‘400 Jaar Landshuis’ symboliseert de rijke én bewogen geschiedenis van Veurne met een waaier aan activiteiten en projecten

Zo’n 400 jaar geleden werd het Landshuis op de Grote Markt van Veurne gebouwd, een iconisch gebouw met een bewogen historiek, dat echter de Veurnse geschiedenis symboliseert. Daarom staat het lokaal bestuur stil bij ‘400 jaar Landshuis’, en is het de bedoeling dat de Veurnaars tijdens dit themajaar hun eigen roots weer ontdekken.

Vanaf april staan er naast de traditionele Veurnse evenementen een aantal bijzondere projecten en activiteiten op het programma die op een unieke en originele manier boeiende verhalen het verleden in de kijker zetten en onthullen wat er achter de voorgevel van het imposante Landshuis schuilgaat.

De geschiedenis gaat terug tot 1613-1621, toen het Landshuis werd gebouwd ter vervanging van het naast het stadhuis gelegen oude Landshuis. Het was de zetel van de Kasselrij tot de opheffing ervan einde 18de eeuw. Daarna werd het een Gerechtshof. Het ontwerp van de gevel wordt toegeschreven aan Sylvain Boullain. Het gebouw is opgetrokken in Vlaamse renaissancestijl, met vooral strakke, classicistische vormen, maar het heeft ook weelderig versierde dakkapellen. In de nissen stonden beelden van de aartshertogen Albrecht en Isabella. Ze werden in de 19de eeuw vervangen door beelden die Vrede en Gerechtigheid symboliseerden. In 1873-1879 werd de gevel gerestaureerd. In 1949-1952 werd de tijdens de Tweede Wereldoorlog opgelopen schade hersteld. Het Landshuis doorstond vier eeuwen lang heel wat stormen, maar het etaleerde ook de welvaart en de rijkdom van Veurne tijdens het Spaanse bewind van de aartshertogen. In 1999 werden het Landhuis en het Belfort (dat deel uitmaakt van het Landhuis) erkend als UNESCO-werelderfgoed.

Uitgebreid programma

Stad Veurne zet het themajaar in met een totaalspektakel: ‘Het oog van de storm’. Elke avond, vanaf 21.30 uur, van 6 tot 14 april staat het Stad- en Landshuis centraal in een magisch totaalspektakel met artiesten en gratis videomapping, in een zoektocht waarin de waarheid voor het grijpen ligt voor wie durft te kijken. Er zijn ook elke dag gidsbeurten om 15 en 18 uur. Ook Historisch Veurne belicht tijdens het laatste weekend van de paasvakantie een stukje geschiedenis, namelijk die van 100 jaar Suikerfabriek. De theaterwandelingen en de Retrokoers spelen zich af in de nieuwe bruisende wijk van het Suikerpark. Op 13 april nodigt Stad Veurne ook een delegatie van zustergemeente Rösrath uit om 50 jaar verbroedering te vieren.

Van 13 april tot 15 mei zet het Spaans Paviljoen de deuren open (van 10 tot 17 uur) voor de reizende expo ‘Bult in zicht’ over Middeleeuwse mottekastelen in het landschap. Je kunt er ook je eigen mottekasteel bouwen met LEGO-blokjes of deelnemen aan de workshop op 10 mei met een LEGO-master. Info www.bultinzicht.be.

“Veurnaars kunnen tijdens dit jaarthema hun eigen roots herontdekken”

De lokale kunstvereniging Het Zonnepalet laat zich dit jaar inspireren door het Landshuis voor de nieuwe kunstenwandeling, die start vanaf 1 juni. Info op www.visit-veurne.be. Je kunt ook de hele zomer op pad met een stadsgids tijdens de ‘Free Tours’. Uiteraard ligt de focus dit jaar op het thema ‘400 jaar Landshuis’.

Van 1 juli tot 31 augustus staat Vigor Bouquet (1618/19 – 1677) in de kijker met een overzichtstentoonstelling in het Landshuis. Deze Veurnse Vlaamse Meester zag tijdens zijn leven vele kenmerkende Veurnse gebouwen gerealiseerd worden, waaronder ook het Stad- en Landshuis. Hij verwierf wereldwijde faam met zijn Bijbelse taferelen en zijn portretten. Zijn werken hangen onder meer in het Louvre, het KMSKA (Kon. Museum voor Schone Kunsten Antwerpen), maar ook in kerken in Lo, Nieuwpoort, Veurne enzovoort. Voor deze expo kreeg Stad Veurne topwerken in bruikleen, en ook tekeningen uit Rijsel.

