“Knokke-Heist heeft me nodig”: Philippe Vlietinck legt uit waarom hij comeback maakt als schepen

Als alles volgens plan verloopt, wordt Philippe Vlietinck op de volgende gemeenteraad van Knokke-Heist opnieuw aangesteld als schepen. Nochtans stapte de man uit onvrede rond het schooldossier vorig jaar nog uit Gemeentebelangen om als onafhankelijke te zetelen. “De burgemeester vroeg me of hij een beroep kon doen op mijn ervaring en inzet. En ik doe het ook voor mijn goede vriend Anthony Wittesaele, die wegens ziekte uit de politiek stapte.”

En zo komt er op luttele maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen dan toch nog een opvolger voor schepen voor Marketing, Toerisme, Dijk en Strand Anthony Wittesaele. Het is de zoveelste opmerkelijke omwenteling in politiek Knokke-Heist de voorbije maanden.

Dat die vervanging er zo kort voor de verkiezingen wel nog komt, is niet de grootste verrassing. Dat is wel dat de vervanger niet een persoon is uit de eigen logische volgorde binnen Gemeentebelangen maar wel een, althans tot voor kort, onafhankelijk gemeenteraadslid: voormalig schepen Philippe Vlietinck.

Scholenstrijd

Uit onvrede met het verloop van het schooldossier, waarbij een nipte meerderheid met daarbij alle aanwezige leden van het College voor de overdracht aan het gemeenschapsonderwijs hadden gestemd, stapte Vlietinck toen uit meerderheidsfractie Gemeentebelangen en stopte hij ook zijn lidmaatschap van CD&V Knokke-Heist. Vlietinck liet toen verstaan dat als hij zijn kiezers recht in de ogen wilde kijken, als grote verdediger van het behoud van de gemeentescholen, hij niet anders kon dan uit de meerderheid stappen.

“Intussen zijn we toch al een aantal episodes verder. Zoals bekend besliste het College vorige zomer om na de schorsing door de gouverneur om procedurele redenen, het dossier niet meer opnieuw voor de gemeenteraad te brengen en dus de gemeentescholen te behouden”, zo reageert Philippe Vlietinck.

“Ik heb eigenlijk mijn strijd voor het behoud van onze scholen gewonnen. En de personen die de protagonisten waren in het schooldossier – Piet De Groote, Kris Demeyere en Annie Vandenbussche zijn nu uit de meerderheid of niet meer politiek actief. Dus neen, ik denk niet dat ik nu oneer doe aan mijn kiezers.”

Ervaring

Waarom hij dan wel ingegaan is op de vraag, willen we weten van Vlietinck. “Ik werd op straat door heel veel mensen aangesproken die me zeiden dat ze weer iemand met de ervaring, visie en het leiderschap zoals ik nodig hebben in het bestuur van de gemeente”, zegt Vlietinck. “En toen heeft de burgemeester me ook bij zich geroepen. Hij zei me dat in een behoorlijk jong en eerder onervaren College ze iemand met mijn ervaring, ook vanuit mijn loopbaan in het bedrijfsleven, heel goed konden gebruiken. En ik denk dat ik mag zeggen dat ik toen mijn verantwoordelijkheid ten opzichte van de gemeente heb genomen.”

“Hij kwam door zijn keuze eerst principieel over maar wekt nu de schijn dan toch voor het postje te kiezen” – Leo De Waele van oppositiepartij Vlaams Belang

“Ik heb hier ook over gesproken met Anthony Wittesaele die al jarenlang een goede vriend is van mij. Hij steunt me hier volledig in en ik doe het ook een stuk voor hem. De bevoegdheden die ik van hem mag overnemen – Toerisme, Marketing en Strand en Dijk – zijn in een gemeente als Knokke-Heist ook heel belangrijk. En ik kijk ernaar uit om er echt met volle energie in te vliegen. Het klinkt misschien wat vreemd, maar ik durf wel zeggen dat Knokke-Heist mij nodig heeft.”

Reactie oppositie

Bij de oppositie kiest N-VA – die nochtans eerder een bericht uitstuurde met de vraag om geen vervanger meer aan te duiden – ervoor om voorlopig niet te reageren.

Volgens Vlaams Belang gemeenteraadslid Leo De Waele is het ‘op zijn minst eigenaardig’. “Eerst met in grote onmin opstappen en dan terug komen bij diezelfde Gemeentebelangen. Hij kwam door zijn keuze eerst principieel over maar wekt nu de schijn dan toch voor het postje te kiezen”, klinkt het. “Wij hadden liever gezien dat die positie zo kort voor de verkiezingen niet meer zou ingevuld worden.”

Bij Vooruit klinkt een ander geluid. “Anthony Wittesaele had zeker met Toerisme voor Knokke-Heist belangrijke bevoegdheden”, zegt raadslid Katrien Anteunis. “Wij vinden het dus logisch dat zeker naar het zomerseizoen toe er een vervanger komt. Wat we wel vreemd vinden, is dat dit mandaat nu wordt toegekend aan iemand die ze eigenlijk moeten terughalen. De keuze lijkt me vooral gericht op stemmenwinst bij een Gemeentebelangen die bijna alle grote stemmentrekkers van weleer kwijt is.”

