Roeselare vermindert uitstoot met 80 procent is zo op weg naar klimaatneutraliteit

Stad Roeselare trekt al sinds 2017 de kaart van duurzaamheid en doet daartoe grote inspanningen. Want de ambities liggen hoog: tegen 2050 wil Roeselare klimaatneutraal zijn. “Concreet betekent dit dat we onze CO2-uitstoot verminderen met minstens 80 procent”, verduidelijkt schepen Michèle Hostekint.

Jaarlijks maakt de Stad de balans op om te kijken hoe ver ze staat met haar eigen doelstellingen binnen de verschillende pijlers. Op vlak van zonne-installaties doen ze het nog steeds goed. Roeselare blijft immers de absolute nummer één van de centrumsteden wat betreft het aantal particuliere zonne-installaties per gezin én het totaal geïnstalleerd vermogen daarvan.

Duurzaam renoveren

Met de Energiewijken #VANRSL zette de Stad de voorbije jaren in op collectieve renovatie in enkele wijken, maar in 2023 rolde de Stad daarnaast ook een stadsbreed renovatieprogramma uit. Met de JAAA MAAR HOE-campagne ontvingen 726 inwoners uitgebreid renovatieadvies, waarbij afhankelijk van de aanpak 30 tot 50 procent al gestart is met of van plan is te renoveren.

Duurzaam verlichten en verwarmen

“In 2023 steeg het gebruik van led in de openbare verlichting in de stad van 41 naar 48 procent én blijven we zo op schema om tegen 2028 volledig overgeschakeld te zijn op led, waar dit initieel tegen 2030 de bedoeling was. Ook het verledden van onze stadsgebouwen, waarbij we van 37 naar 50 procent gingen, kende vorig jaar een sneltempo”, horen we van schepen Michèle Hostekint.

In Roeselare verwarmen we voor een groot stuk met het warmtenet Roeselare. Dankzij het warmtenet Roeselare wordt jaarlijks 10.000 ton CO2-uitstoot vermeden, equivalent aan 1.114 rondjes om de aarde met een benzinewagen! In 2023 maar ook dit jaar worden verschillende projecten aangesloten op het warmtenet en komt er een belangrijke uitbreiding in het centrum van Roeselare: via het nieuwe stadhuis richting Klein Seminarie.

Op naar boom 100.000

Met meer dan 86 procent gerealiseerde ambitie, ligt de 100.000ste boom binnen handbereik én bespaarden ze al een jaarlijkse CO2-uitstoot vergelijkbaar met 1.300 benzinewagens.

Bomen werden aangeplant in het Krommebeekbos en het Bergmolenbos, maar ook in het centrum werden straten (Jan Mahieustraat, Ardooisesteenweg, Spanjestraat, Arme-Klarenstraat, …) en wijken (Godelieve en Sint-Jozef) vergroend. Her en der kregen (speel-)pleintjes een groen, nieuw kleedje. Groen en ontmoeten werden gecombineerd op het Vredesplein, Munitieplein, Vinkenbosje, Kerelsplein, speelplein Pater Pire en landschapspark Zilverberg. Met acties als Behaag RSL, de Liefdesbomen en Bewilg het Landschap werden ook in de tuinen van de Roeselarenaar bomen en hagen aangeplant. Tijdens alle aanplant kiezen we maximaal voor biodiverse en streekeigen soorten.

De inspanningen lonen: van alle steden in de stadsmonitor steeg de tevredenheid over groen het sterkst in Roeselare!

Minder beton, meer water

Een duurzame stad houdt rekening met het water. Verharding zorgt ervoor dat regenwater minder makkelijk de grond kan insijpelen, wat zowel tot verdroging als wateroverlast kan leiden. Om dit te vermijden is het cruciaal om ruimte te creëren voor water, natuurlijke infiltratie te bevorderen en het bufferen van regenwater te integreren in openbare ruimtes.

Sinds 2021 staat minstens 31.709 m² ontharding op de planning, waarvan de helft al gerealiseerd is. Dat zijn meer dan 6 voetbalvelden waar jaarlijks 31,7 miljoen liter water in de grond kan sijpelen of 265.000 baden die terug naar de grondwatertafel lopen in plaats van naar het riool.

Sinds 2021 werd al 16.750 m3 waterbuffering gerealiseerd, dat is het jaarlijks waterverbruik van 228 gezinnen. In 2024 staat de aanleg van nog eens 32.440 m3 waterbuffering gepland.