Eerbetoon aan Delvaux

Dit jaar is het ook 30 jaar geleden dat kunstschilder Paul Delvaux is overleden. Stad Veurne viert haar ereburger met een uniek eerbetoon. Delvaux’ oud-leerling Florent De Bramignies zal een speciale creatie maken die dezelfde dag wordt geveild. In de stationstunnel zullen de wanden worden opgefleurd met streetart, met Delvaux als hoofdinspiratie en verscheidene herkenningspunten. Maar er zit ook een verhaal achter, met een knipoog naar andere creatieve Veurnse ereburgers.

“We kozen het thema ‘400 jaar Landshuis’ als kapstok om een bredere kijk op de geschiedenis aan op te hangen”, zegt schepen Jonas Bel. “Iedere Veurnaar wandelt regelmatig langs het Landshuis, maar hoeveel Veurnaars weten iets over de voormalige functie van het gebouw of kennen het historische belang? Tijdens dit themajaar laten we hen hun eigen roots herontdekken en kunnen we bij onze vele toeristen ook trots uitpakken met de pracht en praal van onze mooie stad.”

The post ‘400 Jaar Landshuis’ symboliseert de rijke én bewogen geschiedenis van Veurne met een waaier aan activiteiten en projecten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Amper schoolverlaters die na één jaar nog geen werk hebben

Het aantal Vlaamse jongeren dat na één jaar nog geen werk heeft gevonden, blijft met 6,3 procent erg laag. Dat blijkt uit het laatste schoolverlatersrapport dat de Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB donderdag heeft voorgesteld. Vooral wie een diploma heeft van een STEM-richting of van een zorgopleiding, vindt razendsnel een job.

Lees meer »

Klas 3A van vrije basisschool Don Bosco in Bredene wint kunstwedstrijd

Dit voorjaar organiseerde het gemeentebestuur een kunstwedstrijd voor Bredense scholieren. Bezoekers aan de tentoonstelling van de werken in het MEC Staf Versluys konden stemmen op hun favoriete werk. Deze week werden de winnaars bekendgemaakt. Hoofdwinnaar is het werk ‘Groeien en Bloeien’ van de 3A-klas uit de vrije basisschool Don Bosco.
The post Klas 3A van vrije basisschool Don Bosco

Lees meer »

“Angst in Franse kleedkamer voor Duivels”: recordinternational Lloris duimt voor Les Bleus, maar waarschuwt ze ook

Zowel bij België als bij Frankrijk staat vandaag niet het gezicht van de onderlinge halve finale op het WK 2018 in doel: geen Thibaut Courtois, maar evenmin Hugo Lloris. De Franse recordinternational (145 caps) zwaaide begin vorig jaar af. Vanuit de VS volgt hij nu met spanning het burenduel in de achtste finale van het EK: “België kan elke Europese

Lees meer »

Masterplan herwaardering Gaverdomein unaniemgoedgekeurd: “Pareltje van ontspanning”

De gemeenteraad van Deerlijk zette unaniem het licht op groen voor het masterplan dat tot een herwaardering van het Gaverdomein moet leiden. “We willen het domein nog meer uitspelen als bruisende recreatieve belevingsplek”, verduidelijkt bevoegd schepen Bert Schelfhout.
The post Masterplan herwaardering Gaverdomein unaniemgoedgekeurd: “Pareltje van ontspanning” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, auto meegesleurd door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door de stroming.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. “Amerikaanse drones boven Zwarte Zee vergroten risico op directe confrontatie tussen Rusland en NAVO”

Vluchten van Amerikaanse militaire drones boven de Zwarte Zee vergroten het risico van een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie gezegd. Vermoed wordt dat de drones gebruikt worden om “doelen aan te wijzen voor de precisiewapens die door het Westen geleverd worden”. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Politie Oostende herhaalt oproep voor Rammstein-concerten: “Plan je trip en kom op tijd”

Vandaag is de eerste van twee dagen Rammstein op de evenementenweide Nieuwe Koers. Om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen, vraagt Politie Oostende concertgangers om hun trip goed voor te bereiden. Algemeen advies: neem het openbaar vervoer of de fiets.
The post Politie Oostende herhaalt oproep voor Rammstein-concerten: “Plan je trip en kom op tijd” appeared first on

Lees meer »

Nieuwe Nederlandse regering, onder leiding van premier Dick Schoof, officieel van start na eedaflegging bij koning 

Vandaag legt de nieuwe Nederlandse regering de eed af. Het kabinet, onder leiding van de partijloze minister-president Dick Schoof, wordt beëdigd door koning Willem-Alexander. Dat gebeurt in Paleis Huis ten Bosch, het woonpaleis van de koning in Den Haag. Na bijna 14 jaar bewind van Mark Rutte, de langstzittende premier in de Nederlandse geschiedenis, komt er een nieuwe ploeg aan

Lees meer »