Stad krijgt OverKop-huis: “Je goed in je vel voelen, is de basis van alles”

In West-Vlaanderen worden binnenkort vijf nieuwe OverKop-huizen ingericht. Een daarvan komt in Wijkcentrum Eikenhove, in de Torenhof-wijk. “De jeugd kan er spontaan terecht voor activiteiten, maar vindt er vooral een luisterend oor of gepaste hulp”, vertelt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V).

Vlaanderen krijgt in totaal 23 nieuwe OverKop-huizen. In West-Vlaanderen wordt er een ingericht in Brugge, Torhout, Diksmuide, Veurne en Waregem. Op dit moment bestaan er al OverKop-huizen in Kortrijk, Menen, Zeebrugge, Oostende, Ieper en Poperinge. De bedoeling is dat de nieuwe OverKop-huizen dit jaar hun werking starten.

“Dankzij deze uitbreiding creëren we sterke netwerken van professionals, waarbij jongeren dicht bij huis met hun zorgen terechtkunnen”, vertelt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V).

Ontmoetingsplek

“Een Overkop-Huis is een laagdrempelige, informele ontmoetingsplek waar jongeren ongedwongen kunnen binnenwandelen voor ontspannende activiteiten en een goed gesprek. Doordat jongeren er ook gewoon in hun vrije tijd samenkomen, maakt het de stap naar professionele ondersteuning veel kleiner. Je goed in je vel voelen, is namelijk de basis van alles.”

Als jongeren meer gespecialiseerde hulp nodig hebben, dan kan er vanuit OverKop vlot geschakeld worden. “Dat kan bijvoorbeeld gaan over een gesprek met een psycholoog, die dan naar het OverKop-huis komt. Hulp wordt zo laagdrempelig aangeboden, zonder dat jongeren doorverwezen worden of moeten wachten op verdere hulp.”

Eikenhove

“In sommige OverKop-huizen kunnen jongeren die moeilijk toegang vinden tot de arbeidsmarkt bovendien advies en begeleiding krijgen. De ondersteuning is volledig kosteloos”, besluit Crevits.

Binnen W13 (de Zuid-West-Vlaamse welzijnsvereniging, red.) nam Stad Waregem het engagement op zich om een nieuw OverKop-huis op te starten. “Het OverKop-huis brengen we de komende maanden onder in Wijkcentrum Eikenhove”, bevestigt schepen van Welzijn Joost Kerkhove (CD&V).

The post Stad krijgt OverKop-huis: “Je goed in je vel voelen, is de basis van alles” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Het gebouw is een pak moderner en het oogt echt wel chique”: Roeselarenaars onder de indruk tijdens bezoek aan vernieuwde stadhuis

Op zondag 30 juni zette Roeselare de deuren open van het vernieuwde stadhuis. Op de Grote Markt stonden bij momenten wachtrijen, maar de rondleiding verliep heel vlot. De bezoekers waren onder de indruk van het lichtrijke en toegankelijke gebouw.
The post “Het gebouw is een pak moderner en het oogt echt wel chique”: Roeselarenaars onder de indruk tijdens bezoek

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Iraanse generaal dreigt met raketaanvallen op Israël

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

Een model in New York, shopverslaafde of basketbalspeler die drumt in de kerk: één van deze mannen wordt Mister World Belgium

De fotoshoots zijn beoordeeld, het defilé in zwemshorten klaar om gehouden te worden. Nu zondag kiest Miss België-organisatrice Darline Devos uit één van deze acht mannen een Mister World Belgium. “Hij vertegenwoordigt ons land op de verkiezing van Mister World in Vietnam. Na tien jaar doet ons land eindelijk weer mee”, zegt ze. Het wereldkampioenschap voor mooie mannen vindt plaats

Lees meer »

Na 4 jaar is zwemwedstrijd Damme-Brugge terug: “Het was best lastig”

Corona, eendenkroos en blauwalg zorgden er de voorbije vier jaar voor dat de 98ste editie Damme-Brugge niet kon plaatsvinden. De Koninklijke Brugse Zwemkring (BZK) koos voor een nieuwe datum eerder op het seizoen met als nieuwigheid een zwemjogging over een afstand van één kilometer. De waterwaarden waren zondag goed en het bleef droog. Op die manier konden 250 zwemmers hun

Lees meer »

Een bloemetje voor Dorine die haar gezin op de eerste plaats zet

“Ik heb een superdochter”, glundert Dorine Debruyne (60) uit Ruddervoorde als we haar opbellen. “We staan dag en nacht voor elkaar klaar.” Dochter Hanna Lagrou stuurde ons een mailtje dat haar allerliefste mama een bloemetje verdient.
The post Een bloemetje voor Dorine die haar gezin op de eerste plaats zet appeared first on KW.be.

Lees meer »

Brussels Airport vraagt federale overheid om meer dan 100 extra agenten voor grenscontroles

De luchtvaartpolitie op Brussels Airport, die instaat voor de grenscontroles, is structureel onderbezet. De luchthavenuitbater vraagt de federale overheid om die onderbezetting ongedaan te maken. Volgens Brussels Airport zijn er 183 agenten te kort, volgens de federale politie 118. Hoe dan ook heeft die structurele onderbezetting vaak tot gevolg dat aankomende passagiers tot 3 uur lang moeten aanschuiven aan de

Lees meer »

Vlaamse Roel (40) en zijn gezin zetten zich schrap voor orkaan Beryl op Jamaica: “We moeten matrassen voor ramen zetten en ons barricaderen in de badkamer”

De orkaan Beryl is op weg naar Jamaica, nadat hij in het zuidoosten van de Caraïben al dood en vernieling zaaide. Op het eiland worden de laatste ramen dichtgetimmerd en zet iedereen zich schrap. Ook Roel Stassen (40) en zijn gezin uit het Limburgse Vlijtingen (Riemst), die er met vakantie zijn. Zij barricaderen zich momenteel in hun hotelkamer.

Lees meer »