Veiliger oversteken voor fietsers en vlotter naar Gentsesteenweg: AWV pakt drie kruispunten op een rij aan

Op 4 maart start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met werken op drie opeenvolgende kruispunten op de Ringlaan (R8) in Kortrijk, op de grens met Harelbeke. Er zal grote verkeershinder zijn, de nodige omleidingen worden voorzien.

De R8 aan ‘Den Hert’ is een druk verkeersknooppunt. De Gentse- en Kortrijksesteenweg (N43) sluiten er op de R8 aan, net als de Hippodroomstraat en Zandbergstraat. Er zijn dus veel verschillende verkeersstromen en dat maakt het onveilig voor zowel fietsers als gemotoriseerd verkeer.

In de toekomst zal het daarom niet meer mogelijk zijn om met de wagen de R8 over te steken vanuit de Hippodroomstraat of Zandbergstraat: de middenberm wordt er doorgetrokken. Fietsers en voetgangers kunnen in de toekomst wel nog oversteken aan de Zandbergstraat.

Derde rijstrook

Daarnaast wordt er ook een derde rijstrook aangelegd op de R8, vanaf de Zandbergstraat, voor verkeer vanuit Kortrijk-Oost. Zo kunnen zij vlotter afslaan naar de Gentsesteenweg (N43) en het centrum van Kortrijk. Op de Gentsesteenweg komt er ook een extra rijstrook, vanaf de Ringlaan richting Kortrijk, net als op de Kortrijksesteenweg (N43) net voor de R8. Voor het kruispunt zijn er hier 4 afslagstroken: 1 rechtsaf, 2 rechtdoor en 1 linksaf.

Op de R8 komt er ook nog een nieuw dubbelrichtingsfietspad, tussen de Zandbergstraat en Hippodroomstraat. Op die manier verplaatsen fietsers zich vlotter vanuit Harelbeke naar Kortrijk.

Fases

De werken op de R8 worden in vier fases uitgevoerd. Fase 1 en 2 starten op 4 maart en duren tot eind mei. Tijdens deze fases werkt de aannemer op het kruispunt van de Ringlaan met de Kortrijksesteenweg, en wordt er ook gewerkt tussen huisnummer 190 op de Gentsesteenweg en huisnummer 401 op de Kortrijksesteenweg.

Tijdens de werken op de R8 zal er ter hoogte van ‘Den Hert’ maar 1 rijstrook per rijrichting beschikbaar zijn voor het verkeer. Doorgaand verkeer naar Harelbeke wordt dan ook aangeraden om een omleiding te volgen. Verkeer vanuit Kortrijk-West rijdt op de R8 tot aan Kortrijk-Noord en rijdt verder via de Brugsesteenweg (N50) en de N36. Ook verkeer vanuit Gent rijdt om en verlaat de E17 aan de afrit Deerlijk (nr. 4 op E17) en rijdt verder via de Ringlaan (N36).

Omleiding voor doorgaand verkeer

Tijdens de werken van fase 1 en 2 worden de kruispunten van de R8 met de Kortrijkse- en Gentsesteenweg en Hippodroomstraat afgesloten voor fietsers. Ook de aansluiting met het jaagpad wordt afgesloten. Fietsers tussen Harelbeke en Kortrijk volgen in beide richtingen een omleiding via de Herdersstraat, Zandbergstraat en Deerlijksestraat. Ook plaatselijk gemotoriseerd verkeer rijdt lokaal om.

Na de werken van fase 1 en 2, die eind mei afgelopen zijn, kunnen de werken van fase 3 en fase 4 starten. De exacte timing van die fases is vandaag nog niet bekend, maar de werken zullen later dit voorjaar starten. Als alles vlot verloopt, zijn alle werken op de R8 in ‘Den Hert’ achter de rug tegen midden juli, tenzij weers- of andere omstandigheden roet in het eten gooien.

Info: surf naar wegenenverkeer.be/harelbeke of /kortrijk voor meer gedetailleerde informatie over de werken.

