Boeren boycotten bosplantactie in Langemark: “Bos komt in herbevestigd agrarisch gebied”

Een colonne van een 18-tal tractoren verstoorde zaterdag de plantactie van de gemeente Langemark-Poelkapelle. Die omvatte onder meer de aanplant van een geboortebos, waarvoor 300 kinderen waren ingeschreven. De boeren zijn echter niet te spreken dat het bos komt op herbevestigd agrarisch gebied.

Tijdens de grote plantactie op zaterdag 17 februari plantten vrijwilligers meer dan 3.200 bomen op een perceel van 2 ha op het kruispunt van de Hooyaardstraat en de Klerkenstraat, dat de gemeente in 2022 voor 70.000 euro kon aankopen van David Fieuw. “Sinds 2011 werd het perceel landschappelijk en ecologisch ingericht met beheer van de drie waterpoelen en aanplant van streekeigen bomen, struiken en hagen”, verduidelijkt schepen van Milieu Laurent Hoornaert (TOPE 8920). “Een deel van deze beplanting en de open ruimtes ter hoogte van de poelen blijven ook in het nieuwe bosplan behouden. De poel dichtst bij de Hooyaardstraat wordt verder uitgediept in samenwerking met het Regionaal Landschap Westhoek. Deze poelen zijn trouwens belangrijk voor de kamsalamander, een beschermde diersoort die in deze omgeving zijn thuis vindt.”

Het resultaat van de plantactie wordt een gemengd loofbos met inheemse, standplaatsgeschikte loofbomen- en struiksoorten. “Er komen drie boskernen met voornamelijk hoogstammige bomen omringd door een bosrand van 6 à 10 meter. Er zijn ook vier lagere boszones voorzien waar voornamelijk struiken en een beperkt aantal bomen geplant worden. Langs de Broenbeek wordt een brede zoom ingericht als beheerweg. Vanaf de ingang aan de Hooyaardstraat wordt een bosdreef voorzien die bestaat uit 28 zwarte populieren. In totaal werden 3.214 stukken plantgoed aangekocht: hazelaars, meidoorns, kornoeljes, bessen, rozen, eiken, lindes, beuken, esdoorns, berken, wilgen, … De grote variatie zal uitgroeien tot een divers bos met heel wat mogelijkheden voor insecten, vogels en andere kleine bosbewoners.”

Op de foto zien we de protesterende landbouwers, met onder meer Filip Desmyter, Marc Vanoverberghe, Chris Sweertvaegher, Dominiek Quaghebeur, Ward Buyse, Davy Vanden Abeele, en Kristof Roose. © TOM GHEERAERT TOM GHEERAERT

Geboortebos

Voor de aanplant van zo veel bomen en struiken konden het gemeentebestuur rekenen op veel vrijwilligers en de expertise van de Bosgroep IJzer en Leie, maar ook heel wat gezinnen kwamen een geboorteboom aanplanten. “Alle gezinnen met kinderen geboren tussen januari 2013 en november 2023 kregen in het najaar een uitnodiging om een boom te planten in het geboortebos. Niet minder dan 379 kinderen gingen op deze uitnodiging in en worden vermeld op het geboortebord dat een plaatsje kreeg langs de bosdreef. In samenwerking met de Gezinsbond Langemark-Poelkapelle werd iedereen ook voorzien van een warm drankje.”

De plantactie werd echter verstoord door een protestactie van enkele plaatselijke landbouwers, die met achttien tractoren hun ongenoegen uiten over de komst van het natuurgebied. “We komen op voor de rechten van de landbouwers”, zegt Filip Desmyter, die evenwel geen landbouwer is maar leverancier voor de landbouwsector. “In 1997 was er een Vlaams akkoord over herbevestigd agrarisch gebied, waarbij beloofd is aan de landbouwers dat er daar nooit bos of natuur zou komen. Wat blijkt nu zoveel jaar later? Dat het landelijke Langemark-Poelkapelle volledig uit de bocht gaat en de belofte die ze gemaakt hebben ten opzichte van de landbouwers naast zich neerlegt. Dit is landbouwgebied, ook zo ingekleurd in de ruimtelijke ordening. Hier kan in feite nooit bos of natuur komen.

Gezond boerenverstand

De boeren vrezen vooral dat dit slechts het begin is. “Als ze hier natuur van maken, dan gaan ze dat in de toekomst willen uitbreiden”, zegt Marc Vanoverberghe. “Langs de beek zijn er een aantal boeren die met pensioen gaan. Wat zal er gebeuren met die grond? Ze gaan allemaal kleine stukjes inpalmen en dan willen ze natuurlijk alles met elkaar verbinden. En de landbouwers zijn dan weer de dupe. Hoeveel goeie landbouwgrond moet er nog verloren gaan. Er moet niemand zeggen tegen mij dat bos zuiver is. Dat is niet waar. De bladeren vallen ook van de bomen. Dat zal ook rotten en in de grond trekken. Dat is echt jammer. Vooral voor de jonge boeren. Ik ben zestig jaar oud. Voor mij maakt dat niet zo veel meer uit. Maar voor de jonge boeren is het heel jammer. Ze willen de jonge boeren gewoon geen toekomst meer geven. Waarom blijft dat weg? Waar blijft het gezond boerenverstand in Brussel?”