“Zo liggen we met hemelwateropvang als met ontharding goed op schema om de doelstellingen richting 2030 te halen”, besluit Michèle.

The post Roeselare vermindert uitstoot met 80 procent is zo op weg naar klimaatneutraliteit is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Is het aandeel Tesla te duur?

17:07 De Amerikaanse autobouwer zag deze week 100 miljard dollar beurswaarde bijkomen na mooie verkoopcijfers. Maar is het aandeel met een verwachte koers-winstverhouding van 95 niet te duur?

Lees meer »

Verdrinkingsdood van Delano roept nare herinneringen op bij Melissa: “Het verdriet om Mereltje gaat nooit meer weg”

Als iemand begrijpt wat de ouders van de kleine Delano (1) doormaken, dan is het Melissa Naeyaert (37) uit Ichtegem. De jongen verdronk nadat hij in een zwembadje in de tuin klauterde. Bijna dag op dag tien jaar geleden verloor Melissa haar dochtertje Merel (3) op een haast identieke manier. “Mijn hart zal nooit meer helemaal helen.”
The post

Lees meer »

“We leerden elkaar kennen tussen frieten en frikandellen”: ze werden er verliefd als jobstudent, nu mogen Remco en Jacobine Bonny’s Friethuis overnemen

Romantiek in de frituur: het bestaat! Op hun vijftiende begonnen Remco Depuydt en Jacobine Desmet als jobstudent in Bonny’s Friethuis in Ieper. Ze werden er verliefd, verhuisden naar een nabije woning en mogen nu de frituur overnemen. “Ik heb het aan hen beloofd”, aldus oprichter Emmanuel De Bruyne, die andere oorden opzoekt.
The post “We leerden elkaar kennen tussen

Lees meer »

Wim Vandoorne (RC Bissegem): “Allicht mijn laatste seizoen”

RC Bissegem, vorig seizoen met steile ambities gestart, moest uiteindelijk met minder genoegen nemen. Pas nadat Pascal De Vreese het sportieve roer in handen nam, geraakte Racing op kruissnelheid en kwam nog dicht bij een eindrondeticket. Voor komend seizoen houdt voorzitter Marc Cheyns het deze keer voorzichtig: “Een top vijf plaats moet kunnen.”
The post Wim Vandoorne (RC Bissegem):

Lees meer »

’t Schippershof huisvest toeristisch informatiepunt in Menen

Voortaan kan je in de inkomhal van het stadsmuseum ‘t Schippershof een interactieve wand raadplegen, boordevol toeristische informatie over de grensstad. Het toeristische informatiepunt werd gesubsidieerd door de provincie en moet bezoekers toelaten om op een moderne manier aan toeristische informatie te geraken.
The post ’t Schippershof huisvest toeristisch informatiepunt in Menen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier nu een ereplaats”

In de Sint-Pieterskerk prijkt voortaan een triptiek. “De familie Kemp schonk het kunstwerk aan de kerkfabriek en krijgt nu een ereplaats”, zegt de voorzitter van de Emelgemse kerkfabriek Luc Ghekiere. De kerk is dit jaar 50 jaar beschermd als monument. De schenking komt dus op een ideaal moment.
The post Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier

Lees meer »

Yves Ngabu verdedigt met bravoure zijn IBO-wereldtitel; tegenstander Martinez geeft er in zevende ronde de brui aan

Yves Ngabu (35) heeft met verve zjin IBO-wereldtitel bij de cruisergewichten verdedigd, uitdager Kevin Martinez (24) was in de zesde ronde tegen het canvas gegaan en besloot niet meer aan te treden in de zevende ronde. De juryleden kenden alle drie het maximum van de punten toe aan de Roeselarenaar, al was dat door de opgave van Martinez nog van

Lees meer »

Izegemse zangeres Katrien Van Opstal trouwde met…. zichzelf: “Zondag feest met vrienden en familie”

Om een relatiebreuk te verwerken en te bevestigen dat ze graag zichzelf ziet, besloot Katrien Van Opstal met zichzelf te trouwen. Vorige week vond in haar woonplaats Nazareth het burgerlijk huwelijk plaats, zondag geeft Katrien voor vrienden en familie haar trouwfeest
The post Izegemse zangeres Katrien Van Opstal trouwde met…. zichzelf: “Zondag feest met vrienden en familie” appeared first

Lees meer »