Michel (33) organiseert Congo aan Zee: “Een eerbetoon aan mijn land”

Voor wie Congo en vooral de rijke cultuur van het land beter wil leren kennen, organiseert de vereniging Human Sense Project op zondag 18 februari het eendaagse festival ‘Congo aan Zee’. Een van de initiatiefnemers is Michel Kiyombo (33), die in ons land inspiratie én de liefde vond.

“Een eerbetoon aan mijn land.” Michel Kyombo mag dan al meer dan zeven jaar in Oostende wonen, zijn geboorteland Congo blijft voor hem heel bijzonder. Met die bedoeling richtte hij destijds Human Sense Project op, een vereniging die mensen samenbrengt rond Congolese kunst en cultuur. Een van de initiatieven daarvoor is het festival Congo aan Zee. En daar is Michel heel trots op. “Ik hou van België, maar ik vergeet natuurlijk Congo niet, waar nog veel familieleden leven”, vertelt Michel. “Ik vond de liefde in Oostende en woon er met mijn echtgenote Sofie Cloet en ons zoontje Moyi, wat zonnetje in huis betekent. Congo is een rijk, maar tegelijkertijd ook arm land. Een land met ongelooflijk warme mensen, maar om er rijk te worden moet je politieker zijn”, knipoogt Michel. “De bevolking wordt er geconfronteerd met heel wat crisissen, maar heeft een prachtige cultuur. En het is de bedoeling om dat op Congo aan Zee te tonen.”

Michel Kyombo, gepassioneerd door dans en muziek, trad al regelmatig op in ons land en doet dat nu ook op Congo aan Zee. “Ik werk continu aan nieuwe choreografieën en composities”, vertelt hij daarover. “Ik sluit trouwens het festival met een soundscape af.”

Opvoeden in kleur

Het festival, waarvoor KAAP aan de Koning Boudewijnpromenade 10 zondag de uitvalsbasis is, start om 10.30 uur met auteurs Judi Mesman en Tuly Salumu die zullen praten over hun boek Opvoeden in Kleur, Onderwijs in Kleur. Tijdens de voorstelling getuigen Congolese en Arabische ouders over het thema. Om 12 uur kan je bij een foodtruck terecht voor Congolese specialiteiten. Na de middag volgt om 13 uur een actua-debat over Congo en de verkiezingen daar, gevolgd door muziek & spoken word van Junior Akwety, Sefora Sam en Jeroen Malaise. Tot slot eindigt het festival met André Baert die niemand minder dan Lucas Cathérine interviewt over kunst in Congo.

Een ticket kost 25 euro. Alle info op humanssenseproject.wordpress.com.

The post Michel (33) organiseert Congo aan Zee: “Een eerbetoon aan mijn land” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Mensen worden afgeslacht en het kan nog erger worden”: Antwerpse cafébaas bibbert op vakantie in Kenia door hevige rellen

In Kenia zijn afgelopen week ernstige onlusten uitgebroken. Antwerpenaar Robert Vinck, cafébaas in Hemiksem, vertrok maandag nietsvermoedend op vakantie naar het Oost-Afrikaanse land. Momenteel zit hij nog altijd ‘gegijzeld’ in zijn hotel in een residentiële wijk van hoofdstad Naïrobi. “Je hoort dat het op elk moment opnieuw kan escaleren en dat het nog erger kan worden.”

Lees meer »

Gehavende Thor De Baene ambieert ereplaatsen in Vichte: “Blij dat ik meer kan dan gewoon in het peloton blijven”

Thor De Baene koerst komende zondag voor eigen volk in de junioreskoers van Vichte. Als alles goed gaat tenminste, want afgelopen weekend kwam hij zwaar ten val in de Acht van Bladel, met veel averij als gevolg. De tweedejaarsjunior was nochtans best tevreden over zijn seizoen en hoopt de komende weken en maanden nog eens dichte ereplaatsen in de wacht

Lees meer »

Beleef de zomer op het Evenementenplein in Oostkamp

Van 25 juni tot 14 juli transformeert het plein achter OostCampus in een bruisend paradijs, vol activiteiten voor jong en oud. Er is een uitgestrekt strand waar je kunt genieten van de zon en ontspannen met vrienden en familie. Het overdekte podium zal de thuisbasis zijn voor een reeks boeiende optredens. Er is een bar
The post Beleef de

Lees meer »

KIJK. Zo ziet “mogelijk catastrofale” orkaan Beryl die op Caraïben afstevent eruit vanuit de ruimte

Orkaan Beryl, die momenteel door het Caribisch gebied raast en al aan land is gegaan op het eiland Grenada, is opgeschaald naar categorie 5. Het gaat om de hoogste categorie die het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) toekent. Bovenstaande satellietbeelden tonen hoe de volgens het NHC “mogelijk catastrofale” storm de zuidoostelijke Caraïben nadert.

Lees meer »

Kunstenaarscollectief MortAmour brengt unieke fotografietentoonstelling in André Demedtshuis in Wielsbeke

Elke zomer organiseert het André Demedtshuis, Sint-Bavostraat 19 in Sint-Baafs-Vijve, een fototentoonstelling onder de noemer ‘Zomer van fotografie’. Dit jaar zijn ze er in geslaagd om de unieke expo Golden Lamb van MortAmour naar Sint-Baafs-Vijve te halen.
The post Kunstenaarscollectief MortAmour brengt unieke fotografietentoonstelling in André Demedtshuis in Wielsbeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE ROEMENIË-NEDERLAND (18u). “Duidelijk dat alles véél beter moet”: na wanprestatie is druk op Oranje (en vooral Koeman) erg hoog

De Nederlanders plaatsten zich in een lastige poule met Frankrijk en Oostenrijk als derde voor de achtste finales op dit EK voetbal. Toch zal het verlies tegen de Oostenrijkers op de laatste speeldag voor een flinke deuk in het vertrouwen gezorgd hebben. Roemenië verraste dan weer vriend en vijand door als groepswinnaar uit de poule van de Rode Duivels te

Lees meer »

LIVE OLYMPISCHE SPELEN. Belgian Cats winnen tweede wedstrijd in oefencampagne – 13 Belgische atleten én Belgian Rockets geselecteerd op basis van world ranking

Parijs maakt zich op voor de dertigste editie van de Olympische Spelen, die plaatsvinden van vrijdag 26 juli tot zondag 11 augustus. In het Belgische kamp heerst de medaillekoorts en ook internationaal staan alle neuzen richting Franse hoofdstad. Volg al het nieuws in aanloop naar de olympiade in onze liveblog hieronder.

Lees meer »