“Ik begrijp dan niet waarom de boeren net dit kiezen om actie te voeren”, reageert schepen Laurent Hoornaert. “Het is de dag van de kinderen, die hier een fantastische dag beleven. Dat wordt gesteund door de Gezinsbond. Geboortebossen aanplanten is iets dat gebeurt in heel Vlaanderen. En net dit gaan ze boycotten. Ik weet niet of ze daarmee veel sympathie gaan winnen bij de bevolking. Ik denk eerder dat ze hiermee serieus in hun eigen voeten schieten. Dat blijft agrarisch gebied. Dat verandert niet. We zullen hier gewoon bomen op zetten. De enige voorwaarde die Vlaanderen oplegt, is dat er 25 jaar bomen blijven op staan. Dat zal zeker gebeuren. Daarna zien we wel.”

Burgemeester Dominique Cool (N-VA) in discussie met de boeren. © TOGH TOGH

CD&V kop van jut

Op Facebook maakte burgemeester Dominique Cool (N-VA) van de gelegenheid gebruik om oppositiepartij CD&V met de vinger te wijzen. “De partij van de opposanten die zo kweelt over respect en eerlijkheid toonde zich vandaag wederom eens van zijn beste kant. De stoottroepen van de cdv (CD&V, sic.) bij monde van de BB (Boerenbond) werden uitgestuurd om het mooie moment een beetje te verstoren en vond het nodig om met traktoren een statement te maken dat “goeie ???” landbouwgrond wordt ontnomen…”

Lieven Vanbelleghem, lijsttrekker van CD&V in oktober, beet echter van zich af in een persbericht. “Om te beginnen was ik niet op de hoogte van boerenprotest, laat staan dat wij (Lieventje en zijn gevolg… volgens zijn facebookartikel) dat zouden georganiseerd hebben. Men heeft mij vandaag laten weten dat landbouwers onderling hierover communiceerden en er zelfs het ABS bij betrokken om samen actie te voeren deze voormiddag. Ik denk ook niet dat ik het ABS kan mobiliseren”, klonk het onder meer.

The post Boeren boycotten bosplantactie in Langemark: “Bos komt in herbevestigd agrarisch gebied” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Drie keer op één maand voor politierechter na onder andere aanrijding met vluchtmisdrijf: “Hij beseft eindelijk dat hij zich aan de regels moet houden”

Amper 16 jaar was een jongeman uit Kortrijk, toen hij op de speelplaats van zijn school in Kortrijk met zijn bromfiets tegen een schoolgenote botste. Het bracht hem samen met zijn ouders voor de politierechter. Een maand later liep hij nog eens tegen de lamp, en daarna nog eens… Goed voor drie verschillende zaken op 1 maand tijd voor de

Lees meer »

Man aangehouden voor drugs, wapens en gestolen voertuig na succesvolle actie van politiezone Grensleie

De politiezone Grensleie in Menen heeft een man gearresteerd die verdacht wordt van drugs, wapens en een gestolen voertuig. Dat gebeurde na een huiszoeking van de Gespecialiseerde Interventie Cel van de politiezone. De man werd meteen voorgeleid voor de onderzoeksrechter, die besloot om hem aan te houden en in voorlopige hechtenis te plaatsen in de gevangenis van Ieper.
The

Lees meer »

Kitesurfer verdrinkt en wordt verscheurd door haaien in Nieuw-Caledonië

Een kitesurfer is op een tragische manier aan zijn einde gekomen in Nieuw-Caledonië. De 39-jarige man was met een vriend aan het surfen toen hij in het water verstrikt raakte in de touwen van zijn kite en het bewustzijn verloor. De vriend diende eerste hulp toe, maar moest die staken door een aanval van verschillende haaien. Het slachtoffer verdronk en

Lees meer »

? “Evenepoel mag nu dromen van het podium. Het beste moet nog komen”

De eerste bergetappe van deze Tour stelde allerminst teleur. “Een adembenemend schouwspel”, noemt Michel Wuyts het zelfs. Stof genoeg dus om over na te kaarten in onze wielerpodcast ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’. Vooral de knappe etappe én tweede plek van Remco Evenepoel komen uitgebreid aan bod. “Naar mijn gevoel heeft Evenepoel nooit beter geklommen dan vandaag”, aldus Wuyts.

Lees meer »