“45 bomen waren dood, 49 verkeerden in slechte conditie”: Langemark velt bijna 100 bomen

Op basis van een inventarisatie die een bomenplanner van Regionaal Landschap Westhoek laat het gemeentebestuur van Langemark deze winter 94 bomen vellen en één haag rooien. Het gaat onder meer om 27 populieren op de sportcampus en zes bomen in het Vijverpark. “Alle gerooide bomen zullen vervangen worden door een nieuwe aanplant”, zegt schepen Laurent Hoornaert (TOPE8920).

Wie al eens door het Vijverpark in Langemark wandelt, zal wellicht al het aanplakbord met de vergunningsaanvraag voor het vellen van bomen gezien hebben. De aanvraag heeft echter niet alleen betrekking op de bomen in het Vijverpark. “De vergunning geldt voor het hele grondgebied”, zegt schepen van Landschap Laurent Hoornaert (TOPE8920). “Dat moet wettelijk ergens staan en dat staat nu toevallig aan het Vijverpark, een van de plaatsen waar bomen aangepakt moeten worden.”

“Aan de hand van de eerste inventarisatie voerde de groendienst een aantal dringende ingrepen uit”

De vergunningsaanvraag kwam er nadat in de zomer 2023 een bomenplanner van het Regionaal Landschap Westhoek in opdracht van het gemeentebestuur een inventaris opmaakte van alle bomen op het openbaar domein. “De inventaris wordt gebruikt voor het opmaken van het bomenplan, dat zorgt voor een goed onderhoud van het bestaande bomenbestand in de gemeente”, vervolgt Hoornaert. “Aan de hand van de eerste inventarisatie voerde de groendienst een aantal dringende ingrepen uit.”

Nieuwe aanplant

Maar ook het rooien van een aantal bomen staat deze winter op de planning. “45 bomen zijn dood, 49 exemplaren hebben een slechte conditie en/of vertonen zware schade of aantasting”, legt de schepen uit. “In september-oktober 2023 werden alle bomen gemeten om te bepalen welke bomen onder de definitie van hoogstammige bomen vallen en waarvan het kappen dus vergunningsplichtig is. Alle gerooide bomen zullen vervangen worden door een nieuwe aanplant.”

In totaal werd in het kappen van 52 hoogstammige bomen aangevraagd op verschillende locaties: twee lindes op de Markt, een ruwe berk en esdoorn op de begraafplaats in Langemark, vier paardenkastanjes in de Papaverwijk, drie boskersen in de groenzone tussen de Windeweg en de Flandriastraat, twee wilgen op de groenzone in de Elf Novemberlaan, 27 populieren op de recreatiezone in de Boezingestraat, vijf elzen op het fietspad langs de Steenbeek tussen de Brugseweg en de Bruine Broekstraat in Sint-Juliaan en één paardenkastanje bij het wzc.”

Vijverpark

In het Vijverpark gaan in totaal zes bomen tegen de grond, twee berken, twee eiken, een zwarte els en een Canadapopulier, maar daar zijn ze niet allemaal dood of ziek. Drie bomen worden geveld, een haag van 35 meter wordt geveld in functie van de creatie van een link tussen de sites van de appartementen met het Vijverpark.

The post “45 bomen waren dood, 49 verkeerden in slechte conditie”: Langemark velt bijna 100 bomen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Waarom de oorlog in Oekraïne nog lang gaat duren

Om de enorme obstakels op de weg naar een akkoord tussen Oekraïne en Rusland op te ruimen en de oorlog te beëindigen, zijn er maar liefst drie mirakels nodig, schrijft oud-kolonel Roger Housen. “Het is zo goed als onmogelijk om op korte termijn de oorlog in Oekraïne tot een einde te brengen.” Housen legt uit wat er nodig is om

Lees meer »

Oostrozebekenaar Chris ‘Foxie’ De Vos in Tour als verzorger van ploeg van geletruidrager Pogacar

In 2011 won Chris De Vos als verzorger de Ronde van Frankrijk met BMC-kopman Cadel Evans. Sinds zaterdag doet de 58-jarige Oostrozebekenaar, intussen aan de slag bij UAE Team Emirates, een nieuwe gooi naar Tourwinst met topfavoriet Tadej Pogacar. “Maar de komst van mijn eerste kleinkind plaats ik boven een nieuwe eindzege in de Tour.”
The post Oostrozebekenaar Chris

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Gevangenenruil: Rusland en Oekraïne wisselen onder meer priesters uit

Rusland en Oekraïne hebben verschillende gevangenen geruild, onder wie ook enkele priesters. De zeldzame ruil van burgers komt na de ruil van tientallen soldaten eerder deze week. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky had vrijdag al bekendgemaakt dat Rusland tien burgers had vrijgelaten. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben Noord-Korea op de vingers getikt om wapenleveringen aan Rusland.

Lees meer »

Drie piepjonge Franse autodieven op heterdaad betrapt in Kortemark: blanco autosleutels en decoder in auto gevonden

De politie kon dinsdagochtend vroeg drie jonge Franse autodieven arresteren toen die na een dubbele poging om een wagen te stelen wegvluchtten in Kortemark. In hun wagen werden blanco sleutels voor wagens van Franse merken én een decoder om signalen van ‘keyless-entry’ auto’s om te zetten. Vorige week werden zo nog drie auto’s op één nacht gestolen in Veurne. “Het

Lees meer »

Nieuwe expo ‘De Stad’ brengt vijf vooraanstaande grafisch kunstenaars samen in Blankenberge

Vanaf vandaag, vrijdag 28 juni, kan je in exporuimte De Meridiaan in Blankenberge de intrigerende tentoonstelling ‘De Stad’ bezoeken. De expo brengt vijf vooraanstaande Belgische grafische kunstenaars samen: Brecht Evens, Frans Masereel, Ever Meulen, Marc Palmer, en Lukas Verstraete.
The post Nieuwe expo ‘De Stad’ brengt vijf vooraanstaande grafisch kunstenaars samen in Blankenberge appeared first on KW.be.

Lees meer »

ZOMERREEKS. Ex-politiemensen Carl en Freyke verzeilden in vastgoedsector op Tenerife: “We hebben het onderschat, maar we zijn plantrekkers”

Tot zes jaar geleden bepaalden criminelen het leven van Carl Vorsselmans (50) en Freyke Van Looveren (33), nu staan ze (bijna) dag en nacht paraat voor hun Vlaamse klanten. Tweedeverblijvers die aan de Spaanse kust, op Tenerife en binnenkort ook in Mallorca op zoek zijn naar een woning. “We hebben niet echt een vaste stek. We leven als nomaden, zou

Lees meer »

Meeste bosbranden in twintig jaar in Amazonewoud tijdens eerste zes maanden van 2024

Brazilië heeft in de eerste helft van het jaar 13.489 branden geteld in het Amazonewoud. Het gaat om het hoogste cijfer in twintig jaar. Dat blijkt maandag uit gegevens van satellietbeelden. Het aantal branden in de eerste jaarhelft ligt 61 procent hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar (8.344). Experten wijzen naar onder meer de droogte, die historische proporties aanneemt.

Lees meer »