winter kerstverlichting en bouwt in de zomer zwembaden – is erin geslaagd om 25 verenigingen warm te maken voor het Brugs carnaval.

25 groepen

Behoudens veertien Brugse wagens nemen er dit weekend elf groepen uit andere steden, zelfs wagens uit Nederland, deel aan de stoet. Ze start om 15 uur aan de Katelijnepoort en eindigt op ’t Zand, waar aan café Lindenhof een tent zal staan om het feest voort te zetten.

Kreeg je carnaval met de paplepel toegediend?

Francis: “Niet echt, al was ik op mijn achttiende jeugdprins carnaval. In mijn jonge jaren werkte ik in de horecazaken van mijn papa Werner Degroote. Die runde de twee frietkoten op de Markt en baatte twee zaken in de Wollestraat uit: broodjeszaak Raftje en café Oasis.”

De Neuze

“Ik heb jaren samen met de legendarische Ignace De Neuze Geldof op de Markt frietjes gebakken. Mijn ex-collega is drie weken geleden in alle stilte overleden. Ik was zelf al prins carnaval, mijn echtgenote Inge was mijn roosje. Ik ben al sinds midden de jaren 80 lid van De Feestneuzen in Sint-Kruis. Tien jaar geleden vroeg voorzitter Gilbert Wambeke mij of ik hem wou opvolgen. Omdat ik graag een en ander organiseer, ben ik ook bestuurslid geworden van de Brugse Carnavalsraad.”

In onze jeugdjaren was de 100 dagen-stoet kleurrijker en groter dan de carnavalsstoet in Brugge….

Francis: “Zonder afbreuk te willen doen aan mijn voorganger Roland Moerkerke, die veel respect verdient, heeft het nieuw en verjongd bestuur van de Brugse Carnavalsraad het carnavalsgebeuren een nieuwe schwung gegeven. Veel wagens die vorig weekend in Heist uit reden, zijn present in Brugge. Maar ook vier groepen uit Nederland. Het betekent dat carnavalisten graag naar Brugge komen.”

Subsidie

“Het wordt tijd dat het stadsbestuur dit inziet en ten volle apprecieert. Er is een uitstekende samenwerking met de Stad, maar onze subsidie bedraagt al jaren amper 4.210 euro. Voor elke wagen is er amper 200 euro toelage, dat is niet eens genoeg om de diesel te betalen van de tractor die een wagen uit Aardenburg naar Brugge vervoert. De subsidie moet omhoog, als we deze folklore willen behouden in Brugge.”

Je deed vorige week een oproep voor de aanstelling van een schepen voor Carnaval en suggereerde de namen van Mieke Hoste en Nico Blontrock….

Francis: “Tal van andere steden hebben een aparte schepen voor Carnaval. Nico Blontrock heeft meteen gereageerd en fijntjes duidelijk gemaakt dat carnaval ressorteert onder zijn bevoegdheden als schepen van Cultuur. Hij was trouwens juryvoorzitter bij de verkiezing van prins Carnaval. Overigens komen de burgemeester en drie schepenen de carnavalsstoet officieel openen, samen met prins Jaron I en zijn jonker Sander.”

Heist telt meer dan veertig wagens, de orde van de Zeesluffer uit Zeebrugge is geen lid van de Brugse Carnavalsraad. Moet er meer stadsgeld gegeven worden voor een veredeld en verkleed drinkgelag?

Francis: “Ik betreur dat niet alle Brugse carnavalsgroepen lid zijn, maar ze nemen allemaal deel aan de stoet. Er is geen ruzie onder de Brugse carnavalisten! Ik ijver er al jaren voor om af te geraken van het foute imago dat carnavalisten louter een bende pintendrinkers zijn.”

