Wij spraken met de nieuwe Nederlandse ‘Lievelingen’ Lies & Saar: “We hopen met onze popkunst het verschil te maken!”

Vlaanderen wordt overspoeld door een Nederlandse golf! En dat vinden we helemaal niet erg! Want onder al die nieuwe muzikaal getalenteerde noorderburen duiken ook twee jonge zeemeerminnen op. Met het ingetogen ‘Lieveling’ wisten Lies & Saar al meer dan 10.000 streamers te overtuigen en leverden ze een perfecte voorbode af van een EP die er op 24 mei aankomt. Maar voor het zover is, wordt in maart de nieuwe single ‘Gister’ gelost en eens de EP het daglicht heeft gezien, volgt in september al gloednieuw werk. Meer dan voldoende aanleiding om de beide dames te spreken en te vernemen hoe ze de sprong van klein- naar popkunst hebben gemaakt. En waarom De Brugse Zot het guilty pleasure van Saar is!

We treffen Lies & Saar, die bij de burgerlijke stand te boek staan als Lisa Schenk en Sarah van Heuven, op 20 februari tijdens hun Vlaamse promodag. Een speciale dag, vooral voor Lies, want zij is jarig. Gefeliciteerd met je verjaardag, Lies. Weinig tijd om te vieren, wel!

‘Ja, het is een druk parcours, maar wel leuk. De viering van mijn verjaardag wordt uitgesteld naar een rustiger moment. Maar het is vandaag sowieso een bijzondere dag voor Saar en mezelf.’

Zes jaar geleden zakten ?Lies en Saar gelijktijdig voor hun eindexamens op de middelbare school. Niet slagen bleek achteraf een goede zaak want het werd meteen de inspiratiebron voor hun nummer ‘Altijd blijven lachen’. What doesn’t kill you makes you stronger?

Lies: ‘Wij noemen het een geluk bij een ongeluk. We zaten bij elkaar op de middelbare school. Nadien ben ik dus naar het conservatorium in Antwerpen gegaan. Saar ging naar Amsterdam. Maar we zijn altijd samen muziek blijven maken. Overigens zit ik nog altijd op het conservatorium in Antwerpen. Maar het loopt op zijn eind. Ik hoop deze zomer af te studeren’, vertelt Lies.

Ondanks hun jonge leeftijd hebben de twee dames stilistisch al meerdere muzikale watertjes doorzwommen. Aanvankelijk maakten ze kleinkunst. Dan ligt de associatie met Yentl & De Boer voor de hand, toch?

‘Yentl & De Boer zijn zeker inspiratiebronnen. Het zijn twee dames waar we erg naar opkijken en inspiratie uithalen. Sinds twee jaar maken we meer popmuziek. We willen meer uitgedaagd worden. Maar we nemen het goede van de kleinkunst mee. Misschien hebben we een nieuw genre aangeboord: popkunst!’ Daarmee hopen we ook het verschil met de andere Nederlandse artiesten te maken’, zegt Saar. ‘En door onze harmonieën en tweestemmigheid’, vult Lies aan.

Aanvankelijk werd het duo vergeleken met Krezip, maar tegenwoordig vallen toch vaker andere namen…

‘Tja, die vergelijking met Krezip sloeg wellicht eerder op hun rustige nummers, want uiteindelijk spelen ze ook veel rock. Maar we horen wel vaker de vergelijking met Meau, omdat die ook vaak zachte, ingetogen liedjes met een boodschap brengt. Ook de vergelijking met Suzan en Freek wordt wel eens gemaakt.’

Natuurlijk verwachten we dat jullie enkele leuke dingen over Vlaanderen zeggen. Is het onze bourgondische mentaliteit die jullie charmeert of gaat het toch over iets anders?

