Henri Treial, middenman bij Knack Volley, wil na beker ook de titel:“Beleving volleybal is hier intenser”

Vorige zaterdag hielp centrumspeler Henri Treial Knack Volley mee aan zijn, in totaal, zestiende beker. Zaterdag 17 februari reist Knack naar Maaseik waar de middenman de jongste twee seizoenen volleybalde. Met straks de play-offs in het vooruitzicht wil hij de zegereeks met Roeselare verderzetten.

De nu 31-jarige en 2,04 meter grote Estse volleyballer begon als tienjarige te volleyballen bij het bescheiden Valio Vöru VK. In 2012 werd Henri Treial uitgeroepen tot Rookie van het Jaar en kwam hij op de radar van de Estse topclub Bigbank Tartu.

“Als kind kon ik mijn sportieve aspiraties eerst kwijt in de atletieksport en het dansen. Dat laatste duurde maar een half jaar, want toen al sloegen mijn lange benen in de knoop. Dat dansen werd vlug afgevoerd en ook de atletieksport was niet echt mijn ding. Ik begon dan maar te volleyballen en kon daar wel mijn sportieve ambitie in kwijt. Ik werd overigens van thuis uit nooit onder druk gezet om volleybal te spelen. Mijn vader beoefende dat wel recreatief en dat hoog uitgroeien zat in de genen, want mijn beide ouders waren groot van gestalte. Mijn broer die zes jaar ouder is groeide ook uit tot tegen de 2 meter al was hij niet zo sportief aangelegd als ikzelf. In Estland staat het voetbal als eerste ploegsport. Daarachter volgt basketbal en volleybal is de derde belangrijke ploegsport. De nationale volleybalploeg scoort dan in kwaliteit wel het hoogst in internationale waardering.”

Seizoen per seizoen

Treial stootte door naar de nationale ploeg waarin hij al een tiental seizoenen meedraait. Na vier seizoenen Tartu verkaste hij twee seizoenen naar Tsjechië waar hij voor Karlovarsko uitkwam en daarna voor één seizoen naar Arapi Mondovi in de Italiaanse tweede klasse volgde. Daarna volgde nog een passage bij de Estse topper Saarema VK. Hij speelde daarna één seizoen bij het Franse Saint-Nazaire waarmee hij nipt de promotie naar de topklasse miste. Dan maakte hij de overstap naar Maaseik om dit seizoen bij Knack te spelen. Hij onderschreef er een contract voor één seizoen en heeft er het best naar zijn zin. Volgt er nog een verlengd verblijf in Roeselare? “Daar ben ik eigenlijk nog niet mee bezig. Ook in Maaseik tekende ik er eerst een overeenkomst van één seizoen, daarna volgde er een tweede. Ik bekijk het ook liever seizoen per seizoen, want in een sportloopbaan kunnen de opportuniteiten vlug veranderen. Nu telt eerst de titelstrijd met Knack.”

Wisselvallig Maaseik

Treial die in de fotografie een favoriete vrijetijdsbesteding kent, is ook een fanatiek Harry Potter-fan wat hij door kleine tatoeages op de vingers illustreert. Maar hoe ervaart hij het verschil tussen de volleybalbeleving in Maaseik en Roeselare? “Ik vreesde al voor die vraag”, lacht Treial. “Maar er is wel degelijk een verschil. Het contact zowel binnen de spelersgroep als met bestuursleden en medewerkers, maar ook supporters is hier in Roeselare veel warmer, spontaner en intenser. Iedereen rond de ploeg leeft sterker mee. Misschien heeft het ook te maken met het feit dat iedereen in Schiervelde dichter bij het speelveld zit dan in Maaseik. Maar de beleving is hier sterker en dat maakt het allemaal mooier.”

Seizoen per seizoen

Maaseik kent een moeilijk seizoen, speelt wisselvallig, maar staat momenteel dan toch derde geklasseerd. Wat schort er bij de Limburgers? “Individueel zijn de spelers bij Maaseik even sterk als bij Knack. En ik weet niet echt waardoor het komt, maar er staat geen team op het veld. Die collectieve sterkte die wij etaleren, ontbreekt te veel en raakt er maar niet ingeslepen. Dat leidt dan tot die wisselvallige resultaten.”

