Wordt private vakantieverhuur straks onmogelijk in Bredene? “Men gaat er met botte bijl door”

Private vakantieverhuurders in Bredene kregen de voorbije maanden een aangetekende brief in de bus met de melding dat ze in bouwovertreding zijn. Ze worden aangespoord om de bestemming van hun pand te wijzigen van ‘wonen’ naar ‘verblijfsrecreatie’. “Ik heb er geen probleem mee dat de gemeente hier beleid rond wil voeren, maar deze aanpak is hallucinant. Zowel in verkoop als verhuur zitten we muurvast”, aldus Matthias Maelfeyt van Astrid Immobilia.

Enkele weken geleden kregen enkele Bredenaars die een appartement of woning in vakantieverhuur hebben een aangetekende brief van het gemeentebestuur. De betrokkenen hadden luidens de brief een bouwovertreding begaan omdat ze de functie van hun pand niet gewijzigd hadden van ‘wonen’ naar ‘verblijfsrecreatie’. U hebt 180 dagen de tijd om een vergunning te verkrijgen, stond in een van de brieven te lezen. Opmerkelijk is dat het gemeentebestuur hierbij blijkbaar actief op zoek ging naar private vakantiewoningen. In een van de brieven stond immers te lezen dat het appartement online werd teruggevonden op sites als Booking.com en belgië-vakantiehuis.be.

Onzekerheid

Op 27 oktober had de (lokale) immobiliënsector een eerste overleg met bevoegd schepen Kristof Vermeire (CD&V) over het onderwerp. De sector is verontrust over deze gang van zaken. Vakantieverhuur is aan de kust nu eenmaal een belangrijk zakenmodel. Of de sector het gemeentebestuur kon overtuigen van de urgentie van het probleem, is nog maar de vraag. Op 9 februari stuurde Matthias Maelfeyt van Astrid Immobilia daarom een herinnering aan schepen Vermeire.

“Dit zal verstrekkende gevolgen hebben voor de sector in Bredene” – Matthias Maelfeyt

“Wij wachten vruchteloos op een wettelijk kader om aan onze klanten mee te geven of zij in de nabije toekomst nog verder aan vakantieverhuur kunnen doen. Zowel in de verkoop als de verhuur zitten wij muurvast. Deze onzekerheid begint zijn uitwerking te krijgen op de markt, de financiële situatie van vele eigenaars en de druk op de handelszaken, die hieraan gelinkt zijn. Niemand is hiermee geholpen, ook de gemeente Bredene niet. Op deze manier zijn we een hele sector aan het neerhalen. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het belang hiervan niet doorsijpelt.”

Volgens Maelfeyt gaat het probleem terug naar ruimtelijke ordeningsplannen waarin geen rekening werd gehouden met de realiteit. “In Bredene wordt al een halve eeuw aan private vakantieverhuur gedaan. Er is 60 jaar lang een gedoogbeleid gevoerd en nu dit…”

Botte bijl

Maelfeyt begrijpt naar eigen zeggen dat de gemeente controle wil krijgen over de situatie. “Maar nu gaan ze er wel met de botte bijl door.” Uit het overleg met schepen Vermeire onthield Maelfeyt dat vakantieverhuur in de toekomst enkel nog zal kunnen binnen een afgebakende zone. “Ligt jouw appartement net buiten dat gebied, dan heb je pech. Huizen zullen allicht ook uitgesloten worden.”

De gevolgen laten zich raden. “Kandidaat-huurders en -investeerders richten vandaag al hun pijlen op De Haan, waar ze vakantieverhuur wel nog oogluikend toestaan. Je begrijpt dat dit verstrekkende gevolgen zal hebben voor de sector in Bredene. En onrechtstreeks ook voor al wie aan de kost komt in de toeristische sector. Wie zijn vakantiewoning straks alsnog in orde wil stellen, wacht een lange en dure lijdensweg. Een bestemmingswijziging vergt heel wat tijd en kost al snel 3.000 euro. Heeft je vakantiestudio geen parkeerplaats, dan betaal je er nog een boete bovenop…”

Niet altijd rijke mensen

Maelfeyt wijst erop dat de betrokken eigenaars niet allemaal rijke mensen zijn. “Er komen bij zo’n verhuur ook heel wat kosten kijken, een tweedeverblijftaks van 1.000 euro,…We willen bovendien toch niet dat verhuurders onder de radar gaan werken? Als sector zorgen we er uitgerekend voor dat de verhuurders in orde zijn met het logiesdecreet enzovoort. Laat ons dus samen met enige spoed aan een oplossing werken. Als eigenaar kan je er ook voor opteren om je appartement dan maar in vaste verhuur te steken, daar is zeker nood aan. Maar ik vraag me af of wie op zoek is naar een huurappartement in de vrijgekomen vakantieappartementen zijn gading zal vinden.”

