Als de haan 1875 maal kraait… 150 jaar oude traditie van ‘krieleniers’ leeft nog altijd in West-Vlaanderen

Zondag 18 februari zaten liefst 12 ‘krieleniers’, aan het kerkhof van Ruiselede, in de striemende regen, hanengekraai te tellen. Deze traditie bestaat al minstens 150 jaar en is inmiddels erkend als – jawel – Vlaams immaterieel Cultureel Erfgoed. De deelnemers hier komen onder meer uit Aarsele, Ruiselede, Aalter en Pittem en er zit zelfs een Belgisch kampioen tussen. Zijn haan kraaide in een uur liefst 1875 maal.

Ik dacht: no way dat een stel volwassen zestigers, in de striemende regen, op een zondagochtend aan de kerkhofmuur van Ruiselede op een krukje gaat zitten, om te tellen hoe vaak hun haan in een half uur tijd gekraaid heeft. Maar kijk, ze zaten er wel degelijk. Een nostalgisch tafereel, alsof je met een teletijdmachine in één ruk terug bent geflitst. Want hanenkraaien bestaat al meer dan 150 jaar. In Tielt ligt er ergens nog een oude aanvraag voor een ‘Hanekraaiing’ aan het Hulstplein op Sinksenmaandag van 1 juni 1857. Vandaag, 167 jaar later, bestaat die traditie nog altijd!

Lange lat

Zondag staat er dus wel degelijk twaalf man, goed ingeduffeld tegen de wind en de regen, mooi op een rijtje met hun haan in een houten bak. Een toevalstreffer, want deze hobby wordt maar beoefend in de winter, van september tot maart.

Elk van de deelnemers heeft een lange lat bij, waarop het aantal kraaibeurten netjes ‘geturfd’ of geteld wordt. De krielhaan die het vaakste kraait in een half uur of een uur, wint. Net daarvoor hadden de krieleniers zich ingeschreven in café ’t Fonteintje aan de Tramlaan. Deelnemen kost twee euro, dat is geen geld.

Alleen gefluister

De oudste deelnemer is Antoine Demeyere (83) uit Aalter, maar je zou hem makkelijker jonger schatten. Sommige onder hen hebben vroeger nog met vinken gespeeld en zijn nu op hanen overgeschakeld. Zolang de hanen kraaien, mag er in de buurt hooguit een beetje gefluisterd worden. Want niets mag de hanen uit hun concentratie halen. Foefelen is zowat uitgesloten.

Elke haan heeft een ring met een nummer om z’n poot, en dat nummer moet kloppen met het nummer op het inschrijvingsbewijs. Wat is het geheim van een actieve haan? “Het beest zoveel mogelijk droog en rustig houden”, klinkt het meteen. “En af en toe wat epo geven”, volgt er schalks (knipoog). De houten boxen waarin de hanen zitten, lijken zo uit een winkel gehaald. Maar dat is helemaal niet zo. “Elk van ons maakt zijn eigen bakken uit hout en triplex”, klinkt het niet weinig fier.

Vooroorlogse prijzen

Jacques Warniers (66) bezit maar één haan, maar dat is niet de eerste de beste. Hij werd er begin februari Belgisch kampioen mee. Het dier kraaide liefst 1875 maal in een uur. “In 2017 ben ik ook al Belgisch kampioen geweest”, voegt Jacques er gauw aan toe. Hij is zowat de secretaris van de groep. Geen uur later zijn de winnaars bekend: Germain Vanpoucke met 1133 kraaien in een half uur en Julien Martens met 845 kraaien. De prijzen blijken, net als de hobby, vooroorlogs.

Elke ‘krielenier’ beschikt over een lange lat, om het aantal kraaien te tellen. (Foto GGM)

De winnaar krijgt, zegge en schrijve, drie euro! Die maakt dus één euro winst. “Van hanenzetten word je zeker niet rijk”, glimlacht Jacques. “Voor mijn kampioen wordt ook geen grof geld betaald, zoals bij de duivensport.” Het gaat dus vooral om de hobby en de vriendschap. Zelfs in de striemende regen? “Goh, wat zit je anders thuis te doen, op een zondag?”, is de wat droge reactie. (GGM)

Wie zo’n tafereel met krieleniers wil bekijken, kan nog terecht op zondag 17 maart om 9 uur aan de kerkhofmuur van Ruiselede. Maar let wel: alleen zeer zacht gefluister is toegestaan!