The post “Knokke-Heist heeft me nodig”: Philippe Vlietinck legt uit waarom hij comeback maakt als schepen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Twintiger veroordeeld voor verspreiding naaktbeelden ex-vriendinnetje: “Plots kregen vrienden en kennissen die filmpjes”

Na het einde van hun relatie verspreidde een toen 19-jarige jongeman uit Moorslede naaktfoto’s en -filmpjes van zijn 15-jarig vriendinnetje. Het kwam hem vandaag op een straf te staan.
The post Twintiger veroordeeld voor verspreiding naaktbeelden ex-vriendinnetje: “Plots kregen vrienden en kennissen die filmpjes” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Eigenaars willen dezelfde zorg voor hun dieren als voor zichzelf”: waarom verzekering voor huisdieren populairder wordt  

Een viervoeter thuis is leuk, maar het brengt ook heel wat kosten met zich mee. En die worden vaak onderschat. "Mensen betalen bij de dokter enkel remgeld bijvoorbeeld en dat is niet het geval bij dieren", vertelde Joke Hoeyberghs van Figo Pet, een huisdierenverzekeraar, bij ‘WinWin’ naar aanleiding van Werelddierendag gisteren. Met een verzekering kan je je indekken tegen onverwachte

Lees meer »

Wansmakelijke gezangen van Atlético-fans lokten reactie uit bij Courtois, die daarop bekogeld werd in beladen derby

Een tumultueuze Madrileense derby is op een gelijkspel geëindigd. Thibaut Courtois eiste een hoofdrol op: na de openingsgoal van Real reageerde hij richting de Atlético-fans, die ervoor “Courtois sterf” hadden gezongen. De keeper werd nadien bekogeld met projectielen, waarop de match een tijdje werd stilgelegd. Volgens Real-coach Carlo Ancelotti liep z’n keeper ook een spierblessure over tijdens de match.

Lees meer »

Britt (23) uit De Haan is ‘Parel van Verpleegkundige’: “Als je zelf plezier hebt in je werk, straal je dat ook uit naar anderen”

Britt Dejonckheere, verpleegkundige in het Psychiatrisch Ziekenhuis Onzelievevrouw in Brugge, is een van de zeven laureaten die door de beroepsorganisatie NVKVV zijn verkozen tot ‘Parels van Verpleegkundigen’. De jonge Haanse doet haar job in de geestelijke gezondheidszorg dan ook met hart en ziel. “Ik kom elke dag met een glimlach naar het werk.”
The post Britt (23) uit De

Lees meer »

Bruggeling onder de loep: Hendrik De Graeren het pestschilderij

Onze stad zag in de voorbije eeuwen veel mensen passeren die in hun tijd grote bekendheid genoten, maar daarna in de nevelen van de geschiedenis verdwenen. Gediplomeerd gids Chris Weymeis haalt elke week zijn loep boven en vertelt het verhaal van die ‘vergeten’ Bruggelingen. Vandaag: Hendrik De Graer en het pestschilderij.
The post Bruggeling onder de loep: Hendrik De

Lees meer »

Boekhoudster stal 93.000 euro van hogeschool, maar krijgt geen straf: “Ik zal alles netjes terugbetalen”

Een 40-jarige ex-boekhoudster van de Vives Hogeschool in Brugge heeft de gunst van de opschorting gekregen na jarenlange huisdiefstal. De vrouw vervalste facturen en maakte de school zo 93.618 euro lichter. Daarmee deed ze thuis allerhande inkopen. De vrouw krijgt dus geen straf, maar moet voorwaarden naleven. “Ik zal alles netjes terugbetalen volgens een afbetalingsplan”, belooft de vrouw.

Lees meer »

Jaar na dood juf Annelies (43) komen vrienden samen in Geluwe: “We willen mooie herinneringen delen”

Op woensdag 4 oktober vorig jaar werd Annelies Verschaeve (42) in de woning van haar ex-partner Sebastien H. (37) in Menen vermoord. Ze gaf les in vrije basisschool De Graankorrel in de Magdalenastraat in Wervik. Met haar kinderen Rune en Noa woonde juf Annelies in de Menenstraat in Geluwe. Familie en vrienden komen vrijdagavond samen in café Den Onderweireld op

Lees meer »

Kortrijk Art Weekend: Hedendaagse kunst op 28 locaties én een wandelroute langs 12 kunstwerken

Op zaterdag 26 en zondag 27 oktober vindt de tweede editie van Kortrijk Art Weekend plaats. De tweedaagse kunstmanifestatie creëert een belangrijk momentum voor hedendaagse kunst in Kortrijk dankzij de deelname van 28 organisaties: van musea, galeries en kunstencentra tot artist-in-residencies, projectruimtes, jonge en opkomende initiatieven en pop-up tentoonstellingen.
The post Kortrijk Art Weekend: Hedendaagse kunst op 28 locaties

Lees meer »