The post Veiliger oversteken voor fietsers en vlotter naar Gentsesteenweg: AWV pakt drie kruispunten op een rij aan is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hilde neemt na 42 jaar afscheid van ’t Mozaïek in Eernegem

Op 28 juni trekt Hilde Lesaffre uit Oudenburg voorgoed de deur van Gemeentelijke Basisschool ’t Mozaïek in Eernegem achter zich dicht. Na 42 jaar dienst kan ze gaan genieten van haar welverdiend pensioen, en van haar kinderen en kleinkinderen.
The post Hilde neemt na 42 jaar afscheid van ’t Mozaïek in Eernegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

‘Vlaanderen Muziekland’ trekt ook deze zomer rond in Vlaanderen én komt één keer naar… Nieuwpoort!

De zomermaanden staan steevast gelijk aan talloze, populaire muziekevenementen en -programma’s. Vorig jaar maakte ‘Vlaanderen Muziekland’ – toen exact negen jaar na de laatste uitzending – daar deel van uit. En hoe! Maar liefst 50.000 muziekliefhebbers over geheel Vlaanderen konden genieten van een sterk staaltje muzikaal talent én een magnifieke productie. Ook dit jaar kan Vlaanderen Muziekland niet ontbreken en

Lees meer »

Lifesavers meten zich in zee in Oostende

Zaterdag 6 en zondag 7 juli vormen het strand en de zee in Oostende het decor voor Filcow waarin zo’n vierhonderd lifesaving sporters uit heel Europa het tegen elkaar opnemen. “Het is spectaculair want vele proeven vragen behendigheid, evenwicht, techniek, tactiek, snelheid en inzicht.”
The post Lifesavers meten zich in zee in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Reuzengrote vol-au-vent en Bart De Wever als special guest: zo trouwde VTM NIEUWS-anker Birgit Herteleer

Voor een keer zélf het nieuws van de dag. VTM NIEUWS-anker Birgit Herteleer (33) zei zaterdag in Antwerpen ja tegen haar grote liefde en ondernemer, Jens De Maere (34). Alle clichés gingen daarbij overboord, zo onthult de bruid enkele details: “We hebben een hele grote vol-au-vent-koek laten maken in plaats van een bruidstaart, en Bart De Wever liet ons op

Lees meer »

Dit vindt Steven De Lelie zelf over acteurswitch voor zijn personage Bert in ‘Familie’: “Op zich jammer”

De familie Van den Bossche wordt wederom geteisterd door Bert(je), alleen heeft die na plastische chirurgie niet meer het gezicht van Steven De Lelie (47) maar van de Gentse acteur Jan Sobrie (45). ‘Jammer, want ik heb die rol heel graag gespeeld’, zegt Steven. Dat hij boven op een heleboel duistere intriges ook de opdracht gaf voor de brandstichting die

Lees meer »

ISVAG vraagt wijziging aan voor omgevingsvergunning om afvalverbrandingsoven in Wilrijk open te houden

Afvalintercommunale ISVAG heeft een wijziging aangevraagd voor haar omgevingsvergunning. Het bedrijf kreeg eind 2022 een proefvergunning van 2 jaar maar moet daarvoor voldoen aan verschillende voorwaarden, die enkel haalbaar zijn bij een wijziging van de omgevingsvergunning. "We moeten de impact op de buurt zoveel mogelijk beperken", zegt Kristel Moulaert, algemeen directeur van ISVAG.

Lees meer »

Radicaal-rechts is zoals verwacht de winnaar van de Franse parlementsverkiezingen

Het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen en Jordan Bardella is met 34 procent de winnaar van de parlementsverkiezingen in Frankrijk. Dat blijkt uit een betrouwbare schatting van France Télévisions, gebaseerd op gedeeltelijke uitslagen. De opkomst lag opvallend hoog: zo’n twee derde van de kiesgerechtigden heeft zijn stem uitgebracht. Of het RN erin slaagt zijn hoge score om

Lees meer »

Vlaanderen Feest in het centrum van Wervik

Sinds dinsdagmorgen wapperen in de centrumstraten kleurrijke nieuwe vlaggen met de slogan ‘Heerlijk zomeren in Wervik’. Zondag 7 juli is het Vlaanderen Feest met een divers programma. Het begint sportief met om 9 uur de start van ondertussen de zesde editie van de Franco-Belge Run. Het is uitkijken of Foeke Vanbecelaere uit Moorsele voor de vierde keer op rij gaat

Lees meer »