Wat is nieuw tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne editie 2024? “Fietsers krijgen gratis portie bitterballen”

Kuurne-Brussel-Kuurne, de eerste West-Vlaamse wielerklassieker van 2024, start zondag 25 februari voor het eerst op de Grote Markt. De gewijzigde locatie van het startpodium is niet de enige nieuwigheid. Voor het eerst wordt de JOWAN Kluisbergpremie uitgereikt, Hugo Derycke (57) verkent het parcours al lopend, er is een grotere beleving voor de supporter en een fietsparking op het Schouwburgplein mét beloning.

Op 6 november werd aangekondigd dat het startpodium voor de komende drie edities in Kortrijk zou staan. “Emotioneel gezien was het geen makkelijke keuze, maar rationeel een belangrijke beslissing om de continuïteit van onze koers op de langere termijn veilig te stellen”, begint bestuurslid Mathieu Tytgat. “Dankzij de grotere financiële slagkracht kunnen we groeien, hopelijk komende jaren een dameskoers aantrekken en meer beleving creëren. Dat de renners starten in Kortrijk zorgt in de internationale aanblik voor meer uitstraling, terwijl de groten der aarde zoals Wout van Aert, Jasper Philipsen, Girmay Biniam en de winnaar van vorig jaar Tiesj Benoot nog steeds over de meet rijden in Kuurne. Wat voor een kleine gemeente geen evidentie is.”

“Dankzij de grotere financiële slagkracht kunnen we groeien, hopelijk komende jaren een dameskoers aantrekken en meer beleving creëren”

Het is de eerste keer dat een koers van deze grootte start in Kortrijk. “We hebben op Broelkaai, Dam en Parking Dam de nodige ruimte gevonden om de 25 ploegen en hun entourage te zetten. Supporters kunnen tussen de ploegbussen de sfeer opsnuiven en krijgen de kans een glimp op te vangen van hun favorieten. Langs de Broelkaai staat ook de studio van Radio Mano Sport, gekend van Iedereen Beroemd”, vertelt Mathieu. “Vanaf 10.40 uur start de ploegvoorstelling door Karl Vannieuwkerke. Iedere ploeg mocht zijn favoriete nummer doorgeven die Dj Joeri bij de voorstellingen oplegt, om de ambiance erin te steken. Team Visma van Wout van Aert koos volgens hun kleuren het liedje Black & Yellow van Wiz Khalifa. Voor het eerst voorziet de Lotto-karavaan ook wat randanimatie.”

“Iedere ploeg mocht zijn favoriete nummer doorgeven die Dj Joeri bij de voorstellingen oplegt, om de ambiance erin te steken”

De organisatie van Kuurne-Brussel-Kuurne wil bezoekers en supporters aanmoedigen om met de fiets te komen. “De fietsparking bevindt zich op het Schouwburgplein. Als je met de fiets komt, krijg je twee jetons voor een drankje en een hapje. Het bitterballenkraam staat op de Grote Markt. We hebben 3.600 bitterballen voorzien. Met de jeton krijg je een portie van drie. We hopen mensen van Kuurne tot hier te trekken, het is uiteindelijk maar 4 kilometer langs de Leie.”

Maar dat zijn niet de enige nieuwigheden. “Meteen na de start brengt de Turbo Alive Band er stevig de sfeer in met de meezingers van de Kortrijkse volkslegende Johny Turbo. Kuurne-Brussel-Kuurne is altijd al een koers geweest die lokale folklore uitademt. Die volkse identiteit nemen we graag mee naar Kortrijk.” Rond de middag om 12.05 uur wordt het startschot (officieuze start) gegeven door Peter Van Petegem – gewonnen in 2001 – in de Leiestraat. De officiële start, na 7 kilometer neutralisatie, is in Kuurne op de N36d. Iets voorbij Kruispunt Den Herder. Daar zal vrijdag 23 februari om 14 uur ook Hugo Derycke starten. Hij zal het traject van 196,4 kilometer al lopend afleggen.” De aankomstzone in Kuurne blijft ongewijzigd. De renners komen zoals elk jaar na hun plaatselijke ronde aan op de Brugsesteenweg in Kuurne, aan ‘den Astrid’.