Eeuwenoude folklore

“Carnaval is een eeuwenoude folklore, in het versieren van de wagens kruipt vier maanden werk. Vroeger moest de prins Carnaval daags voor de stoet een stunt uithalen. Ooit stuurde prins Yvan het bericht de wereld in dat Michaël Jackson naar Brugge kwam. De Burg stond vol gillende meisjes…”

Brugge organiseert carnaval tijdens de vastenperiode, terwijl het de christelijke traditie was om op vette dinsdag nog even uit de bol te gaan, vooraleer veertig dagen te vasten om lichaam en ziel te zuiveren…

Francis: “We moeten onze agenda afstemmen op de carnavalsfeesten in andere steden, vele wagens doen meerdere stoeten aan.”

De carnavalisten mogen zaterdag niet met confetti gooien, wegens de vervuiling in onze rivieren en oceanen…

Francis: “De stad raadt alternatieven aan: bellen blazen, bladconfetti of biologisch afbreekbare confetti, waarin zaadjes verwerkt zijn. Brugge wil blijkbaar dat er binnenkort bloemetjes tussen de kasseien groeien. We moeten ook drinken uit herbruikbare bekers. Elke vereniging dient zijn afval onmiddellijk te ruimen.”

Wie is Francis Degroote?

Geboren op 14 oktober in Brugge, opgegroeid in Assebroek. Gehuwd met Inge De Klerck, papa van Bram (30) en Rani (24). Wordt opa in juni.

Carrière

Studeerde aan de landbouwhogeschool. Werkte jarenlang bij zijn vader in de frituren op de Markt. Is al zeventien jaar aannemer, die kerstverlichting opstelt en zwembaden bouwt.

Hobby’s

Al sinds de jaren 80 lid van De Feestneuzen in Sint-Kruis. Was zelf Prins Carnaval. Sinds 2023 voorzitter van de Brugse Carnavalsraad. Trekt er graag met zijn camper op uit.

The post Francis Degroote: “Carnaval in Brugge is aan heropleving toe” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Meldpunt illegaliteit” in elke politiezone, reclame in Nederlands en fusie enkel na referendum: Vlaams Belang stelt speerpunten lokale verkiezingen voor

Vlaams Belang heeft zijn speerpunten voor de lokale verkiezingen voorgesteld. De radicaal-rechtse partij zet in op veiligheid, maar ook op het gebruik van het Nederlands en beslissingsmacht op gemeenteniveau. "De verkiezingen van juni waren die van versterking, die van oktober worden die van verankering", zegt voorzitter Tom Van Grieken.

Lees meer »

“We spenderen meer tijd met elkaar dan met onze vrouwen”: deze Belg is de beste vriend van Girmay, de eerste zwarte Tourritwinnaar

“Zo emotioneel als gisteravond aan de telefoon heb ik hem nog niet vaak geweten”, zegt Lieven Corthouts (49). Onze landgenoot heeft het over Biniam Girmay (24), zijn beste vriend én de man die gisteren als eerste zwarte renner ooit een rit in de Tour de France won. Een gesprek over koers, vriendschap, koffiebars en open deuren. “‘Lieven, ik vertrouw je

Lees meer »

Diamant voor Ginette en Marcel uit Zwevegem

Het echtpaar Marcel Vincke en Ginette Vermaut konden onlangs hun diamanten huwelijksjubileum vieren. Ze waren op 18 juni 60 jaar gehuwd.
The post Diamant voor Ginette en Marcel uit Zwevegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »

KVKO A stoomt zich klaar voor derde provinciale

KVKO stelde de selectie voor het komende seizoen voor. De A-ploeg promoveerde naar derde provinciale, terwijl de B-ploeg nu in de kustreeks van vierde terechtkomt.
The post KVKO A stoomt zich klaar voor derde provinciale appeared first on KW.be.

Lees meer »

Artificiële intelligentie bepaalt wat u betaalt voor uw koopjes bij Zeb of Torfs. “Daardoor al kortingen tot -70 procent”

Grote modeketens gebruiken tegenwoordig artificiële intelligentie (AI) om te bepalen welke artikelen in deze soldenperiode met welke korting worden verkocht. Als consument doet u daar alvast uw voordeel mee, want onder meer ZEB en E5 pakken nu al uit met kortingen tot -70%. Betekent dit ook dat koopjesjagers in de ene winkel een betere deal kunnen scoren dan in de

Lees meer »