West-Vlaanderen krijgt er dit jaar vijf nieuwe OverKop-huizen bij: “Hier leer ik mezelf beter kennen”

West-Vlaanderen krijgt vijf nieuwe OverKop-huizen: in Waregem, Brugge, Torhout, Diksmuide en Veurne. Jongeren kunnen er spontaan binnenlopen om deel te nemen aan activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp als ze zich minder goed in hun vel voelen. Ook Carina Lupas (15) leerde er anderen én zichzelf beter kennen.

De eerste vijf OverKop-huizen in ons land werden opgericht naar aanleiding van de Rode Neuzen Dag-actie in 2016 die meer aandacht vroeg voor jongeren met psychische problemen. Vandaag zijn er 38 OverKop-huizen in Vlaanderen. Dit jaar nog wordt dat aantal fors opgetrokken naar in totaal 61, waarvan 11 in West-Vlaanderen. Iedereen tussen 12 en 25 jaar kan er terecht. Een OverKop-huis is een ontmoetingsplek waar jongeren gewoon binnen en buiten kunnen lopen en allerlei ontspannende activiteiten doen. Wanneer ze daar nood aan hebben of zich even wat minder voelen, vinden ze er in de eerste plaats een luisterend oor, bij andere jongeren of medewerkers. Als ze meer gespecialiseerde hulp nodig hebben, dan kan er vanuit OverKop vlot bijgeschakeld worden. Dat kan bijvoorbeeld gaan over een gesprek met een psycholoog. Hulp wordt zo laagdrempelig mogelijk aangeboden, zonder dat jongeren doorverwezen worden of op een wachtlijst belanden. De ondersteuning is bovendien volledig kosteloos.

Voor jongeren is het tempo waarop ze iets kunnen aankaarten belangrijk

West-Vlaanderen heeft al Overkop-huizen in Kortrijk, Menen, Zeebrugge, Oostende, Ieper en Poperinge. En nu maakt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits bekend dat daar vijf nieuwe vestigingen bij komen. Het gaat voor onze provincie om een extra investering van 400.000 euro om het mentaal welzijn van jongeren te versterken en meer bespreekbaar te maken.

Band opbouwen

Marloes Chalmet (31) is sinds vier jaar jeugdwelzijnswerker in Zeebrugge en sinds juni 2023, samen met Bonny Okeba, het aanspreekpunt voor jongeren die het OverKop-huis Oostkust opzoeken. “We proberen hier aan de hand van verschillende vrijetijdsinvullingen een band op te bouwen met jongeren uit de omgeving. We bieden een plek waar ze iemand kunnen aanspreken, om zomaar wat te praten maar ook over wat hen bezighoudt of moeilijk valt, als dat nodig is. Maar we trekken ook zelf op pad, organiseren hang-outs in de zomer… We proberen dus echt deel uit te maken van hun leefwereld”, schetst Marloes.

Het bestaande aanbod jeugdhuizen en -verenigingen krijgt hiermee een meerwaarde, volgens Marloes: “OverKop-huizen besteden meer aandacht aan het aspect welzijn, wat een toch enigszins andere, methodischer aanpak vergt. Daar is in deze tijden nood aan. Op vrijdagavonden vind je hier toch gauw 30 tot zelfs 50 jongeren.”

Veilige plek

Carina Lupas (15) is een van hen. Ze geeft aan geen familiale problemen te hebben, maar net als veel jongeren van haar leeftijd zoekt ze zich niet altijd even moeiteloos een weg in het leven.

Het Overkop-huis biedt haar de ruimte om het daar met andere jongeren en met Marloes over te hebben. “Ik voel me hier veilig”, vertelt ze. “Ik maak plezier, er is altijd wel iets leuks te doen. Ik ervaar hier vrijheid, kan mezelf zijn. En ik kan ook wel thuis terecht met mijn vragen, maar soms zijn er ook situaties – thuis of onder vrienden – waar ik niet goed raad mee weet en die ik hier dan wel kan voorleggen.”

De niets moet-idee achter de OverKop-huizen speelt daarbij een belangrijke rol: “We merken dat het tempo waarop jongeren aankaarten waar ze mee zitten heel belangrijk is”, aldus Marloes. “Iedereen is welkom, ook als je nergens mee overhoop ligt. Maar als dat wel het geval is, mag dat ook naar boven komen. Soms duurt het een jaar of langer tot zoiets aan de oppervlakte komt. Soms zijn jongeren zich zelf niet bewust van wat sluimert, tot ze zichzelf herkennen in spontane gesprekken met anderen. En als ze er zelf niet uit geraken, dan zijn wij er om te luisteren, vertrouwen te winnen, eventueel hulp aan te bieden en soms zelfs mee te gaan in de eerste stappen naar hulpverlening.”

