“Moeten we alles of niets spelen?”: betogende boeren niet tevreden over bereikt akkoord

“Niemand is tevreden.” Heel wat boeren die de voorbije weken betoogd hebben, nemen geen genoegen met het akkoord van donderdagavond. Ze bezinnen zich nu over extra acties.

“We zitten met een dubbel gevoel”, zegt Stijn Vandelanotte (33). De veehouder uit Westhoekdorp Merkem nam de voorbije weken deel aan verschillende protestacties. “Onze twee hoofdeisen zijn niet voldaan of toch heel beperkt. Waarom kwamen we op straat: stikstof en gronden.”

“Je moet goed zot zijn om nu te durven investeren op lange termijn” – Stijn Vandelanotte

“Stikstof heeft enkel wat uitstel of zelfs afstel opgeleverd voor de maatwerkgebieden”, stelt hij. “Zelfs een kader waaraan het Vlaams agentschap Omgeving zich moet houden bij het verlenen van een advies bij passende beoordeling is niet in het akkoord geraakt. Dus hun beoordelingen blijven subjectief en volledig in het voordeel van Natuurpunt. Zij willen maar één ding: de landbouw weg en eigendomsrechten afnemen. Robuust kader? Rechtszekerheid? Als wij nu investeren om aan alle regels te voldoen, is dat voor 15 tot 20 jaar. Wat als het in 2030 toch onvoldoende is? Je moet goed zot zijn om nu te durven investeren op lange termijn.”

Enorme grap

“De maatregel van de aankooppauze voor gronden is een enorme grap: Natuurpunt kan blijven aankopen met subsidies. Dat de overheid geen aankopen meer doet, is zand in de ogen, want de Vlaamse Landmaatschappij en Natuurpunt zijn in onze ogen één pot nat. Natuurpunt blijft baas in het agentschap Omgeving. En toch lijkt niemand de politieke moed te hebben om bevoegd minister Zuhal Demir aan te vallen. Ze mag lekken zoveel ze wil. Ook de media durft haar niet de nodige kritische vragen te stellen.”

“Waar landbouwers ook beslissen om actie te voeren, ik zal hen blijven steunen”

“In de marge hebben we wel een aantal mooie punten gehaald zoals derogatie, maar dat is weliswaar pas voor volgend jaar. Wordt op dat vlak woord gehouden? Het weghouden van nulbemesting in VEN-gebieden lijkt mij de logica zelve, maar blijkbaar was dit voor de natuurorganisaties wel een van hun breekpunten. De industrie blijft ongeschonden: een havenuitbreiding van 50 procent kan zonder problemen.”

Zwaardere betogingen?

“Nu blijft de vraag: kunnen we nog meer bereiken met extra en zwaardere betogingen? Moeten we alles of niets spelen met een algemene mobilisatie? Zouden andere sectoren ons eindelijk komen steunen? Of hervatten we onze initiële lokale ludieke acties om onze problemen aan te kaarten en zo toch de verkiezingen wat te kunnen sturen? Iedereen gaat even moeten bezinnen en dit voor zichzelf beslissen. Waar landbouwers ook beslissen om actie te voeren, ik zal hen blijven steunen.” (TP)

The post “Moeten we alles of niets spelen?”: betogende boeren niet tevreden over bereikt akkoord is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Op vakantie ben ik echt lui. Ik bezoek helemaal niks”: Midzomernachten met ‘peetvader van de koers’ Patrick Lefevere

Morgen start de Tour. Het wordt al de 40ste Ronde van Frankrijk voor Patrick Lefevere (69), de ceo van Soudal Quick-Step, de wielerploeg van onze Belgische trots Remco Evenepoel. De grijze vos is en blijft de peetvader van de koers. Maar hoe lang nog? “Geen vijf jaar meer”, luidt het. Want het leven is meer dan koers. Of zou toch

Lees meer »

Verkoper nieuw op lijst van knelpuntberoepen in Brussel

De lijst van knelpuntberoepen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telt nog 102 beroepen, iets minder dan vorig jaar. Onder meer winkelverkopers, torenkraanbestuurders en gevelrenoveerders werden aan de lijst toegevoegd, zo meldt de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris maandag.

Lees meer »

Rudy is al zestig jaar vaandeldrager Budo in Vlaanderen: “Zelf al vijftig zwarte gordels gevormd”

Shihan of grootmeester. Deze eretitel kreeg Rudy De Klerck voor zijn inzet in meer dan 63 jaar voor Aikido en andere Budosporten. “De grootste beloning die je in deze discipline kan verkrijgen. Omdat er momenteel in Vlaanderen slechts drie Shihan zijn, krijgt deze titel nog extra uitstraling.”
The post Rudy is al zestig jaar vaandeldrager Budo in Vlaanderen: “Zelf

Lees meer »

GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar

Na 28 schooljaren nam Katrien Piessens afscheid van de school op de Kruipuit. Zij heeft nog zoveel plannen voor de toekomst dat ze, nu ze met pensioen is, geen tijd zal hebben om zich te vervelen.
The post GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Medusa Outdoor viert 20 jaar elektronische muziek in Avelgem: “Winnen jaarlijks aan bekendheid”

In Avelgem valt er dit jaar een bijzonder jubileum te vieren op 21 juli tijdens het jaarlijkse festival van Medusa Outdoor in de Kasteelhoeve in Outrijve. Het is namelijk 20 jaar geleden dat de eerste editie van het festival georganiseerd werd.
The post Medusa Outdoor viert 20 jaar elektronische muziek in Avelgem: “Winnen jaarlijks aan bekendheid” appeared first on

Lees meer »

Philipsen (2de) en De Lie (4de) kijken vol bewondering naar recordzege Cavendish: “Bijna 40! Maar Mark rijdt rond alsof het zijn eerste Tour is”

Bevoorrechte Belgische getuigen van Mark Cavendish’s recordzege in Saint-Vulbas: Jasper Philipsen (tweede) en Arnaud De Lie (vierde). Zij beleefden de historische sprint vanop de eerste rij. En kwamen diep onder de indruk. “Ongelooflijk dat hij dit nog voor mekaar krijgt. Dit gaan er hem niet veel meer nadoen.”

Lees meer »

Beernem neemt nieuwe noodwoning in gebruik

Sinds februari is de gemeente Beernem volle eigenaar van een extra doorgangswoning. Het pand zal dienen als noodwoning voor mensen die plotseling dakloos worden. “Dit is een goede zaak, maar de noodwoningen zitten allemaal vol”, reageert schepen van Sociale Zaken Vicky Reynaert (Vooruit).
The post Beernem neemt nieuwe noodwoning in gebruik appeared first on KW.be.

Lees meer »

Negen doden door auto die in mensenmassa rijdt in Seoel

In de Zuid-Koreaanse miljoenenstad Seoel zijn negen mensen overleden nadat een auto in een mensenmassa reed. Dat meldt de politie. Zes personen overleden ter plaatse, drie anderen werden dood verklaard bij hun aankomst in het ziekenhuis. Nog eens vier mensen raakten gewond.

Lees meer »

Armoedevereniging Wieder verhuist na achttien jaar naar de Oostmeers in Brugge

Na 18 jaar van warmte, verbinding en gezamenlijke strijd tegen armoede, verlaat vzw Wieder noodgedwongen haar vertrouwde locatie aan Rozendal 3 in Brugge. “Het nieuwe onderkomen, gelegen aan Oostmeers 105, markeert niet alleen een fysieke verhuizing, maar ook het begin van een nieuw hoofdstuk in onze missie om structurele armoede aan te pakken”, zegt coördinator Pascale Cockhuyt.
The post

Lees meer »