Stadsbestuur Izegem legt nachtwinkels strengere regels op

Nachtwinkels in Izegem zullen binnenkort aan strengere regels moeten voldoen. De stad wil zo een wildgroei aan nachtwinkels tegengaan en de overlast voor buurtbewoners beperken. Zo zullen nachtwinkels zich niet langer kunnen vestigen op minder dan een kilometer van een bestaande nachtwinkel. Er komt ook een verbod voor de nachtwinkels om tussen mei en oktober alcoholische dranken te verkopen tussen 22 uur en 7 uur.

Burgemeester Bert Maertens: “Het is een belangrijke stap die we zetten om de veiligheid in het stadscentrum en de uitgaansbuurt te waarborgen. Nachtwinkels brengen helaas geregeld overlast voor buurtbewoners met zich mee. Mensen die er bijeenkomen, veroorzaken te vaak nachtlawaai en verstoren zo de nachtrust van de buurtbewoners.”

“We zien spijtig genoeg ook een trend waarbij mensen na consumptie van sterke drank uit een nachtwinkel nog de uitgaansbuurt in dronken toestand bezoeken. Niet zelden leidt dat tot overlast, vandalisme en vechtpartijen. Dat moet er echt uit.”

Wildgroei tegengaan

“Bovendien blijven achteraf vaak blikken en glazen flesjes rondslingeren. Alcoholmisbruik, zwerfvuil en nachtelijke samenscholingen willen we absoluut vermijden. Nachtwinkels zullen daarom van 1 mei tot 31 oktober tussen 22 uur en 7 uur geen alcoholische dranken mogen verkopen. Dat is streng, maar nodig als we de overlast willen terugdringen.”

Het stadsbestuur wil bovendien een wildgroei aan nachtwinkels tegengaan. Het laat daarom enkel nog nieuwe nachtwinkels toe in een beperkt aantal straten in het stadscentrum. Daarnaast zullen nachtwinkels zich niet langer kunnen vestigen op minder dan 1 kilometer van een bestaande nachtwinkel, in plaats van 500 meter vandaag. “Zo willen we een overaanbod aan nachtwinkels vermijden en blijft het stadscentrum voor alle inwoners een aangename plek om te wonen en te vertoeven”, zegt burgemeester Maertens.

Bredere aanpak van overlast

De aanpak van overlast in de uitgaansbuurt gaat uiteraard over veel meer dan de nachtwinkels alleen. De politie voert geregeld controles uit, de camerabeelden in de uitgaansbuurt worden permanent opgevolgd en er is al een verbod om je met glas op het openbaar domein te begeven. Wie overlast, vandalisme of vechtpartijen veroorzaakt, krijgt een GAS-boete, een tijdelijk plaatsverbod of moet voor de rechter komen.

“Nu het mooie weer er stilaan aankomt en mensen langer buiten zijn, vraag ik de politie om de controles in de Izegemse uitgaansbuurt op te drijven en streng op te treden tegen wie voor problemen zorgt. Het bruisende uitgaansleven is een mooie troef voor Izegem, maar dat moet steeds in harmonie kunnen met andere horecaklanten en omwonenden”, besluit burgemeester Bert Maertens.

Unaniem goedgekeurd

De voltallige gemeenteraad keurde de aanpassing goed. “Omdat we nu eenmaal blij zijn dat er eindelijk eens iets gebeurt rond de problematiek van overlast en hinder”, aldus oppositieraadslid Kurt Grymonprez (STiP).

