Kristof Jacobs, de man met de grote passie voor de lokale oorlogsgeschiedenis, overleden op 48-jarige leeftijd

In Middelkerke is op 11 februari heel onverwacht Kristof Jacobs overleden. Hij was pas 48 jaar. Iedereen zal zich Kristof herinneren als de man met een grote passie voor de oorlogsgeschiedenis van zijn eigen streek. Een passie die hij met iedereen wilde delen.

Al in zijn kinderjaren raakte Kristof gefascineerd door de oorlogsgeschiedenis, en daar had het leven van zijn overgrootvader Henri Hollevoet heel wat mee te maken. Voor Kristof waren de oude medailles en documenten die hij later ontdekte echte ‘schatten op zolder’.

In de ban van WO II

Daar bleef het echter niet bij … In 2007 bracht hij het lijvige boek ‘Nieuwpoort Sector 1917’ uit. Kristof raakte ook in de ban van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Op zijn initiatief werd op Erfgoeddag ‘Stützpunkt Müncheberg’ opengesteld voor het publiek. In een verlaten veld, in de schaduw van het Koning Albert I-monument in Nieuwpoort, staat deze Duitse batterij uit WO II. Kristof slaagde erin om dit stukje oorlogserfgoed boeiend en levendig te maken door het te koppelen aan een re-enactmentverhaal met enkele acteurs, waaronder zijn toekomstige echtgenote, Charlotte Verschelden. Kristof en Charlotte vertegenwoordigen de mensen van een jonge generatie deskundigen in deze materie. Niet alleen de gebeurtenissen, maar ook de uitrusting en de uniformen van de soldaten die deel uitmaakten van de diverse legereenheden kennen zij tot in het kleinste detail. Dat leidde in de loop der jaren tot een indrukwekkende persoonlijke verzameling. Als trouwe leden van enkele re-enactmentverenigingen lieten zij de toeschouwers op een aanschouwelijke wijze kennismaken met het leven tijdens de oorlogsjaren. Door hun inzet zijn zij ook vertegenwoordigers van het Royal Canadian Legion in België, waarvoor ze zelfs een onderscheiding hebben ontvangen.

Toen Kristof en Charlotte op 21 mei 2022 in het huwelijk traden, werd het een uniek feest, want alles gebeurde in de traditionele 1940-stijl. In de outfit van een jonge RAF-piloot (Royal Air Force) vroeg Kristof de hand van Charlotte, een mooi WAAF-meisje (WAAF = Women’s Auxiliary Air Force, een door vrouwen geëquipeerde en geleide hulporganisatie van de RAF tijdens WO II).

Het afscheid van Kristof vindt plaats op zaterdag 17 februari om 10.30 uur in de aula van Uitvaartzorg Cornelis, Sint-Idesbaldusstraat 43, Veurne.

The post Kristof Jacobs, de man met de grote passie voor de lokale oorlogsgeschiedenis, overleden op 48-jarige leeftijd is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Een dag ‘Het eiland’ niet gequoot, is een dag niet geleefd”: fans vieren populaire tv-reeks in coworking op Antwerpse Meir

Trivial time, groene dassen en ‘ne ring op een Düsseldorf’: fans van Het eiland kunnen nog tot eind juli in de voetsporen treden van Guido, Michel, Frankie en Alain en de werksfeer opsnuiven bij Cynaaaal-GOGO. Omdat de reeks 20 jaar bestaat, opende streamingdienst Streamz ‘Coworking Het Eiland’ op de Antwerpse Meir. (En dat is geen) zever, gezever.

Lees meer »

Afscheid van Chef Defensie admiraal Michel Hofman op Dag van de Marine in Oostende

Voor de tweede keer op rij was het Zeeheldenplein in Oostende donderdagnamiddag het decor voor de Dag van de Marine. Er werd afscheid genomen van de Chef Defensie van het Belgisch leger én Oostendenaar admiraal Michel Hofman die er zijn afscheidstoespraak hield en er was ook de officiële commandowissel van het patrouilleschip P902 Pollux.
The post Afscheid van Chef

Lees meer »

Biden geeft toe dat hij “niet meer zo goed debatteert als vroeger”: “Als je een klap krijgt, sta je weer op”

Een dag na zijn desastreuze debat tegen Donald Trump (78) heeft de Amerikaanse president Joe Biden (81) een toespraak gehouden op een campagnebijeenkomst in de staat North Carolina. Biden reageerde op de kritiek op het “rampzalige” debat en gaf toe dat hij “niet meer zo goed debatteert als vroeger”. “Maar ik weet wel hoe ik de waarheid moet zeggen en

Lees meer »

Wie heeft Michel Lion (85) uit Koksijde gezien?

Op zaterdag 29 juni, omstreeks 22.30 uur, verliet de 85-jarige Michel Lion zijn woning gelegen in de Zeelaan in Koksijde. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem.
The post Wie heeft Michel Lion (85) uit Koksijde gezien? appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwe Nederlandse regering legt de eed af

223 dagen na de verkiezingen heeft Nederland een nieuwe regering. Zestien ministers en dertien staatssecretarissen legden dinsdag de eed af in de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch. Ze werden een voor een voorgesteld aan koning Willem Alexander door de nieuwe eerste minister Dick Schoof, tot voor kort nog een partijloze ambtenaar.

Lees meer »

Waarom de oorlog in Oekraïne nog lang gaat duren

Om de enorme obstakels op de weg naar een akkoord tussen Oekraïne en Rusland op te ruimen en de oorlog te beëindigen, zijn er maar liefst drie mirakels nodig, schrijft oud-kolonel Roger Housen. “Het is zo goed als onmogelijk om op korte termijn de oorlog in Oekraïne tot een einde te brengen.” Housen legt uit wat er nodig is om

Lees meer »

Na ‘Familie’ verbrak actrice Silvia Claes zo goed als alle contact en maakte opvallende carrièreswitch

Waar blijven Trudy en Pierrot? Het is de vraag die menig ‘Familie’-fan zich stelt, nu duidelijk is welke personages een comeback maken in de seizoensfinale. Maar liefst vijf acteurs keren even terug, maar oudgedienden Silvia Claes (48) en Guillaume Devos (42) zijn nergens te bespeuren. Ze werden wel gevraagd, maar beiden hebben zo hun redenen om ‘Familie’ achter zich te

Lees meer »