“Meteen na de start brengt de Turbo Alive Band er stevig de sfeer in met de meezingers van de Kortrijkse volkslegende Johny Turbo”

Het parcours loopt langs Kluisbergen, wie daar het eerst bovenkomt, krijgt de JOWAN Kluisbergpremie ter waarde van 1.250 euro. Dat is nieuw. Tussen 16.15 en 16.40 uur worden de renners terugverwacht in Kortrijk. Dan volgt nog de plaatselijke 12,5 kilometer en de geldprijs van 2.500 euro van de PLASTIBAC Trophee voor de renner die als eerste de lokale ronde ingaat. “Het optreden van Turbo Alive Band is rond 13.20 uur gedaan en de volgende passage is pas rond 16.15 uur. Met een beetje hulp van het weer, willen we een leuke sfeer creëren op de Grote Markt om te blijven hangen. Er staan verschillende biertenten, goed voor een 30-tal vaten. Bavikpils kost 2,50 euro, Kwaremont 3,50 euro, maar we verwijzen bezoekers ook graag naar de plaatselijke horeca.”

The post Wat is nieuw tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne editie 2024? “Fietsers krijgen gratis portie bitterballen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Opgepast voor fraude door ‘kaartophalers’: parket van Antwerpen verwacht piek tijdens zomervakantie

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen donderdag voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie.

Lees meer »

Koning van de Kasseien Sep Vanmarcke neemt afscheid van zijn supporters in café de Sportduif in Anzegem

Een jaar nadat de hemel op Sep Vanmarcke zijn kop viel, was hij nu klaar om afscheid te nemen van zijn supporters. Dat gebeurde in zijn supportersclub De Sportduif waar hij zijn trouwe fans trakteerde op een paar pintjes. Tegelijkertijd stelde hij ook zijn boek voor dat hij samen met Bahamontes’ hoofdredacteur Jonas Heyerick schreef: ‘Sep! Met hart en ziel’.<br

Lees meer »

GO! Basisschool wint videocall met presentator: Dieter Coppens looft Nieuwstad-leerlingen

GO! Basisschool Nieuwstad uit Veurne is een van de tien Vlaamse scholen die een videocall wint met Dieter Coppens, ambassadeur van de campagne #ByeByeGazon. Daar had de kernboodschap van de campagne – een hittebestendiger en biodiverser klimaat – alles mee te maken.
The post GO! Basisschool wint videocall met presentator: Dieter Coppens looft Nieuwstad-leerlingen appeared first on KW.be.

Lees meer »

EXCLUSIEF. 6 slachtoffers getuigen over fraude van Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen: “Ik ben alles kwijt”

“Op het einde van de rit was ik alles kwijt.” De cryptofraudezaak rond ex-wielrenner Stijn V. (45) uit Sint-Truiden, waar HLN gisteren als eerste over berichtte, neemt steeds grotere proporties aan. Al zes slachtoffers hebben zich bij onze redactie gemeld: hun getuigenissen geven een hallucinante inkijk in de werkwijze van de Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen. Zelfs

Lees meer »

Vriend van Olivia gaat naar toilet tijdens vlucht, maar komt als ‘volwaardige’ steward terug: “Hoe heeft hij dat geflikt?”

De Britse Olivia Power stapte begin deze week met haar vriend op een vliegtuig richting Mallorca. Onderweg panikeerde ze echter even toen haar vriend – die naar het toilet ging – veel te lang wegbleef. Maar haar zorgen werden meteen de kop ingedrukt toen ze hem in het gangpad zag … verkleed als steward. Haar vriend droeg een short en

Lees meer »

Kortrijk Drumt zorgt op 11 juli voor spektakel op de Tieltse Markt

De 65ste Tieltse Europafeesten staan voor de deur, maar kort na de Feesten staat alweer een niet te missen act op de Tieltse kalender. Op 11 juli wordt het feest van de Vlaamse Gemeenschap namelijk gevierd met een gratis percussieshow van het drummerscollectief Kortrijk Drumt.
The post Kortrijk Drumt zorgt op 11 juli voor spektakel op de Tieltse Markt

Lees meer »

Vermoedelijke daders van dodelijke home-invasion in Halle opgepakt

De vermoedelijke daders van de home-invasion in Halle op 19 april 2024 zijn opgepakt. Het gaat om 3 mannen uit de omgeving van Brussel. Er volgden verschillende huiszoekingen, onder andere op de woonplaatsen van de gearresteerde mannen. Bij de home-invasion werd een van de bewoners neergeschoten, hij overleed enkele dagen later.

Lees meer »