“We hebben nog aangedrongen om specifiek het samentroepen en het openbare alcoholgebruik strenger aan te pakken. Want enkel en alleen de uitbater straffen om geen alcohol meer te verkopen tussen 22 en 7 uur zal niet veel helpen. Wat dan als ze een karrenvracht alcohol om 21.30 uur kopen en deze na middernacht of later nuttigen? Dit zorgt immers voor heel wat overlast in de omgeving van de nachtwinkels. “

The post Stadsbestuur Izegem legt nachtwinkels strengere regels op is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

EXCLUSIEF. Spermadonor die 550 kinderen verwekte, reageert op Netflix-docu ‘The Man with 1.000 Kids’: “Ik ben geen monster”

De rechter legde hem een donorverbod op toen aan het licht kwam dat honderden kinderen werden verwekt met zijn zaad. Jonathan Meijer (42) is het onderwerp van de Netflix-docureeks ‘The Man with 1000 Kids’. Daarin getuigen enkele ouders over Meijers “onverzadigbare drang om zich zoveel mogelijk voort te planten”. “Die documentaire is pure sensatie”, reageert Meijer in een exclusief gesprek

Lees meer »

Tientallen klachten over grensoverschrijdend gedrag, maar voormalig Plopsa-CEO Steve Van den Kerkhof begint nu tweede carrière als bestuurder bij Antwerp

Steve Van den Kerkhof, de man die vorig jaar na 22 jaar zijn CEO-positie bij Plopsa vaarwel moest zeggen omwille van tientallen klachten over grensoverschrijdend gedrag, is lid geworden van het bestuursorgaan van Antwerp als extern bestuurder. De gewezen CEO van de pretparkengroep was sinds januari bij de Great Old aan de slag als consultant.

Lees meer »

Monsterboete of dwangsommen voor Fluvius? Duizenden klanten krijgen al maanden geen factuur meer

De Vlaamse energieregulator VREG onderneemt op dit moment juridische stappen tegen Fluvius. Of dat een monsterboete of dwangsommen zijn, wordt eerstdaags beslist. De netbeheerder moest de IT-problemen die nu al bijna drie jaar aanslepen, oplossen. Deadline: afgelopen zondag 30 juni. Dat bracht HLN-consumentenexperte Safia Yachou aan het licht in april. Maar vandaag zijn er nog steeds duizenden Vlamingen die al

Lees meer »

Listige Pogacar wilde geel aan Evenepoel laten, die morgen maar 2 plaatsen beter moet doen om leider te worden: “Zou fantastisch zijn”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel morgen twee plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »

Orkaan Beryl zet koers naar Jamaica en Kaaimaneilanden: “Levensbedreigende orkaanwind en stormvloeden verwacht”

Orkaan Beryl heeft bij zijn doortocht in het oosten van de Caraïben heel wat schade aangericht. Verschillende kleinere eilanden lijken onbewoonbaar, volgens de plaatselijke overheid, er zijn ook slachtoffers gevallen. Intussen zet Beryl koers naar Jamaica en de Kaaimaneilanden. Jamaica zou recht op het pad van de orkaan liggen, er wordt gewaarschuwd voor levensbedreigende orkaanwinden en stormvloeden.

Lees meer »

“Mensen worden afgeslacht en het kan nog erger worden”: Vlaamse cafébaas bibbert op vakantie in Kenia door hevige rellen

In Kenia zijn afgelopen week ernstige onlusten uitgebroken. Antwerpenaar Robert Vinck, cafébaas in Hemiksem, vertrok maandag nietsvermoedend op vakantie naar het Oost-Afrikaanse land. Momenteel zit hij nog altijd ‘gegijzeld’ in zijn hotel in een residentiële wijk van hoofdstad Naïrobi. “Je hoort dat het op elk moment opnieuw kan escaleren en dat het nog erger kan worden.”

Lees meer »

KIJK. Marie Verhulst heeft date met Jef bij ‘Sneeuwwitje’ en Julie Vermeire doet oproep aan Studio 100

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »

Wandelzoektocht doorheen verrassend Koksijde

De Koksijdse wandelzoektocht is elk jaar een succes. Ook dit jaar kunnen speurneuzen Koksijde tot 31 augustus op een unieke manier ontdekken. Voor 4 euro krijg je een route vol verrassingen.
The post Wandelzoektocht doorheen verrassend Koksijde appeared first on KW.be.

Lees meer »