Schepen Vermeire reageert

Volgens schepen Kristof Vermeire (CD&V) is het aantal eigenaars dat een aangetekende brief kreeg over de bouwovertreding eerder beperkt. “Maar wie een vakantiewoning verhuurt, moet weten dat hiervoor een vergunning nodig is. Als gemeente moeten wij uiteraard zorgen dat de wetgeving wordt gehandhaafd.”

Vermeire geeft toe dat Bredene vandaag een lappendeken is inzake vakantieverhuur. “Volgens de RUP’s kan in de ene zone kan private verhuur wel, in de andere niet. Opmerkelijk hierbij is dat langs een groot stuk van onze toeristische frontlijn, zoals de Kapelstraat en Driftweg, dergelijke verhuring net niet kan.”

“In residentiële wijken willen we vakantieverhuur gaan verbieden” – schepen Kristof Vermeire (CD&V)

De schepen riep eind vorig jaar daarom naar eigen zeggen de verhuurkantoren samen. “Een aantal situaties werden lange tijd gedoogd, maar dat kan vandaag niet meer, temeer omdat we vaak meldingen krijgen van overlast. Dat gebeurt doorgaans wel in eerder residentiële wijken, waar bijvoorbeeld een villa aan vakantiegangers wordt verhuurd.”

Zones bepalen

Deze week nog werd er een eerste visienota besproken om de zones waarin private vakantieverhuur zal worden toegestaan, te bepalen. “Uiteraard denken we dan in de eerste plaats aan de Driftweg, Kapelstraat, Koningin Astridlaan,… Waar we in de toekomst zeker vakantieverhuur willen uitsluiten, zijn residentiële wijken als de Vicogne. We willen straks met de verhuurkantoren samenzitten rond deze nota, want uiteraard willen we in samenspraak tot een oplossing komen. In de volgende legislatuur kan dan een thematisch RUP rond vakantieverblijf opgemaakt, waardoor iedere koper meteen zal weten of zijn appartement of woning vakantieverhuur zal toelaten.”

Niet voor b&b’s

Vermeire verzekert dat hij hier geen heksenjacht heeft willen ontketenen. “We passen als gemeente alleen maar wetgeving van de hogere overheid toe. Mag ik verder opmerken dat ook de verhuurkantoren hier een verantwoordelijkheid dragen? Het is uiteindelijk hun taak om potentiële kopers duidelijk te maken wat kan en niet kan…”

Vermeire wijst er tot slot op dat b&b’s in deze niet betrokken zijn. “Omdat de eigenaar in dat geval altijd nog mee inwoont en het dus niet om 100 procent vakantieverhuur van het pand gaat. Om al wie wél betrokken is de kans te geven tot een goeie oplossing te komen, hebben we intussen voor de lopende procedures de pauzeknop ingedrukt. Maar begrijp me niet verkeerd: we zullen rond de private vakantieverhuur duidelijke regels vastleggen. En die zullen we ook handhaven”, benadrukt de schepen.

The post Wordt private vakantieverhuur straks onmogelijk in Bredene? “Men gaat er met botte bijl door” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe expo ‘De Stad’ brengt vijf vooraanstaande grafisch kunstenaars samen in Blankenberge

Vanaf vandaag, vrijdag 28 juni, kan je in exporuimte De Meridiaan in Blankenberge de intrigerende tentoonstelling ‘De Stad’ bezoeken. De expo brengt vijf vooraanstaande Belgische grafische kunstenaars samen: Brecht Evens, Frans Masereel, Ever Meulen, Marc Palmer, en Lukas Verstraete.
The post Nieuwe expo ‘De Stad’ brengt vijf vooraanstaande grafisch kunstenaars samen in Blankenberge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ouders basisschool De Talententuin lanceren petitie om geliefde interim-directeur aan boord te houden: “Hij bracht terug warmte in de school”

Het einde van het schooljaar verliep in Prizma-basisschool De Talententuin in Lendelede niet zo rustig. Er is onder een deel van het personeel en bij heel wat ouders onmin ontstaan omdat interimdirecteur Maarten Vansteenkiste die job na dit schooljaar niet definitief mag uitoefenen. Die laatste hebben een petitie gelanceerd.
The post Ouders basisschool De Talententuin lanceren petitie om geliefde

Lees meer »

Noord-Korea vuurt ballistische raket af in zee

Noord-Korea heeft een ballistische raket in zee afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap woensdag, op basis van het Zuid-Koreaanse leger. Ook Japan bevestigt dat een raket werd afgeschoten, en heeft het over een “mogelijke ballistische raket vanuit Noord-Korea”.