‘Sowieso, het bourgondische’, zegt Saar. Lies, die in Antwerpen woont, ervaart Vlaanderen meer aan den lijve: ‘Ik vind het zo gezellig dat je op een terrasje in Antwerpen meteen merkt hoe gemoedelijk de sfeer is. Jong en oud, iedereen zit samen.’ Daarnaast benadrukt Lies dat ze bijzonder aan de Vlamingen apprecieert dat ze teksten van liedjes hoog in het vaandel dragen. ‘Ze luisteren gewoon beter’, zegt ze.

Wij worden overspoeld door onze noorderburen, maar de omgekeerde beweging is minder evident. Op Metejoor en Pommelien Thijs na, lijkt de nieuwe lichting Vlaamse artiesten de Nederlandse markt niet echt te kunnen veroveren. Waar ligt dat aan volgens jullie?

‘Ik zou het niet weten. Wat me wel opvalt zijn de vele cross overs. Dat is een superontwikkeling om te zien. Van Pommelien hebben we trouwens net een cover gedaan op Radio 2’, zegt Lies

Een superontwikkeling dus… alleen maar om te zien of ook om zelf te doen?

‘Als dat zou kunnen!’, beaamt Saar. ‘Sowieso graag met Pommelien. Metejoor doet uit zichzelf veel cross overs. Dat is echt zijn ding. We houden ons aanbevolen! Ik ben grote fan van Raymond van het Groenewoud. Die staat ook op ons kandidatenlijstje.’

De hoofdreden van het bezoek van Lies & Saar is ‘Lieveling’, de eerste solosingle van het duo. Een persoonlijk nummer over de oma van Lies, die recht tegenover haar woonde. Toen de vrouw overleed was het verlies groot. Het refrein spreekt boekdelen: ‘En nu ik je niet kan aanraken, jij over mij moet waken, ik was jouw lieveling, een vage herinnering’. Die vage herinnering, moeten we daaruit afleiden dat oma voor haar overlijden aan dementie leed?

‘Neen, dat was niet het geval en zo is het nummer ook niet bedoeld, maar het feit dat jij het zo interpreteert is wel mooi. Want niets zegt dat een nummer bij iedereen op dezelfde manier moet binnenkomen. Het is een bewijs dat mensen er eigen dingen in terugvinden’, zegt Lies. ‘Voor mij wijst die vage herinnering op het gevoel van iemand die je heel dierbaar is en die op een gegeven moment weg is. Je denkt terug aan de gesprekken, haar stem… maar die herinneringen kunnen mettertijd vervagen.’

Saar & Lies

??’Lieveling’ is de voorbode van een EP met vijf nummers die op 24 mei zal verschijnen. Naast de huidige single ‘Lieveling’ wordt voor de release van de EP nog een tweede single op de lage landen losgelaten.

‘Aanvankelijk zou onze EP al in januari uitkomen, maar dankzij het succes van ‘Lieveling’ hebben we de release uitgesteld. Noem het een luxeprobleem! Onze tweede single komt op 22 maart uit. Die gaat ‘Gister’ heten’, vertelt Saar. ‘Het wordt iets vrolijker en opbeurender, maar hangt dicht bij ‘Lieveling’. Het wordt geen stijlbreuk’, vult Lies aan. ‘Overigens worden ook de andere drie nummers op de EP vrij akoestisch. De rode draad op het album zijn relaties in hun diverse verschijningsvormen: met iemand die er niet meer is, een vriendschapsband, een liefdesrelatie of ook met jezelf.’

In Vlaanderen komen Lies & Saar net kijken, maar in Nederland kunnen ze al enkele fraaie geloofsbrieven voorleggen. Zes jaar geleden werden ze uitgenodigd in de talkshow ‘M’ met Magriet van der Linden. Maar ze mochten ook al optreden voor de Nederlandse koningin Maxima en nadien ook voor haar gemaal Willem-Alexander.

