Velt trekt het nieuwe tuinseizoen op gang

Met een aantal lezingen, inspelend op de klimaatveranderingen, en een eerste tuinclub van het jaar, trekt de vereniging voor ecologische leef- en teeltwijze Velt het tuinseizoen op gang.

Een lezing over het ontharden van de tuin, de eerste tuinclub van het jaar en een lezing over water in de tuin. Een druk pril voorjaar voor Velt Jabbeke, dat daarmee toont dat het de vinger aan de pols houdt. “We beginnen eraan op donderdagavond 22 februari, dan komt onze docent Johan Deblaere in het VTC spreken over het ontharden van de tuin. Inderdaad een erg actueel thema”, zegt Roland Zwaenepoel van Velt Jabbeke. “Je tuin, groot of klein, klimaatvriendelijk aanleggen of aanpassen is in deze tijden zeker het overwegen waard. VELT-docent Johan Deblaere reikt heel wat ideeën en oplossingen aan voor de aanplanting en (her)inrichting van de tuin om je tuin tijdens de zomer minder warm en waterafhankelijk te maken. Minder gazon, meer beplanting, meer biodiversiteit, anders met water omgaan, een betere drainage in de bodem… Het zijn slechts enkele begrippen die besproken worden tijdens deze tweedelige lezing. Je helpt niet alleen je eigen tuin te verbeteren, je leert ook welke planten op welke plaats in de tuin kunnen.” Op zaterdag 25 februari vanaf 14 uur biedt Velt een snoeidemonstratie aan. In de tuin, gelegen langs de Aartijksesteenweg 478, toont Wouter Demey de wintersnoei van laag- en halfstammig fruit en bessenstruiken. Op zondag 26 februari gaat de eerste tuinclub door, dit in de tuin van Erik en Frieda Blauwet langs de Stationsstraat 156B. Onder leiding van Marc Deketelaere en Paul Clicteur worden de tuinwerkzaamheden van het voorjaar besproken.

Waterbuffer

“Op donderdag 14 maart houden we een logisch vervolg op de lezing ontharden van de tuin. Dan zullen we het voornamelijk hebben over het watergebruik in de tuin met Johan Deblaere. Klimaattuin, water opvangen en nut, gebruik, buffering… Het komt allemaal aan bod. Klimaatverandering zorgt voor een ongelijke spreiding van regen. Tegelijkertijd is er te veel verharding waardoor regenwater niet in de bodem kan indringen. Dit heeft negatieve gevolgen voor de natuur, landbouw en ons eigen drinkwater”, zegt Roland Zwaenepoel. “De meest bekende oplossing is een regenwaterput die je aansluit aan het toilet en de wasmachine. Maar regenwater kan je ook langer opvangen in de tuin door meer bomen en struiken te zetten of water te laten infiltreren in een wadi of poel. Hoe je dat precies doet, kom je te weten tijdens deze lezing.” (PA)

Meer info bij Roland Zwaenepoel op 050 31 15 28.

The post Velt trekt het nieuwe tuinseizoen op gang is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De Kringloopwinkel opent pop-up in Ring Kortrijk

Ring Kortrijk krijgt er een tijdelijke duurzame publiekstrekker bij. De Kringloopwinkel opende er op 1 juli een pop-up shop met als hoofdaanbod tweedehandskledij en accessoires. De tijdelijke winkel blijft open tot eind augustus.
The post De Kringloopwinkel opent pop-up in Ring Kortrijk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nederlandse ster Ria Valk heeft opnieuw het geluk en de liefde gevonden: “Ik heb een echte toyboy te pakken”

Begin dit jaar werd Ria Valk (83) geëerd met een koninklijke onderscheiding voor 65 jaar carrière. De zangers van ‘Worstjes op mijn borstjes’ en de zus van Mien Dobbelsteen in ‘‘Zeg ’ns Aaa’ is heel blij met die herkenning, vertelt ze in ‘Primo’. Na enkele moeizame jaren lijkt het haar weer voor de wind te gaan. “Na huid- en borstkanker

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Tedesco ziet België niet als favoriet, maar rekent op steun van fans: “We moeten samen eenheid vormen”

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, deze voormiddag werd er getraind in het Team Base Camp in Freiberg. Met de volledige groep, want ook Axel Witsel was van de partij. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf

Lees meer »

Lifesavers meten zich in zee in Oostende

Zaterdag 6 en zondag 7 juli vormen het strand en de zee in Oostende het decor voor Filcow waarin zo’n vierhonderd lifesaving sporters uit heel Europa het tegen elkaar opnemen. “Het is spectaculair want vele proeven vragen behendigheid, evenwicht, techniek, tactiek, snelheid en inzicht.”
The post Lifesavers meten zich in zee in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee Nederlandse verdachten van verdrinkingsdood op Gentse Feesten verwezen naar correctionele rechtbank

De twee Nederlandse verdachten die betrokken waren bij de verdrinkingsdood van een bezoeker van de Gentse Feesten 2 jaar geleden moeten zich toch voor de correctionele rechtbank verantwoorden en niet voor het hof van assisen. De familie van het slachtoffer had de herkwalificatie naar doodslag gevraagd, waardoor de zaak voor het hof van assisen zou komen, maar daar ging de

Lees meer »

Luc Steeno begon in Kursaal Oostende zijn verjaardagsfeest met één lied van Will Tura én ook bijna op het einde zong hij nog één Tura-nummer

In Kursaal Oostende vierde Luc Steeno feest. Inderdaad, Luc werd net 60 jaar en in een organisatie van Blue Sky Concerts vierde hij deze verjaardag met heel wat aanwezigen in de mooie eventzaal van Kursaal Oostende. Luc stond niet alleen op het podium. Ook talrijke collega’s kwamen langs om één of twee liedjes te zingen.
The post Luc Steeno

Lees meer »