Bewoners Ernest Claeslaan in Torhout willen maatregelen: “Onze straat is een autosnelweg”

Al sinds het begin van de jaren 1990 klagen de bewoners van de Ernest Claeslaan in Torhout over de verkeersdrukte in hun straat. “Intussen is de chaos, zeker ’s morgens en ’s avonds, alleen maar toegenomen”, zeggen ze. “We willen dat het stadsbestuur eindelijk autoluwe maatregelen neemt, want zo kan het echt niet verder. We zijn het beu.”

Een aantal bewoners heeft zich verenigd in een comité dat zo snel mogelijk met de stad in overleg wil treden om de mobiliteitsproblemen in de straat aan te pakken. Dat het comité net nu opgericht wordt, is geen toeval. De Scholengroep Sint-Rembert heeft plannen om over enkele jaren op een perceel langs de Ernest Claeslaan een nieuwe basisschool te bouwen en als dat project effectief doorgaat, vrezen de bewoners dat inzake het verkeer het hek helemaal van de dam zal zijn.

Apparaatje meet alle passage

In het najaar van 2007 plaatste het stadsbestuur in wat we toen in onze krant de Ergernis Claeslaan noemden, al eens een proefopstelling met geschrankte waterbakken om het verkeer te vertragen. Zonder succes, want het gevolg van die ingreep bleek een nog grotere onveiligheid te zijn.

“Sindsdien is er in onze straat niets meer gebeurd om het verkeer te verminderen en/of te vertragen”, zegt Jean-Pierre Creminger, een van de schragende krachten van het comité. “Behalve het plaatsen van een bordje met de tekst politiecontrole, maar zoiets haalt totaal niets uit. We wachten al ruim 30 jaar op beterschap, maar blijven in de kou staan.”

Bewoners Ernest Claeslaan vragen dringend autoluwe maatregelen:“We wachten al ruim 30 jaar op beterschap”

Aan een van de gevels van de huizen hangt een apparaatje dat met grote nauwkeurigheid tussen 7 en 19 uur alle passage in de straat registreert. “Op de site Telraam.net kun je dan de drukte aflezen”, aldus Jean-Pierre. “De cijfers zijn hallucinant. In de voorbije maand januari bijvoorbeeld kwamen er meer dan 50.000 gemotoriseerde voertuigen langs: ruim 44.000 auto’s en bijna 7.500 vrachtwagens. Ook stellen we vast dat op amper 50 meter afstand van het kruispunt met de Brildam en de Hugo Verriestlaan sommige autobestuurders nog altijd 50 km per uur rijden. Dan kun je je wel voorstellen hoe snel ze voordien door onze buurt gestoven zijn. Onze straat is een heuse autosnelweg en dat pikken we niet langer.”

Overleg met het stadsbestuur

“Zo’n drie maanden geleden hebben we een eerste gesprek gehad met enerzijds algemeen directeur Ann Stael van de Scholengroep Sint-Rembert en anderzijds burgemeester Kristof Audenaert”, aldus comitélid Guido Vermeulen. “Eerstgenoemde heeft het over de mogelijke bouw van de nieuwe basisschool gehad, laatstgenoemde over de mobiliteit. De burgemeester heeft beloofd met ons in overleg te zullen gaan om maatregelen tegen de verkeersonveiligheid uit te werken, maar we hebben daar voorlopig niets meer van gehoord. Zoals de situatie nu is, is het volstrekt onverantwoord om hier een school in te planten en de verkeersdrukte op die manier nog te laten toenemen.”

“Voor alle duidelijkheid: we stellen ons niet tégen iets op, maar vóór meer veiligheid en minder drukte”, pikt Daniël Devooght in. “We vormen een positief ingesteld comité, maar we willen uiteraard gehoord worden. We laten ons niet met een kluitje in het riet sturen. Er zijn daden nodig.”