The post Als de haan 1875 maal kraait… 150 jaar oude traditie van ‘krieleniers’ leeft nog altijd in West-Vlaanderen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Frituur uitbaten is veel meer dan frieten in het vet gooien”: Jani Kazaltzis en James Cooke ontdekken het normale werkleven

“We zijn al lang heel goede vrienden en samen een tv-programma maken stond al een tijdje op onze bucketlist”, glunderen Play4-gezichten James Cooke (38) en Jani Kazaltzis (44). In hun nieuw programma ‘Jani & James doen-het-zelf’ gaan ze de komende weken ‘normale jobs’ overnemen. Eén keer wordt alles uitgelegd, en dan is het aan hen. “Friturist, campingeigenaar, werken in de

Lees meer »

Een kerststal in het gemeentehuis? Toeristentaks in onze steden? Je burgemeester in het parlement? Onze GemeenteStemtest geeft je alle antwoorden

Straks mogen we ons weer uitspreken over waar het met onze gemeente of stad naartoe moet. Om je op weg te helpen, lanceren we de GemeenteStemtest, waarmee je kan nagaan welke partij het best bij jou past. Daarbij spelen ook de couleur locale en plaatselijke dossiers een grote rol. En dat levert enkele verrassende vaststellingen op, zoals de band tussen

Lees meer »

Goedkoop, tot 10.000 keer straffer dan morfine en dus levensgevaarlijk: wat moet je weten over de designerdrugs in opmars?

Het Nederlandse kenniscentrum voor drugs luidt de alarmbel over ‘nitazenen’. Dat zijn in het lab gemaakte pijnstillers uit de opiumfamilie die als levensgevaarlijke designerdrugs in opmars worden beschouwd. Wat is dat riskante spul precies? Wie neemt dat? En waarom is het niet enkel gevaarlijk voor druggebruikers? “Je ademhaling kan gewoon stoppen.”

Lees meer »

Op de valreep dan toch een lijst van Vlaams Belang in Koekelare

De partij het Vlaams Belang kondigt op het laatste moment aan dat ze deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober in Koekelare. Dit nieuws werd bevestigd aan onze redactie en komt dus als een verrassing.
The post Op de valreep dan toch een lijst van Vlaams Belang in Koekelare appeared first on KW.be.

Lees meer »

Brandweer op zoek naar geur van rotte eieren in bedrijf in Torhout

De hulpdiensten rukten woensdagavond uit naar een bedrijventerrein in de Filips Van Kleefstraat in Torhout waar werknemers een vermeende gasgeur waarnamen, dat deed denken aan de geur van rotte eieren. Er kon niets duidelijk worden gevonden.
The post Brandweer op zoek naar geur van rotte eieren in bedrijf in Torhout appeared first on KW.be.

Lees meer »

Team Dynamisch Lo-Reninge stelt kandidatenlijst gemeenteraadsverkiezingen voor

Team Dynamisch Lo-Reninge maakte zopas de kandidatenlijst bekend waarmee ze naar de gemeenteraadsverkiezingen trekken op 13 oktober. Burgemeester Lode Morlion neemt afscheid van de politiek en draagt de fakkel over aan Lieve Castryck, die de lijst zal trekken.
The post Team Dynamisch Lo-Reninge stelt kandidatenlijst gemeenteraadsverkiezingen voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geëmotioneerde dochter moet zaal meermaals verlaten op zware tweede dag van gruwelproces: “Absoluut ondraaglijk”

Op de tweede dag van het proces tegen de 71-jarige Fransman die zijn echtgenote jarenlang drogeerde en liet verkrachten door andere mannen, heeft de rechtbankvoorzitter dinsdag de samenvatting voorgelezen van de hallucinante feiten waarover het de komende maanden in de rechtszaal zal gaan. De dochter van de twee verliet de zaal na nog geen twintig minuten, trillend en merkbaar onder

Lees meer »

WIT stelt kandidaten gemeenteraadsverkiezingen voor: elf nieuwe namen op de lijst

Het voorbije weekend maakte coalitiepartij WIT de namen en volgorde bekend van de kandidaten die op zondag 13 oktober zullen meedingen naar de stem van de kiezer tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Lijsttrekker van WIT wordt fractievoorzitter Dieter Debacker, de drie huidige schepenen duwen de lijst.
The post WIT stelt kandidaten gemeenteraadsverkiezingen voor: elf nieuwe namen op de lijst appeared first

Lees meer »

Jayden Vansieleghem (13) pakt goud op BK

Jayden Vansieleghem kroonde zich onlangs in Willebroek tot nationaal kampioen zwemmen in open water over een afstand van 5.000 meter. En dit in vrije slag bij de -14-15-jarigen.
The post Jayden Vansieleghem (13) pakt goud op BK appeared first on KW.be.

Lees meer »