Mooie cijfers voor Fietsbieb en Babytheek, maar kinderarmoede stijgt: “Aan toekomstige generatie verplicht nog een tandje bij te steken”

Twee jaar na de opmaak van een actieplan om de armoede in Izegem terug te dringen, maakt de stad een eerste voorzichtige positieve evaluatie. Zo kunnen de Fietsbieb en Babytheek mooie cijfers voorleggen. In schril contrast staan dan weer de stijgende cijfers rond kinderarmoede, met een stijging van vier procent ten opzichte van drie jaar geleden. Wat hoopt de stad daar aan te doen?

Daling op veel aspecten

Het armoedebeleidsplan van Izegem omvat een breed scala aan initiatieven gericht op het aanpakken van verschillende facetten van armoede waaronder digitale inclusie, activering en arbeid, vrije tijd en vakantie, wonen en buurtcohesie. “De cijfers in Izegem zijn op veel vlakken positief”, lichtte schepen van Welzijn Ann Van Essche (CD&V) toe tijdens de gemeenteraad. “73 gezinnen maken gebruik van de Babytheek, 144 fietsen werden uitgeleend via de Fietsbieb, binnenkort is er een jobbeurs met maar liefst 46 lokale en regionale bedrijven als standhouders. In Vlaanderen stijgt het aantal mensen dat moeite heeft om de rekeningen te betalen en ook het aantal kansarme gezinnen stijgt. In Izegem zien we echter op veel aspecten een daling. Daar mogen we terecht trots op zijn. Er is bijvoorbeeld de significante daling van het aantal personen dat met betalingsachterstand kampt.”

Izegem investeerde volgens de schepen niet alleen in materiële ondersteuning, maar ook in structurele en sociale hulp voor kwetsbare gezinnen. “Het perinataal netwerk, opgericht als centraal aanspreekpunt voor het welzijn van het kwetsbare kind, en het aanstellen van een brugfiguur zijn voorbeelden van deze aanpak”, vertelt de schepen. “Daarnaast zetten de Izegemse Dialoogmakers in op het verkleinen van de digitale kloof. Verder is ook aandacht besteed aan initiatieven zoals het Rap op Stapkantoor en zijn maatregelen genomen om huisjesmelkerij aan te pakken en de buurtcohesie te versterken. We mogen onze aanpak gerust een succes noemen.”

Enkel kinderarmoede-index stijgt

Op één element maakt de schepen zich wel zorgen. “De kinderarmoede-index is de afgelopen jaren met vier procent gestegen en dat baart me zorgen. We hebben er ook geen duidende verklaring voor, maar zijn het aan de toekomstige generatie verplicht om nog een tandje bij te steken. Zo komt er snel een tweede brugfiguur en willen we vroegtijdige schoolverlaters en schooluitval voorkomen. ”Daarnaast komt er ook een zitdag van LIGO, het Centrum voor Basiseducatie in het stadhuis. Zij organiseren opleidingen voor volwassenen in taal, wiskunde, ICT en maatschappijoriëntatie. “Armoede terugdringen, is mensenwerk. Het is dus ook enkel via een gedeelde inzet van alle actoren dat we stappen vooruit kunnen zetten”, besluit de schepen.

Coalitiepartner N-VA beseft dat een stad met een eigen beleid niet altijd kan ingrijpen op alle mogelijke factoren waardoor iemand financiële problemen heeft. “We hebben slechts impact op een klein gedeelte hiervan, maar het staat anderzijds wel dicht bij de mensen en dat maakt het zeer waardevol”, meent raadslid Hein Depoorter. “We stellen vast dat de indicatoren hier minder goed zijn voor 2023 dan 2020 en duiden op een groter gevaar voor armoede. Die tendens zie je voor Vlaanderen en ook voor onze regio Midwest. Waar we in 2020 nog beter scoorden dan gemiddelden voor bepaalde regio’s benen we nu bij. Meten is weten, en pas dan kunnen we correct bijsturen aan ons beleid om maximaal ons steentje bij te dragen om de Izegemnaars die het iets moeilijker hebben te ondersteunen en niemand te laten verzuipen in financiële zorgen.”

“Armoede terugdringen, is mensenwerk” – schepen van Welzijn Ann Van Essche (CD&V)

Balder Clarys (Groen) ziet ook veel inspanningen. “Maar wat zijn de resultaten”, vraagt hij zich af. “Waarop kunnen we de schepen afrekenen? Bij kinderopvang monitoren we dan wel, maar we doen niks concreet om het aantal plaatsen op niveau te houden. Verder moeten er dringend kwalitatieve betaalbare woningen bij komen, maar er is geen duidelijk actieplan. Veel verantwoordelijkheid zit ook op Vlaams niveau, maar ik merk weinig bereidheid bij deze meerderheid om hun partijgenote in die regering tot meer actie aan te manen. “Wat we zelf doen, doen we beter”, zeggen ze dikwijls over Vlaanderen, maar op vlak van armoede moeten we toch iets anders vaststellen.”

The post Mooie cijfers voor Fietsbieb en Babytheek, maar kinderarmoede stijgt: “Aan toekomstige generatie verplicht nog een tandje bij te steken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Oppositie wil in Nieuwpoort grotere verkiezingsborden, maar dat mag niet van de gemeente: “Denken aan inwoners, niet aan onszelf”

Op de gemeenteraad van donderdag 27 juni vroeg gemeenteraadslid Gaetan Billiau om het reglement op verkiezingspubliciteit af te schaffen. Sinds 2012 geldt er in Nieuwpoort een reglement dat bepaalt dat verkiezingspubliciteit op een nette manier moet geafficheerd worden. De meerderheid verwierp het voorstel. Er zal dus niets veranderen.
The post Oppositie wil in Nieuwpoort grotere verkiezingsborden, maar dat mag

Lees meer »

Nu EK doorgaat zonder Duivels: dit zijn kwartfinales, met Nederland tegen Turkije en twee topaffiches

Het EK voetbal gaat door zonder de Rode Duivels. Niet België, maar Frankrijk stoot door naar de kwartfinales. Zij ontmoeten Portugal, dat strafschoppen nodig had om Slovenië uit te schakelen. Verder is het uitkijken naar Spanje-Duitsland. In de andere tabelhelft stoten na Zwitserland en Engeland nu ook Nederland en het verrassende Turkije door. Ontdek de (mogelijke) confrontaties!

Lees meer »

ZOMERREEKS. Tinne Terneven woont met haar gezin in Toscane: “Ik maak me niet meer druk in kleine dingen, net als een echte Italiaanse”

Op haar 19de trok Tinne Terneven (45) vanuit Schilde naar Italië om vrijwilligerswerk te doen, vandaag organiseert ze in hartje Toscane wandelvakanties en trektochten met ezels. Een klein toeval, want na de geboorte van haar kinderen moest ze haar glamoureuze carrière in de mode opbergen. “Moeders liever aan de haard, zo gaat dat in Italië. Maar dit is ook het

Lees meer »

Brihang verovert Brussel op tweede dag van Couleur Café, de voorbode van een prachtige West-Vlaamse festivalzomer

Brihang toonde op het festival Couleur Café in Brussel dat hij duidelijk klaar is voor de festivalzomer. Het was het eerste officiële optreden van de zomertournee en direct een knaller van formaat. De West-Vlaamse rapper toont dat hij overal thuis is en ieder publiek machtig kan bespelen. Een veelbelovende voorbode voor dit festivalseizoen.
The post Brihang verovert Brussel op

Lees meer »

Hooggerechtshof geeft Donald Trump deels gelijk over presidentiële immuniteit

Donald Trump kan slechts deels aanspraak maken op presidentiële immuniteit. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof maandag bekendgemaakt. En dat oordeel kan een impact hebben op zijn vervolging voor de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Het Hof stuurt de zaak terug naar de lagere rechtbank die moet uitmaken welke zaken wel en welke niet berecht mogen worden.

Lees meer »

Waren er niet 1 maar meerdere ‘Bendes van Nijvel’? 

We spreken steevast over ‘de Bende van Nijvel’, maar het is best mogelijk dat de feiten die we toeschrijven aan ‘de Bende’ uitgevoerd zijn door verschillende bendes. Het is een bedenking die vandaag ook door het federaal parket werd geopperd tegenover de nabestaanden, nu het onderzoek wordt stopgezet.

Lees meer »

Win een familieticket voor de sprookjesmusical Sneeuwwitje in Plopsaland De Panne

25 jaar na de allereerste voorstelling is de Sprookjesmusical Sneeuwwitje van Studio 100 helemaal terug. De absolute sterrencast bestaat uit o.a. Ianthe Tavernier, Michiel De Meyer, Karen Damen, Ruth Beeckmans en Manu Van Acker. Doe mee en maak kans op een onvergetelijke uitstap voor het hele gezin: vier kaarten voor de sprookjesmusical Sneeuwwitje, inclusief toegang tot Plopsaland De Panne.

Lees meer »