‘Dat waren mooie ervaringen’, klinkt het trots. ‘Voor koningin Maxima brachten we John Lennons ‘Imagine’ in een vertaling van de inmiddels betreurde Jan Rot naar aanleiding van de uitreiking van De Koning Willem I Prijzen, waarvan Máxima ere-voorzitter is. Voor de koning zongen we een Nederlandse vertaling van het oorspronkelijk Zuid-Afrikaanse nummer ‘Jouw land, mijn land’ van Stef Bos bij de opening van de expositie ‘Ode aan Antwerpen’ van het Museum Catharijneconvent in Utrecht. Nadien hadden we de gelegenheid om de koningin kort te ontmoeten. Ze was heel enthousiast. De koning kregen we achteraf niet te spreken. Hij was gebonden aan het programma dat een bezoek aan de tentoonstelling voorzag.’

Muzikaal staat er in de nabije toekomst heel wat op stapel voor Lies & Saar, maar het duo kijkt al verder dan de release van de EP eind mei.

‘We willen in Vlaanderen, wellicht in Antwerpen, een EP-release doen om de liedjes van het album live te spelen voor een publiek. Uiteraard plannen we ook zo’n release in Nederland’, zegt Lies. ‘Maar we broeden ook op nieuwe muziek. In september mag je van ons al een nagelnieuwe single verwachten. Het wordt een nummer dat niet op de EP zal staan. En daarna wordt ons doel een volwaardig album, liefst ook op vinyl’, aldus Saar.

Tot slot van ons gesprek gaan we op zoek naar een connectie van de jongedames met onze provincie.

‘West-Vlaanderen is natuurlijk de kustprovincie, maar helaas waren we daar nog nooit met vakantie. Wel hebben we Brugge bezocht en op de Brugse reien gevaren. Aan die bootjes ontkom je niet’, grinnikt Lies.

‘Maar wat wij heel bijzonder vinden is dat je ook niet ontkomt aan het grote Belgische bierassortiment in onze supermarkten. Dat is een echte snoepjeswinkel. Eén van mijn persoonlijke favorieten is de Brugse Zot!’, bekent Saar.

Wat een toeval! Is dat ingefluisterd door de promomanager misschien?

‘Echt niet’, zegt Saar. ‘Maar om eerlijk te zijn: ik ben eigenlijk afgegaan op het leuke clownetiket van het flesje. Maar toen ik het dronk, was ik helemaal verkocht.’

‘Het is echt waar’, valt Lies haar vriendin bij. ‘Toen ze onlangs bij me in Antwerpen was heeft ze trouwens een hele verzameling Belgische bieren meegenomen en daar zat natuurlijk ook die Brugse Zot bij!’

Jullie komen uit de Betuwe, de streek die bekend staat voor de tuinbouw en de fruitteelt. West-Vlaanderen is dé landbouwprovincie van Vlaanderen.

‘We zijn sowieso fan van het buitenleven’, zeggen de dames. ‘Het is zo leuk als je terugkomt uit een drukke stad om te ontstressen. Heerlijk dat je dan naar buiten kan. Eén van ons heeft trouwens nog bessen geplukt als bijbaantje!’

En hoe zit het met de kennis van West-Vlaamse artiesten?

‘Brihang, die vinden we leuk! Zo’n lied als ‘Steentje’: heel mooi! Maar wel moeilijk om te verstaan. Het West-Vlaams is erg lastig.’, aldus Lies & Saar.

Saar & Lies

Als we Lies & Saar tot slot vragen of ze ooit in ‘bachten de kuppe’ geweest zijn, horen ze het niet in de Westhoek maar in Keulen donderen. Hoog tijd voor een bezoekje achter de Ijzer, ladies!

‘Leuk! Hebben we toch weer iets bijgeleerd! West-Vlaanderen biedt duidelijk nog zoveel meer dan Brugse Zot!’, lacht Saar. ‘Boeiende provincie!’ (PADI & Raf)

The post Wij spraken met de nieuwe Nederlandse ‘Lievelingen’ Lies & Saar: “We hopen met onze popkunst het verschil te maken!” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Gevangenenruil: Rusland en Oekraïne wisselen onder meer priesters uit