Carina beaamt het belang van de spontaniteit waarmee die issues bespreekbaar worden gemaakt. “Al pratend tijdens de activiteiten of gewoon onder elkaar en met Marloes, krijg ik een ruimere kijk op wat me dwars zit. Zo besef ik dat ik het allemaal niet alleen hoef op te lossen.”

Het OverKop-huis heeft haar als mens doen groeien: “Ik was enorm verlegen, dat gaat al beter. Ik heb geleerd om me meer open te stellen voor anderen, waardoor ik ook mezelf beter leer kennen”, besluit Carina die andere jongeren aanmoedigt om een OverKop-huis binnen te durven stappen: “De drempel ligt laag. Je wordt er snel opgenomen in de groep, geraakt aan de babbel met iemand die je voorheen niet eens kende. Ik heb hier zeker wel al wat vrienden aan overgehouden.”

Info: www.overkop.be

The post West-Vlaanderen krijgt er dit jaar vijf nieuwe OverKop-huizen bij: “Hier leer ik mezelf beter kennen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zomerbar palmt opnieuw omgeving Sint-Annakapel in: “Ook af en toe evenement”

De pittoreske omgeving van de gerenoveerde Sint-Annakapel vormt tot begin september opnieuw het decor voor een gezellige zomerbar. Drijvende kracht is dit keer Stefanie Van Lierde (26), die er ook de werking als evenementlocatie in goede banen leidt. “De bar zit in een nieuw kleedje en we pakken uit met enkele nieuwigheden”, belooft ze alvast.
The post Zomerbar palmt

Lees meer »

Zijn Eric (44) en 46-jarige vrouw onschuldige slachtoffers van drugsgeweld? “Het lijken geen drugsprofielen”

Twee doden en drie gewonden. Dat is de voorlopige tol van een schietpartij met een kalasjnikov op het terras van een café in Brussel-Zuid. Van de daders die op een scooter wegvluchtten, ontbreekt elk spoor. Vermoedelijk gaat het om een afrekening in het drugsmilieu, maar of de slachtoffers ook het beoogde target waren, is lang niet zeker. “Mijn neef is

Lees meer »

“Een dag ‘Het eiland’ niet gequoot, is een dag niet geleefd”: fans vieren populaire tv-reeks in coworking op Antwerpse Meir

Trivial time, groene dassen en ‘ne ring op een Düsseldorf’: fans van Het eiland kunnen nog tot eind juli in de voetsporen treden van Guido, Michel, Frankie en Alain en de werksfeer opsnuiven bij Cynaaaal-GOGO. Omdat de reeks 20 jaar bestaat, opende streamingdienst Streamz ‘Coworking Het Eiland’ op de Antwerpse Meir. (En dat is geen) zever, gezever.

Lees meer »

Bellingham en Kane redden Engeland van roemloze aftocht tegen Slovakije

Engeland zit nog in het toernooi. Meer dan een uur leken The Three Lions op weg naar huis tegen een enthousiast Slovakije, maar in minuut 95 achtte Jude Bellingham zijn moment gekomen. Met een omhaal behoedde hij de Engelsen van de nederlaag. De Slovaken waren aangeslagen en kregen na één minuut in de verlengingen de winnende treffer van Harry Kane

Lees meer »

Het Witte Paard in Blankenberge pakt uit met twee zomershows, een show ‘Winter Wonderland’ én ook als nieuwkomer een lenteshow ‘Burlesque’

Terwijl het genre in Vlaanderen een ware revival beleeft, toont Het Witte Paard met zijn ambitieuze programma voor 2024-2025 aan dat ze graag marktleider willen blijven met hun bijzondere variété aanbod. Het legendarische theater in Blankenberge is bijna 90 jaar na het ontstaan nog steeds trendsetter op vlak van kwaliteit, originaliteit en ambiance. Het volgende seizoen pakt Het Witte Paard

Lees meer »

BEKIJK: Kajakken in het groen op de Demer tussen Herkenrode en Kuringen

Vanaf vandaag kan je kajakken aan de abdij van Herkenrode in Hasselt. Tijdens een tochtje van anderhalf uur vaar je tussen de bomen en het riet tussen de abdij van Herkenrode en Kuringen. "We nemen even pauze tijdens het broedseizoen, maar het is wel de bedoeling dat dit een blijvertje is", zegt Paul Lambrechts, directeur van de abdijsite.

Lees meer »