Knip in de Groenhovestraat

“Nu krijgen we veel sluipverkeer over ons heen dat vanaf de Ruddervoordestraat via de Groenhovestraat in onze richting komt”, zegt Marcel Vandamme. “Dus zou een knip in dat stukje Groenhovestraat ideaal zijn. Er zijn ontradende ingrepen nodig voor het genoemde sluiptraject. Vooral ’s morgens tussen 7.30 en 8.30 uur is het hier een heksenketel, net als ’s avonds vanaf 16 uur. De situatie in de straat is levensgevaarlijk.”

“Laten we nu eerst kijken met welke oplossingen het stadsbestuur op de proppen komt”, aldus Jean-Pierre Creminger. “Het is aan de mensen van het beleid om hun huiswerk te maken. Je kunt een probleem dat al vijf politieke legislaturen aansleept, niet blijven negeren. We zijn met ons comité op elk moment bereid tot praten. En we kennen de lokale situatie maar al te goed.”

Complexiteit van het probleem

Schepen van Mobiliteit Elsie Desmet is zeker bereid tot overleg met de bewoners van de straat, zegt ze, maar wijst op de complexiteit van het probleem. “Als je een knip in de Groenhovestraat doorvoert, creëer je sowieso nieuwe problemen. Dan stuur je nóg eens extra verkeer door naar het nu al erg gevaarlijke en drukke kruispunt van de Ruddervoordestraat met de Zwevezelestraat.”

The post Bewoners Ernest Claeslaan in Torhout willen maatregelen: “Onze straat is een autosnelweg” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Beloega’s Plombir en Miranda, die gered werden uit belegerde Charkiv, maken het goed in grootste aquarium van Europa

Beloegadolfijnen Plombir (15) en Miranda (14) zwemmen rond in hun nieuwe thuis in Valencia, Spanje. Geen evidentie, want enkele weken geleden zaten ze nog in Charkiv, Oekraïne, waar Russische bommen en raketten insloegen tot op een paar honderd meter van hun verblijf. Een internationaal team vervoerde hen toen naar het grootste aquarium van Europa: L’Oceanogràfic. De twee witte dolfijnen maken

Lees meer »

Bruggeling Alexander Jocqué wordt de nieuwe artistiek directeur van Concertgebouw Brugge

Bruggeling Alexander Jocqué wordt vanaf 1 september de nieuwe artistiek directeur van Concertgebouw Brugge, voor een mandaat van zes jaar. Uit de 23 kandidaten, zowel nationaal als internationaal, koos de Raad van Bestuur na een uitgebreide selectieprocedure voor Alexander Jocqué. Hij volgt Jeroen Vanacker op die naar BOZAR in Brussel trekt.
The post Bruggeling Alexander Jocqué wordt de nieuwe

Lees meer »

Flanders Classics organiseert WK Cyclocross 2027 in Oostende

Flanders Classics zal in opdracht van Toerisme Oostende vzw het Wereldkampioenschap Cyclocross 2027 in Oostende organiseren. Dit evenement zal plaatsvinden op 29, 30 en 31 januari 2027 en belooft een unieke ervaring te worden, die verder de internationale reputatie van Oostende zal versterken.
The post Flanders Classics organiseert WK Cyclocross 2027 in Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Groothertog Henri bereidt troonafstand voor: Luxemburg verwelkomt opnieuw Belgische groothertogin

De Luxemburgse groothertog Henri (69) bereidt zijn troonsafstand voor. Hij schuift zijn oudste zoon Guillaume (42) komende herfst naar voren als zijn opvolger, in afwachting van een definitieve machtsoverdracht. Luxemburg krijgt daarmee opnieuw een ‘Belgische’ groothertogin: Stéphanie (40), de tegenpool van haar omstreden schoonmoeder, groothertogin María Teresa. “In het paleis zullen heel wat medewerkers opgelucht ademhalen.”

Lees meer »

Actrice Natali Broods: “Slippers aan, tenen in het zand. Alleen dan kan ik ontspannen. De andere dagen van het jaar ben ik in rouw”

“Er zijn in het leven twee soorten mensen. Zij die het perfect alleen kunnen. En zij die altijd hulp nodig zullen hebben. Ik ben de laatste soort.” Natali Broods is een rasactrice en dat komt met een prijs. Alles wat ze voelt, voelt ze maal tien. “Ik pak alles ongefilterd binnen. Het leven op afstand houden: kan ik niet.”