Rusland en Oekraïne hebben verschillende gevangenen geruild, onder wie ook enkele priesters. De zeldzame ruil van burgers komt na de ruil van tientallen soldaten eerder deze week. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky had vrijdag al bekendgemaakt dat Rusland tien burgers had vrijgelaten. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben Noord-Korea op de vingers getikt om wapenleveringen aan Rusland.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Kremlin: geen bemiddelaarsrol voor Turkse president Erdogan in oorlog met Oekraïne

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft tegen de Russische president Vladimir Poetin gezegd dat hij wil bemiddelen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Het Kremlin ziet dat echter niet zitten, zo meldt een woordvoerder van het Kremlin. En de Russische nucleaire waakhond Rosatom beschuldigt Kiev ervan een droneaanval te hebben uitgevoerd op een onderstation van de kerncentrale van

Lees meer »

“Tedesco moet ophouden met te geloven in complottheorieën. Evenzeer met het aanhalen van bepaalde excuses”

“Keep calm, mister Tedesco – and carry on.” Onze chef voetbal Niels Poissonnier hoopt dat de bondscoach van de Rode Duivels snel weer zichzelf is. “Plots ziet hij allerhande complotten en vijanden. EURO 2024 heeft zich meester gemaakt van Domenico Tedesco”, stelt hij. “Die 0-1 tegen Slovakije moet toch een grotere impact gehad hebben dan velen en hijzelf hebben gedacht.”

Lees meer »

De grote Rock Werchter-parkeergids: “Op deze plek kan je je wagen zelfs nog gratis kwijt”

Nu de parkeerterreinen in en om Werchter er verzopen bijliggen, rijst de vraag waar je in hemelsnaam kan parkeren als je volgende week naar Bruce Springsteen of Rock Werchter gaat. “Parkeer je wagen aan het station van Aarschot, op 10 kilometer afstand”, adviseert organisator Live Nation. Maar wat zijn de andere opties? Is een gekocht parkeerticket een garantie op een

Lees meer »

Kinderen van De Strandloper in Koksijde schitteren in schoolfeest in Inspirant aan zee

Leerlingen, leerkrachten en ouders van De Strandloper BuBaO keken reikhalzend uit naar het schoolfeest in Inspirant aan zee in Oostduinkerke. Apetrots, uitgedost in hun op maat gemaakte toneeloutfit, vertederden de kinderen hun toeschouwers tijdens het totaalspektakel met als thema ‘Op zoek naar een betere wereld’.
The post Kinderen van De Strandloper in Koksijde schitteren in schoolfeest in Inspirant aan

Lees meer »

Geen doelpunten, maar toch uitgelaten sfeer op speelplaats van Sint-Bernarduscollege voor wedstrijd van Rode Duivels

De speelplaats van het Sint-Bernarduscollege was woensdagavond opnieuw het decor van een spannende voetbalavond, dit keer voor de wedstrijd tussen Oekraïne en België die eindigde in een 0-0 gelijkspel. Ondanks het ontbreken van doelpunten, bleef de sfeer uitgelaten en vol verwachting.
The post Geen doelpunten, maar toch uitgelaten sfeer op speelplaats van Sint-Bernarduscollege voor wedstrijd van Rode Duivels appeared

Lees meer »

“Paramount en Skydance sluiten fusiedeal”

Mediabedrijf Paramount Global en productiehuis Skydance, dat samen de blockbuster ‘Top Gun: Maverick’ met Tom Cruise maakte, hebben dan toch een akkoord bereikt over een fusie, enkele weken nadat ze hadden aangekondigd dat gesprekken waren afgebroken. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

Lees meer »

Jan (77) uit Heverlee betaalt plots 4 keer meer voor water door probleem met digitale meter: “Als het opgelost is, trakteer ik, en niet met water!”

Jan Geuns uit Heverlee en zijn vrouw hebben een afrekening gekregen van De Watergroep die maar liefst 4 keer hoger is dan normaal. Het koppel moet bijna 1.400 euro betalen, omdat hun digitale meter over een periode van 8 maanden een verbruik registreerde van 888 liter per dag. De Watergroep zal nog deze week onderzoeken wat er aan de hand

Lees meer »