Dankzij gezichtsscan kunnen thuisverpleegkundigen Wit-Gele Kruis bloeddruk en hartslag voortaan op enkele seconden meten

Regelmatig moeten thuisverpleegkundigen vitale gezondheidsparameters, zoals bloeddruk en hartslagfrequentie, van hun patiënten meten. Deze handelingen nemen momenteel best veel tijd in beslag omdat dit manueel 1 voor 1 opgenomen wordt. Via een pilootproject met de IntelliProve gezichtsscanning kan dit nu in een tijdsspanne van enkele seconden gebeuren.

Hierdoor komt tijd vrij voor de verpleegkundige om andere kwaliteitsvolle zorg te geven aan de patiënt. Ook op praktisch vlak, zoals gemak of automatische registratie van de parameters, zijn er heel wat voordelen. De patiënten zijn alvast onder de indruk van deze nieuwe ondersteunende technologie. Voor hen is dit namelijk ook een pak comfortabeler.

Slimme en eenvoudige gezichtsscan

Tamara Dewaele, hoofdverpleegkundige bij Wit-Gele Kruis Roeselare: “De gezichtsscanning kan de verpleegkundigen ondersteuning bieden op diverse vlakken. Niet alleen komt er tijd vrij om meer met de patiënt en zijn echte verzorging bezig te zijn, alle parameters worden nu ook direct geregistreerd en kunnen in de toekomst doorgestuurd worden naar ons digitaal verpleegdossier. Er is minder kans op administratiefouten of opvolging van toestellen die nu niet langer meegenomen en onderhouden moeten worden.”

De medische softwaretechnologie van IntelliProve kan op basis van een optische gezichtsmeting de vitale gezondheidsparameters nauwkeurig bepalen. Gebruik makende van een combinatie van nieuwe technologieën als ‘signal processing’ (dataverwerking) en ‘computer vision’ (beeldanalyse) worden parameters, zoals hartslag, bloeddruk, zuurstofsaturatie en ademhaling gemeten met een camera. Dit gebeurt door de camera van een smartphone of tablet gedurende een 20-tal seconden te richten op het gezicht van de patiënt.

Wit-Gele Kruis verpleegkundigen kregen in een eerste succesvolle fase van het project reeds zelf de kans om biometrische gegevens te meten via deze innovatieve technologie. Op dit moment wordt er in een tweede fase bekeken in welke omstandigheden deze software gebruikt kan worden in een thuissituatie bij hun patiënten.

Johan Vanhulle, patiënt bij Wit-Gele Kruis: “Het is ongelofelijk wat allemaal mogelijk is vandaag de dag. Mijn thuisverpleegkundigen zijn allemaal super en ik ben altijd blij dat ze een babbeltje met me maken. De gezichtsmeting via de tablet wijst zichzelf eigenlijk uit en verloopt wel goed, maar zal natuurlijk nooit mijn echte verpleegkundigen kunnen vervangen en dat is zeker ook niet de bedoeling hebben ze me verzekerd.”

Ondersteuning voor thuisverpleegkundigen

Joeri Tulkens, CEO en mede-oprichter bij IntelliProve: “Wij zijn heel enthousiast over onze samenwerking met het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen. Het is mooi om te zien hoe onze technologie zijn weg vindt naar de patiënt in een thuiszorg setting. Door constante feedback van de zorgverleners hebben we een gebruiksvriendelijk product kunnen bouwen met een enorme meerwaarde voor zowel de verpleegkundige als patiënt.

Momenteel wordt de technologie verder verfijnd en medisch gecertificeerd waarbij klinische validatie samen met het Wit-Gele Kruis cruciaal is. Het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen en Antwerpen staan mee in voor de financiering van deze start-up, samen met imec.istart en andere privé-investeerders. Daarnaast werd IntelliProve door VLAIO een subsidie toegekend om hun optische software verder te ontwikkelen.

Over Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen

Al meer dan 85 jaar is het Wit-Gele Kruis een pionier in de thuisverpleging. In de provincie West-Vlaanderen zorgen dagelijks meer dan 1.400 medewerkers voor een kwalitatief hoogstaande en gevarieerde verpleging aan huis (wondzorg, verpleegtechnische zorg, diabeteszorg, oncologische zorg, palliatieve zorg, hygiënische zorg, …). Onze kerntaak is thuisverpleging, maar ons zorgaanbod is een stuk rijker. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een Gerust Zorgcentrale met een personenalarmsysteem die voor iedereen toegankelijk is.