“Of ik uitkijk naar de wedstrijd in Maaseik? Toch wel al zal ik wel zenuwachtiger zijn bij die confrontatie. Maar eens de wedstrijd op gang is geslagen, telt alleen nog de focus op de wedstrijd. Knack is uiteraard favoriet om de titelfinale te spelen waar Aalst en Maaseik de grootste kans maken op dat andere finaleticket. “Tegen Maaseik zou ik toch wel het liefst de finale spelen. Maar voorlopig bekijken wij wedstrijd per wedstrijd.”

The post Henri Treial, middenman bij Knack Volley, wil na beker ook de titel:“Beleving volleybal is hier intenser” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bouw kaartershuisje in Koning Albert I-park Blankenberge gestart

Vrijdagmorgen werd in Blankenberge de eerste spadesteek gegeven voor het nieuwe buurpaviljoen de Roeschaert, het kaartershuisje in de volksmond. Op de huidige locatie in het Koning Albert I-park komt een volledig nieuw gebouw.
The post Bouw kaartershuisje in Koning Albert I-park Blankenberge gestart appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zomerbar palmt opnieuw omgeving Sint-Annakapel in: “Ook af en toe evenement”

De pittoreske omgeving van de gerenoveerde Sint-Annakapel vormt tot begin september opnieuw het decor voor een gezellige zomerbar. Drijvende kracht is dit keer Stefanie Van Lierde (26), die er ook de werking als evenementlocatie in goede banen leidt. “De bar zit in een nieuw kleedje en we pakken uit met enkele nieuwigheden”, belooft ze alvast.
The post Zomerbar palmt

Lees meer »

Na jarenlange celstraf hervalt ‘schrik van de kusthoreca’ bijna direct: vier maanden cel voor twee onbetaalde etentjes in Oostende

Nadine W. (54) bracht in totaal 2,5 jaar achter de tralies door voor talloze feiten van tafelschuimerij. In maart herwon ze haar vrijheid, maar al snel herviel ze in haar oude gewoontes. Dat levert haar nu opnieuw vier maanden cel op.
The post Na jarenlange celstraf hervalt ‘schrik van de kusthoreca’ bijna direct: vier maanden cel voor twee onbetaalde

Lees meer »

Kurt (60) opent zaterdag nieuwe meubelzaak Blanco in Harelbeke: “Mijn zoon Axell voert mijn ontwerpen en creaties uit”

Dit weekend opent de nieuwe meubelzaak Blanco de deuren aan de Kortrijksesteenweg 279 in Harelbeke. De drijvende kracht achter de exclusieve outdoormeubelen is ontwerper Kurt Velghe, die samen met zijn zoon Axell (29) de zaak runt.
The post Kurt (60) opent zaterdag nieuwe meubelzaak Blanco in Harelbeke: “Mijn zoon Axell voert mijn ontwerpen en creaties uit” appeared first on

Lees meer »

Alle verdachten in Panama Papers-zaak vrijgesproken van witwassen

Alle 28 verdachten in een witwaszaak die volgde op de gelekte Panama Papers zijn vrijdag vrijgesproken. Een rechter in Panama-Stad oordeelde dat niet volgens de regels is omgegaan met het bewijsmateriaal afkomstig van de servers van advocatenkantoor Mossack Fonseca. Andere bewijsstukken waren volgens haar niet overtuigend genoeg om crimineel gedrag van de beklaagden vast te stellen.

Lees meer »

Onze dartswatcher blikt vooruit op de World Cup of Darts: “Er zijn maar weinig teams die elkaar zo goed kennen als de Belgian Arrows”

Dikke vrienden zijn ze momenteel niet, onze Belgian Arrows Dimitri Van den Bergh (29) en Kim Huybrechts (38). Maar dat hoeft ook niet, zolang het maar klikt op het podium zelf. En dat laatste doet het inmiddels al vele jaren. Niet in het minst tijdens de vorige World Cup, toen het geen haar scheelde of ze hadden Wales opzijgezet op

Lees meer »