Vier Vives-studenten sportmanagement organiseren nieuwe wielerwedstrijd in Veurne: “We willen jonge organisatoren motiveren”

Op zaterdag 16 maart vindt in Houtem de eerste editie van De Moeren Classic by Silverjet & Vives voor beloften, elite zonder contract en elite met contract op continentaal niveau plaats. De organisatie is in handen van vier studenten sportmanagement in Vives Brugge.

De wielerwedstrijd kadert in een studieopdracht voor de bachelorstudenten sportmanagement in het tweede jaar aan Vives Brugge. “Nochtans was het niet de bedoeling om zo’n groot project te organiseren”, benadrukt Joran Luyssen. “Het is de eerste keer dat twee groepjes echt mogen organiseren in plaats van enkel op papier.” Tim Dekoninck, Stan Devriendt, Kian Talloen en hijzelf zijn de vier organisatoren van dienst.

Joran (19) is een ex-wielrenner uit Adinkerke die als eerstejaarsnieuweling West-Vlaams kampioen op de weg werd, maar door een zitvlakblessure begin 2022 zijn fiets aan de haak hing. Vandaag is hij als official bij Cycling Vlaanderen aan de slag. Torhoutenaar Tim (19) koerst als belofte bij de Molenspurters Meulebeke. Stan (20) doet aan atletiek en was van jongs af aan koersliefhebber. Hij woont in Dendermonde, maar zijn moeder groeide op in Bulskamp en zijn opa woont in Houtem. Kian (20) ten slotte woont in Houthulst en speelt voetbal bij Passendale, maar is al heel lang wielerfanaat en binnen de organisatie vooral de man van de sociale media.

“Als official bij Cycling Vlaanderen zie ik jaar na jaar almaar meer wedstrijden van de kalender verdwijnen”, legt Joran uit. “Vooral sinds corona is het veel moeilijker en duurder geworden om een koers te organiseren. Daarnaast merk ik dat ouder wordende besturen ermee stoppen. Wij willen aantonen dat het wel degelijk mogelijk is om op jonge leeftijd een professioneel evenement te organiseren en hopen jonge volwassenen aan te zetten om in onze voetsporen te treden. Dat is de basis van ons project.”

Begin oktober 2023

Het idee van de vier studenten ontstond begin oktober 2023. Joran: “Ik speelde al langer met het plan, aangezien ik op onze studiefiche had gezien dat er in het tweede jaar een project mocht worden georganiseerd. Ik had er zelfs al eens over gesproken met Yvan Berquin, de organisator van Brugge-De Panne. Hij was een goeie vriend van mijn opa Gratien Luyssen, de vroegere medeorganisator van de toenmalige Driedaagse De Panne-Koksijde. Eind oktober kregen we vanuit Vives de bevestiging dat we mochten organiseren. We zijn meteen in gang geschoten, want tegen half november moesten alle aanvragen ingediend zijn. Gelukkig kregen we vanuit de wielerbond wat extra tijd en is alles in orde gekomen.”

Toch verliep niet alles van een leien dakje. Het parcours, met finish in het pittoreske centrum van Houtem, vormde het grootste probleem. “Door de vele wegenwerken in Veurne en De Panne hebben we de omloop vier keer moeten aanpassen”, vertelt Joran.

De wedstrijd heeft zijn naam niet gestolen. “De Moeren spelen een belangrijke rol”, glimlacht Joran. “Maar liefst elf keer zullen de renners over de beruchte, vier km lange strook in de open vlakte passeren en om de twee ronden is er een waaiersprint om punten te sprokkelen. De eindwinnaar van de waaierprijs ontvangt 150 euro. Dit geeft onze koers extra cachet.” Ook het prijzengeld is niet te versmaden. De winnaar van De Moeren Classic ontvangt bovendien een Evil Eye-koersbril ter waarde van 250 euro.

Druk voorjaar

De positie op de kalender is evenmin toevallig. Joran: “Deze streek leeft in het voorjaar. De dag ervoor is er de Bredene-Koksijde Classic voor profs en de Youngster Coast Challenge voor beloften. Vier dagen later vindt Brugge-De Panne plaats. Natuurlijk hopen ook wij op wind, wat een meerwaarde zou betekenen. Het mag gerust een heroïsche flandrieneditie worden.”

De Moeren Classic by Silverjet & Vives vindt plaats op zaterdag 16 maart met start en finish in Houtem. De afstand bedraagt 140 km voor 11 ronden van 12,8 km. Start om 14 uur. Voorinschrijvingen via Cycling Vlaanderen of [email protected]. Info: www.moerenclassic.be.

The post Vier Vives-studenten sportmanagement organiseren nieuwe wielerwedstrijd in Veurne: “We willen jonge organisatoren motiveren” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Infomarkt kondigt nieuwe fase aan voor stadsvernieuwingsproject collegesite Tielt: “Dé blikvanger blijft oude trapgevel van college”

De eerste steen zal ten vroegste voor eind 2025 zijn, maar het collegesiteproject is een stapje dichterbij gekomen. Naar aanleiding van het lopende openbaar onderzoek rond de verkavelingsaanvraag werd donderdag een infomarkt georganiseerd in dienstencentrum ‘t Vijverhof. Daarbij kregen bezoekers ook enkele nieuwe conceptbeeldjes te zien.
The post Infomarkt kondigt nieuwe fase aan voor stadsvernieuwingsproject collegesite Tielt: “Dé blikvanger

Lees meer »

“Ze moeten excuses aanbieden”: Roemeense bondscoach emotioneel na gelijkspel tegen Slovakije

Slovakije kon zijn perspectief op de groepswinst niet waarmaken – die is voor Roemenië na de onderlinge 1-1. Beide teams vierden de KO-fase met dat gelijkspel, maar niet dat ze het op een akkoordje gegooid hadden. De VAR bepaalde mee het resultaat met een discutabele strafschop die Razvan Marin voor Roemenië kon omzetten: “We hebben miljoenen Roemenen blij gemaakt.” De

Lees meer »

Provençaalse sferen tijdens Franse markt op 5, 6 en 7 juli in Kortemark: “Dit wordt een nieuwe traditie”

Wie het slechte voorjaar snel wil vergeten en reikhalzend uitkijkt naar de zomer, kan op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli terecht op de Franse markt, georganiseerd door Sfeer in Groot-Kortemark, de vereniging die – de naam zegt het zelf – wat meer leven in de Kortemarkse brouwerij wil brengen.
The post Provençaalse sferen tijdens Franse markt

Lees meer »

Julie Vermeire doet oproep aan Gert Verhulst: “Als je daarvoor iemand nodig hebt, bel mij”

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »