Academie verlaat Noordstraat en neemt intrek in gebouwen op het Suikerplein in het Veurnse Suikerpark

Woensdag 21 februari sluiten leerkrachten en leerlingen van StAPwest (Stedelijke Academie voor Podiumkunsten Westhoek) definitief de deuren van hun vertrouwde locatie in de Noordstraat. Voor sommigen met een vleugje nostalgie, maar ook bijzonder enthousiast om hun intrek te nemen in hun gloednieuwe locatie in het Suikerpark.

In de Suikertoren op het Suikerplein van de Suikersite vinden voortaan alle lessen plaats. Jonas Bel, schepen van Onderwijs: “Het huidige gebouw in de Noordstraat was lang niet meer aangepast aan de noden die de huidige StAPwest-afdeling nodig had. Daarom heeft de stad geïnvesteerd in een nieuwe afdeling aan het Suikerpark waar iedere cultuurliefhebber – in ruime zin – terecht zal kunnen!”

Voor Stad Veurne is dit de realisatie van een absolute parel in de stad. De muziekacademie is een begrip binnen de brede regio en heeft in haar rijke geschiedenis duizenden inwoners een stevige culturele bagage meegegeven.

De Maatschap Suikerbeat, bestaande uit aannemer Alheembouw en architecten Architectenatelier Vyvey&Partners en A2D met studiebureaus Eva-International (akoestiek), Ingenium (technieken) en Establis (stabiliteit) zorgde voor het ontwerp en de uitwerking. De foyer en het atrium zijn een verlengde van het Suikerplein. De warme rode gloed van de theaterzaal op het gelijkvloers schijnt door naar buiten en kan ook ’s nachts een identiteit geven aan het plein en aan de academie. De volledige inkomhal is in helling gelegd. Zo werd er een vloeiende overgang gerealiseerd van het plein, over de inkom, tot aan het atrium. Door de vorm van de theaterzaal, die op het plein en de inkomhal lijkt te staan, wordt men via de architectuur naar binnen gezogen. Hierdoor werkt het onthaal zeer uitnodigend en toegankelijk en wordt verder groter gemaakt doordat het volume van de theaterzaal wat terugspringt.

Belvedere

In dit ontwerp is de akoestiek de leidraad geworden bij het ontwerpen en vormgeven van de verschillende ruimtes. De klassen worden gescheiden door geknikte wanden die het geluid diffuseren, wanden worden ontdubbeld voor akoestische buffering en doen op een slimme manier ook dienst als ruimte voor technieken en ventilatie. Bergingen worden ingezet als akoestische buffer tussen de klassen. Het atrium is uitgerust met een akoestisch absorberend en diffuserend plafond.

De woordklas op +3 kan geopend worden naar het belvedere, door de mobiele panelen tussen beide te openen. Dit laat flexibel en meervoudig ruimtegebruik van deze interessante plek in het gebouw toe.

© MVQ

De theaterzaal op het gelijkvloers is een absolute eyecatcher. De zaal is gebouwd in een schelpvorm voor een optimale akoestiek en is volledig opgevat als een box-in-een-box systeem. De vorm van de regiekamer diffuseert het geluid, en een ontdubbelde plafondconstructie met schuine panelen zorgt ervoor dat de akoestiek altijd optimaal is. De trussen voor techniek en belichting zijn geïntegreerd in de voorziene holtes in de plafondconstructie. Dit geeft naast het akoestisch comfort ook een bijzonder aangename ruimtebeleving. Pieter Tieghem, directeur StAPwest, is bijzonder tevreden met het resultaat. “Er is echt over alles grondig nagedacht! De ruime lokalen, de akoestiek, de techniek, de verlichting … De theaterzaal is ideaal voor ons, met zitplaatsen tot zo’n 120 personen. De look en feel en de ruimtes zijn speels, dynamisch en dit is over de hele lijn van het ontwerp doorgetrokken.”

Natuurlijk licht

Het verlaagde plafond in het atrium zorgt ervoor dat natuurlijk licht vrij kan binnenstromen. De gekleurde verdiepte driehoekige daglichtopeningen dragen bij tot de akoestiek in het atrium en hebben geïntegreerde indirecte verlichting, dat voor bijkomend licht zorgt in het atrium.

Er zijn zo’n 20 leslokalen en één balletzaal. In de theaterzaal is er ruimte zijn voor maximaal 140 toeschouwers. Voor de realisatie van het nieuwe StAPwest heeft Stad Veurne 2,8 miljoen euro binnen het budget 2020-2025 uitgetrokken. Bij StAPwest zitten zo’n 700 leerlingen en telt 45 actieve medewerkers. StAPwest bestaat sinds 1971.

The post Academie verlaat Noordstraat en neemt intrek in gebouwen op het Suikerplein in het Veurnse Suikerpark is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Ondanks hevige regen van afgelopen maanden: het festivalterrein van Rock Werchter ligt er prima bij

Donderdag start de 48ste editie van Rock Werchter. Het festivalterrein heeft de regen van de afgelopen maanden goed doorstaan; slechts hier en daar zijn enkele modderplekken te bespeuren. De organisatie, Live Nation, heeft dan ook extra hard gewerkt. “Er is water weggepompt en er zijn stukken terrein verhard”, vertelt woordvoerder Nele Bigaré. VTM NIEUWS kreeg al een rondleiding op het

Lees meer »

Dirk Expeel (Menen-Kemmel-Menen):“Het water staat niet meer aan de lippen”

Zondag 7 juli wordt Menen-Kemmel-Menen, een UCI-wedstrijd voor junioren, gereden. Uit financiële overwegingen trekt deze internationale koers niet langer richting Heuvelland. Net als vorig jaar bestaat de wedstrijd uit twaalf lokale ronden van 10,7 kilometer.
The post Dirk Expeel (Menen-Kemmel-Menen):“Het water staat niet meer aan de lippen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Julie Vermeire doet oproep aan Gert Verhulst: “Als je daar voor iemand nodig hebt, bel mij”

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »

Werd Marc Olbrechts in verzwaarde kist gedumpt in zee? Spaanse speurders leggen vader en zoon vermoedelijk eerstdaags op de rooster

Ons land zet de vader en zoon die opgepakt zijn in het onderzoek naar de vermoorde en vermiste Laura Trappeniers (67) en Marc Olbrechts (71) binnen een tiental dagen wellicht op een vliegtuig richting Tenerife. Opvallend: de Guardia Civil vermoedt dat Marc in een verzwaarde kist op de bodem van de zee ligt en hoopt de man nog te vinden.

Lees meer »

Lieven Vervenne neemt afscheid van Davidsfondsbestuur Wevelgem: “Stuk levend erfgoed”

Na net geen 50 jaar nam Lieven Vervenne ontslag uit het bestuur van het Davidsfonds Wevelgem. Afgelopen maandag werd hij uitgebreid bedankt voor wat hij op cultureel vlak heeft verwezenlijkt. Lieven zelf, die keek vooruit. Naar een volgende activiteit waarvoor hij de contacten aan het leggen was.
The post Lieven Vervenne neemt afscheid van Davidsfondsbestuur Wevelgem: “Stuk levend erfgoed”

Lees meer »

“Probeer een eerlijke sprinter te zijn en wil andere renners niet hinderen”: Jasper Philipsen reageert voor het eerst op “onverwachte” declassering

Jasper Philipsen liet dan toch nog van zich horen na zijn tweede plek en latere declassering in de zesde Touretappe. “Ik ben ontgoocheld door de onverwachte declassering”, zegt hij in een statement. De sprinter van Alpecin-Deceuninck was na afloop bijzonder kwaad. Philipsen vloekte er op de ploegbus op los, zijn vriendin Melanie moest hem daar zelfs gaan kalmeren.

Lees meer »

Ze verloor zelf haar zoontje, nu zet Alexandra steunactie op voor gezin van overleden Delano (1): “Niemand verdient het om een kind te verliezen”

Het nieuws van het overlijden van de kleine Delano (1) slaat in Oostende en ver daarbuiten in als een bom. Alexandra Bouckhuyt – haar zoontje Omélie stierf twee jaar geleden bij de onthaalmoeder in Eernegem – werd terug gekatapulteerd in de tijd. Alexandra en Toscina Verbruggen, de mama van Delano, zijn vriendinnen. Nu heeft ze een steunactie opgezet voor het

Lees meer »