The post Dankzij gezichtsscan kunnen thuisverpleegkundigen Wit-Gele Kruis bloeddruk en hartslag voortaan op enkele seconden meten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dimitri Carpentier bundelt 143 gedichten in boek ‘Ik ben in alle straten’: “Sommige mensen hebben gedicht zelfs ingekaderd”

Zo’n 143 dagen lang zette Dimitri Carpentier een straat van Hooglede in de kijker. Nu bundelt Carpentier die 143 straatgedichten in het boek ‘Ik ben in alle straten’.
The post Dimitri Carpentier bundelt 143 gedichten in boek ‘Ik ben in alle straten’: “Sommige mensen hebben gedicht zelfs ingekaderd” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vernieuwd belevingsmuseum HEY officieel geopend: “Je maakt hier als het ware een wandeling door de geschiedenis van Knokke-Heist”

Na twee jaar zwoegen kon het geheel vernieuwde belevingsmuseum HEY – dat het verhaal van Knokke-Heist in woord en beeld brengt – eindelijk feestelijk geopend worden. Je maakt er onder meer kennis met de vissersgeschiedenis, met een oud klaslokaaltje en de gloriedagen van het Knokse casino.
The post Vernieuwd belevingsmuseum HEY officieel geopend: “Je maakt hier als het ware

Lees meer »

“Dit is een kwestie van fatsoen”: N-VA en Vooruit Houthulst laken plotse overstap van hun raadsleden

De aankondiging van Lijst Burgemeester op 1 juni in aanwezigheid van gemeenteraadsleden Julie Descheppere (N-VA) en Peter Van Ryckeghem (Vooruit) is bij hun respectievelijke partijen als een donderslag bij heldere hemel gekomen. Maar schepen Olivia Masselin (Vooruit) en Filip Vanhevel (N-VA) gooien de handdoek niet in de ring en zijn nog altijd van plan om lijsten in te dienen.

Lees meer »

Stoffel Vandoorne eindigt elfde in ePrix in Portland

Zoals zaterdag, heeft de Portugees Antonio Félix Da Costa (Tag Heuer Porsche) zondag de tweede ePrix in Portland gewonnen. Landgenoot Stoffel Vandoorne (DS Penske) wist de elfde plaats te bemachtigen op de veertiende van de zestien manches van het Formule E-kampioenschap.
The post Stoffel Vandoorne eindigt elfde in ePrix in Portland appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vijfde baby aan gevolgen kinkhoest overleden in Nederland

In Nederland is opnieuw een baby overleden aan kinkhoest. Voor zover bekend heeft de ziekte dit jaar nu aan vijf baby’s in Nederland het leven gekost, zo is woensdag meegedeeld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Nederlandse tegenhanger van Sciensano.

Lees meer »

Oud gemeentehuis van Staden ruimt plaats voor flats

Het vroegere gemeentehuis, feestzaal De Gouden Hoorn en twee woningen in de Kapelleriestraat ruimen plaats voor appartementen in Staden. In de plaats komt een woonproject met 26 appartementen, twee handelsruimtes en een ondergrondse parking.
The post Oud gemeentehuis van Staden ruimt plaats voor flats appeared first on KW.be.

Lees meer »

Cultuurcentrum De Schakel en Cultuurcafé in Waregem openen officieel de deuren: “Fenomenaal, hier kunnen we onze ambitie verder uitbouwen”

Na een lange renovatie werd cc De Schakel vrijdagavond feestelijk geopend. Het cultuurcentrum werd na de sloop van de voormalige bibliotheek een pak uitgebreid. Het team van De Schakel kijkt enthousiast uit naar het komende seizoen. “Hier kunnen we onze ambitie verder uitbouwen”, klinkt het. Ook het gloednieuwe Cultuurcafé springt in het oog en is vanaf vandaag elke dag geopend.<br

Lees meer »

Meester Filiep (63) aan laatste schooldag toe in ‘t Polderhart: “Afscheid van een natuurtalent”

‘t Polderhart in Zuienkerke verliest straks een monument: meester Filiep trekt er vrijdag na 34 toegewijde schooljaren voor het laatst de deur van het de ‘Plukjesklas’ achter zich dicht. Zijn schoolcarrière was een roeping. “Het heeft mij op alle vlakken ontzettend verrijkt.”
The post Meester Filiep (63) aan laatste schooldag toe in ‘t Polderhart: “Afscheid van een natuurtalent” appeared

Lees meer »

Flanders Classics organiseert WK Cyclocross 2027 in Oostende

Flanders Classics zal in opdracht van Toerisme Oostende vzw het Wereldkampioenschap Cyclocross 2027 in Oostende organiseren. Dit evenement zal plaatsvinden op 29, 30 en 31 januari 2027 en belooft een unieke ervaring te worden, die verder de internationale reputatie van Oostende zal versterken.
The post Flanders Classics organiseert WK Cyclocross 2027 in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hij hoeft niet te paraderen in bloot bovenlijf. Maar een zwakke Joe Biden is nefast voor heel de wereld

Oorverdovend wordt de roep in de Verenigde Staten aan Joe Biden om zich terug te trekken als presidentskandidaat. Voor het welzijn van zijn land. Maar hij zou dat ook moeten doen voor het welzijn van de wereld, analyseert onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden. Als Biden verliest, zit iedereen weer opgezadeld met Donald Trump. En als Biden alsnog wint, dan dreigen

Lees meer »