Lees meer »

Grote Markt in Lier krijgt nieuwe ledverlichting die van kleur kan veranderen: “Zal er een stuk frisser uitzien”

De Grote Markt in Lier krijgt volledig nieuwe verlichting. Onder andere de lichten aan de gevels van het stadhuis en de straatverlichting, worden vervangen door ledlampen die van kleur kunnen veranderen. "Zo willen we energie besparen, maar het esthetische is zeker ook van belang", klinkt het bij de stad. Tegen 2030 moet alle openbare verlichting werken op ledlampen.

Lees meer »

Belgen verbruikten vorig jaar minste energie in bijna 30 jaar

Het energieverbruik in België lag vorig jaar op het laagste peil sinds 1995. De daling heeft te maken met de erfenis van de energiecrisis, de industriële activiteit die op een laag pitje staat en de mildere winters. Het merendeel van die verbruikte energie is nog altijd fossiel, maar het aandeel hernieuwbare energie stijgt licht.

Lees meer »

Komt de Franse hoogmoed voor de val? “Na De Bruyne volgt de woestijn”: analisten en ex-spelers les Bleus laatdunkend over Rode Duivels

“Sorry, maar wij zijn beter dan België”: enkele Franse analisten en ex-internationals kunnen de denigrerende uitlatingen over de Rode Duivels niet laten. Zij zien zich – gesterkt door de historie – in een kampioenschap niet verliezen van ‘les petits belges’. Of komt de Franse hoogmoed voor de val? Want als zelfs José Mourinho op het vorige EK de Franse arrogantie

Lees meer »

Karl schrijft een brief naar bondscoach Domenico Tedesco: “Krijg je Kevin en Romelu nog mee in je verhaal?”

Karl Vannieuwkerke schrijft deze week een brief naar Domenico Tedesco, de bondscoach van de Rode Duivels die maandag zonder pardon uit het EK werden gekegeld. Domenico mag altijd antwoorden: [email protected].
The post Karl schrijft een brief naar bondscoach Domenico Tedesco: “Krijg je Kevin en Romelu nog mee in je verhaal?” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Florence (31) en Dries (32) openen ZAELIG Hotel in Knokke-Heist na totaalrenovatie: “Enkel buitenmuren bleven staan”

Na maandenlang hard zwoegen openen Florence Depauw (31) en Dries Quintens (32) de deuren van ZAELIG Hotel in Westkapelle. Na een totaalrenovatie is het oude hotel niet meer te herkennen. Deze week ontvangt het koppel de eerste gasten. En ja, zij kunnen zelfs een plonsje wagen in het zwembad.
The post Florence (31) en Dries (32) openen ZAELIG Hotel

Lees meer »

“We gingen niet specifiek op zoek naar de nieuwe Pommelien of Camille”: de eerste details over nieuwe ‘#LikeMe’

“We voelden aan alles dat het verhaal nog niet op was.” De muzikale jeugdreeks ‘#LikeMe’ krijgt een doorstart mét een gloednieuwe cast. Vers talent zal Vlaamse klassiekers in een modern jasje steken en de nodige liefdesperikelen beleven. Staan de nieuwe Camille en Pommelien Thijs al klaar? Annemie Gulickx, de netmanager van Ketnet, onthult de eerste details over de vernieuwde ‘#LikeMe’.

Lees meer »

Odette (69) en Paul (70) uit Poperinge nemen deel aan Open Tuinen: “We hadden nog nooit zoveel werk door de regen”

Er lijkt geen einde te komen aan de diepe stadstuin achter de rijwoning van Odette (69) en Paul (70) Vancayzeele in Poperinge. Ze zetten dit weekend andermaal hun romantische rozentuin open voor het publiek. “We hadden nog nooit zoveel werk door de regen, onze rozen liepen zelfs twee keer onder.”
The post Odette (69) en Paul (70) uit Poperinge

Lees meer »