Lees meer »

LG breit vervolg aan Camping Rollkap

De Landelijke Gilde Rollegem-Kapelle organiseert op zaterdag 6 juli de tweede editie van Camping Rollkap. Het evenement kadert dit jaar eveneens binnen de festiviteiten van Vlaanderen Feest.
The post LG breit vervolg aan Camping Rollkap appeared first on KW.be.

Lees meer »

Na jaren vol ellende kan Japanse keizerin Masako eindelijk weer lachen: “Ze was krijgsgevangene in haar eigen paleis”

De Japanse keizer Naruhito (64) en keizerin Masako (60) genieten nog na van hun staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Het keizerspaar nam deel aan diverse activiteiten met koning Charles (75) en koningin Camilla (76), maar het meest opvallend was de stralende glimlach van de keizerin. Nadat ze jarenlang leed aan een zware depressie en volledig uit de openbaarheid verdween, kan

Lees meer »

Cindy uit Kortemark geeft kinderworkshops, thuis of op verplaatsing: “Zelf slijm of bruisballen maken”

De combinatie van vakantie en het weer dat niet echt meezit, kan wel eens voor verveling zorgen bij het jonge volkje. Cindy Terriere weet daar handig op in te spelen en geeft de lagereschoolkinderen de kans om bij haar thuis een toffe workshop te volgen: slijm, klei, bruisballen… Keuze genoeg.
The post Cindy uit Kortemark geeft kinderworkshops, thuis of

Lees meer »

Julie Vermeire doet oproep aan Gert Verhulst: “Als je daarvoor iemand nodig hebt, bel mij”

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »

B&B Stee 23 uit Oostkamp is maandag te zien in ‘Met Vier in Bed’

Maandag 8 juli is B&B Stee 23 te zien in het VTM-programma Met Vier in Bed. In de groene en rustgevende omgeving van het Kampveld ligt B&B Stee 23 in de Papenvijversstraat 23, uitgebaat door Inge Jacobus (51) en Bruno Declerck (53). Zes jaar geleden is de B&B open gegaan na een grondige renovatie van de verschillende gebouwen. Ze hebben

Lees meer »

Deze BV’s grijpen opnieuw naast deelname aan ‘Tien om te zien’: “Een héél klein beetje respect voor ons, is dat te veel gevraagd?”

“We weten allemaal dat er een nieuwe generatie de plak zwaait.” Nee, een plekje bemachtigen in muziekshows als ‘Zomerhit’ en ‘Tien om te zien’ is niet voor iedereen weggelegd. Daarom is er nu het gloednieuwe ‘De muziekshow’ voor alle artiesten die (alweer) uit de boot vallen. De eerste opnamen zijn gemaakt, maar een tv-zender is er nog niet. Al mag

Lees meer »

Vriendin van Luca Brecel krijgt 37 maanden celstraf met uitstel voor drugshandel

De vriendin van Luca Brecel is door de Brugse strafrechter veroordeeld voor drugshandel tot 37 maanden gevangenisstraf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. Zo moet ze zich onder meer laten begeleiden om van haar drugsgebruik te ontwennen. Laura Vanoverberghe (25) bracht onder andere cocaïne aan de man in de omgeving van Blankenberge. Voor twee medebeklaagden werd vijf jaar effectieve celstraf uitgesproken.

Lees meer »

Drie affiches liggen al vast, terwijl ‘tabelhelft des doods’ een feit is: ontdek hier de (potentiële) achtste finales

De groepsfase op het EK voetbal loopt op z’n einde. Wat ook betekent dat de affiches van de achtste finales stilaan ingevuld worden. Met Zwitserland-Italië en Duitsland-Denemarken liggen, naast die van de Rode Duivels, al twee duels vast. Welke clashes krijgen we vanaf 29 juni? U ontdekt het hieronder, met telkens een update wanneer een nieuwe achtste finalist bekend is.

Lees meer »